Kysymys

lleblanc

Kuinka monta metriä pystyy keskivertoihminen uimaan 30 minuutissa? Kouluprojektia varten kyselen.

9

439

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uinti on siitä ilkeä laji, että tulos riippuu hyvin suuresti uintilajista ja uimarista (taito, ikä, sukupuoli). Mikäli viilataan pilkkua, niin eroja löytyy myös käytettävästä altaasta. Avoveteen mennessä myös veden lämpötilasta, virtauksista ja aallokosta. Jos haluat tehdä perusteellista työtä, niin sinun kannattaa ottaa yhteyttä joko Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliittoon. Liiton yhteystiedot löydät sen verkkosivuilta http://www.suh.fi/suh_ry/toimisto/ .

      Ja sitten villien arvausten pariin.

      Olettaen, että kyse on kohtuullisen tasoisesta kuntouimarista uimassa kroolia lämpimässä altaassa, voitaneen soveltaa Kenneth Cooperin aikanaan tekemiä (12 minuutin) taulukoita. Noin 30-vuotias mies pääsee tulokseen "fair" (kohtuullinen) tuossa taulukossa noin 600 jaardin tuloksella. 600 jaardia / 12 minuuttia on noin 1400 metriä / 30 minuuttia (1 jaardi = 0,91 m) mikäli uimari kykenee säilyttämään saman keskinopeuden. Kilpauimarilta voidaan odottaa 2000 - 2500 metrin tulosta puolen tunnin testissä. Pitkille matkoille keskittyvät huippu-uimarit uivat puolessa tunnissa lähes 3 km.

      Lähteenä mainitsemalleni noin 1400 metrin arviolle voi esittää Cooper, K. H. 1982. The Aerobics Program for Total Well-Being. New York: Bantam Books (eli toisin sanoen, kirja nimeltä "The Aerobics Program for Total Well-Being", jonka on kirjoittanut Kenneth H. Cooper ja jonka on julkaissut Bantam Books New Yorkissa 1982, mahdollisesti lisähuomautuksella mistä olet viittauksen kirjaan saanut, olettaen että et kirjaa itse mistään löydä).

      Testilomakkeita (joihin mahdollisesti voit viitata lähteenä, joskin alkuperäislähde näissä on edelleen yllä mainittu Cooperin opus):
      Englanniksi, jaardeina: http://www.umich.edu/~exphysio/mvs.240/AdditonalLabs/SwimVOmax.test.3.2.pdf (Michiganin yliopisto, USA)
      Suomeksi, metreinä: http://www.vesiliikunta.com/files/pdf/cooperin_uintitesti.pdf (Suomen vesiliikuntainstituutti)

      Suomenkielisen taulukon hassut matkat johtuvat siitä, että Cooperin taulukon jaardimatkat on käännetty suoraan metreiksi ja pyöristetty ilmeisesti viiden metrin tarkkuudella. Alkuperäisessä Cooperin taulukossahan periaatteessa riittää, että lasketaan vain täysiä kierroksia, jos uidaan 25 jaardin mittaisessa altaassa.

      • Tässä vasta opettelen tämän keskusyelukanavan käyttöä. Sori


    • KuvioKelluja

      Mielenkiintoinen taulukko. Omana kokemuksena pidin hyvänä 800m kertymistä ensimmäiselle 20min. Tunnissa sai kumminkin tuli 3km täyteen. Kattelin noita lukuja ikäluokkani (50) kohdallani ja tuo 12min voi ollakkin kohtalaisen ja hyvän väliltä

    • uimaharrastaja

      Meillä ei kyllä mitään jaardeja uida joten voisiko Juho Ratava hieman selventää - mikäli on päässyt jo rantaan?

      • Tuossa suomenkielisessä taulukossa on samat matkat metreinä. Kappaleessa, joka alkaa sanoilla "olettaen, että kyse on" on laskettu taulukon ilmoittamalla kohtuullisen kunnon 12 minuutin keskinopeudella matka ketjun aloittajan kysymälle 30 minuutin uinnille. Tulee muistaa, että uintinopeuden ja kunnon välillä ei ole suoraa yhteyttä, vaan nopeus riippuu hyvin paljon eri tekijöistä - uitava laji, uimarin ikä ja sukupuoli sekä uimarin taitotaso.

        Kertauksen vuoksi mainittakoon, että alkuperäisen Cooperin testin taulukoiden vauhdin mukaan matkaa tulisi 1400 metriä puoleen tuntiin kohtuukuntoiselle 30-vuotiaalle miehelle. Ja suomenkielinen taulukko 12 minuutin tuloksille löytyy tästä: http://www.vesiliikunta.com/files/pdf/cooperin_uintitesti.pdf


    • Eikö aika riipu myös uintilajista?

    • uiuiuiuiui

      En ole kilpauimari, mutta Ui kesäksi kuntoon kampanjassa pidin kohtuullisena suorituksena kahdessa tunnissa 4 km, eli 1000 m / 30 min. Tyylilajina siis rinta ja uimarina keski-ikäinen nainen.

      • Uijn

        Hieno nainen. Heh. Hyvä treeni. Ruoka harmiksi maksaa. Ja uinti on todella koukuttavaa.


    • 10-14

      Alkuperäiselle kysyjälle ei tästä enää ole hyötyä, mutta huomautanpa vaan, että keskivertoihminen ei juuri kroolia osaa. "Kohtuullisen tasoinen kuntouimari" on eri asia kuin keskivertoihminen. Jälkimmäistä varten pitäisi ottaa kadulta summamutikassa sata tyyppiä ja testata uintisuoritus. Uskallan väittää, että keskimääräinen tulos olisi enintään 500 metriä.

      Vertailun vuoksi: kun kauan sitten kävin PADI-sukelluskurssin, oli vaatimuksena 200 metrin yhtämittainen uinti. Ilman aikavaatimusta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nainen, tervetuloa

      Tule luokseni eka vaikka viikoks tai pariksi. Saisin helliä, kannustaa ja tukea sua ja kokata lempi herkkujasi. Pääsisit
      Ikävä
      27
      3443
    2. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      293
      3388
    3. TTK-tähti Saana Akiola paljasti tv-ohjelmassa tapahtuneen ahdistelun

      Olisko pitänyt suunnitella ulostulo paremmin? Nyt lehdet soittelevat kaikki 8 läpi ja kuusi sanoo ettei koskenut häntä.
      Maailman menoa
      26
      2190
    4. Olisit ollut varovaisempi

      Nyt jos minut hylkäät ja et meidän asiasta minulle mitään ilmoita niin ettet edes anteeksi pyydä, niin tiedä että minä e
      Ikävä
      35
      2014
    5. Mitä haluaisit sanoa hänelle

      Nyt tällä hetkellä?
      Ikävä
      133
      1982
    6. Elisa laskuttaa jo sähköpostilaskusta erikseen euron

      Paperilaskuista on otettu lisämaksua jo ajat sitten, mutta nyt Elisa ottaa euron siitä että lähettävät sähköisen laskun
      Maailman menoa
      119
      1731
    7. Vastenmielisyys

      Kuvaa sinua parhaiten
      Ikävä
      44
      1488
    8. Oho! Susanna Laine kohtasi epäonnea lomareissulla Italiassa - Avaa tilannetta: "Vähän sahaavaa..."

      Ou nou! Tsemppiä kuitenkin loppulomaan Italiassa, Susanna Laine ja mahdollinen seuralainen! Lue lisää ja katso kuvat:
      Suomalaiset julkkikset
      7
      1460
    9. Ensitreffit alttarilla Jyrki paljastaa hääyön intiimiasioista kameroiden sammuttua: "Fyysinen..."

      Ooo-la-laa… Ensitreffit alttarilla -sarjassa alkaa hääparien välillä ns. tunteet kuumenemaan. Lue lisää: https://www.s
      Ensitreffit alttarilla
      2
      1313
    10. Väliämme on noin 6 km

      Niin lähellä ja niin kaukana. Sinä olet kotona, minä olen kotona. Olet jo unessa. Mutta kun herään, olet jo töissä ja vä
      Ikävä
      9
      1213
    Aihe