Mikä on juhannusruokaa?

Vanha juhannusherkku

Miten on voinut unohtaa lapsuuden juhannusruuat? En muista yhtäkään. Vain juhannuskoivut ovenpielissä, ja että oli puhtaaksi kuurattua kotona. Ja juhannussaunan tuoreen vihdan kanssa...

11

1526

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin mummulassa
      • husovarnatar

        Eri puolilla Suomea on erilaisia juhannusherkkuja ja -tapoja. Pohjanmaalta on se
        tuntikausia keitetty makea juustokeitto, josta maito on saostunut klimpeiksi.
        Säilytetään ja syödään kylmänä.Myös "praasun" loimussa kypsennetty leipäjuusto
        kuului juhannukseen ja muihinkin juhliin.
        Karjalan puolelta ovat nämä maukkaat piirakat riisi-ohra-tattari-hirssi-täytteellä.
        Ja munavoita päälle.
        Usein lapsuudessani 50-luvulla äiti kiehautti kattilallisen marja-tai mehukeittoa,
        jota kauhottiin piirakoiden kanssa suihin, kun kylän riennoista kotiuduttiin.


    • *1948,

      Meillä oli uudet peruna ja Ahti silli.
      Ranta sauna laitettiin 1957 ja sen jälkeen oli halsterissa kypsennetty järvikalat (särki ahven lahna hauki) ja uudet peruna. Pulla ja kääretorttu jossa äidin tekemä omenasosehillo sisällä. Raparperikeittoa oli koko kasvukauden sitä oli aina, lasista juotiin joskus sai ottaa pullasiivun sen kanssa.

    • marnilotta

      Piimärieskaa ohraryyneistä ja munavoita päälle.
      Äiti muurasi tiilistä grillin pihallemme 60-luvun loppupuolella ja siinä paistoimme makkaraa jota söimme salaatin ja leivän kera.
      Juhannukseksi ostettiin kaksi koria limsaa. Muuten sitä ei juuri saanutkaan.

    • Anonyymi

      Vanha ketju, mutta eopä kai haittaa..😊
      Kyllä lapsuudessa taisi olla ihan perinteiset grilli- ja kiuasmakkarat, jotain kalaa graavattuna ja savustettuna. Muutakin oli, mutta nuo oli sen juhannusdieetin perusta.
      Aikuiset tietty ottivat sitten hapanta, jos ottivat, ja muksuille oli limsaa.
      Oma aikuisiän juhannusruoka on aika simppeliä, perunaa voilla ja tillillä ja suolasilakkaa. Siis oikein suolattua, ei graavattua. Meillä on yhden ystävän kanssa ollut jo vuosia perinteenä että ollaan jomman kumman luona, yleensä mun kun asun maalla, joulu ja jussi. Sit mässäillään, saunotaan ja ryypytellään muutama päivä oikein urakalla pyhäpäivän verukkeella.

    • Anonyymi

      Ja ihanaa lisäaineetonta RYMD mehua niin paljon kun vatsa veti.

    • Anonyymi

      Uudet perunat valkokastikkeella. Silli tai graavattu siika.

      Jos oli saatavissa edellisen vuoden perunasatoa, niin siitä tehtiin usein imellettyä perunalaatikkoa. Imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin aika säännöllisesti ympäri vuoden - kesälläkin jos oli edeellisen vuoden satoa saatavissa.

      Jälkiruuaaksi kotona annoskulhoissa hapatettu viili ja lisukkeena hilloa ja mausteeksi ripaus kanelia.

      Ja tietenkin nakit ja perunasalaatti tai keitetyt perunat oli jo 1950 -luvulla yleinen pikaruoka.

      • Anonyymi

        Imelletty perunalaatikko juhannukseksi

        Imellettyä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokerilla. Imelletty maku saadaan aidosti imeltämällä 65 asteinen sose noin 70 asteisessa uunissa. Soseen lämpötila pyrkii olemaan muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi, 70 asteinen uuni on sopiva imeltämiseen.


        Ainekset:

        2 kg talven yli varastoituja perunoita, jauhoisia tai kiinteitä
        4 rkl vehnäjauhoja
        3 rkl voita
        8 dl täysmaitoa
        2 tl suolaa

        VALMISTUSOHJE:
        Keitä perunat kuorineen höyrykattilassa tai suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Säästä keittovettä tönkkösoseen ohentamiseen.
        Kuori perunat kuumina kattilaan.
        Soseuta perunat kuumina huolella. Ohenna tönkkösose kuumalla keittovedellä sakeaksi soseeksi.
        Jäähdytä sose suurta huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen noin 70-75 asteiseksi.
        Lisää jauhot 70-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseesen. Sekoita tasaiseksi. Laita kansi kattilaan.
        Laita sosekattila noin 70 asteiseen uuniin. Anna survoksen imeltyä uunissa kannen alla noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Varmista maistamalla että sose on imeltynyt
        Perunasurvoksen tulisi olla 65 -asteista. 65 asteinen sose imeltyy noin 3 tunnissa. Alemmissa lämpötiloissa imeltyminen saattaa kestää kymmeniä tunteja.
        Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat sakean puuromaisen vellimäisen soseen. Lisää suola.

        Laita sose voideltuun kunnolliseen imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan uunivuokaan. Lisää pinnalle voilastuja.
        Paista aluksi sähkölieden noin 200 asteisessa uunissa. Kun soseen pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen ja näin voit paistaa lähes täysiä vuokia.
        Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.


    • Anonyymi

      Hämeessä kanssa uusia perunoita ja kalaa. Silliä ja savustettua lahnaa tai vastaavaa, mitä isä oli saanut. Saunamakkaraa kiukaalla paistettuna. Lättyjä paistettiin juhannuspäivänä.

    • Anonyymi

      Kiireisen emännän "juhannuslaatikko" on aidosti siirapilla makeutettu "makea perunalaatikko.
      Valitse perunaksi talven yli varastoitua edellisen vuoden satoa.

      Tämä resepti on aidosti siirapilla imelletty "makea perunalaatikko". Se ei ole edes kovin isotöinen, se valmistuu noin 3-4 tunnissa.
      Aidosti siirapilla makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä. Se makeutetaan aidosti siirapilla.

      AIDOSTI SIIRAPILLA MAKEUTETTU "MAKEA PERUNALAATIKKO"

      Aidosti siirapilla makeutettu "makea perunalaatikko" valmistuu näistä aineksista:

      2 kg Jauhoisia perunoita, myös kiinteistä onnistuu
      4 ruokalusikallista vehnäjauhoa, Jauhon voi valita maun mukaan, tai jättää pois
      erittäin niukasti keittovettä, vesi jää soseeseen
      100 g voita
      3 dl kermaa
      5 dl punaista maitoa
      2 dl siirappia
      1-2 tl suolaa
      Mausta maltilla perinteisesti. Jouluna voi maustaa joululeivonnaisten mausteilla. Juhannuslaatikon voi maustaa pikantisti yrteillä. Mutta maustaminen ei ole välttämätöntä.

      Aidosti siirapilla makeutettu "makea perunalaatikko" valmistuu näin:

      Kuori perunat raakoina kattilaan, halkaise isot perunat. Keita perunat niukassa vedessä täysin kypsäksi ja soseuta kuumina suoraan niukkaan keittoveteen, keittovesi jää soseeseen. Lisää soseeseen jauhot maun mukaan, jauhot voi myös jättää pois.

      Laita voi siivuina kuumaan soseeseen sulamaan ja sekoita se perunasoseen joukkoon. Lisää myös kerma, maito, suola ja mausteet. Soseen tulee olla tässä vaiheessä sakean vellin kaltaista tai hiukan sakeampaa.

      Laita sose lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan, ja laita päälle halutessasi vielä muutama nokare voita. Jos haluat niin pinnalle voit sirotella korppujauhoa. Paista perunalaatikkoa 150-asteisessa uunissa 3 tuntia.

    • Anonyymi

      Meillä oli kyljyksiä ja uusia perunoita voin ja tillin kanssa, munakastike lisäksi. Illalla makkaroita. Toisena päivänä juustokeittoo yleensä ruisleivän kanssa.. Tavallista salaattia ja italian salaattia oli kans. Muurinpohja lettuja tietenkin. Nykyään mulla on lihat vaihtunu seitaniin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sannalla tänään vuorossa The Daily Show

      Eli nyt mennään jo satiirin puolelle. Tuohan on vähän kuten Lindströmin ohjelma Suomessa.
      Maailman menoa
      56
      7775
    2. Tanskassa lain vaatimana Bovaer tappanut nautoja ja sairastuttanut

      Samaa myrkkyä myös Suomen lehmiin ollut tuloillaan, miten teidän tilalla? https://www.agriland.ie/farming-news/bovaer-m
      Maailman menoa
      67
      5871
    3. Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!

      Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,
      Maailman menoa
      61
      5370
    4. Täysi ryöpytys Sanna Marinille ulkomailla.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/f699d84f-fa53-4dba-8718-2c395017fc55 Sanna Marinin kirja saa todella tylyn vastaanot
      Maailman menoa
      51
      5263
    5. Minja Koskelan "istumista" kertovassa uutisessa ei sanottu persuista mitään

      eli jälleen kerran äärivasemmistolainen valehtelee, hän kun väittää että juuri persut ovat lähetelleet Koskelalle vähemm
      Maailman menoa
      108
      4602
    6. Pekka Visuri: "Suomen on aika irrottautua Ukrainan sodasta"

      Slava Ukraina-mölinät eivät enää auta. Ukraina on sotansa hävinnyt. Nyt tarvitaan poliittista selvänäköisyyttä, reaalipo
      Maailman menoa
      107
      2303
    7. Maajussi-Villen morsioehdokas Maarit ei halunnut Villeä - Tämä totuus valkeni kuvauksissa!

      Ohhoh, tekikö Maarit mielestäsi oikean ratkaisun Villen suhteen? Maajussi-Ville on herättänyt voimakkaita tunteita puol
      Maajussille morsian
      4
      1155
    8. Ei välimatka meitä erottanut

      Vaan välirikko ja väärinymmärrykset. Oikeastaan henkinen välimatka on meidän välillä pieni, näin uskon. Näen koko ajan e
      Ikävä
      2
      1145
    9. Kohta taas mesikämmeneen

      Onneksi kaupunki ostaa mesikämmenen, niin päästään taas tekemään rahaa
      Ähtäri
      37
      1006
    10. Olin ihan varma että sä olet se oikea

      Tunteet kuitenkin kuoli käyttäytymisesi johdosta. Hyvin tehty jos oli tarkoituskin. Oppia ikä kaikki ja jotkut ei opi ko
      Ikävä
      43
      954
    Aihe