Kananmunan keittäminen

ploploploploplop

Meillä on työpaikalla lounasaikaan tarjolla todella hyviä kananmunia. Keltuainen on väriltään raikkaan oranssi ja maku on mitä mahtavin. Mitään niihin ei ole lisätty kuorimisen jälkeen, mutta kun kysäisin niin ne valmistetaan kuulemma höyryttämällä.

Olen nyt sitten yrittänyt valmistaa kotona yhtä hyviä kananmunia, siinä onnistumatta. Ollaan kokeiltu höyryttämistä ja keittämistä, mutta aina keltuainen jää kellertävämmäksi ja maku pliisummaksi. Tarkoitus on siis saada medium-well done kananmunia. :) Munat myös säikäytetään kylmässä vedessä heti keittämisen jälkeen.

Osaisiko joku kertoa mistä tämä johtuu, ettei noista kananmunista saa yhtä hyviä kuin nuo töissä tarjolla olevat? Onko kanamunamerkeissä niin paljon eroa? On kokeiltu vapaata, omegaa, halpista..

11

4720

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sitkasta

      Kananmunan maku ja rakenne muodostuu siitä mitä kana syö. Ilmeisesti työpaikkasi ruokala on löytänyt oikean toimittajan, jos munan maku on noinkin hyvä.

      Pidät näemmä ns. kahdeksan-minuutin munista, itse kyllä haluan munani täysin kypsinä (n. 12 minuutin kypsennys) sillä inhoan sitkasta keltuaista.

      Kypsennystavalla en usko olevan mitään merkitystä munan makuun vaan tärkeintä mielestäni on kanan saaman rehun laatu. Joskus 70- ja 80-luvullakin kanojen rehuun lisättiin ylijäämäsilakkaa ja -maitojauhetta (halvinta näin) - tämä tietysti maistui myös munissa.

      • ten min

        Kypsennysaikaan vaikuttaa myös onko munat otettu juuri jääkaapista vai onko ne huoneenlämmössä (enemmän niitä käyttävät voivat pitää), jääkaapistakin otettuina riittää yleensä 10 min kiehumisaika.


      • kjbjhvj
        ten min kirjoitti:

        Kypsennysaikaan vaikuttaa myös onko munat otettu juuri jääkaapista vai onko ne huoneenlämmössä (enemmän niitä käyttävät voivat pitää), jääkaapistakin otettuina riittää yleensä 10 min kiehumisaika.

        Miksi niitä pitäisi säilyttää jääkaapissa, eihän ne kaupassakaan kylmässä tai edes viileässä ole?


    • munasyöppö

      Syön toista tuhatta munaa vuodessa joten voisi kai puhua kokemuksesta. Halvimmat munat ovat yleensä huonolaatuisimpia. Tosin kallis hintakaan ei aina takaa laatua.

      Kannattaa vilkaista munakennoon kaupassa. Jos kuoret ovat tasaisen valkoisia, ovat munatkin todennäköisesti ok. Huonoissa munissa valkoisessa kuoressa on pieniä harmaita laikkuja ja kuoret ovat todella hauraita. Hyvän ja huonon munan erottaa myös pannulla. Hyvälaatuinen muna pysyy koossa sekä keltuaisen että valkuaisen osalta. Huonolaatuisessa taas valkuaiset sekoittuvat itsestään niin, että munien "rajoja" ei erota ja keltuaiset hajoavat helposti. Huonolaatuisessa munassa raaka keltuainen on haaleampi/keltaisempi ja paremmissa voimakkaan oranssi.

      Ilmeisesti munivan kanan ikä vaikuttaa tähän, nuoret putkauttelevat kovakuorisia pienempiä ja laadukkaampia munia. Vanhat taas isompia ja haurailla kuorilla olevia. Kananmunien laadussa oli selvä parannus uuden häkkidirektiivin jälkeen. Liekö laittoivat vanhat kanat rehumyllyyn ja nuoria tilalle. Halvimmatkin munat olivat lujakuorisia sisuskalut kiinteitä. Nyt laatu on kuitenkin alkanut taas laskea.

      Toki laadukkaan munankin saa pilattua liian pitkällä keittämisellä. Keltuainen menee jauhoiseksi, oranssi väri vaalenee ja keltuaisen pinta alkaa jopa sinertämään/harmaantumaan. Omani keitän siten, että keltuaisen keskustaan jää nuppineulan pään kokoinen alue puolikypsää keltuaista. Ei siis täysin kypsää mutta ei juoksevaakaan. Mun liedellä 7min keittoajalla pääsee tähän. Käytössä induktioliesi, joten vesi alkaa kiehumaan hyvin nopeasti. Perinteisellä liedellä keittoaika varmaan jotain muuta kun ehtiivät kypsyä jo veden lämmitessä. Keittämisen jälkeen hanan alle ja laskee kylmää vettä kattilaan 10 sekuntia että kattilan vesi vaihtuu viileäksi. Parin jäähdyttely ja ääntä kohti.

      • ploploploploplopol

        Täällä ap, kiitos vastauksista kaikille, mutta sinulta munasyöppö kyselisin nyt että mitä kananmunia itse ostat ja käytät? Eli löytyisiköhän niitä meidän lähikaupasta.. Juuri sellasia kuvailemiasi, hyvänlaatuisia ja voimakkaan oranssilla keltuaisella.


      • Munailija

        Hansin matkassa oli ainakin itselleni uusi ohje. Kyseessä oli siis "kovaksi" keitetty (kypsennetty) muna. Ohje oli seuraavanlainen:

        Munat kylmään veteen ja kattila liedelle. Kun vesi alkaa kiehua, laitetaan lämpö pois. Annetaan munien hautua kuumassa vedessä 10 minuuttia. sen jälkeen huuhtelu kylmällä vedellä (säikäytys), jotta kuoriminen on helpompaa.

        En ole vielä itse kokeillut, mutta jos joku on, niin mielelläni kuulisin kommentit!


      • ÄggGula
        Munailija kirjoitti:

        Hansin matkassa oli ainakin itselleni uusi ohje. Kyseessä oli siis "kovaksi" keitetty (kypsennetty) muna. Ohje oli seuraavanlainen:

        Munat kylmään veteen ja kattila liedelle. Kun vesi alkaa kiehua, laitetaan lämpö pois. Annetaan munien hautua kuumassa vedessä 10 minuuttia. sen jälkeen huuhtelu kylmällä vedellä (säikäytys), jotta kuoriminen on helpompaa.

        En ole vielä itse kokeillut, mutta jos joku on, niin mielelläni kuulisin kommentit!

        Kokeilin, mutta en ollut tyytyväinen - keltuaiset jäivät hieman sitkaiksi. Taidan silti käyttää vanhaa tapaani edelleen. Munat kylmään suolattuun veteen, levy päälle ja kun vesi kiehuu, niin ajastimeen aikaa 11 minuuttia ja antaa kiehua. Tämän jälkeen munien huuhtelu kylmällä vedellä, kuorinta ja nautinta. Vain näin kokemukseni mukaan keltuaisista tulee samettisen pehmeitä.


    • paras ostos

      Kannattaa käyttää munankeitintä. Kypsyy höyryssä ja ovat aina sopivia. Ei tarvi kytätä kelloa kun summeri huutaa kun munat on valmiita.

      • Timer.

        Sen asian voi hoitaa ihan tavallisella keittiöajastimella, mitä voi käyttää muussakin ruuanlaitossa apuna.


    • kotikokki

      Hansin matkass ohje oli hyvä ,munista tuli täydellisiä.
      Kun kiehuu niin siirsin kylmälle liedelle ja siinä 10min.

    • Kananmunafani

      Olen keittänyt paljonkin munia, haluan niistä täysin kypsiä, eikä yhtään sellaisia löysiä. 7-8 minuuttia on mielestäni aavistuksen liian vähän. 9-10 min on sopiva.

      Olen tehnyt aika paljonkin kokeiluja, ja munan kuoriutuvuuteen ei mielestäni mitenkään vaikuta kylmällä vedellä 'säikäyttäminen'. Peräkkäisillä kerroilla, samasta rasiasta, olen saanut usein tuloksen että säikäyttämättömät munat on helpompi kuoria.

      Väitänkin, että tähän vaikuttaa lähinnä kuorimistekniikka. Napauta kerran kylki pöytää vasten, sitten peukalonsyrjällä varovainen alku ja sitten loppu sujuukin, kuori lähtee yleensä kolmessa osassa, mukaan lukien se 'kelmu'. 'Kelmun' tarttuvuutta olen tarkastellut myös, mielestäni säikäyttäminen ei vaikuta siihen, että kuinka hyvin se tarttuu/ei tartu kuoreen, eikä myöskään siihen kunka hyvin se tarttuu/ei tartu valkuaisosaan.

      Huonompia tapoja, ainakin minun sormilleni on hakkailla kuorta pöytää vasten niin, että se on kokonaan pienillä sälöillä, samoin aloittaminen eli rikkominen 'terävästä' päästä, kuten jotkut tekevät. Pyöreämmästä päästä voi saada aika hyvän tuloksen, mutta mielestäni parhaiten tosiaan kyljestä aloittamalla.

      Jos jollain on varma havainto siitä, miten kelmu saadaan tarttumaan kuoreen joka kerralla, kertokaa ihmessä! Väitän kyllä, että sellaista ei ole.

      Itsellänikin harmittavat nykyään nuo hieman halvemmat munat, jotka ovat lähes rajastaan sellaisia kuoreltaan harmaalaikkuisia, en ole tehnyt niistä laajempia vertailuja, mutta aivan perstuntumalla sanoisin, että ainakaan paistettaessa eivät todella pysy niin hyvin kasassa. Tosin paistelen harvemmin, joten varma en voi olla, ehkäpä vain harhaa joka johtuu esteettisistä syistä - "taas näitä harmaalaikkuisia munia".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet hirvein ihminen kenet olen tavannut.

      Olet järkyttävä.
      Ikävä
      200
      4373
    2. Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin?

      Kamalaa! Ketä tappoi vanhempansa Huittisissa? Ketkä tapettiin? Shokki!
      Huittinen
      42
      2026
    3. Haluan sua ihan vtullisen paljon

      Kokonaan ja seksuaalisesti. Pää räjähtää kohta
      Ikävä
      63
      1703
    4. Ymmärrätköhän nainen

      Etten halua että ottaisit sitä suuhusi. Minusta se on ällöttävää, vaikka kivalta se kai tuntuisi, mutta vain minusta. Mi
      Ikävä
      133
      1363
    5. Martina on käynyt puhumassa viisauksia

      Iltalehden artikkelissa Martinan viisaudet.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      358
      1337
    6. Ajattelen sinua iltaisin, aamulla, päivittäin

      Ehkä siinä jo pientä vinkkiä. Oot jäänyt pahasti mieleen. Sun katse on niin syvä ja oot niin lempeä. Hyvä olla sun kanss
      Ihastuminen
      93
      969
    7. SDP:läinen lähettiläs Titta Maja-Luoto RAIVOAA lähetystössä -?

      SDP:n puolueen Maja-Luoto on Portugalissa noussut Median otsikoihin, koska RAIVOAA työntekijöille ja pitää Heitä lähinnä
      Yhteiskunta
      26
      933
    8. Mitä alkoholijuomaa on myyty sekä Linda Lampeniuksen että Matti Nykäsen nimellä? Testaa tietosi!

      Mikähän alkoholijuoma se mahtoi olla…? Tule pelaamaan kivaa Testerin Juomavisaa! Kuinka monta saat oikein? Tästä pääse
      Juomat
      10
      899
    9. Sinkkujen lapset ja kesäloman pituus

      Tuli mieleeni kysyä oletteko huolissanne lasten ja nuorten tulevaisuudesta, tai siitä mitä he nyt joutuvat kokemaan yhte
      Sinkut
      170
      818
    10. Voiko vauva uskoa ?

      Lohkoissa väitetään ettei vauva voi uskoa. Tässä näet vauvan uskon. https://youtube.com/shorts/QhFbPSdjpnA?si=Zb2BCRST9
      Helluntailaisuus
      186
      706
    Aihe