Hei! Olen ensimmäistä kertaa säilömispuuhissa ja yrtit tuottavat ongelmaa. Tuli laitettua hieman liikaakin kasvamaan ja nyt kaikkea yrttiä niin mahdottomasti. Suuren osan ajattelin kuivata jka säilöä lasisissa hillopurkeissa. Kuumennan purkit (tai pesen asiaankuuluvalla desifointiaineella). Kunnon huuhtelu vedellä ja mites sitten? Pussillisesta Atamonia saa muistaakseni litran huuhteluainetta hometta vastaan. Huuhtelenko tuolla Atamonivedellä ja annan kuivua?
Mitenhän mahtaa käydä jos osa esim. persiljioista ei olekaan aivan kuivia ja laittaa purkkiin kuivien kanssa? Kiitos etukäteen.
Atamonin käyttö - saisiko ohjeita?
3
9327
Vastaukset
- A. T. Amon
Googlaamallahan sitä tietoa löytyy:
http://www.haugen-gruppen.fi/tuotteet/985/19723/19894/19535/atamon-sailontaaine-25g.aspx
Meidän emäntä desinfioi lasipurkit ensin pesemällä ja sitten riittävän pitkän aikaa uunissa kuumentamalla. Kannet ja tiivisteet taitaa desinfioida pitämällä sata-asteisessa vedessä. Ymmärtääkseni hän ei käytä desinfiointiin mitään aineita ja silti säilykkeet säilyvät pilaantumattomina useammankin vuoden - tosin tuossa kuumadesinfioinnissa pitää olla Hyvin Huolellinen! - Marjamari
Huuhdon muovi ämpärit ja kannet atamon liuoksella,laitan puolukkasurvoksen ämpäriin.Ei kovin hienoksi survottua.Sitten kastelen elmukelmun atamon liuoksessa ja laitan tiiviisti marjojen päälle.Sitten kylmään kellariin tai parvekkeelle,kun alkaa olla tarpeeksi viileä.Näin olen tehnyt jo 10.vuotta ainakin ja hometta ei ole tullut vuoden aikana lainkaan.
- Anonyymi
No ei tarvitse käyttää Atamonia, eikä muutakaan jos on tarkoitus säilöä kuivattuja yrttejä tai esim. kuivattuja sieniä. Peset vain purkit hyvin ja katsot, että sekä purkit, kannet että kuivatut eväät ovat oikeasti kuivia ennen kuin laitat ne purkkiin. Parhaita olis tummat lasipurkit, mutta yhtälailla käy kirkkaat, mutta ne kannattaa säilyttää kaapissa (pimeässä siis). Kuivatut yrtit ja sienet säilyvät vuosia, kun ovat rapsakan kuivia säilöön laittaessa.
Atamonilla voi huuhtoa hyvin pestyt lasipurkit ennen kuin laittaa niihin kuuman hillon tai muun keitetyn säilykkeen. Tai vaikka mehun. Jotkut laittavat Atamonia säilykkeen sekaan ennen purkitusta (mutta ei keitetä enää Atamonin lisäämisen jälkeen). Pussissa on hyvät, selkeät ohjeet. Itse huuhtaisen purkit vain Atamon-liuoksella ja hyvin ovat hillot, hyytelöt ja marmeladit säilyneet.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ulosotossa olevan tulisi saada itse päättää
Maksetaanko hänen ulosotossa olevia velkoja takaisin yksi kerrallaan vai ripotellen pikku summia sinne tänne, kuten ulos1672039- 142032
- 77941
Olet ollut aika törkeä minua kohtaan
Sillä tavalla ovelasti, ettei mitään "todisteita" ole mistään. Eli niin kuin, että mitään et ole tehnyt, mutta toisaalta46797Nainen rakkaus sinua kohtaan ei kuole koskaan
Ihastunut olen moniin vuosien varrella mutta vain sinä jäit sydämeen enkä vaan osaa unohtaa. Olit silloin parasta elämäs35756Antin piti riuhtoa Sofia irti pojankIopista
Oli festivaaleilla Iiimautunut johonkin jätkään, niin Antin piti käydä irroittamassa täti ja pelastamassa poikanen. Pah156742Saisipa sitä palata ajassa taaksepäin
maailmaan jossa oli vielä edes joku järki tallella ja ajatus takana. Sain myös suunnatonta iloa erään henkilön näkemises30726Sanna Marin veti posket lommolla röökiä Ruisrockissa
Tai ainakin röökin näköistä, liekö itse käärittyä 🫢108723- 43694
Ollaanko me tyhmiä mies?
Miten ihmeessä me onnistuttiin saamaan tästä näin pitkällinen ja masokistinen kuvio. Miten? Jos toisesta tykkää, näinhä50664