valkosipulia joka lähtöön

küüslauk

2

145

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tästä ei pidot paran

      20001102 HS Ruokatorstai MAKUASIOITA
      PIIRROS: CHRISTEL RÖNNS

      PARIISI. Professori Lenore Arab Pohjois-Carolinan yliopistosta nostaa valkosipulin kansainvälisin tutkimuksin arvoon arvaamattomaan: sen säännöllinen nauttiminen raakana tai keitettynä vähentää mahasyövän riskiä puolella. Paksu- tai peräsuolen syöpäriskiä se pienentää peräti kahdella kolmanneksella.
      Yhdysvalloissa valkosipulista onkin tullut trendituote. Siellä järjestetään kymmeniä valkosipulifestivaaleja.

      Arab vain täydentää antiikin tietämystä. Pyramidit pantiin pystyyn rakentajilleen syötetyn valkosipulin voimalla. Faaraot saivat valkosipuha sarkofagiinsa, sillä se torjui pahat henget ja auttoi matkantekoa tuonpuoleiseen.

      Lääketieteen isä Hippokrates ylisti valkosipulin terveellisyyttä, ja roomalaiset jakoivat sitä legioonalaisille vahvistukseksi ja suojaksi sairauksilta. Valkosipulin antiseptiset ominaisuudet ymmärrettiin varhain. Lääkärit ja munkit, jotka olivat paljon kosketuksissa sairaisiin, söivät ahkerasti valkosipulia.

      Ruton raivotessa Marseillessa 1726 vangittiin neljä ruumiinryöstäjää, joihin tauti ei pystynyt; Miehet luvattiin vapauttaa sillä ehdolla, että he paljastavat immuniteettinsa salaisuuden. Heidän reseptiään kokeiltiin varmuuden vuoksi haudankaivajiin ja muihin riskiryhmiin ennen kuin lupaus täytettiin.

      Ulkoisesti ja sisäisesti käytettävä rohto oli yksinkertaisesti valkosipulilla kyllästettyä viinietikkaa, joka on sittemmin tunnettu "neljän varkaan erikkana. Sopii kokeilla, se tepsii.

      Henrik IV kastettiin Jurançonin viinillä, ja hänen huuliinsa hierottiin valkosipulia. Aikuisena hän rouskutti joka aamu valkosipulin kynnen pysyäkseen terveenä ja pitääkseen yllä legendaarista mieskuntoaan. Hänen henkensä haisikin sitten niin, että erään aikalaisen sanoin "hän olisi voinut tainnuttaa härän 20 jalan päästä .

      Kuninkaan rakastajattaret olivat lukuisten lähikosketusten tuloksista päätellen kestävämpää lajia tai itsekin valkosipulin käyttäjiä. Alexandre Dumas sanoo valkosipulin käyttäjistä Suuressa keittiösanakirjassaan: "Valkosipulin hajun tuntee jokainen paitsi sitä syönyt. joka ihmettelee, miksi muut kääntävät hänelle selkänsä.

      Voimakas haju johtuu valkosipulin sisältämistä rikkipitoisista aminohapoista ja etenkin herkästi haihtuvasta alliiniöljystä. Se kulkeutuu veren mukana keuhkoihin ja hajoaa ilman vaikutuksesta pahanhajuiseksi allisiiniksi. Homeros puhui valkosipulista löyhkäävänä ruusuna, ja Horatiukselle se oli myrkkyliljoista myrkyllisin. Hajun takia hienosto on aina karttanut valkosipulia kuin ruttoa - mustan surman raivotessakin.

      Valkosipulin terapeuttiset ominaisuudet ovat kuitenkin niin kiistattomat, että viimeistenkin nirppanokkien on syytä tarkistaa suhtautumisensa. Vaikosipuli hoitaa hyönteisten pistot. puhdistaa suoliston ja helpottaa ruoansulatusta, ehkäisee nuhaa, alentaa verenpainetta, vähentää huonoa kolesterolia, kohottaa potenssia - ja nyt siis ehkäisee syöpää.

      Pimeän vuodenajan ateriat sopii aloittaa esimerkiksi vaikosipulistaan kuulun pohjois- ranskalaisen Arleux'n kylän kynsilaukkakeitolla:

      Kynsilaukkakeitto
      Raasta 125 grammaa porkkanoita,
      kuori ja paloittele 350 grammaa perunoita ja
      mukillinen valkosipulinkynsiä.
      Lisää 2 litraa vettä ja kiehauta kypsäksi.
      Surauta soseeksi,
      lisää suola ja pippuri sekä
      voita, kermaa tai juustoraastetta.
      Päälle sopii ryypätä punaviiniä, jonka antioksidantit ja resveratrol tyrmäävät loputkin taudit.
      Jukka Mannerkorpi

      Aamiaissalatti
      Rapeaa vihreää salaattia
      (Kourallinen voikukanlehtiä)
      2-3 Naposteluporkkanaa
      2-3 minitomaattia
      pari sentin siivua kurkkua
      4-5 viinirypälettä
      ripaus rusinoita tai rusina-pähkinäsekoitetta
      Feta-juustoa öljy-yrttikastikkeessa
      Marinoituja valkosipulinkynsiä yrttikastikkeessa
      Pesto-kastiketta
      Aceto balsamico kastiketta

      Leikkaa salaatti ja voikukanlehdet melko pieneksi silpuksi pieneen lasikulhoon.
      Paloittele porkkanat ja kurkku pieniksi hampaan kokoisiksi kuutioiksi edelisten joukkoon.
      Paloittele minitomaatit ja rypäleet neljään osaan ja lisää edellisiin.
      Ripottele rusinat ja pähkinät joukkoon ja kaada kastikket päälle ja sekoita.
      Tarjoa pastan tai ryynimakkaroiden tai kalakukon kanssa...
      AJK kotisivu

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      64
      3255
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      43
      3097
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      42
      2457
    4. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      100
      2207
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1913
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1810
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1616
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      85
      1415
    9. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1300
    10. Lähtikö korvat

      puhtaaksi vaikusta?
      Tuusniemi
      81
      1132
    Aihe