Hei! Olen ensimmäistä kertaa säilömispuuhissa ja yrtit tuottavat ongelmaa. Tuli laitettua hieman liikaakin kasvamaan ja nyt kaikkea yrttiä niin mahdottomasti. Suuren osan ajattelin kuivata jka säilöä lasisissa hillopurkeissa. Kuumennan purkit (tai pesen asiaankuuluvalla desifointiaineella). Kunnon huuhtelu vedellä ja mites sitten? Pussillisesta Atamonia saa muistaakseni litran huuhteluainetta hometta vastaan. Huuhtelenko tuolla Atamonivedellä ja annan kuivua?
Mitenhän mahtaa käydä jos osa esim. persiljioista ei olekaan aivan kuivia ja laittaa purkkiin kuivien kanssa? Kiitos etukäteen.
Atamonin käyttö - saisiko ohjeita?
3
8569
Vastaukset
- A. T. Amon
Googlaamallahan sitä tietoa löytyy:
http://www.haugen-gruppen.fi/tuotteet/985/19723/19894/19535/atamon-sailontaaine-25g.aspx
Meidän emäntä desinfioi lasipurkit ensin pesemällä ja sitten riittävän pitkän aikaa uunissa kuumentamalla. Kannet ja tiivisteet taitaa desinfioida pitämällä sata-asteisessa vedessä. Ymmärtääkseni hän ei käytä desinfiointiin mitään aineita ja silti säilykkeet säilyvät pilaantumattomina useammankin vuoden - tosin tuossa kuumadesinfioinnissa pitää olla Hyvin Huolellinen! - Marjamari
Huuhdon muovi ämpärit ja kannet atamon liuoksella,laitan puolukkasurvoksen ämpäriin.Ei kovin hienoksi survottua.Sitten kastelen elmukelmun atamon liuoksessa ja laitan tiiviisti marjojen päälle.Sitten kylmään kellariin tai parvekkeelle,kun alkaa olla tarpeeksi viileä.Näin olen tehnyt jo 10.vuotta ainakin ja hometta ei ole tullut vuoden aikana lainkaan.
- Anonyymi
No ei tarvitse käyttää Atamonia, eikä muutakaan jos on tarkoitus säilöä kuivattuja yrttejä tai esim. kuivattuja sieniä. Peset vain purkit hyvin ja katsot, että sekä purkit, kannet että kuivatut eväät ovat oikeasti kuivia ennen kuin laitat ne purkkiin. Parhaita olis tummat lasipurkit, mutta yhtälailla käy kirkkaat, mutta ne kannattaa säilyttää kaapissa (pimeässä siis). Kuivatut yrtit ja sienet säilyvät vuosia, kun ovat rapsakan kuivia säilöön laittaessa.
Atamonilla voi huuhtoa hyvin pestyt lasipurkit ennen kuin laittaa niihin kuuman hillon tai muun keitetyn säilykkeen. Tai vaikka mehun. Jotkut laittavat Atamonia säilykkeen sekaan ennen purkitusta (mutta ei keitetä enää Atamonin lisäämisen jälkeen). Pussissa on hyvät, selkeät ohjeet. Itse huuhtaisen purkit vain Atamon-liuoksella ja hyvin ovat hillot, hyytelöt ja marmeladit säilyneet.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"
Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde212656Ymmärrän paremmin kuin koskaan
Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän292282- 1482254
Hullu liikenteessä?
Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.532160Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"
Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti211772Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?
Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks3881627Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta
Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään961566- 2901454
- 1331408
Varokaa! Lunta voi sataa kohta!
Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm131399