Kerman käyttö ennen

Kerma ennen ja nyt

Olen ihmetellyt, kun sanotaan että ennen ruokaan laitettiin voita ja kermaa. Omat muistikuvani ovat päinvastaiset: kerma oli vain herkkua jälkiruuan kanssa tai sitä laitettiin loraus kahviin.

Kermaan vatkattiin kiisselin kanssa. Ja kakun päälle sitä laitettiin.

Muistan kermaa pidetyn kalliinpuoleisena ruoka-aineena, jota hyvän perheenemännän ei sopinut käyttää tuhlailevasti.

12

1701

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kermaa nyt

      No eipä ennen ollutkaaan mitään p***a kevyt eikä light tuotteita, sillon elettiin vaihoja hyviä aikoja.
      Meidän kerma kyllä separoitiin itte, ja sitä oli aina saatavilla kun lehmät poiki. Muuten täysmaitoa. Eikä ollu muuten tieteoakaan laktoosi-intoleranssista !

      • Eeeeeeeee

        Laktoosi-intoleranssia on ollut jo silloin, koska se on aikuisen nisäkkään kropan tapa ilmoittaa, että lapsuus on loppu, samoin maidon juonti. Ihminen on ainoa nisäkäs, joka juo maitoa aikuisena ja vielä toisen nisäkkään maitoa. Maito on vain pentujen ruokaa.


    • Panhandle

      Vähän samanlaiset mielikuvat minulla. Ei kerman kanssa lotrattu ainakaan kaupunkitalouksissa, maalla oli varmaan toinen juttu, kun kermaa oli omasta takaa. Meillä ei ollut jääkaappia, joten kahvikerman korvikkeeksi käytettiin lämpimässäkin hyvin säilyvää Vuokkoa. Sen sisällöstä minulla ei ole aavistustakaan, mutta muistan, ettei se kovin hyvälle maistunut.

      Maitoa käytettiin ruuanlaitossa ennen aika paljon, mutta se oli täysmaitoa, kevytversiot taisivat tulla vasta 60-70-luvulla.

    • elliivo

      Vuokosta minullakin on muistuma. Äiti sitä joskus osti. Kirkas lasipullo jossa oli ainakin yläosasa jotain rypylää? Korkki oli sellainen repäisymallinen limsapullon korkki. Muistan että siitä olisi myös vatkattu kakun päälle vaahtoa kun se kesti paremmin kesähelteellä kuin kermavaahto.
      Kun tuo kevytmaito tuli kauppoihin 70-luvun alkupuolella ja äiti osti sitä myymäläautosta niin kauppias ilkkui että eikö se ole sama kun ostat oikeaa maitoa ja laitat siihen puolet vettä!
      Ei meillä ruuanlaitossa kermaa käytetty. Vain herkkuihin kuten aloittajakin muisteli.

    • kermankalle

      Kermaa käytettiin aika surutta maataloissa, mistä varmaan tuo tieto on kotoisinkin. Silloinhan suurin osa suomalaisista asui maaseudulla ja kermaa tuli karjataloudesta kun jaksettiin separoida. Sama oli voin laita.

      Kaupungeissa kerma ja voi olivat oston takana eikä aina ollut niin itsestään selvästi myös saatavilla olevia ainakaan pula-aikana, jota riitti vielä pitkälle 50-luvulle. Pula-aikana kaikesta rasvasta oli säännöstelyn vuoksi tiukkaa.

      Kun pullokermat tulivat markkinoille muistan Vuokon lisäksi vielä aikaisemmat kermat, Atlantan ja Vispon. Nämä kaikki eivät kai olleet aivan ihan tavallisia kermoja vaan jonkinlaisia rasvasekoitteita ja liittyivät marganriininvalmistukseen jotenkin.

      • Panhandle

        Maito, kerma ja piimä myytiin ruskeissa lasipulloissa, joissa oli metalliset repäisykorkit. Korkissa oli erivärisiä viivoja merkkinä sisällöstä, muistaakseni niitä oli vielä eri määrä, ehkä rasvapitoisuuden mukaan.

        Pulloa ei voinut sulkea uudestaan (ainakaan kunnolla), joten tarkoitus oli, että koko sisältö käytettiin kerralla. Kermapullot olivat pieniä, ehkä parin-kolmen desin suuruisia, mutta maito ja piimä olivat litran pulloissa. Isoissa perheissä meni varmaan useampikin litra kerralla (kun muistaa, että maitoa ja piimää käytettiin ruokajuomana paljon nykyistä enemmän), mutta esimerkiksi meillä kolmen hengen taloudessa ei mennyt koko litraa kerralla.

        Usein maito pääsikin happanemaan (jääkaappia ei ollut), ja säästäväinen äitini teki siitä piimäkakkua.

        Vaikka ei enää ollut pula-aika ja kermaa ja voita oli vapaasti saatavilla, en muista, että kerma olisi ollut meillä arkeen kuuluva tuote. Voi tietysti oli ainoa rasva, ja sitä käytettiin ruuanlaitossa, leivonnassa ja leivän päällä, mutta kerma kuului juhlahetkiin. Tosin en kyllä muista lapsuudestani täytekakkuja tai kermavaahtoa käytetyn silloinkaan, juhlaleivonnaiset olivat pikkuleipiä tai viinereitä.


    • Liisa L.

      Jaa kyllä meidän huushollissa aina käytettiin kermaa ja voita ruuanlaitossa. Kuohukermaa pistettiin mm. lihapulliin, murekkeeseen, kaalikääryleidän höysteeksi, kastikkeisiin, voita oli aina pöydässä kun syötiin ja sitä tällättiin leivän päälle. Tämä kaikki 50-, 60-, 70-, ja 80- luvuilla Hämeessä. (Pirkanmaalla).

      Nykyään muut laittavat kevytaineita mutta minä likka tällään vieläkin voita ja kermaa, ja kyllä kaikki kehuvatkin ruokiani, jopa nämä anorektikko-miniätkin, hahhaaa

    • nostalgia-laista
    • (Hapan)kerma

      Se ioli smetanaa nykykielellä se vanhan ajan kerma. Mistä lie kerman nimi siirtynyt tuorekerman nimeen? Niin kauan kun ei laitettu maitoa meijeriin ei sitä jäähdytettykään lypsämisen jälkeen. Saatiin viiliä (ja piimää) ja siinä sivussa kermaa (nykykielellä smetanaa), josta enimmäkseen kirnuttiin voita myyntiin. Jonkun verrran sitä raatsittiin itsekin syödä, kuten nyt kermaisessa kovaotrasessa, tai Hanna-tädin kakuissa jne.

    • aitoakermaa

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_maatalous#Maanviljelyn_muuttuminen

      Sieltähän on alkumme ennen kaupunkilaistumista.
      Kaikkea oli tarjonna , kermaakin . Separitiin osa maidsta, jos ei mennyt tinkiin.
      Kaupunkilaiset ostivat Maanviljelijan maitokeskus-kaupoista hinkkimaitoa laareista omiin kannuihin , sama oli kerman kanssa.
      ...Läheisestä Toukolan kaupunginosasta löytyy Kotisaarenkatu, jossa sijainnut Kotisaaren leipomo, entinen Maanviljelijöiden maitokeskus, on saanut nimensä tästä paikannimestä....

    • nami kermeliä

      Köyhillä ei tietenkään ennen ollut kermaa ja voita surutta käyttää, mutta hyvätulosissa perheissä sitä kykkä käytettiin heti kun nämä tuotteet vapautettiin säännöstelystä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 130
      3554
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      94
      3269
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2408
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1841
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1698
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1569
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1534
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1486
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1451
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      84
      1400
    Aihe