Pää edellä hyppy 170cm syvään altaaseen

herkules

Hei,

Haluaisin opetella pää edellä hyppyä mutta taloyhtiön 2m syvässä uima-altaassa on vain n. 170cm vettä.

Onko turvallista harjoitella hyppyä ko. altaassa kun kehon specsit on 204cm/120kg.

Kokeilin hypätä jalat edellä niin heti olin kyykyssä pohjassa :(

4

1819

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä tapauksessa en itse ainakaan uskalla antaa suoraa vastausta, kun en itse ole vieressä näkemässä ja opastamassa. Monta kertaa kilpauimarit hyppäävät matalempaankin veteen, joskin omiin mittoihisi ehtineet alan harrastajat ovat ehtineet hyppiä jo kymmenkunta vuotta. Tärkeää on toki huomata, että kilpauintistartissa ei hypätä alas, vaan mahdollisimman paljon eteenpäin (painovoima yleensä pitää huolen alas tulemisesta). Uimahyppytyyliseen lähes pystysuoraan hyppyyn tarvitset huomattavasti enemmän vettä. Ihmisen normaali kellunta-asento pystyssä on siten, että päälaki yletää pinnalle, joten pelkästään paikallaan kelluessa jalkasi ulottuvat noin kahden metrin syvyyteen. Tähän lisätään alkuvauhdin vaikutus, niin suoraa hyppyä en tekeisi sinuna, jos vettä on alle kolme metriä.

      Puuttuva tieto altaasta mihin suuntaan tahansta hypättäessä on, kuinka korkealla laita on veden pinnasta? Olettaen, että altaassa kuitenkin on jo jonkinmoinen laita, niin tuo lienee puolisen metriä korkea, mikä riittää jo periaatteessa kilpastarttiin (jotta vartalo ehtii kääntyä ilmassa).

      Puuttuva tieto altaasta eteenpäin hypättäessä on, kuinka pitkä allas on. Kova hyppääjä kun jo hyppää paikaltaan veteen sen kolme-neljä metriä, ja tuosta sitten liukua veden alla päälle. Pienemmissä altaissa osut matalammassa päässä pohjaan tai jopa altaan toiseen päätyyn.

      • ...ja tuo kolmen metrin heitto on sitten laidalta. Tasoilta vettä tarvitaan enemmän.


    • herkules

      Kiitos tiedoista.

      Allas on siis 2m syvä mutta vesiraja on noin 170 sentissä. Eli siis pudotusta reunalta on 30 senttiä. Mitään hyppytasoa ei ole.

      Pituutta altaalla on 8m (ja noin 3m leveyttä). Altaassa ei "matalaa päätä", vaan vettä on kaikkialla 170cm.


      Tuollaisen kilpastartin tyylisen hypyn haluaisin opetella. Jos ei 30cm riitä kääntöön ilmassa, niin teen korokkeen :)

      Pystysuoran uimahypyn voin tietysti unohtaa ko. altaassa.

    • No joo, reuna on ehkä vähän matala, mutta toisaalta, vanhassa harjoitushallissamme (nyt remontissa) harjoittelimme hyppäämistä ensin veden pinnan tasosta lasten kanssa. 8 m on hyvälle startille ja liu'ulle lyhyt, mutta kelvannee harjoitteluun. Kokeilemalla selviää, jos näet veden alla tai käytät laseja, niin voi olla eduksi laittaa merkki pohjaan vaikkapa altaan puoleenväliin. Veden alla kun vetää kropan koukkuun, niin vauhti pysähtyy melko nopeasti.

      Ensimmäinen ja tärkein asia: Päkiät altaan laidalle ja kaikki varpaat kunnolla yli. Jos jalat luistavat, niin lopputuloksena on tippuminen sääret edellä altaan laitaan.

      Sitten oma tapa opettaa hyppyä on ensin kaksi liikkeen osakokonaisuutta: Kaato veteen ja eteenpäin hyppääminen. En ole ihan varma, uskaltaako kokoisellesi uimarille ehdottaa tuossa altaassa vielä taittokaatoa (kumartuneena kaato veteen), mutta kyykystä kaato ponnistus voisi olla hyvä lähtökohta.

      Eteenpäin hyppäämisen opetteluun oma suosikki on vauhditon pituushyppy jalat edellä. (Jos pohja tuntuu tulevan vastaan liian nopeasti, niin vedessä istuva asento kädet leväälleen, niin vauhti pysähtyy nopeasti.) Vauhdittomassa pituushypyssä siis heilautetaan käsiä taakse, ja ponnistetaan samalla, kun kädet heilahtavat eteen. Sitten seuraavaksi osasuoritusten yhdistäminen, eli vauhditon pituushyppy siten, että lähdet mäkihyppääjän asennosta, ja käsien heilahtaessa eteen kaadut eteenpäin, ponnistat ja painat pään käsien väliin.

      Muita muistettavia asioita:
      - Kädet eivät pää edeltä sukellettaessa osoita veteen mennessä kohti toista päätyä, vaan viistosti kohti pohjaa (koska vartalon suunta ei ole veteen mennessä enää suoraan eteen, vaan eteen ja alas). Asento on suurin piirtein sama, kun leuka rinnassa painat hauikset korviin. Käsillä saa ihan reippaasti puristaa päätä, parantaa tukea. Tätä asentoa kannattaa harjoitella kaatumalla kyykystä.
      - Kädet ottavat vastaan veden iskun. Toisella kädellä pidetään toisen kämmenestä kiinni (peukalolla kämmenen ympäri, toisen käden kämmenselkä toisen käden kämmenessä - lapsille joskus opetetaan pitämään peukkua toisen käden nyrkissä). Tätäkin voi harjoitella kyykystä.
      - Heti veteen mennessä pää nousee normaaliin uintiasentoon (leuan ja solisluiden väliin mahtuu oma nyrkki) tai jopa vähän siitä ylemmäs. Kädet ohjaavat liu'un vaakatasoon.

      Vartalonhallintaa kannattaa myös harjoitella, joskin harjoittamattoman miehekkäässä kellunta-asennossa (hartiat pinnalla, jalat roikkuvat) on se etu, että jalkojen tipahtaminen vedessä lyhentää liukua (mikä on 8 m altaassa etu).

      Jos lontoonkielinen ilmaisu sujuu, niin YouTubesta löytyy aiheesta videoita, joissa kerrotaan harjoitteita. Jos ei suju, niin mallia ainakin voi katsoa.

      http://www.youtube.com/results?search_query=Swimming Starts Forward Dive Sequence

      (jos tuo linkki ei mene rikki, niin olen aika vaikuttunut)

      Lahden takaa löytyy myös nättejä kuvia aiheesta: http://www.swim.ee/models/models.html

      Edistyneempiä juttuja: Kuten esimerkiksi noista Haljandin (swim.ee) kuvista voi huomata, kilpauimarit starttaavat nykyään usein yleisurheilutyylillä, eli toinen (vahvempi) jalka ponnistaa toisen takaa. Koska tässä jalat ponnistavat eri aikaan (taaempi ensin, lähtö ikään kuin juosten), niin tuo on hieman hankalampi tehdä, mutta liikkeelle lähtö on nopeampi. (Taaempi jalka työntää vartalon liikkeelle, kun tasajalkaa joudutaan lähtemään kaatumalla.) Ponnistus on myöskin hieman heikompi kuin tasajalkaa, joten tasajalkaa hyppääminen on minusta edelleen se ensin opeteltava perushyppy. Yleisurheilutyylissä on myös isompi riski siihen, että jalka luistaa liukkaalla, koska taaempaa jalkaa ei saa tuettua reunaan (ellei käytössä ole uudenmallista telinettä, jossa on tuki taaemmalle jalalle).

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      734
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe