Kerman käyttö ennen

Kerma ennen ja nyt

Olen ihmetellyt, kun sanotaan että ennen ruokaan laitettiin voita ja kermaa. Omat muistikuvani ovat päinvastaiset: kerma oli vain herkkua jälkiruuan kanssa tai sitä laitettiin loraus kahviin.

Kermaan vatkattiin kiisselin kanssa. Ja kakun päälle sitä laitettiin.

Muistan kermaa pidetyn kalliinpuoleisena ruoka-aineena, jota hyvän perheenemännän ei sopinut käyttää tuhlailevasti.

12

2148

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kermaa nyt

      No eipä ennen ollutkaaan mitään p***a kevyt eikä light tuotteita, sillon elettiin vaihoja hyviä aikoja.
      Meidän kerma kyllä separoitiin itte, ja sitä oli aina saatavilla kun lehmät poiki. Muuten täysmaitoa. Eikä ollu muuten tieteoakaan laktoosi-intoleranssista !

      • Eeeeeeeee

        Laktoosi-intoleranssia on ollut jo silloin, koska se on aikuisen nisäkkään kropan tapa ilmoittaa, että lapsuus on loppu, samoin maidon juonti. Ihminen on ainoa nisäkäs, joka juo maitoa aikuisena ja vielä toisen nisäkkään maitoa. Maito on vain pentujen ruokaa.


    • Panhandle

      Vähän samanlaiset mielikuvat minulla. Ei kerman kanssa lotrattu ainakaan kaupunkitalouksissa, maalla oli varmaan toinen juttu, kun kermaa oli omasta takaa. Meillä ei ollut jääkaappia, joten kahvikerman korvikkeeksi käytettiin lämpimässäkin hyvin säilyvää Vuokkoa. Sen sisällöstä minulla ei ole aavistustakaan, mutta muistan, ettei se kovin hyvälle maistunut.

      Maitoa käytettiin ruuanlaitossa ennen aika paljon, mutta se oli täysmaitoa, kevytversiot taisivat tulla vasta 60-70-luvulla.

    • elliivo

      Vuokosta minullakin on muistuma. Äiti sitä joskus osti. Kirkas lasipullo jossa oli ainakin yläosasa jotain rypylää? Korkki oli sellainen repäisymallinen limsapullon korkki. Muistan että siitä olisi myös vatkattu kakun päälle vaahtoa kun se kesti paremmin kesähelteellä kuin kermavaahto.
      Kun tuo kevytmaito tuli kauppoihin 70-luvun alkupuolella ja äiti osti sitä myymäläautosta niin kauppias ilkkui että eikö se ole sama kun ostat oikeaa maitoa ja laitat siihen puolet vettä!
      Ei meillä ruuanlaitossa kermaa käytetty. Vain herkkuihin kuten aloittajakin muisteli.

    • kermankalle

      Kermaa käytettiin aika surutta maataloissa, mistä varmaan tuo tieto on kotoisinkin. Silloinhan suurin osa suomalaisista asui maaseudulla ja kermaa tuli karjataloudesta kun jaksettiin separoida. Sama oli voin laita.

      Kaupungeissa kerma ja voi olivat oston takana eikä aina ollut niin itsestään selvästi myös saatavilla olevia ainakaan pula-aikana, jota riitti vielä pitkälle 50-luvulle. Pula-aikana kaikesta rasvasta oli säännöstelyn vuoksi tiukkaa.

      Kun pullokermat tulivat markkinoille muistan Vuokon lisäksi vielä aikaisemmat kermat, Atlantan ja Vispon. Nämä kaikki eivät kai olleet aivan ihan tavallisia kermoja vaan jonkinlaisia rasvasekoitteita ja liittyivät marganriininvalmistukseen jotenkin.

      • Panhandle

        Maito, kerma ja piimä myytiin ruskeissa lasipulloissa, joissa oli metalliset repäisykorkit. Korkissa oli erivärisiä viivoja merkkinä sisällöstä, muistaakseni niitä oli vielä eri määrä, ehkä rasvapitoisuuden mukaan.

        Pulloa ei voinut sulkea uudestaan (ainakaan kunnolla), joten tarkoitus oli, että koko sisältö käytettiin kerralla. Kermapullot olivat pieniä, ehkä parin-kolmen desin suuruisia, mutta maito ja piimä olivat litran pulloissa. Isoissa perheissä meni varmaan useampikin litra kerralla (kun muistaa, että maitoa ja piimää käytettiin ruokajuomana paljon nykyistä enemmän), mutta esimerkiksi meillä kolmen hengen taloudessa ei mennyt koko litraa kerralla.

        Usein maito pääsikin happanemaan (jääkaappia ei ollut), ja säästäväinen äitini teki siitä piimäkakkua.

        Vaikka ei enää ollut pula-aika ja kermaa ja voita oli vapaasti saatavilla, en muista, että kerma olisi ollut meillä arkeen kuuluva tuote. Voi tietysti oli ainoa rasva, ja sitä käytettiin ruuanlaitossa, leivonnassa ja leivän päällä, mutta kerma kuului juhlahetkiin. Tosin en kyllä muista lapsuudestani täytekakkuja tai kermavaahtoa käytetyn silloinkaan, juhlaleivonnaiset olivat pikkuleipiä tai viinereitä.


    • Liisa L.

      Jaa kyllä meidän huushollissa aina käytettiin kermaa ja voita ruuanlaitossa. Kuohukermaa pistettiin mm. lihapulliin, murekkeeseen, kaalikääryleidän höysteeksi, kastikkeisiin, voita oli aina pöydässä kun syötiin ja sitä tällättiin leivän päälle. Tämä kaikki 50-, 60-, 70-, ja 80- luvuilla Hämeessä. (Pirkanmaalla).

      Nykyään muut laittavat kevytaineita mutta minä likka tällään vieläkin voita ja kermaa, ja kyllä kaikki kehuvatkin ruokiani, jopa nämä anorektikko-miniätkin, hahhaaa

    • nostalgia-laista
    • (Hapan)kerma

      Se ioli smetanaa nykykielellä se vanhan ajan kerma. Mistä lie kerman nimi siirtynyt tuorekerman nimeen? Niin kauan kun ei laitettu maitoa meijeriin ei sitä jäähdytettykään lypsämisen jälkeen. Saatiin viiliä (ja piimää) ja siinä sivussa kermaa (nykykielellä smetanaa), josta enimmäkseen kirnuttiin voita myyntiin. Jonkun verrran sitä raatsittiin itsekin syödä, kuten nyt kermaisessa kovaotrasessa, tai Hanna-tädin kakuissa jne.

    • aitoakermaa

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_maatalous#Maanviljelyn_muuttuminen

      Sieltähän on alkumme ennen kaupunkilaistumista.
      Kaikkea oli tarjonna , kermaakin . Separitiin osa maidsta, jos ei mennyt tinkiin.
      Kaupunkilaiset ostivat Maanviljelijan maitokeskus-kaupoista hinkkimaitoa laareista omiin kannuihin , sama oli kerman kanssa.
      ...Läheisestä Toukolan kaupunginosasta löytyy Kotisaarenkatu, jossa sijainnut Kotisaaren leipomo, entinen Maanviljelijöiden maitokeskus, on saanut nimensä tästä paikannimestä....

    • nami kermeliä

      Köyhillä ei tietenkään ennen ollut kermaa ja voita surutta käyttää, mutta hyvätulosissa perheissä sitä kykkä käytettiin heti kun nämä tuotteet vapautettiin säännöstelystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Stubb jo paljon tunnetumpi kuin kaikki persut yhteensä

      Nyt on aika ottaa mittaa tunnettavuudesta, herrat ja narrit! Joku tuolla toisessa ketjussa väitti, että "persujen rivimi
      Maailman menoa
      79
      10311
    2. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7066
    3. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7033
    4. Persu Keskisarja on politiikan Uuno Turhapuro

      Asiantuntija luonnehtii Keskisarjaa Trumpin ajan Turhapuroksi, joka ärsyttää kokoomusta. – Keskisarjan känni-imago j
      Maailman menoa
      101
      6275
    5. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      106
      6133
    6. Tutkielma Marinin hallituksen epäonnistumisista rankkaa luettavaa

      Marinin hallituksen epäonnistumiset voi tiivistää negatiivisessa sävyssä seuraavasti: Hallitus teki useita vakavia virh
      Maailman menoa
      94
      5817
    7. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5384
    8. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5218
    9. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      60
      5153
    10. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5088
    Aihe