Kovat sämpylät

demntiamummo

Siis nyt iskee mummolle pahasti dementia tms. Monen vuoden jälkeen olen jälleen yrittänyt tehdä sämpylöitä,noita yksinkertaisia pyörylöitä.mutta mitä ihmettä,missä vika kun niistä tulee kovia kuin kivet- Olen koittanut laittaa vähän jauhoja että melkein jää kiinni käsiin taikina kun leipoo. Ja taas vastaavasti kunnolla,mutta aina sama lopputulos. Nyt nuoremmat virkistäkää mun muistia,missä vika??

10

4582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Shokkikokki

      Minkähänlaisella reseptillä olet niitä sämpylöitä tehnyt? Ei kai hiiva unohtunut taikinasta?

      Minäkin teen usein hyvin löysän taikinan ja sitten leipoessani laitan vaikka vähän öljyä käsiin ja pöydälle niin taikina ei tartu käsiiin.

    • Ohjeita riittää

      Netti on täynnä hyviä sämpyläohjeita, eikun googlaamaan. Vaikea tässä on neuvoja antaa, kun et ohjetta laittanut..

    • Leipuri Hiiva

      Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Huoneenlämpöiset muut aineet. Hyvä vaivaus. Jauhoja niin, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista vaivattaessa. Kohotus liinan alla 30 min, sämpylöiden pyöritystä. Tiskialtaaseen kuumaa vettä ja sämpyläpelti sen päälle kohoamaan 30 min ja paisto päälle.

      Näin saan aina hyviä ja pehmeitä sämpylöitä ja pullia.

      • Anonyymi

        Tein juuri näin. Jauhoja sopivasti, juuri niin paljon, että taikina on hyvin leivottavaa. Sämpylät paistuivatkin hienosti, mutta jostain syystä sämpylöiden kuori oli aivan kova? Missä ihmeessä vika voisi olla??


    • siirilydia

      Voi olla kyse myös paistamisesta. Liian kovalla lämpötilalla sämpylät palavat ja jäävät sisältä raa-aksi, liian pienellä lämmöllä sämpylät kypsyvät mutta jäävät valkoisiksi. 180 astetta on sopiva lämpötila sämpylöiden paistamiseen, ja tietenkin keskitasolla uunissa.

      Sämpylät on kypsiä kun alkavat ruskistumaan päältä kauniisti, ja pohjasta koputtaessa kuuluu ontto ääni. Jos pitää liian kauan uunissa, tulee niistä kovia. Paiston jälkeen kannattaa peittää sämyplät pyyhkeellä/liinalla ja antaa jäähtyä siinä rauhassa.

      • siirilydia

        Niin ja jos laittaa liian vähän jauhoja, ei taikina kohoa ja sämyplät jäävät koviksi, ja jos laittaa liikaa jauhoa tulee silloinkin kovia. laita taikinaan jauhoja sen verran, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Muista myös laittaa taikinaan rasvaa (sulatettua voita tai öljyä) ja kohottaa sämpylät kunnolla ennen paistamista.


      • M'

        "180 astetta on sopiva lämpötila sämpylöiden paistamiseen, ja tietenkin keskitasolla uunissa."

        - no tuo nyt on ihan uunikohtaista, vanhat uunien lämpötilat voivat heitellä. Itse paistan sämpylät aina 225 C:ssa ja kypsyy hyvin ja ovat pehmeitä ja kuohkeita.


    • Anonyymi

      Tein sämpylöitä tässä minäkin. Nousivat komeasti, ja eikun uuniin paistumaan..jotain tein kai väärin, sillä, -vaikka sämpylät kohosivat komeasti, mutta niissä oli vietävän kova kuori. Laitoin muovipussiin, ja liinan vielä päälle, mutta ei ollut näistä juuri apua 😞...maku on kyllä hyvä, että kai nämä syötyä tulee...

      • Anonyymi

        Tarkoitushan on että tulee rapea kuori ja pehmeä sisältä.


    • Anonyymi

      Paisto 225 C 20 minuuttia tulee hyviä sämpylöitä. Uunin pohjalle kannattaa laittaa vesiastia jo uunin lämmitysvaiheessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2661
    2. Jos ottaisit yhteyttä, näyttäisin viestin kaikille

      Yhdessä naurettaisiin sulle. Ymmärräthän tämän?
      Ikävä
      151
      1228
    3. Heikki Silvennoinen ( Kummeli)

      Kuollut 70-vuotiaana. Kiitos Heikille hauskoista hetkistä. Joskus olen hymyillyt kyynelten läpi. Sellaista se elämä on
      Kotimaiset julkkisjuorut
      49
      1115
    4. Mitä toivot

      ensi vuodelta? :)
      Ikävä
      127
      998
    5. Hyvää huomenta 18. luukku

      Hyvää keskiviikkoa. Vielä pari päivää ja sitten on talvipäivänseisokki. 🎄🌌❄️😊❤️
      Ikävä
      223
      964
    6. Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?

      Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?
      Sinkut
      206
      929
    7. Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos

      Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä
      Maailman menoa
      13
      845
    8. Olet sä silti

      Ihana ❤️ tykkään
      Ikävä
      72
      835
    9. Kauanko valitatte yöpäivystyksestä?

      Miks tosta Oulaisten yöpäivystyksen lopettamisesta tuli nii kova myrsky? Kai kaikki sen ymmärtää että raha on nyt tiuk
      Pyhäjärvi
      296
      833
    10. Haluaisin vain varmistua

      Sinusta tarpeeksi.
      Ikävä
      39
      822
    Aihe