Siis nyt iskee mummolle pahasti dementia tms. Monen vuoden jälkeen olen jälleen yrittänyt tehdä sämpylöitä,noita yksinkertaisia pyörylöitä.mutta mitä ihmettä,missä vika kun niistä tulee kovia kuin kivet- Olen koittanut laittaa vähän jauhoja että melkein jää kiinni käsiin taikina kun leipoo. Ja taas vastaavasti kunnolla,mutta aina sama lopputulos. Nyt nuoremmat virkistäkää mun muistia,missä vika??
Kovat sämpylät
10
5222
Vastaukset
- Shokkikokki
Minkähänlaisella reseptillä olet niitä sämpylöitä tehnyt? Ei kai hiiva unohtunut taikinasta?
Minäkin teen usein hyvin löysän taikinan ja sitten leipoessani laitan vaikka vähän öljyä käsiin ja pöydälle niin taikina ei tartu käsiiin. - Ohjeita riittää
Netti on täynnä hyviä sämpyläohjeita, eikun googlaamaan. Vaikea tässä on neuvoja antaa, kun et ohjetta laittanut..
- Leipuri Hiiva
Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Huoneenlämpöiset muut aineet. Hyvä vaivaus. Jauhoja niin, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista vaivattaessa. Kohotus liinan alla 30 min, sämpylöiden pyöritystä. Tiskialtaaseen kuumaa vettä ja sämpyläpelti sen päälle kohoamaan 30 min ja paisto päälle.
Näin saan aina hyviä ja pehmeitä sämpylöitä ja pullia.- Anonyymi
Tein juuri näin. Jauhoja sopivasti, juuri niin paljon, että taikina on hyvin leivottavaa. Sämpylät paistuivatkin hienosti, mutta jostain syystä sämpylöiden kuori oli aivan kova? Missä ihmeessä vika voisi olla??
- siirilydia
Voi olla kyse myös paistamisesta. Liian kovalla lämpötilalla sämpylät palavat ja jäävät sisältä raa-aksi, liian pienellä lämmöllä sämpylät kypsyvät mutta jäävät valkoisiksi. 180 astetta on sopiva lämpötila sämpylöiden paistamiseen, ja tietenkin keskitasolla uunissa.
Sämpylät on kypsiä kun alkavat ruskistumaan päältä kauniisti, ja pohjasta koputtaessa kuuluu ontto ääni. Jos pitää liian kauan uunissa, tulee niistä kovia. Paiston jälkeen kannattaa peittää sämyplät pyyhkeellä/liinalla ja antaa jäähtyä siinä rauhassa.- siirilydia
Niin ja jos laittaa liian vähän jauhoja, ei taikina kohoa ja sämyplät jäävät koviksi, ja jos laittaa liikaa jauhoa tulee silloinkin kovia. laita taikinaan jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Muista myös laittaa taikinaan rasvaa (sulatettua voita tai öljyä) ja kohottaa sämpylät kunnolla ennen paistamista.
- M'
"180 astetta on sopiva lämpötila sämpylöiden paistamiseen, ja tietenkin keskitasolla uunissa."
- no tuo nyt on ihan uunikohtaista, vanhat uunien lämpötilat voivat heitellä. Itse paistan sämpylät aina 225 C:ssa ja kypsyy hyvin ja ovat pehmeitä ja kuohkeita.
- Anonyymi
Tein sämpylöitä tässä minäkin. Nousivat komeasti, ja eikun uuniin paistumaan..jotain tein kai väärin, sillä, -vaikka sämpylät kohosivat komeasti, mutta niissä oli vietävän kova kuori. Laitoin muovipussiin, ja liinan vielä päälle, mutta ei ollut näistä juuri apua 😞...maku on kyllä hyvä, että kai nämä syötyä tulee...
- Anonyymi
Tarkoitushan on että tulee rapea kuori ja pehmeä sisältä.
- Anonyymi
Paisto 225 C 20 minuuttia tulee hyviä sämpylöitä. Uunin pohjalle kannattaa laittaa vesiastia jo uunin lämmitysvaiheessa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kylläpä on nautinnollista taas tämä palstan vassari valitus!
Lähes jokainen avaus on vassareiden kitinää ja valitusta. Eikö se tarkoitakin, että silloin asiat menee maassamme parem993241Palkansaajilta kupattiin 27,5 mrd euroa työeläkkeisiin
Jo pelkän himmelin toimintakulut olivat 400 miljoonaa euroa, jolla olisi mukavasti tuottanut myös sote-palveluja hyvinvo12583HS: persujen v. 2015 turvapaikanhakijoista alle puolet töissä
Aikuisina Suomeen tulleista ja myönteisen päätöksen saaneista vain 42 prosenttia oli vuonna 2023 töissä, vaikka he ovat752496Persut muuten hyväksyvät 2 + 8 mrd. euron maatalous- ja yritystuet
Vaikka molemmat tukimuodot tiedetään haitallisiksi, koska ovat käytännössä pelkkää säilyttävää tukea, eivätkä kannusta k641463Mikä kaivatussasi herätti mielenkiintosi
Kun tapasitte ensi kerran? Ulkonäössä? Luonteessa tai olemuksessa? Kuinka nopeasti mielenkiinto muuttui ihastukseksi?911435Valkoinen Golf
Kukahan on tämä ukko, joka työkseen kyylää pienen ässän asiakkaita viikon jokaisena päivänä.161035Martina Aitolehti podcastissa: Ero
Martina Aitolehti podcastissa: Ero Martina Aitolehti kertoi BFF-podcastin https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/696184955Kaikki ovat syntisiä!!!
Näin täällä koko ajan vakuutellaan uskovaisten toimesta. Myös Päivi Räsänen on toistanut tätä samaa matraa jatkuvasti. N331947Moottorisahalla kauppaan
Missäs päin kaupunkia tämä yöllä moottorisahalla kauppaan yrittänyt asiakas askaroi? https://poliisi.fi/-/mies-yritti-s10857- 50824