Uimastadikan etiketti

Uimaan vai ei?

Voi olla vähän hassua, mutta on vierähtänyt varmaan 20 vuotta kun olen missään virallisissa uimapaikoissa käynyt, niin en oikein tiedä miten siellä käyttäydytään. Olen myös aika ujo ja likinäköinen, niin mietin että jos jättää rillit kaappiin, niin saako ohjeistakaan selvää ja aika ikävä kysyäkään. Joka tapauksessa tietäisin mielellään etukäteen mihin varautua. Että seuravanlaisia tuli mieleen:

Voiko uimaan mennä nainen uimapuvussa jossa on toppimallinen yläosa ja alaosassa pieni hamelisäke? Tai bokserimallinen alaosa? Onko kaikilla yleensä kokouimapukuja vai mitä? Onkos uimalakit yleisiä? Ovatko sandaalit tarpeellisia? Mitä mieltä, kannattaako rillejä käyttää uidessa vai ei?

Saako lainata/vuokrata vesijuoksuvöitä ja onko niiden käyttäjille omaa tilaa uima-altaassa?

Jos on aika hidas ja huono uimari (mutta pinnalla pysyy), niin missä päin kannattaa uida?

Mihin jätetään esim. pyyhe ja pesuvälineet? Jos siis ensin peseytyy, niin pitääkö ne viedä välillä kaappiin vai jätetäänkö johonkin telineeseen pesuhuoneeseen vai mitä?

Jos uima-aika on pulitoista tuntia (muistaakseni), niin eikö sen jälkeen/ennen voi hengailla siellä alueella vai lasketaanko tämä mukaan uima-aikaan? Tai voiko sinne stadikalle mennä ensin tai muuten vaan fiilistelemään, istuskelemaan ja syömään jäätelöä, ja sitten vasta päättää mennäkkö uimaan ja maksaako tämä?

Tai jos tulee jotain muuta hyödyllistä mieleen, vaikka että mihin aikaan olisi kohtuullisen rauhallista. Auttaa, jos vastaa vain johonkin kohtaan. Kantsiskohan pitkästä aikaa kokeilla? :) Viralliset säännöt kyllä luin, mutta niistä sai vähän heikon käsityksen siitä, miten siellä käytännössä käyttäydytään.

7

2387

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uimaan!

      Tervetuloa uimaan! Toivottavasti saat tästä uuden upean harrastuksen.

      Helsingin uimastadion on omilta kulmiltani niin älyttömän syrjässä, että en siellä pahemmin uimassa käy, mutta säännöt ja käytännölliset vinkit lienevät yleisellä tasolla kuitenkin kaikkialla samat.

      Puutun myöskin ainoastaan sandaalikysymykseen.

      Tossut tai sandaalit kannattaa _ehdottomasti_ pitää suihku-, sauna- ja pukuhuonetiloissa jalassa, varsinkin jos ahkerasti käy uimassa. Sieni-itiöt viihtyvät lämpimissä ja kosteissa tiloissa, ja osa niistä pahuksista tarttuu ihmiseenkin. Jalkasienestä pääsee sienivoiteella eroon, mutta kynsisienestä - paksuista keltavalkoisista repaleisista varpaankynsistä - voi tulla kaveri loppuiäksi.

      Myös peflettiä kannattaa käyttää pyllyn alla. Sieni voi tarttua nivusiinkin, ja toisekseen penkit ja lauteet pysyvät puhtaampina pidempään.

      Vielä kerran tervetuloa! Muut täydentäkööt tai jatkakoot muista viestin kysymyksistä. Jos innostut uinnista, suosittelen myös uintikursseja. Uinnista voi saada enemmän irti paremmalla uintitekniikalla.

    • Katsotaanpa. Uimastadikalla en ole käynyt, koska tosiaan oma kämppä on vähän kauempana.

      K: Voiko uimaan mennä nainen uimapuvussa jossa on toppimallinen yläosa?
      V: Kaksiosaiset uimapuvut ovat täysin ok. Paljon näkee uimahalleissa narubikinejäkin, mutta allekirjoittanut ei kyllä usko, että nuo ovat mitenkään mukavia, jos on tarkoitus uida, eikä vain kellua.

      K: Voiko alaosassa pieni hamelisäke?
      V: Näytä näkee sekä yksi- että kaksiosaisissa uimapuvuissa. Täysin ok ainakin täälläpäin. Olennaista on, että uimapuvuissa ei ole taskuja tai muita vastaavia poimuja, joissa likaa kulkeutuu altaaseen.

      K: Onko bokserimallinen alaosa sallittu?
      V: Joskus vuonna kivi ja keppi uimavalvojat ovat näitä heittäneet ulos "pyöräilyshortseina", mutta nykyään neliöleikkauksiset "bokserit" ja jopa polvipituiset "jammerit" ovat hyvin suosittuja. Nämä ovat tietysti mukavimpia uida (ainakin omasta mielestä) silloin, kun ne ovat ihonmyötäiset eivätkä "shortsimallia".

      K: Onko kaikilla yleensä kokouimapukuja vai mitä?
      V: Ei. Hyvin paljon näkee ainakin täälläpäin bikinejä yms. Mikäli uimapuku ei ole kovinkaan peittävä, kannattaa ulkosalla kuitenkin muistaa suojata iho auringolta esim. vedenkestävällä aurinkovoiteella.

      K: Onkos uimalakit yleisiä?
      V: Yleensä pitkät hiukset on oltava kiinni tai peitetty lakilla. Joillekin altaille pääsee hiuksia pesemättä, mikäli hiukset on suojattu lakilla, mutta allekirjoittanut suosittelee ehdottomasti ja kaikissa tilanteissa hiusten (ja koko vartalon) huolellista vesipesua ennen altaaseen menemistä.

      K: Ovatko sandaalit tarpeellisia?
      V: Sandaalit eivät ole välttämättömiä, mutta erittäin suositeltavia paikoissa, joissa käy paljon ihmisiä jalkasienen y.m. leviämisen estämiseksi. Ulkoaltailla voi olla myös mukavuuskysymys, mikäli aurinko on kovinkin päässyt lämmittämään allastason lattiaa.

      K: Mitä mieltä, kannattaako rillejä käyttää uidessa vai ei?
      V: Riippuu hyvin paljon mieltymyksistä ja uintityylistä. Kilpauintitekniikoiden mukaisesti pään ollessa vedessä normaaleja silmälaseja ei voi tietysti käyttää,mutta mikäli uimalasit pitävät vettä, niin piilolinssejä voi käyttää. Mikäli uit paljon, niin myös uimalaseja on saatavilla vahvuuksilla. Ulkosalla kannattaa muistaa myös UV-suojaus.

      K: Saako lainata/vuokrata vesijuoksuvöitä ja onko niiden käyttäjille omaa tilaa uima-altaassa?
      V: Uimastadikasta en tiedä, mutta tyypillisesti vesijuoksuvöitä on tarjolla yleisölle ja vesijuoksijoille on osoitettu tietty rata tai alue. Joissakin uimahalleissa voi olla osoitettu myös/vaihtoehtoisesti radat uimareiden nopeuden mukaan, jolloin vesijuoksu voi olla myös mahdollista hitaiden uimareiden radalla.

      K: Jos on aika hidas ja huono uimari (mutta pinnalla pysyy), niin missä päin kannattaa uida?
      V: Pääkaupunkiseudusta en oikein tiedä, mutta yleisenä neuvona ehdottaisin, mikäli jollakin uimaseuralla on järjestää kuntouimareille suunnattuja tekniikkakursseja. Kuten mainittu, joillakin altailla on erikseen osoitettu radat nopeille ja hitaille uimareille. Myös suuri osa uinninvalvojista osaa opastaa uintitekniikan kehityksessä. Lisäksi monet uimaseurojen valmentajista keskustelevat ja neuvovat mielellään, joskin ei kuitenkaan silloin, kun heillä on ryhmä altaassa!

      K: Mihin jätetään esim. pyyhe ja pesuvälineet?
      V: Usein näille on varattu tilaa pesuhuoneesta. Joissakin paikoissa tavaroilla on valitettavasti tapana "lähteä kävelemään". Itse pidän yleensä vähintään pyyhettä mukana altaalla, mutta tämä johtuu siitä, että lämmittelen ja venyttelen ennen altaaseen menoa (ja tämä on mukavampaa, kun iho on kuiva).

      K: Jos siis ensin peseytyy, niin pitääkö (pyyhe ja pesuvälineet) viedä välillä kaappiin vai jätetäänkö johonkin telineeseen pesuhuoneeseen vai mitä?
      V: Yleensä uimasta tulon jälkeen tulisi uimarin kuivata itsensä ennen pukeutumistiloihin menoa (ettei pukuhuone lainehdi), joten käytännössä ainakin pyyhe on pidettävä mukana tai pesuhuoneessa.

      K: Jos uima-aika on pulitoista tuntia (muistaakseni), niin eikö sen jälkeen/ennen voi hengailla siellä alueella vai lasketaanko tämä mukaan uima-aikaan?
      V: Käytäntö vaihtelee halleittain. Osassa halleja/altaita tämä on kokonaisaika pukeutumisineen, osassa kyse on vain uintiin kuluvasta ajasta. Osassa taas aika on lähinnä ohjeellinen, niin kauan kun ei ole hirveää tungosta ja halliin ei jätetä lapsia "päivähoitoon" tai vastaavia tempauksia.

      • ...ja koska viesti oli kokonaan liian pitkä, niin otetaan loput tähän:

        K: Tai voiko sinne stadikalle mennä ensin tai muuten vaan fiilistelemään, istuskelemaan ja syömään jäätelöä, ja sitten vasta päättää mennäkkö uimaan ja maksaako tämä?
        V: Riippuu jälleen paikasta. Esimerkiksi Kotkan maauimalaan sisäänpääsy maksaa, mutta sitten siellä ainakin tähän saakka on saanut olla niin pitkään kuin ilkeää. En tunne uimastadikan rakennetta, mutta yleensä esim. kahvioon pääsee ilman uintilipun maksamista. Kannattaa kuitenkin huomata, että yleensä allastiloihin ei saa mennä ulkojalkineissa. (Maauimaloissa käytäntö tietysti vaihtelee, kun allas on ulkona, joissakin voidaan valvoa, ettei altaalle kulkeudu kovinkaan paljoa ylimääräistä likaa.)

        K: Tai jos tulee jotain muuta hyödyllistä mieleen, vaikka että mihin aikaan olisi kohtuullisen rauhallista. Auttaa, jos vastaa vain johonkin kohtaan. Kantsiskohan pitkästä aikaa kokeilla? :) Viralliset säännöt kyllä luin, mutta niistä sai vähän heikon käsityksen siitä, miten siellä käytännössä käyttäydytään.

        ...näihin onkin hankalampi vastailla tuntematta paikkoja. Niin kauan, kun koulut ovat vielä käynnissä ja väki töissä, niin yleensä yhden maissa on monissa uimapaikoissa erittäin hiljaista ja jonkinmoinen ruuhka-aika yleensä viiden ja seitsemän välissä. Tämä toki vaihtelee paikasta riippuen (koululaisryhmät jne.) ja kesällä tai loma-aikaan ei välttämättä päde ollenkaan.


    • Uimaan vai ei?

      Kiitos vastauksista. :) Ajattelin että tällaiset asiat voivat kiinnostaa muitakin. Enköhän minä jossain vaiheessa kesää sinne stadikalle uskaltaudu. Viime aikoina on tullut uiskenneltua vaan luonnonvesissä kesällä, mutta tosiaan uinti voisi olla hyvä harrastus vähän laajemminkin.

      Jos joku tuntee juuri uimastadionia paremmin, niin siitä olisi vielä hauska kuulla.

    • stadiax

      Stadikalle ei pääse fiilistelemään maksamatta. Kahvila ja altaat ovat siellä samassa puistossa.
      Isossa altaassa on ainakin ennen ollut omat radat uimareille ja juoksijoille.

    • Aktiiviuimari

      En voi suositella stadikkaa uimiseen ainakaan kauniilla ilmalla. Paikka on silloin aivan täynnä jos jonkinmoista pulikoijaa. Viimeisellä uintikerralla (viime kesänä) joku äkäinen äijä huiski käsillään jalkojani, sitä edellisellä kerralla ohiuiva pervo tarrasi pakarastani. Vaikuttaa siltä että uimaruuhka ja aiheuttaa monille samanlaista äkäisyyttä kuin liikenneruuhka, ja sitten uidaan mielenosoituksellisesti, kuten vaikkapa hiillostamalla aivan takana (perseentuijottajapervo?) tai pujahtamalla viime hetkellä eteen tukkeeksi, vaikka ruuhka ei ole niin paha että se vaatisi uimista suunnilleen toisessa kiinni. Lisäksi usein on saanut väistellä radoilta toiselle holtittomasti puikkelehtivia lapsia. Jos haluaa treenata, kannattaa se tehdä hiljaiseen aikaan uimahallissa ja kauniilla ilmalla luonnonvesissä märkäpuvun kanssa. Näin voi keskittyä uintiin sataprosenttisesti ja nauttia siitä.

    • fgdflgdfglökdflögkdf

      Isossa altaassa ensimmäinen leveä rata on vesijuoksijoille. Toinen leveä on epämääräisellä uintitaidolla varustetuille uimareille, jotka pysyvät pinnalla. Kolmas rata on keskinopeille uimareille, jotka hallitsevat uintitekniikan jotenkin ja käyttävät uimalaseja. Neljäs rata on uintiin vakavasti suhtautuville nopeille uimareille.
      Loput radat saattavat olla seuroille varattuja tai sekakäytössä. Yleensä reunimmaisella mennään hitaasti ja keskemmällä kovempaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      78
      5791
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2526
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      2007
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      62
      1765
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1611
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1317
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1311
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe