Miten on voinut unohtaa lapsuuden juhannusruuat? En muista yhtäkään. Vain juhannuskoivut ovenpielissä, ja että oli puhtaaksi kuurattua kotona. Ja juhannussaunan tuoreen vihdan kanssa...
Mikä on juhannusruokaa?
11
1444
Vastaukset
- näin mummulassa
Lapsuudessa tehtiin eka kesäkeitto=snålsoppa http://www.pirkka.fi/ruoka/reseptit/23145-kesakeitto?gclid=CJ_pp8m447ACFQowmAodRVgNew
välipalaksi http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/66915/Juhannusjuusto/
ja saunajälkeen HK-Blö tirisi paistopussissa kiukaalla.
Sen lisukkeena perunasalatti
Nykyajan vinkit
http://kotiliesi.fi/ruoka/juhlaruoka/juhannusruokaa-rennosti- husovarnatar
Eri puolilla Suomea on erilaisia juhannusherkkuja ja -tapoja. Pohjanmaalta on se
tuntikausia keitetty makea juustokeitto, josta maito on saostunut klimpeiksi.
Säilytetään ja syödään kylmänä.Myös "praasun" loimussa kypsennetty leipäjuusto
kuului juhannukseen ja muihinkin juhliin.
Karjalan puolelta ovat nämä maukkaat piirakat riisi-ohra-tattari-hirssi-täytteellä.
Ja munavoita päälle.
Usein lapsuudessani 50-luvulla äiti kiehautti kattilallisen marja-tai mehukeittoa,
jota kauhottiin piirakoiden kanssa suihin, kun kylän riennoista kotiuduttiin.
- *1948,
Meillä oli uudet peruna ja Ahti silli.
Ranta sauna laitettiin 1957 ja sen jälkeen oli halsterissa kypsennetty järvikalat (särki ahven lahna hauki) ja uudet peruna. Pulla ja kääretorttu jossa äidin tekemä omenasosehillo sisällä. Raparperikeittoa oli koko kasvukauden sitä oli aina, lasista juotiin joskus sai ottaa pullasiivun sen kanssa. - marnilotta
Piimärieskaa ohraryyneistä ja munavoita päälle.
Äiti muurasi tiilistä grillin pihallemme 60-luvun loppupuolella ja siinä paistoimme makkaraa jota söimme salaatin ja leivän kera.
Juhannukseksi ostettiin kaksi koria limsaa. Muuten sitä ei juuri saanutkaan. - Anonyymi
Vanha ketju, mutta eopä kai haittaa..😊
Kyllä lapsuudessa taisi olla ihan perinteiset grilli- ja kiuasmakkarat, jotain kalaa graavattuna ja savustettuna. Muutakin oli, mutta nuo oli sen juhannusdieetin perusta.
Aikuiset tietty ottivat sitten hapanta, jos ottivat, ja muksuille oli limsaa.
Oma aikuisiän juhannusruoka on aika simppeliä, perunaa voilla ja tillillä ja suolasilakkaa. Siis oikein suolattua, ei graavattua. Meillä on yhden ystävän kanssa ollut jo vuosia perinteenä että ollaan jomman kumman luona, yleensä mun kun asun maalla, joulu ja jussi. Sit mässäillään, saunotaan ja ryypytellään muutama päivä oikein urakalla pyhäpäivän verukkeella. - Anonyymi
Ja ihanaa lisäaineetonta RYMD mehua niin paljon kun vatsa veti.
- Anonyymi
Uudet perunat valkokastikkeella. Silli tai graavattu siika.
Jos oli saatavissa edellisen vuoden perunasatoa, niin siitä tehtiin usein imellettyä perunalaatikkoa. Imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin aika säännöllisesti ympäri vuoden - kesälläkin jos oli edeellisen vuoden satoa saatavissa.
Jälkiruuaaksi kotona annoskulhoissa hapatettu viili ja lisukkeena hilloa ja mausteeksi ripaus kanelia.
Ja tietenkin nakit ja perunasalaatti tai keitetyt perunat oli jo 1950 -luvulla yleinen pikaruoka.- Anonyymi
Imelletty perunalaatikko juhannukseksi
Imellettyä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Imelletty maku saadaan aidosti imeltämällä 65 asteinen sose noin 70 asteisessa uunissa. Soseen lämpötila pyrkii olemaan muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, 70 asteinen uuni on sopiva imeltämiseen.
Ainekset:
2 kg talven yli varastoituja perunoita, jauhoisia tai kiinteitä
4 rkl vehnäjauhoja
3 rkl voita
8 dl täysmaitoa
2 tl suolaa
VALMISTUSOHJE:
Keitä perunat kuorineen höyrykattilassa tai suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Säästä keittovettä tönkkösoseen ohentamiseen.
Kuori perunat kuumina kattilaan.
Soseuta perunat kuumina huolella. Ohenna tönkkösose kuumalla keittovedellä sakeaksi soseeksi.
Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen noin 70-75 asteiseksi.
Lisää jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseesen. Sekoita tasaiseksi. Laita kansi kattilaan.
Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna survoksen imeltyä uunissa kannen alla noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Varmista maistamalla että sose on imeltynyt
Perunasurvoksen tulisi olla 65 -asteista. 65 asteinen sose imeltyy noin 3 tunnissa. Alemmissa lämpötiloissa imeltyminen saattaa kestää kymmeniä tunteja.
Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean puuromaisen vellimäisen soseen. Lisää suola.
Laita sose voideltuun kunnolliseen imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan uunivuokaan. Lisää pinnalle voilastuja.
Paista aluksi sähkölieden noin 200 asteisessa uunissa. Kun soseen pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja näin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
- Anonyymi
Hämeessä kanssa uusia perunoita ja kalaa. Silliä ja savustettua lahnaa tai vastaavaa, mitä isä oli saanut. Saunamakkaraa kiukaalla paistettuna. Lättyjä paistettiin juhannuspäivänä.
- Anonyymi
Kiireisen emännän "juhannuslaatikko" on aidosti siirapilla makeutettu "makea perunalaatikko.
Valitse perunaksi talven yli varastoitua edellisen vuoden satoa.
Tämä resepti on aidosti siirapilla imelletty "makea perunalaatikko". Se ei ole edes kovin isotöinen, se valmistuu noin 3-4 tunnissa.
Aidosti siirapilla makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä. Se makeutetaan aidosti siirapilla.
AIDOSTI SIIRAPILLA MAKEUTETTU "MAKEA PERUNALAATIKKO"
Aidosti siirapilla makeutettu "makea perunalaatikko" valmistuu näistä aineksista:
2 kg Jauhoisia perunoita, myös kiinteistä onnistuu
4 ruokalusikallista vehnäjauhoa, Jauhon voi valita maun mukaan, tai jättää pois
erittäin niukasti keittovettä, vesi jää soseeseen
100 g voita
3 dl kermaa
5 dl punaista maitoa
2 dl siirappia
1-2 tl suolaa
Mausta maltilla perinteisesti. Jouluna voi maustaa joululeivonnaisten mausteilla. Juhannuslaatikon voi maustaa pikantisti yrteillä. Mutta maustaminen ei ole välttämätöntä.
Aidosti siirapilla makeutettu "makea perunalaatikko" valmistuu näin:
Kuori perunat raakoina kattilaan, halkaise isot perunat. Keita perunat niukassa vedessä täysin kypsäksi ja soseuta kuumina suoraan niukkaan keittoveteen, keittovesi jää soseeseen. Lisää soseeseen jauhot maun mukaan, jauhot voi myös jättää pois.
Laita voi siivuina kuumaan soseeseen sulamaan ja sekoita se perunasoseen joukkoon. Lisää myös kerma, maito, suola ja mausteet. Soseen tulee olla tässä vaiheessä sakean vellin kaltaista tai hiukan sakeampaa.
Laita sose lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan, ja laita päälle halutessasi vielä muutama nokare voita. Jos haluat niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 3 tuntia. - Anonyymi
Meillä oli kyljyksiä ja uusia perunoita voin ja tillin kanssa, munakastike lisäksi. Illalla makkaroita. Toisena päivänä juustokeittoo yleensä ruisleivän kanssa.. Tavallista salaattia ja italian salaattia oli kans. Muurinpohja lettuja tietenkin. Nykyään mulla on lihat vaihtunu seitaniin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1102850Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222334Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631071947- 1141630
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701345Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2861176- 801034
- 711024
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi244991