Hei! Olen ensimmäistä kertaa säilömispuuhissa ja yrtit tuottavat ongelmaa. Tuli laitettua hieman liikaakin kasvamaan ja nyt kaikkea yrttiä niin mahdottomasti. Suuren osan ajattelin kuivata jka säilöä lasisissa hillopurkeissa. Kuumennan purkit (tai pesen asiaankuuluvalla desifointiaineella). Kunnon huuhtelu vedellä ja mites sitten? Pussillisesta Atamonia saa muistaakseni litran huuhteluainetta hometta vastaan. Huuhtelenko tuolla Atamonivedellä ja annan kuivua?
Mitenhän mahtaa käydä jos osa esim. persiljioista ei olekaan aivan kuivia ja laittaa purkkiin kuivien kanssa? Kiitos etukäteen.
Atamonin käyttö - saisiko ohjeita?
3
9089
Vastaukset
- A. T. Amon
Googlaamallahan sitä tietoa löytyy:
http://www.haugen-gruppen.fi/tuotteet/985/19723/19894/19535/atamon-sailontaaine-25g.aspx
Meidän emäntä desinfioi lasipurkit ensin pesemällä ja sitten riittävän pitkän aikaa uunissa kuumentamalla. Kannet ja tiivisteet taitaa desinfioida pitämällä sata-asteisessa vedessä. Ymmärtääkseni hän ei käytä desinfiointiin mitään aineita ja silti säilykkeet säilyvät pilaantumattomina useammankin vuoden - tosin tuossa kuumadesinfioinnissa pitää olla Hyvin Huolellinen! - Marjamari
Huuhdon muovi ämpärit ja kannet atamon liuoksella,laitan puolukkasurvoksen ämpäriin.Ei kovin hienoksi survottua.Sitten kastelen elmukelmun atamon liuoksessa ja laitan tiiviisti marjojen päälle.Sitten kylmään kellariin tai parvekkeelle,kun alkaa olla tarpeeksi viileä.Näin olen tehnyt jo 10.vuotta ainakin ja hometta ei ole tullut vuoden aikana lainkaan.
- Anonyymi
No ei tarvitse käyttää Atamonia, eikä muutakaan jos on tarkoitus säilöä kuivattuja yrttejä tai esim. kuivattuja sieniä. Peset vain purkit hyvin ja katsot, että sekä purkit, kannet että kuivatut eväät ovat oikeasti kuivia ennen kuin laitat ne purkkiin. Parhaita olis tummat lasipurkit, mutta yhtälailla käy kirkkaat, mutta ne kannattaa säilyttää kaapissa (pimeässä siis). Kuivatut yrtit ja sienet säilyvät vuosia, kun ovat rapsakan kuivia säilöön laittaessa.
Atamonilla voi huuhtoa hyvin pestyt lasipurkit ennen kuin laittaa niihin kuuman hillon tai muun keitetyn säilykkeen. Tai vaikka mehun. Jotkut laittavat Atamonia säilykkeen sekaan ennen purkitusta (mutta ei keitetä enää Atamonin lisäämisen jälkeen). Pussissa on hyvät, selkeät ohjeet. Itse huuhtaisen purkit vain Atamon-liuoksella ja hyvin ovat hillot, hyytelöt ja marmeladit säilyneet.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?
Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.1232628- 1361999
Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet
Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K1151321Ikävä on häntä
Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos631296- 971196
HESARI: Kahden Pasin pankki OmaSp
Toinen entinen työntekijä sanoi, että Turtio oli organisaatiossa “Jumalasta seuraava, ylöspäin” https://www.hs.fi/visio291174En kai koskaan saa sinua
Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k771151Minkä kultakimpaleen
Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik351142Tykkäsit nainen
Aina eniten lähetyssaarnaajassa, muistan miten nautit!😎😚 meidän pitää päästä vielä kokemaan se.451109Kerroppas nyt
M mies, että kenestä sinä oikein tykkäät, niin saadaan tämä asia muillekin selväksi 😉841068