Miten ajatus syntyy? (mistä?)

tietämätön raasu

Osaatteko neuvoa onko olemassa tutkimusta, kirjoja yms siitä mistä ajatus syntyy, silloin kun kyseessä ei ole aistihavaintojen aikaansaama ajatus vaan ns. sisältä käsin syntyvä, mieleen tuleva ajatus. Toisin sanoen: mikä edeltää aivoissa tapahtuvaa (ajatusta vastaavaa) sähköimpulssia? (missä tapahtuva muutos saa aikaan impulssin aivoissa).

19

1483

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • varazombi
    • raasu vaan

      Kiitos!

    • autonomia ajelulla

      Eli ihmiset on kirjaimellisesti häiriintyneitä ;-)
      (kun ajatukset ja ideat lentää koko ajan)

    • Ongelma on että kysymys on liian laaja-- Laajuutensa vuoksi siihen ei pysty muodostamaan tarkkaa vastausta.
      Kuitenkin, ajatuksen synty voi nähdä usealta kannalta.
      Ensinnäkin voit ajatella kombinaatioita, assosiaatioita, verkostoja jotka mielessämme muokkaantuvat eri sisäisten ja ulkoisten syiden takia: miten eri konseptit yhdistyvät toisiinsa ja miten kun yksi on mielessä se helpommin tuo mieleen lähimmät konseptit jotka ovat vahviten yhdistyneet niihin (olet pettynyt ateriaan, ja se tuo mieleen, paitsi muistoja eri aterioista ja ehkä muistakin pettymyksistä, myös helpommin pyörittelet ajatuksilla huonoista kokemuksista, mitä tarkoittaa kun jokin vastaa odotuksia jne). (Tässä ehdotan Daniel Kahnemanin uusin Thinking, Fast & Slow)
      Toisaalta olemme pakkomielteisesti säännöllisyyksiä-etsiviä nisäkkäitä. olemme johdotettu yhdistelemään tapahtumia, luomaan tarinoita niiden ympärille, ja siten, yrittäen luoda malleja ulkomaailmasta informaatiosta joka vuotaa sisälle sekä käyttäen työkaluja joita evoluutio on jättänyt meille jotta paremmin voisimme ennustaa ja ajatella ulkoisesta-- Sekä sisäisestä, mitä meissä, että toisissa tapahtuu (tosin tässä voi nähdä että meillä on aika huonot introspektiiviset lahjat, ehkä koska liian hyvä tieto itsestämme voi vaarantaa sosiaalisia bluffejamme; katso Robert Trivers Deceit & Self-Deception/The Folly of Fools). Esimerkiksi me helpommin ajattelemme tapahtumia merkityksellisinä, joiden takana olisi eliöitä joilla on omat päämääränsä; syy tähän on yksinkertainen: Palohälytinperiaatteen mukaan on parempi havaita pieninkin määrä vierasta informaatiota savuna koska muuten riskeeraa olla havaitsematta oikeaa paloa. On halvempaa tehdä tyyppi 1 virheen kuin tyyppi 2 virheen:

      Tyyppi 1: Havaita kuvio joka ei ole oikea (finding meaningful pattern in meaningless noise, a rustle in the grass is a dangerous predator perhaps? Michael Shermer).
      Tyyppi 2: Epäonnistua havaitsemaan todellisen kuvion (puskassa olikin oikeasti leijona ja nyt olet lounasta, etkä levitä niitä geenejä seuraavaan sukupolveen. Myöskin kulkee nimellä Signal Detection Problem, mutta katso Shermer 2011).

      Myöskin kärsivällinen informaation kerääminen on kallista: Peto ei aio odottaa kunnes olet varma että olet vaarassa, joten hyppäämällä heti johtopäätökseen että tuo tikkunapsahdus ääni takanasi olisi merkki saalistajasta on ollut evolutiivisesti halvinta tehdä (vaikka olisitkin suurimman osan ajasta väärässä) - peukalosääntö, ja meillä on monia muita sisäisiä peukalosääntöjä jotka samalla tavalla ajavat ajatuksiamme (Katso Michael Shermer The Believing Brain, sekä Kahneman, Steven Pinker).

      Eli mielen voi nähdä abstraktisesti eräänlaisena 'tiedemiehenä', joka kerää informaatiota, yrittää soveltaa sen eri malleihin, suodattaen, muokkaen ja toimien myöskin omien puolueellisten asetuksiensa lähtökohdilta. Miten se kaikki aivoissa tapahtuu on hyvin sotkuista enkä aio suositella mitään tiettyä neurologista kirjallisuutta - On todisteita että aivot ovat hajaantuneet käsittelemään eri paikoissa eri informaatiota, prosessoiden sitä useaan otteeseen eri paikoissa päässä missä informaatiota sitten käsitellään eri tavoilla, ja ihmisiä jotka ovat saaneet vamman eri kohtiin vaurioittaen vain tiettyjä alueita päässä myöskin menettävät jonkin tietyn osa heidän sisäisestä elämästä: esimerkiksi vaurio oikean aivopuoliskon päälaenlohkoon ja voit menettää kykysi tunnistaa kasvoja. Katso Patricia Churchland, Steven Pinker, V.S. Ramachandran, Michael Gazzaniga ja vaikkapa Antonio Damasio.

      Viimeiseksi ehdotan Daniel Dennett, filosofi joka on ajatellut tietoisuuden roolia sekä tutustunut paljon tieteellisiin löydöksiin ja ajattelee paljon ajattelemisesta (hän tosin on leikitellyt meemi-teorian kanssa, mutta se ei vähennä monesta muusta hyvistä ideoista joita hän on esitellyt, sekä antaa paljon hyvää kritiikkiä monille ajatuksille). Hän on kirjoittanut monia kirjoja; klassikko on Consciousness Explained, toinen josta pidin oli Kinds of Minds.

      • k33222

        Kiitos ajatuksistanne ja kirjavihjeistä! Paljon on ajattelemista, ja olen samaa mieltä että aihe on jopa "liian" laaja. Tai ainakin se pitåisi rajata aina tarkasti, jotta saisi tarkasti vastattuakin.

        Mutta mielenkiintoista, sitä ennen kaikkea.

        Vieläkin jahtaan ajatusta, että mistä aivojen sähköimpulssi syntyy, jos ajatellaan fysiikkaa ja fysiikan lakeja. Ei kai sähköimpulssi voi syntyä ns. tyhjästä? Tulla vaan. (jos kuvitellaan tilanne, että mikään aistihavainto tai ulkoinen ärsyke ei aiheuta ajatusta, vaan ajatus tulee täysin sisältä, mielestä). Itse asiassa jahtaan kysymystä mikä on mieli. (joka synnyttää ajatukset, ja sen myötä sähköimpulssit aivoissa). Mutta ymmärrän kysymyksen 'mahdottomuuden', koska käytössämme ei ole vielä mieltä eikä mielen liikkeitä todentavia mittaavia mittareita...

        Mutta kiitos ajatuksistanne! Oli mukava lukea.


    • 12+9

      Kirjavihje!

      Tutustu uuteen suomalaisen kirjoittamaan elämänfilosofiaan Alkuajatus - Elämän pieni käsikirja (Hannu 2010). Kirjan mukaan kopioimme lapsuudesta lähtien ajatuksia ympäristöltämme, ja nämä ajatukset määrittelevät meille vahvasti minkälaisia meidän tulisi olla, ja mitä meidän elämässämme tulisi tehdä, jotta täyttäisimme kunkin ajan ja ympäristön vaatimukset "kunnollisesta" ihmisestä. Ulkoiset ajatukset asettuvat mieleen ulkoisiksi tahdoiksi ohjaamaan elämänvalintoja, jonka takia oma tahto vajoaakin osittain tai kokonaan tiedottomuuteen.

      Kirjasta löytyvän tiedon varassa oppii ymmärtämään mitä ajatukset ovat, ja tarkastelemaan niitä mielessään. Kun ajatus paljastuu, siitä tulee tietoiseksi, jolloin sen voi valita pois. Sitä ennen se vaikuttaa toimintaan tiedottomuudesta, eikä henkilö välttämättä huomaa sitä lainkaan. Tätä työtä tehdessä tietoisuus itsestä ja omasta tahdosta kasvaa, ja sitä mukaan valinnat siirtyvät kohti omaa tahtoa.

      Todella mielenkiintoinen, ja ennen kaikkea toimiva filosofia, kannattaa tutustua! Lisää sivulla www.alkuajatus.org

    • salainen ajatus

      Ei alku ajatukselle voi tulla tyhjästä. Ensin on jokin ärsyke, jonka aistisi ottavat vastaan. Sitten valikoit monista mahdollisista ärsykkeistä sen, jota työstät edelleen(aivot hermosto). Valinta tapahtuu silmänräpäyksessä, et ehdi oikeastaan tietoisesti valita. Sitten jo huomaat, että päässäsi on jokin ajatus. Et ehkä tietoisesti huomaa, mistä se tuli, mutta ei se kyllä tyhjästä syntynyt. Tämä on ainakin minun ajatusteni salaisuus.

    • Zoblotnik studio

      Valitettavasti tuollainenkin tutkimus on tehty ja sen tekijät ovat veronmaksajien piikissä tuottamattomina riippakivinä. Piruakos sillä on miten ajatus syntyy kun päättäjillä ei pala yksikään lamppu, pitäisikö kusipäisestä demokratiasta luopua ja antaa vain älyävien tehdä päätöksiä?

      • älysitkö?

        Kuka päättää kuka älyää?


      • Ajattelija myös

        Vastauksesi on tosi outo. Jos ajattelevia/tutkivia ihmisiä ei olisi, ei olisi myöskään mitään demokratiaa, jonka menettämistä surra!


    • eksynyt

      Luulin, että puhuttiin ajatuksesta, ei älystä. Eksyin taas väärälle palstalle.

    • nii`inpä

      Jos pohditaan ajatuksen olemusta,niin silloin täytyy myös pohtia mitä elämä on.
      Olen asian käsittänyt niin,että elämä on:sarja ajatuksia,sarja,kokemuksia...siinä elämä on.
      Varsinaisestihan me emme ole oikeasti vielä syntyneetkään,vaan me olemme sikiöitä kokemusmaailman kohdussa...ja niinsanotussa kuolemassa me synnymme kotiin(minulle ei ole muuta kuin syntymää...kuolemaa on vaan elämää ymmärtämättömien puheissa.)
      Siispä me olemme vaan pelkkiä ajatuksia..näin ollen me olemme heijastuma universaalista ajatusmaailmasta,eli me olemme osanen suurempaa ajatuskokonaisuutta...voidaan sanoa me elämme ja kehitymme ajatuksen virrassa,jossa kaikki universumin ajatukset ovat perimmältään yhtä ja samaa ajatusta,emme voi tarkalleen sanoa mikä ajatús olisi minun tai sinun ajatus.

    • Lightbluesoul

      Ajatukset eivät ole aivojen tuotos sinänsä vaan sielun! Aivot ovat vain välikapistus tässä fyysisessä todellisuudessa (materiassa).

      Näitä asioita ei useimmat ihmiset suostu vieläkään sulattamaan, mutta ehkä joskus nämäkin asiat saavat lisää valotusta.

      Ja nyt varmaankin moni ajattelee että mikä hörhö mä olen, mutta en ole. Tavallinen 28 -vuotias nuorimies jolla kokemukset omalaatuisia ja maailmankatsomus varmasti erilainen kuin monella muulla.

      • Ajattelija myös

        Olisi kiva jos Lightbluesoul kertoisit ensin, mikä on sielu...


    • homo psychologus

      Ennen kuin voin vastata, täytyy sinun selventää mitä tarkoitat ajatuksella.

    • vain ajatus

      Silloin kun joku tietää mistä ajatus saa alkunsa tietää periaatteessa kaiken.
      itse käsitän elämän niin että me olemme vaan pelkästään luovia ajatuksia...tosin tämän kehollisen elämän ajan me kehitämme ajatuksia paljolti ulkoisten ärsykkeiden kautta.
      Muutoin koko maailma ympärillämme on pelkkää ajatusta...ellei jokainen solu luonnossa osaa ajatella ei myöskään voi elää kauan biologista prosessia vaan kuolee pois..koska ajatus on energia joka ohjaa suojaavia puolustusmekanismeja .
      Elämäksi kutsutussa ilmiössähän me kehitämme ajatuspääomaa ja se on meidän varsinainen mittarimme..ei ole muuta oikeaa mittaa..kaikki muu katoaa jossain vaiheessa,vaan ajatukset jäävät meistä,silloin kun me ns. kuolemme..eli siirrymme varsinaiseen ajatuksella tapahtuvaan elämään.Minulle ei ole kuolemaa olemassakaan on vai syntymää...synnymme tänne kokemusmaailmaan ja täältä synnymme ajatusmaailmaan...tällai minä ymmärrän ajatuksen olemuksen...tiedä sitten tarviaako enemmän tietääkkään..jos joku tietää enemmän kertokaa ihmeessä.

      • JeOnHe

        Ihmisellä on henki, sielu ja ruumis. Siinä kaikki mitä tarvitsee tietää.


      • Anonyymi
        JeOnHe kirjoitti:

        Ihmisellä on henki, sielu ja ruumis. Siinä kaikki mitä tarvitsee tietää.

        Henki on jonkin aikaa, muutoin ei ole ihminen.
        Ihmisellä ei ole sielua, ainoastaan ulkoaoppimisen tapa.
        Keho on niin kauan kuin hengittää, senjälkeen muuttuu ruumiiksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      429
      3013
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      102
      2354
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      363
      2102
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1933
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1797
    6. 163
      1234
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1227
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      97
      1156
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      947
    Aihe