En osaa laittaa ruokaa!

pieleen menee kaik!

Kaikki menee aina pieleen.
Perunaa keittäessä vesi alkaa roiskahtelemaan ulos kattilasta, sitten kun laittaa pienemälle se tuntuu kiehuvan iät ajat ja eikä valmistu koskaan. Lopulta se on semmoinen raaka ja inhottava. Siksi harvoin keitän enää perunoita... Sit kaikki muut lihat jäähtyy kun pitää 5 vuotta odottaa et se yks peruna kiehuu.

Piirakat jää aina raa'aksi keskeltä ja reunoilta mustiksi, joskus sokeria on liikaa ja joskus se ei maistu miltään.

Letut on kuin paperimassaa joka jää kiinni pannulle, lopulta lautsella on epämääräisiä klönttejä, joita letuiksi kutsun.

Jauhelihapihvitkin on epämääräisen näköisiä, eivätkä maistu miltään.

Makaronilaatikko muistuttaa enemmän makaroneja jauhelihakastikkeella, ei se pötkö pysy kasassa vaan levähtää aina.

Ainoa minkä osaan on erilaiset mössöt, johon voi lykätä vaan kaikkee ja pistää uuniin. mm. riisi jollain uncle bens mössöllä.

Olisiko jotain vinkkejä???

140

5433

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pieleen menee kaik!

      Ei tästä tuu mitään, kaikki on raakaa tai mautonta.
      Meen kauppaan ja ostain sieltä lohkoperunoita ja valmispihvejä, pistän uuniin ja ketsuppia päälle, nam!

      • Jane6969

        I kiss better than I cook.


    • älä vaivaudu tekemää

      Miksi TEET ruokaa jos et osaa? Monet elää leivällä ja hedelmillä ja jogurtilla. Ei ruokaa ole pakko laittaa. Kaupasta saa valmista muutenkin.

      • Panhandle

        Ruokaa kannattaa ehdottomasti opetella laittamaan itse. Se on varmin tapa saada juuri sellaista ruokaa kuin haluaa. Lisäksi itse tehty ruoka on paremman makuista, halvempaa ja ravintoarvoltaan parempaa kuin einekset.

        Ketjun aloittaja: hankipa jokin kotitalouden oppikirja, niissä asiat on neuvottu alusta asti. Esimerkiksi se, että jos teet nopeasti valmistuvan liharuuan (vaikkapa pihvejä), kannattaa perunat keittää ensin. Perunoiden kypsymiseen menee semmoinen puoli tuntia. Keitinveden pitäisi kiehua koko ajan, muttei tietenkään roiskua kattilasta ulos.

        Ratkaisu roiskeongelmaan: älä täytä kattilaa liian täyteen, ja tämä pätee mihin tahansa ruokaan.

        Kukaan ei ole kokki syntyessään, mutta ruuanlaitto ei ole niin monimutkaista, etteikö sen pienellä harjoittelulla oppisi k uka tahansa.


      • dziidziii
        Panhandle kirjoitti:

        Ruokaa kannattaa ehdottomasti opetella laittamaan itse. Se on varmin tapa saada juuri sellaista ruokaa kuin haluaa. Lisäksi itse tehty ruoka on paremman makuista, halvempaa ja ravintoarvoltaan parempaa kuin einekset.

        Ketjun aloittaja: hankipa jokin kotitalouden oppikirja, niissä asiat on neuvottu alusta asti. Esimerkiksi se, että jos teet nopeasti valmistuvan liharuuan (vaikkapa pihvejä), kannattaa perunat keittää ensin. Perunoiden kypsymiseen menee semmoinen puoli tuntia. Keitinveden pitäisi kiehua koko ajan, muttei tietenkään roiskua kattilasta ulos.

        Ratkaisu roiskeongelmaan: älä täytä kattilaa liian täyteen, ja tämä pätee mihin tahansa ruokaan.

        Kukaan ei ole kokki syntyessään, mutta ruuanlaitto ei ole niin monimutkaista, etteikö sen pienellä harjoittelulla oppisi k uka tahansa.

        Tykkään itse tosi paljon ruuanlaitosta, mutta tunnen monia ketkä eivät, joten voisin jopa sanoa että ei todellakaan tule itsetehty ruoka aina halvemmaksi kuin valmiit kaupan ruuat. Mieti nyt, ostat lihaa/kalaa/kanaa kaupasta, alat kokkaamaan sitä, poltat sen pohjaan tai muuten epäonnistut, ja tätä jatkuu joka kerta kun yrität, niin kyllähän se nyt aika pirun kalliiksi tulee vai mitä?

        Ei kaikkien ole pakko olla kokkeja tai nauttia ruuanlaitosta, se ei tee kenestäkään parempaa ihmistä että onnistuu loihtimaan joka päivä aterian omin käsin. Samoin kuin ei tee ihmisestä huonompaa se, että hän joko ostaa valmiita aterioita tai antaa muiden perheenjäsenten hoitaa kokkailun. Joo toki tulee kalliimmaksi pidemmän päälle jos aina syö ulkona tai elättää Saarioisten äitejä, mutta sehän ei taas sitten kuulu meille muille miten ne rahansa kuluttaa, on niitä pahempiakin vaihtoehtoja maailmassa;)

        Mutta jos tosiaan haluat alkaa tekemään itse ruokaa, niin tee sitä alkuun vaikka jonkun kouliintuneen ruuanlaittajan kanssa, vaikka jonkun kaverin, siinä näet ihan käytännössä niitä pieniä "niksejä" mitä ruuanlaittoon kuuluu ja saat ehkä vähän enemmän inspiraatiota kuin jos vain tuskailet keskenäsi keittiössä käryävien kattiloiden keskellä.

        Tsemppiä ja hauskaa kokkailua tai shoppailua, whatever floats your boat:D


      • Terveiset Tukholmast

        Minä tykkään erityisesti LOHESTA . Se on helppo paistaa uunissa . Vuokaan ensin voita nokare ja päälle lohipalat ja hiukan suolaa . Sitten kaadan valmiin kastikkeen pussista kalojen päälle . Uuniin vuoka ja paista noin 25-30 min . Voi keittää perunat tai tehdä perunamuusia . Tuosta kastikkeesta . Asun Ruotsissa niin en tiedä myydäänkö siellä Suomessa samanlaisia valmiita kastikkeita . Yksi kastike on nimeltään Rydbergs KLASSISKA SÅSER . Siinä pussin sivussa on ohje miten tehdään . HELPPOA !


      • Kotikokkaaja
        dziidziii kirjoitti:

        Tykkään itse tosi paljon ruuanlaitosta, mutta tunnen monia ketkä eivät, joten voisin jopa sanoa että ei todellakaan tule itsetehty ruoka aina halvemmaksi kuin valmiit kaupan ruuat. Mieti nyt, ostat lihaa/kalaa/kanaa kaupasta, alat kokkaamaan sitä, poltat sen pohjaan tai muuten epäonnistut, ja tätä jatkuu joka kerta kun yrität, niin kyllähän se nyt aika pirun kalliiksi tulee vai mitä?

        Ei kaikkien ole pakko olla kokkeja tai nauttia ruuanlaitosta, se ei tee kenestäkään parempaa ihmistä että onnistuu loihtimaan joka päivä aterian omin käsin. Samoin kuin ei tee ihmisestä huonompaa se, että hän joko ostaa valmiita aterioita tai antaa muiden perheenjäsenten hoitaa kokkailun. Joo toki tulee kalliimmaksi pidemmän päälle jos aina syö ulkona tai elättää Saarioisten äitejä, mutta sehän ei taas sitten kuulu meille muille miten ne rahansa kuluttaa, on niitä pahempiakin vaihtoehtoja maailmassa;)

        Mutta jos tosiaan haluat alkaa tekemään itse ruokaa, niin tee sitä alkuun vaikka jonkun kouliintuneen ruuanlaittajan kanssa, vaikka jonkun kaverin, siinä näet ihan käytännössä niitä pieniä "niksejä" mitä ruuanlaittoon kuuluu ja saat ehkä vähän enemmän inspiraatiota kuin jos vain tuskailet keskenäsi keittiössä käryävien kattiloiden keskellä.

        Tsemppiä ja hauskaa kokkailua tai shoppailua, whatever floats your boat:D

        Ihmisiä on, joilta kokkaaminen sujuu luonnostaan, osa ei opi kokkaamaan koskaan, vaikka heitä kädestä pitäen opastaisi ja loput osaa tehdä sellaista ruokaa, että sillä elää.
        Joku osaa rakentaa talon, mutta ei keittää edes perunoita, vaikka talon rakentaminen on miljoona kertaa vaikeampaa ja vaatii paljon tietoa.

        Vuosien kokemus se on, mikä saa aikaan maukkaan ruoan.
        Vaikka olisi käynyt kuinka hyvän kokkikoulun tahansa, niin kyllä se vaatii konkreettista käytännön kokkaamista, että ruoasta saadaan maukasta.
        Moni kotikokki tekee maukkaampaa ruokaa, kuin jossain yleisessä ruokapaikassa.
        Parisuhteessa asuvien miesten olisi viisainta opetella ainakin ruoanlaiton perusteet ja tehdä sitä ruokaa, eikä tuudittautua siihen, että vaimo se meillä kaikki ruoat ja leipomukset tekee.
        Mitäs sitten, jos vaimo kuoleekin yllättäen, niin siinä jää mies avuttomaksi, kun ei olekaan ketään, joka tekee sitä ruokaa ja nyt on sitten pakko tehdä ruokaa, jollei käy sitten jossain syömässä.

        Kyllä ruoanlaiton ja leipomisen oppii, kun vaan ottaa reseptin esille ja alkaa tekemään. Tv ja netti on täynnä ruoanlaitto ohjemia, joista näkee miten ruokaa tehdään käytännössä.
        On ihan turha keksiä selityksiä, että en minä osaa ja reseptin ohje on vaikeaselkoinen.
        Kun oppii laittamaan ruokaa, niin sen jälkeen osaa tavallista ruokaa tehdä ilman mitään reseptejä.


      • my kitchen
        Terveiset Tukholmast kirjoitti:

        Minä tykkään erityisesti LOHESTA . Se on helppo paistaa uunissa . Vuokaan ensin voita nokare ja päälle lohipalat ja hiukan suolaa . Sitten kaadan valmiin kastikkeen pussista kalojen päälle . Uuniin vuoka ja paista noin 25-30 min . Voi keittää perunat tai tehdä perunamuusia . Tuosta kastikkeesta . Asun Ruotsissa niin en tiedä myydäänkö siellä Suomessa samanlaisia valmiita kastikkeita . Yksi kastike on nimeltään Rydbergs KLASSISKA SÅSER . Siinä pussin sivussa on ohje miten tehdään . HELPPOA !

        " Asun Ruotsissa niin en tiedä myydäänkö siellä Suomessa samanlaisia valmiita kastikkeita ."
        Kyllä suomikin on tullut 2000 luvulle. Myydään.:) Blå Band ja moni muu..!

        Kala ei ole mikään helppo ruokalaji paksu lohi ainakaan, se vaatii hyvän suolauksen miel. jo ed. päivänä. Tuo valmis kastike on ihan ok. mutta siihen riittää ihan kermaa päälle mausteet maun mukaan, lisäksi juustoraastetta jos pitää siitä.
        Ja totta olen itse syönyt monen ammattikokin laittamaa ruokaa joka on ollut tosi mautonta. Ruokaa tehdään sydämellä, ei kolutuksella, tekemällä oppii jos haluaa. Itsekkään en pitänyt nuorempana ruoan laitosta nyt taas pidän.


      • yksinkertaista

        Jos vesi roiskuu kattilasta yli niin levyä pienentämällä vesi ei lennä yli. Jos ennen keitit perunoita kutosella niin pistä se levy neloselle tai vitoselle. Kypsyy ihan yhtä hyvin. voit myös mennä jonnekkin kursssille missä opetetaan tekee ruokaa


      • Rkstn ruokaa, en ...
        Kotikokkaaja kirjoitti:

        Ihmisiä on, joilta kokkaaminen sujuu luonnostaan, osa ei opi kokkaamaan koskaan, vaikka heitä kädestä pitäen opastaisi ja loput osaa tehdä sellaista ruokaa, että sillä elää.
        Joku osaa rakentaa talon, mutta ei keittää edes perunoita, vaikka talon rakentaminen on miljoona kertaa vaikeampaa ja vaatii paljon tietoa.

        Vuosien kokemus se on, mikä saa aikaan maukkaan ruoan.
        Vaikka olisi käynyt kuinka hyvän kokkikoulun tahansa, niin kyllä se vaatii konkreettista käytännön kokkaamista, että ruoasta saadaan maukasta.
        Moni kotikokki tekee maukkaampaa ruokaa, kuin jossain yleisessä ruokapaikassa.
        Parisuhteessa asuvien miesten olisi viisainta opetella ainakin ruoanlaiton perusteet ja tehdä sitä ruokaa, eikä tuudittautua siihen, että vaimo se meillä kaikki ruoat ja leipomukset tekee.
        Mitäs sitten, jos vaimo kuoleekin yllättäen, niin siinä jää mies avuttomaksi, kun ei olekaan ketään, joka tekee sitä ruokaa ja nyt on sitten pakko tehdä ruokaa, jollei käy sitten jossain syömässä.

        Kyllä ruoanlaiton ja leipomisen oppii, kun vaan ottaa reseptin esille ja alkaa tekemään. Tv ja netti on täynnä ruoanlaitto ohjemia, joista näkee miten ruokaa tehdään käytännössä.
        On ihan turha keksiä selityksiä, että en minä osaa ja reseptin ohje on vaikeaselkoinen.
        Kun oppii laittamaan ruokaa, niin sen jälkeen osaa tavallista ruokaa tehdä ilman mitään reseptejä.

        Tämä on muuten hyvä ja oikein, mutta ne miehet, jotka ovat sitä mieltä, että vaimo on siksi, että laittaa ja tekee ruuan, ovat myös sitä mieltä, että ruuanlaittajia kyllä riittää, jos yksi syystä tai toisesta poistuu kuviosta.


      • Terv. Tukholmasta
        my kitchen kirjoitti:

        " Asun Ruotsissa niin en tiedä myydäänkö siellä Suomessa samanlaisia valmiita kastikkeita ."
        Kyllä suomikin on tullut 2000 luvulle. Myydään.:) Blå Band ja moni muu..!

        Kala ei ole mikään helppo ruokalaji paksu lohi ainakaan, se vaatii hyvän suolauksen miel. jo ed. päivänä. Tuo valmis kastike on ihan ok. mutta siihen riittää ihan kermaa päälle mausteet maun mukaan, lisäksi juustoraastetta jos pitää siitä.
        Ja totta olen itse syönyt monen ammattikokin laittamaa ruokaa joka on ollut tosi mautonta. Ruokaa tehdään sydämellä, ei kolutuksella, tekemällä oppii jos haluaa. Itsekkään en pitänyt nuorempana ruoan laitosta nyt taas pidän.

        Kiitos vinkistä . Minulle ei kuitenkaan käy kerma eikä maito kun olen niille allerginen . Myöskään juusto ei käy . Ostan aina lohipalasia jotka on 4 kpl paketissa . Kun asun yksin niin voin tehdä vaikka osan kerralla .


      • teitsi1
        Kotikokkaaja kirjoitti:

        Ihmisiä on, joilta kokkaaminen sujuu luonnostaan, osa ei opi kokkaamaan koskaan, vaikka heitä kädestä pitäen opastaisi ja loput osaa tehdä sellaista ruokaa, että sillä elää.
        Joku osaa rakentaa talon, mutta ei keittää edes perunoita, vaikka talon rakentaminen on miljoona kertaa vaikeampaa ja vaatii paljon tietoa.

        Vuosien kokemus se on, mikä saa aikaan maukkaan ruoan.
        Vaikka olisi käynyt kuinka hyvän kokkikoulun tahansa, niin kyllä se vaatii konkreettista käytännön kokkaamista, että ruoasta saadaan maukasta.
        Moni kotikokki tekee maukkaampaa ruokaa, kuin jossain yleisessä ruokapaikassa.
        Parisuhteessa asuvien miesten olisi viisainta opetella ainakin ruoanlaiton perusteet ja tehdä sitä ruokaa, eikä tuudittautua siihen, että vaimo se meillä kaikki ruoat ja leipomukset tekee.
        Mitäs sitten, jos vaimo kuoleekin yllättäen, niin siinä jää mies avuttomaksi, kun ei olekaan ketään, joka tekee sitä ruokaa ja nyt on sitten pakko tehdä ruokaa, jollei käy sitten jossain syömässä.

        Kyllä ruoanlaiton ja leipomisen oppii, kun vaan ottaa reseptin esille ja alkaa tekemään. Tv ja netti on täynnä ruoanlaitto ohjemia, joista näkee miten ruokaa tehdään käytännössä.
        On ihan turha keksiä selityksiä, että en minä osaa ja reseptin ohje on vaikeaselkoinen.
        Kun oppii laittamaan ruokaa, niin sen jälkeen osaa tavallista ruokaa tehdä ilman mitään reseptejä.

        huonot ruoanlaittajat, juokaa 2-8bissee ja alkakaa sit väsää ruokaa, onnistuu paljon paremmin.


      • mie vaan
        Kotikokkaaja kirjoitti:

        Ihmisiä on, joilta kokkaaminen sujuu luonnostaan, osa ei opi kokkaamaan koskaan, vaikka heitä kädestä pitäen opastaisi ja loput osaa tehdä sellaista ruokaa, että sillä elää.
        Joku osaa rakentaa talon, mutta ei keittää edes perunoita, vaikka talon rakentaminen on miljoona kertaa vaikeampaa ja vaatii paljon tietoa.

        Vuosien kokemus se on, mikä saa aikaan maukkaan ruoan.
        Vaikka olisi käynyt kuinka hyvän kokkikoulun tahansa, niin kyllä se vaatii konkreettista käytännön kokkaamista, että ruoasta saadaan maukasta.
        Moni kotikokki tekee maukkaampaa ruokaa, kuin jossain yleisessä ruokapaikassa.
        Parisuhteessa asuvien miesten olisi viisainta opetella ainakin ruoanlaiton perusteet ja tehdä sitä ruokaa, eikä tuudittautua siihen, että vaimo se meillä kaikki ruoat ja leipomukset tekee.
        Mitäs sitten, jos vaimo kuoleekin yllättäen, niin siinä jää mies avuttomaksi, kun ei olekaan ketään, joka tekee sitä ruokaa ja nyt on sitten pakko tehdä ruokaa, jollei käy sitten jossain syömässä.

        Kyllä ruoanlaiton ja leipomisen oppii, kun vaan ottaa reseptin esille ja alkaa tekemään. Tv ja netti on täynnä ruoanlaitto ohjemia, joista näkee miten ruokaa tehdään käytännössä.
        On ihan turha keksiä selityksiä, että en minä osaa ja reseptin ohje on vaikeaselkoinen.
        Kun oppii laittamaan ruokaa, niin sen jälkeen osaa tavallista ruokaa tehdä ilman mitään reseptejä.

        Niin riippuu henkilöstä ja henkilön taidoista kumpi on miljoona kertaa vaikeampaa, talon rakentaminen vai perunankeitto...


    • Amatöörikokki

      Mä keitän perunat näin: Laitan levyn kuutoselle, kunnes vesi kiehuu, jolloin pienennän levyn ykköselle. Vesi jatkaa kiehumista, kun kansi on tiiviisti päällä. Jos tämä ei toimi sinun liedelläsi, sinulla on joko huono liesi tai huono kattila.

      Piirakateossa pohjataikinaa paistetaan ensin 10 minuuttia 225 asteessa, jos teet muropohjan ja vasta sitten lisätään täytteet ja jatketaan paistamista 20 minuuttia 200 asteessa.

      Helppo jauhelihapihvien ohje löytyy ranskalaisesta sipulikeittopussista, mutta siinä saa kyllä samalla koko joukon lisäaineita.

      Makaronilaatikon tekemisessä on tosi vaikea epäonnistua, joten ehkä uunisi on rikki? :D

      • Pakko sanoa...

        Ihan pakko tähän marmattaa, että esim. työssä käyttämäni induktioliesi toimii siten, että kun vähennät lämpöä, levy kylmenee aivan saman tien ja kiehunta lakkaa. Omalla huonolla perusliedelläni tuo ykköselle siirtäminen saattaisi toimiakin. Itse laitan levyn useimmiten neloselle.

        Mutta viestiketjun aloittajalle: nuo mömmöt kuulostavat kyllä ihan hyviltä ja kannattaa varmaan jatkaa niiden tekemistä ja soveltamista. Itse teen toisinaan jämämömmöjä uunissa: keitän ruispastaa ja lisään siihen paistinpannulla väsäämäni kastikkeen (esim. jauhelihaa, pilkottuja leikkeleitä, tomaattimurskaa, kerma). Lisäksi sekoitan mukaan juustoa ja vaikka pakasteherneitä. Uunin 225 asteeseen paistumaan kunnes näyttää hyvältä. Jossain vaiheessa lisään aina folion vuoan päälle, ettei päällikerros paistu korpuksi.

        Lisäksi helppoja ovat kaikenlaiset paistinpannulla pakasteista ja tuoreist akasviksista sekä nuudelista tehdyt wokit. Kaikki sekaisin vaan ja kastike (esim. 1/2 dl vettä, vähän maissitärkkelystä ja hieman soijakastiketta, pippuria ja chiliä) sekaan.

        Myös kasvissosekeitot ovat parasta talviruokaa ikinä!


      • ruoka on hyvää

        " Makaronilaatikon tekemisessä on tosi vaikea epäonnistua, joten ehkä uunisi on rikki? :D "
        Voi kai siinäkin epäonnistua jos nestettä on liikaa. Tai unohtaa laitaa kanamunia. tai pitää uunissa liian vähän aikaa.

        Mutta tekemällä oppii. Itse en pidä makaronil. enkä voi sietää sipulikeittoaineksia.
        Netti on pullollaan ohjeita, itse laitan oman makuni mukaan.


      • nimim erkki

        sulla varmaan kaasuliesi?

        mulla jos laittaa kutosen jälkeen kolmoseen tai alle niin kiehuminen lakkaa.
        mut tosiaan, muuten ihan hyvä ohje. laitat perunat kattilaan ja lisäät veden, et laita kuitenkaan piripintaan, koska kas kummaa, vesi tulee sieltä yli. paistaessa ja keittäessä tai uunissa tehdessä, sun vaan pitää muistaa ettei liian kovalla lämmöllä, sit ne setit vaa palaa, eikä vältsyy ees kypsy. kuten esim noissa piirakoissa, sen lämpötilan pitää olla täysin oikee, ettei se pala tai jää raa'aks sisältä.

        ite sain kutosen köksäst, eikä kukaan oo mua oikein opettanu ruokaa tekee, mut osaan silti. tärkein neuvo kokkaamiseen, älä ttu hätäile.


      • erterte

        Makaronilaatikon ohje löytyy kyllä ihan makaronipussin kyljestä.

        "Makaronilaatikko muistuttaa enemmän makaroneja jauhelihakastikkeella, ei se pötkö pysy kasassa vaan levähtää aina. "

        Siis mikä pötkö? Makaronilaatikko tehdään vuokaan. Jossa on korkeat reunat.


    • ......

      Hanki itsellesi peruskeittokirja, jossa on seikkaperäiset ohjeet työvaiheista, kypsymisajoista ja lämpötiloista. Itse käytän edelleen peruskoulun köksän tunneilla käyttämääni (silloin yksiosainen) Keitämme ja leivomme, mm. jouluruokien ohjeet haen aina sieltä, laitan yleensä vähän enemmän voita kuin mitä siellä mainitaan, muuten ohjeet on ok ja helppo lukea.

      • kotikokkaaja

        Helpompaa etsiä netistä,ENSIN jotain helppoja kotiruokaohjeita tietenkin sitten jos innostaa siirtyä haastavampiin( keittokirjoissa tahtoo olla vain noita haastavia :D
        Lieden ja ruoalaittovälineiden käyttöohjeita... mistä niitä saa. Perunoiden ym keittämiseen.... varaa riittävän iso kattila että jää "roiskevaraa", kansi päällä vähän raollaan, lämpö pienemmälle kun alkaa kiehua :D nämähän on perus juttuja, järjen käyttö on sallittua. Mutta kattele ekaks netistä noita ohjeita HELPPOJA. jos se siitä .
        VOI TIETYSTI OLLA ETTÄ TÄMÄ TAAS ON VAIN JOKU keskustelun herätys. TAI SITTEN ON OIKEASTI OLEMASSA JOKU TÄYS TUMPELO KEITTIÖSSÄ. MUT TSEMPIÄ SULLE. JOS OLET OLEMASA!


      • porotoo
        kotikokkaaja kirjoitti:

        Helpompaa etsiä netistä,ENSIN jotain helppoja kotiruokaohjeita tietenkin sitten jos innostaa siirtyä haastavampiin( keittokirjoissa tahtoo olla vain noita haastavia :D
        Lieden ja ruoalaittovälineiden käyttöohjeita... mistä niitä saa. Perunoiden ym keittämiseen.... varaa riittävän iso kattila että jää "roiskevaraa", kansi päällä vähän raollaan, lämpö pienemmälle kun alkaa kiehua :D nämähän on perus juttuja, järjen käyttö on sallittua. Mutta kattele ekaks netistä noita ohjeita HELPPOJA. jos se siitä .
        VOI TIETYSTI OLLA ETTÄ TÄMÄ TAAS ON VAIN JOKU keskustelun herätys. TAI SITTEN ON OIKEASTI OLEMASSA JOKU TÄYS TUMPELO KEITTIÖSSÄ. MUT TSEMPIÄ SULLE. JOS OLET OLEMASA!

        kuule...pääsin kolmenkymmenen viiden vuoden ikään ennenkuin keitin ekat perunani, ja se oli kamalaa! Olen kohta kuuskymppinen ja vieläkin inhoan ruuanlaittoa.
        Siksi syön työssä, kotona vedän kaapista pannulle ja kuumennan sen, thäts it.


    • mike841

      Paneudu ja keskity siihen ruuanlaittoon. Tarkkaile valmistuvaa ruokaa.
      Älä missään nimessä aloita jotain muuta tekemistä esim.telsun töllöttelyä kun kokkaat. Äläkä kokkaa nälkäisenä, koska ruoka tulee helposti tehtyä kiireellä siitä harvoin tulee mitään hyvää.

    • tässä vinkkejä

      Kannattaa seurata ohjeita tarkemmin. Vaikuttaa siltä, että sinulla on ongelma mittojen, lämpötilojen, mausteiden ja ajoituksen kanssa.

      Tuossa nyt mainitset perunat ja pihvin.
      1. Laita vesi kiehumaan kutosella (tai mikä on suurin sulla)
      2. Pese/kuori perunat, jos tarvis, tai tee vaikka salaatti.
      3. Kappas, vesi kiehuu -> perunat veteen
      4.Lihapannu tulille, öljyä
      5. Perunoitten keitinvesi alkaa olla melkein kuplivaa -> laita 3 tai 4
      VINKKI. jos vesi kiehuu yli, nosta kattila hetkeksi levyltä, laita lämpöä pienemmällle (ei 1 tai 2) -> takaisin.
      6. Paista lihat, pannu on kuuma.
      VINKKI. jos aterian osat valmistuvat hieman eri aikaan, ruoka säilyy kuumana, kun laitat kannen pannun/kattilan päälle, ja pannu voi olla levyn jälkilämmöillä. Sama uunin kanssa.

      Perunoita keitetään n. 20 minuuttia. Tiedosta eri ruokien kypsymisajat. Perunoita voi kokeilla haarukalla, ovatko ne jo tarpeeksi pehmeitä.

      Piirakat. Jos piirakka kypsyy epätasaisesti, sinulla on liian kuuma uuni, tai vuoka on liian korkealla uunissa. Korjaa tilanne. Maun kanssa noudata ohjetta.

      Letut. Tee taikina ohjeen mukaan. Vispaa kunnolla. Kuumenna pannu tarpeeksi kuumaksi, ja laita siihen voinokare ennen jokaista lettua -> levittele ympäri pannua. Käännä lettu lastalla, kun yläpuoli näyttää kiinteältä.

      Jauhelihapihvi. Ranskalaisella sipulikeitolla makua.

      Makaronilaatikko. Oletko muistanut laittaa kananmunia maitoseokseen? Makaronit ja jauheliha laitetaan vuokaan kerroksittain.

      Mut joo. Ostapa joku keittokirja :)

      • Mammanimun

        Vähän olen snobi, MUTTA!
        Mitä enemmän perunoita tökkii haarukalla kypsymisen kuluessa, sitä vetisemmiltä ne sitten maistuvat ja tietysti vähänkin jauhoinen perunalajike voi jopa hajota...

        Koitan perunoiden kypsyyttä vasta kun olen jo oikeastaan varma, että ne ovat valmiita. No, siihen tarvitaan kokemusta jota aloittajalla ei vielä ole.
        En koskaan käytä haarukkaa kypsyyden tarkistamiseen. Käytän kapeaa, pientä, ohutteräistä veitseä ja sitäkin vain siihen kaikkein suurimpaan perunaan. Yleensä homma onkin jo siinä vaiheessa, että peruna on minuutin tai parin kuluttua kypsä.

        Sitten vaan vesi pois kattilasta, pidetään kantta hetki auki jotta kosteus haihtuu ja sitten kansi kiinni tai pikkiriikkisen raolleen.
        Oikein hankalaksi kun menee, esimerkiksi äijä ei tulekaan ajoissa kotiin ja syömään, tai jokin muu touhu vaatii enenmmän keittolevyjä tai huomiotani tms. laitan pottukattilan paksulle pannunaluselle ja kiedon sen paksuun kylpypyyhkeeseen johonkin syrjemmälle odottelemaan.


    • opit itseä varten

      Kannattaa käydä köksäntunneilla koulussa eikä inistä täällä.

      • piupaaau

        kävin köksäntunnilla ja silti inhoan ruuanlaittoa


    • luomumimmi

      perunoitten kanssa, hanki höyrykeitin ja osta sitten jauhoisia, punaisen pussin perunoita. Höyrykeittimellä ei vesi roisku , kun sitä ei ole edes perunoitten kohdalla. vaan alemmassa kattilassa. Jauhoiset perunat käyvät kaikkeen. Piiraita teen valmiista taikinasta. Niin ja alkusi kannatta katsoa ohje keittokirjasta ja MITATA ainekset.
      Liha yms kastike pysyy kuumana kun pitää levyn pienimmällä teholla.
      Mausteiden kanssa kannatta opetella mittalusikan kanssa käyttö

    • syö valmisruokaa

      En minäkään osaa umpisuolia leikata, mutta jätän sen työn suosiolla lääkäreille. Kaikkea ei tarvitse itse osata.

      • sitkeesti vispaten

        lääkärin työ vaatii erikoisosaamista. Eikä joka ainoan ihmisen tarvitse joka ainoa päivä leikata umpisuolta!
        Ruokaa sen sijaan tarvitsee jokainen, joka päivä, joten on parasta opetalla ruuanlaiton alkeet, ettei raaka-aineiden edessä nälkään nääntyis. Voihan tulla tilanteita, ettei niitä valmiita eineitä ole.On vain perunoita maassa, sieniä, marjoja ppimittavana ja jopa kalakeiton aineetkin ui vedessä! Tai ihan vaan on kaupat kiinni, on komerossa ryynejä, jauhoja, jääkaapin vihanneslokerosta lytyy perunoita, sipulia, porkkanoita. on jauhalihaa pakkasessa. Taidon puuteen voi korvata aluksi vaikka tarmokuudella ja miettiä joka kerta, että mikäs meni pieleen kun ei onnistu.Kannattaa opetella yksi ruokalaji kerrallaan. Vaikka se perunoitten keitto ja murukastike. Ja sitten lihakeitto ja sitten makaroonilaatikko, tai pikaversio, keitettyä makaronia ja paistettua jauhelihaa sekotetaan ja eikun syömään! Sitkeästi harjoitellen pystyy vuodessa opettelemaan kymmenkunnan ruokalajin valmistuksen, ja sillä pärjääkin arkioloissa loppu elämän! Eineksiä voi ottaa sitten tydennykseksi.
        V


      • :::::::

        Sinulle syö valmisruokaa. Ruuanlaittoa kannataa opetella, jollei halua kuolla nuorena. Valmisruoka maistuu pahalle (joidenkin mielestä hyvälle), mutta se tappaa. :P


      • Ruotsissa näin .....

        Edelliselle . Niin mutta oletko edes kokeillut leikata umpisuolia ? Sehän voi olla yhtä helppoa kuin tehdä ruokaa ! Ei lääkäritkään opi ilman harjoittelua . Just luin Ruotsalaisesta lehdestä kuinka lääkäri poras potilaan päähän väärälle puolen reijän . Katsoi uudestaan papereita ja huomasi virheen . Mietti vähän aikaa mitä nyt ja poras sitten oikeaan paikkaan päätä sen reijän . Jos minä olisin ollut se potilas niin huonosti ois käynyt sille lääkärille . Ois pian pikkuaivot lentänyt hänen päästä !


      • vai mikä
        Ruotsissa näin ..... kirjoitti:

        Edelliselle . Niin mutta oletko edes kokeillut leikata umpisuolia ? Sehän voi olla yhtä helppoa kuin tehdä ruokaa ! Ei lääkäritkään opi ilman harjoittelua . Just luin Ruotsalaisesta lehdestä kuinka lääkäri poras potilaan päähän väärälle puolen reijän . Katsoi uudestaan papereita ja huomasi virheen . Mietti vähän aikaa mitä nyt ja poras sitten oikeaan paikkaan päätä sen reijän . Jos minä olisin ollut se potilas niin huonosti ois käynyt sille lääkärille . Ois pian pikkuaivot lentänyt hänen päästä !

        Oisko ollut valelääkäri ;) Opaskirja toisessa kädessä.


    • keittiöihme

      Laitan ohjeita tulemaan sähköpostiin, jos uskallat.Tai tälle palstalle.

      • Kari Salmelainen lyttäsi

        Mäkin olin sun kaltainen. Homma muuttui armeijassa. Meet messuille ja keität paparit siä. Asiakkaita tulee 10 000. Riita Väisänen ja Kari Salmelainen kävi arvostelemassa. Toi salmelainen sanoi rehellisen arvion. Eli ei ollut hyvää.


    • Käytä lanttuasi

      Hei Aloittaja!
      Katsele vähän, olisiko naapurissa iäkästä naisihmistä, joka mahdollisesti tarvitsisi apua kauppakassien kantamisessa ja mattojen piiskaamisessa. Sitten vaan tekemään tuttavuutta ja auttamaan pikku askareissa. Ja sitten voitkin pyytää apua ruoanlaitossa. Opit laittamaan kunnon perusruokaa kokeneen avulla ja samalla kuulet entisajan tarinoita. Molemminpuolinen ilo ja hyöty.

      • Lissu-vanhapiika

        INHOON LANTTUJA . PORKKANOISTA TYKKÄÄN .


    • Liilax..

      Harjoitus tekee mestarin.

    • raisleri

      Mene ammattikouluun. Ei sillä että siellä jotain oppisit, vaan sieltä löydät paljon kaltaisiasi etkä jää yksin. Amis on pop!

    • Nxx

      Pestyt perunat kattilaan ja laske lämmintä vettä päälle, sitten pienennä 3-4 levyn lämpö, kun alkaa kiehua. Kiehumisen alettua laske puoli tuntia, ja kokeile yhtä perunaa haarukalla onko kypsä.
      Räiskäleet eivät tartu kiinni kun käytät rasvapoltettua valurautapannua.
      Uusavuttomuus johtuu kiukkuisista opettajista, on koettava myönteiseksi mm ruoanlaitto. Jos naiset eivät osaa laittaa ruokaa menee huonosti.

    • VINKKI!

      Osta vastailmestynyt "Neiti Pimpula f esittelee: Pikkukokin Kuvakeittokirja". Hinta alle 30 euroa. 10 kotiruokareseptiä, joilla pärjää pitkälle. Mm. makaronilaatikko ja pannukakku! Ellet tällä kirjalla pääse alkuun, sinun on otettava yksityistunteja tai syötävä ravintolassa.
      Tsemppiä! Tiedän, miltä toi tuntuu -itse en vielä vuosi sitten erottanut perunajauhoja mannaryyneistä....

      • Vinkki tämäkin .

        Vinkki tämäkin . Hlvempi vinkki kuin edellinen . Mene kaljoille ja iske sieltä Neiti Pimppi . Viet hänet kotiisi kylään ja älä päästä pois ennenkuin on tehnyt sinulle sapuskaa . Vaikka joku uuniruoka niin siinä välillä ehditte vaikka pimppailla sängyssä . Akti ohi niin pääsette syömään ! Noin helppoa se on !


      • fdggd
        Vinkki tämäkin . kirjoitti:

        Vinkki tämäkin . Hlvempi vinkki kuin edellinen . Mene kaljoille ja iske sieltä Neiti Pimppi . Viet hänet kotiisi kylään ja älä päästä pois ennenkuin on tehnyt sinulle sapuskaa . Vaikka joku uuniruoka niin siinä välillä ehditte vaikka pimppailla sängyssä . Akti ohi niin pääsette syömään ! Noin helppoa se on !

        Akti ohi? Meinaat sitten keittää perunat 15:toista sekunnissa....


      • tre sekunder.....
        fdggd kirjoitti:

        Akti ohi? Meinaat sitten keittää perunat 15:toista sekunnissa....

        PERUNATKIN VOI KYPSENTÄÄ UUNISSA ! Laskin aikaa myös esileikille !


    • Itseoppinutminäkin

      Olet niitä eines ihmisiä niin kauan kun opit laittamaan OIKEAA ruokaa.
      Tässä se nähdään jos ei ole kotona tarvinnut/halunnut autella äitiä keittiössä,siinä
      jää samalla kaikki opit saamatta.
      Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää!
      Nyt on aika alkaa opetteleen,mene vaikka Marttojen kurssille,sieltä saat sitä oikeaa neuvoa kaikinpuolin!

      • kotikokki

        Kaikilla ei ole ollut mahdollisuuksia keittiössä autteluun - on sitten ollut haluu tai ei! Tosin yläasteella on kyllä vähintään yksi vuosi köksää yleensä, mutta se on eri asia oppiiko siellä minkä verran / kiinnostaako ruoka silloin...


    • mek

      Osta keittokirjoja niin siellä on ohjeet miten toimitaan ja perunat keittäminen kestää moin 15- 20 minuutta ja nannat sen veden vain tulla siihen hellalle ja 4 lämmöllä niin hyvä tulee.

    • 512322221111

      Kuulostaa että sinulla on vaikeuksia seurata/noudattaa ohjeita.

    • kotikokki

      Harjoitus tekee mestarin, eikä kaikilta aina kaikki onnistu - jokaisella tulee välillä mönkään menneitä juttuja ;)

      Joku jo kirjoittikin siitä, että keittokirjan hankinta - ja mahdollisimman yksinkertaisen - on hyvä juttu ensi alkuun...
      Monet kirjoittaa täällä - ja yleisetkin ohjeet on - että perunat kypsyisi puolessa tunnissa, mutta itselläni on kyllä aina mennyt jotain 45 min - tunti..., ja hellasta riippumatta - vaikka toki helloissa ja / tai uuneissa on eroja...
      Kannattaa aloittaa ensin helpoista ruokajutuista ja siirtyä vasta sitten vähän vaikeampiin. Myös puolivalmiit jutut ovat yleensä helppoja - ja niitä on nykyisin saatavana aika monenlaista ja sorttista ;)

      Kokkausintoa - ja ohjeita voi kysellä monesta paikkaa, vaikkapa naapurilta netin lisäksi ;)

      • nopeaa

        No aika isoja perunoita pitää olla jos tunti niihin menee ? Osta pieniä suht tasakokoisia pottuja , niin ei mene puoltatuntiakaan.

        ja pakasteesta saa vaikka perunasipuli pakkauksia, niistä saa keiton nopeasti. Lisää vain jauhelihaa, kalaa tms. mausteet.


    • kokki18

      mene kouluu olen itse käynyt kokkikurssin on olemassa keittokirjoja joissa aletaan ihan alkeists ja ohjeet myös hyvät kotitalouskoulu olisi sulle sopiva kestää noin vuoden tai voisiko äitisi opettaa sinua

    • Itsekin huono

      En itsekään osaa kovin hyvin ruoanlaittoa, itse asiassa vihaan ruoan tekemistä. Lähinnä ruoan tekeminen on lähinnä kidutusta, eikä mielipidettäni muuta mitenkään se, onnistuuko ruoka tai ei. Teen toki joitakin yksinkertaisia ruokia toisinaan, mutta mielestäni jo puolen tunnin haaskaaminen päivässä ruoan tekemiseen tuntuu ajan haaskaukselta. Siksi en ikinä tee ruokaa viikolla, ainoastaan viikonloppuna tai lomalla. Saman takia heitän roskiin jokaisen reseptin, jossa ruoan tekemiseen menee ainakin tunnin, en viitsi haaskata niin paljon aikaa. Ok, laatikkoruoat saa mennä tuon verran, koska laatikko voi vain olla uunissa. Perunoita en ikinä ole viitsinyt keittää, koska se ei ole vaivan tai ajan arvoista.

    • Jos aloittaja on nainen.. niin taidat jäädä vanhaksi piiaksi ;)
      Tie miehen sydämeen käy vatsan kautta.
      Tiedäkkö aterimet.. just ne joilla lapataan pöperöä suukkiin..
      Yksi niistä on nimeltään haarukka sitä voi käyttää kun kokeilee pottujen kypsyyttä.

    • Jos viisivuotiaan alkutaival on mennyt kirjoittamaan oppiessa, niin ei kai voi vaatia, etttä olisi oppinut siinä sivussa kokiksikin. Kun hyödynnät lukutaitosi keittokirjojen parissa, voit osallistua jo yhdeksänvuotiaana johonkin huippukokki-realitysarjaan. Äitisi voi olla vielä ylpeä sinusta. Habbohotellin sijaan voisit myös pistäytyä välillä hiekkalaatikolla. Etenkin kesäaikaan siellä voi ihan oikeissa oloissa harjoitella hiekkakakkujen valmistamista.............

      • 53v

        Opin lukemaan ja kirjoittamaan alle 7 vuotiaana, siitä olikin luontevaa jatkaa äitivainaan kanssa kotitöitä, ruuanlaittoa, siivousta, kauppareissuja ym.

        Silloin vähän harmitti kun olisi ollut mukavampaa heilua muitten poikien kanssa ulkona,
        mutta näin jälkikäteen ajateltuna se oli vain hyvä asia että opin nuorena sen minkä nyt vanhana taidan.

        Jos kotona ei ole koskaan mitään tarvinnut tehdä, niin se on varmaan vanhemmiten vaikea sitten mitään enää oppia.


    • Mies

      Muuta takaisin äidin helmoihin. Saamarin uusavuttomat!!!

      • vjstknlkds

        jospa se ruuanlaitto ei ole sun juttu...


    • ÄLLITÄLLLI

      Mun 12 vuotiaskin osaa paremmin.. Etkö muuta jutunjuurta keksinnyt?

    • keittiöhirmu

      Ruuan tekeminen ei ole kiinni osaamisesta vaan halusta oppia.
      Itse olen kokannut 7 vuotiaasta asti kun halusin ilahduttaa äitiä. Äiti ei ole varsinaisesti opettanut mitään, olen vain sivusta seurannut ja kokeilujen myötä oppinut. Olen itse ottanut aikoinaan omia lapsia mukaan ruuanlaittoon ja hyvin nuo ovat pärjänneet kun omillaan nykyään asuvat.

      Jos letut tarttuu pannuun niin joko käytätä paistamisessa liian vähän rasvaa, taikina on liian paksua tai on huono paistinpannu.

      Makaroonilaatikon teko tapoja on yhtä monta kun tekijöitä. Itse laitan 2 kananmunaa jotka pitää hyvin koossa ja siitä tulee mehukas. Jotkut laittaa muna maitoon ruokalusikallisen vehnäjauhoja. On myös hyvä muistaa että juuri uunista otettuna laatikko ei ole yhtä jämäkkää kun kaupan laatikot, jos on laittanut tarpeeksi maitoa, mutta jäähdyttyä se on samanlaista kuin kaupan.

      Mitä perunoitten keittämiseen tulee niin joku ehdotti jauhosia perunoita.. ei missään tapauksessa jos et aio tehdä muusia. Jauhonen lajike hajoaa keitettäessä. On myös hyvä muistaa että kiinteitä peruna lajikkeita on useita, eikä ne kaikki kypsy 15 minuutissa. Perunat kylmään veteen, kun vesi kiehuu alennetaan lämpöä, kansi päälle ja välillä kokeillaan haarukalla onko kypsiä. Jos keität perunoita koko ajan levyn ollessa täysillä, aiheutat vain sen että vedet roiskuu kattilasta hellalle, lopulta kattilassa ei enää ole vettä ja perunat palaa pohjaan ennenkö ne on kypsiä.

      Piirakan teosta on vähän vaikea sanoa mitään kun en tiedä millista piirakkaa olet tehnyt. Mutta jos jotain marja piirakkaa niin silloin kannattaa pohja ensin esi paistaa ja marjojen sekaan kannattaa laittaa perunajauhoja, muuten marjoista irtoava neste pehmentää pohjan ja se voi sitten vaikuttaa raa'alta. Ja jos ohjeessa lukee 200 astetta niin paista ennemmin 175 ja vähän pidempään niin ei ainakaan pala

    • Kathy-54

      Ostakeittokirja, tai katso netistä ohjeet. Ei luulisi olevan vaikeeta, jos lukea osaa.

    • Katri18

      Miten olis vaikka joku ruuanlaittokurssi, työväenopistot järjestävät!

    • --.m,,

      Mä en oo ikinä tajunnu ihmisiä jotak ei osaa laittaa ruokaa. Jos resepti kirjasta suoraan noudattaa reseptiä ja menee pieleen niin miten se voi olla mahdollista?
      Opettele lukemaan ja noudattamaan reseptiä äläkä sovella mitään omaa jos et kerran osaa.

    • naurattaa1

      Osta uuden hellan, mieluiten induktio sellainen.

      Ja siten seuraat mitä teet ja mitä siitä seuraa.

    • aloitin 12-vuotiaana

      Mittalusikka käteen, vaaka viereen ja keittokirja nokan alle sekä lämpömittari varalle, siitä se lähtee ja sillätavoin joutuvat kokeneemmatkin kokit keittämään. Ruoanlaitto on kemiaa ja pitää tuntea eri aineiden omainaisuudet ennenkuin voi soveltaa täysin omasta päästään ilman mitään ohjetta, harva siihen edes yltää, ja suurin osa valmistaa ruokaa ulkoaopeteltujen ohjeiden perusteella vaikka päällisin puolin voi näyttää siltä, että on täysin inspiroitua.

      TV:n ruokaohjelmat voi tehdä tässä hallaa, sillä eihän niissä ole tapana lukea reseptejä, kun ovat tarkoitettu viihteeksi ja ammattilaiset kokkaamassa, mutta taitavalle kotikokille tärkeintä on kuitenkin RESEPTI.

    • Kotikokki

      Kuulostaa siltä, että sulla on ainakin perunaa keittäessä liian pieni kattila, jos vesi roiskuu mutta peruna ei kypsy. Ala rohkeasti kokeilemaan erilaisia reseptejä ja seuraa ohjeita, niin opit kyllä kokkaamaan. Perusasiat kannattaa opetella joko jostain opuksesta tai pyytää jotain toista opettamaan. Kokeilemalla oppii! Ei multakaan mitkään liekitykset luonnistu, mutta maukasta kotiruokaa on helppo valmistaa ja ruoanlaitto on musta nykyään kivaa, kun ennen inhosin keittiöhommia.

    • martta oulusta

      Kannattaa mennä mukaan martta-yhdistyksen toimintaan. Myös netin kautta voi tutustua niiden toimintaan. Ja pyytää paikkakunnan marttoja apuun.

    • tiuku

      Teet vaan uudestaan ja uudestaan ja uudestaan, ja joka kerta pistät mieleen, mitä voisit tehdä seuraavalla kerralla paremmin.
      Itse olen ollut tosi surkea ruuan maustaja, mutta nykyään niissa omista sötkötyksistäkin löytyy makua.

    • taviskokki..

      Opettele tekemään yksi ruokalaji kerrallaan. Mieti mitä olet tehnyt ja mikä on mennyt pieleen ja miten sitä voisi korjata. Esimerkiksi perunoiden keittäminen:

      - laita kattilaan vettä kiehumaan. Älä laita piripintaan vettä, vaan noin 3/4 kattilan tilavuudesta. Valitse keittolevy, jonka pohja on mahdollisimman samaa kokoa kuin kattilan pohja. Älä siis laita isoa kattilaa pikkulevylle tai pikkukattilaa isolle levylle. Laita keittolevy kuumenemään täysille (itselläni se on nro 6). Kun laitat kannen päälle, vesi alkaa kiehua nopeammin.

      - valitse tasakokoisia perunoita. Jos joukossa on isoja perunoita, lohko ne, jotta pikkuperunat ja lohkot ovat suunnilleen saman kokoisia. Sillä tavalla ne kypsyvät yhtä aikaa. Pese perunat hyvin juuresharjalla tai jos haluat kuorettomia perunoita, niin kuori ne juuresveitsellä tai kuorimaveitsellä. Huuhtele viileällä vedellä.

      - kun vesi kiehuu, laita perunat keitinveteen. Perunat ja vesi eivät saisi olla kattilassa piripintaan, vaan niin, että vedenpinnan ja kattilan yläreunan välissä on ainakin 4-5 cm tyhjää tilaa, "kiehumisvaraa". Vaihda perunat isompaan kattilaan, jos ne eivät mahdu kiehumaan kattilassa kunnolla.

      - vettä pitää olla niin paljon, että kaikki perunat jäävät veden alle. PERUNAT EIVÄT KYPSY; JOS NE EIVÄT OLE VEDEN ALLA. Yleensä keitinvesi lakkaa kiehumasta, kun lisäät perunat kattilaan, joten seiso vieressä odottamassa, että vesi alkaa taas kiehua. Kun se alkaa kiehua, alenna lämpötilaa 1-3 pykälällä ja laita kansi raolleen. Opit käytännössä näkemään, että mikä on alhaisin pykälä, millä vesi vielä jaksaa kiehua niin, että vesi ei roisku yli.

      - käännä munakelloon aikaa 20 minuuttia.

      - tällä aikaa voit tehdä esimerkiksi perunoiden kanssa salaatin ja vaikka jauhelihakastiketta, jolloin kaikki ruokalajit ovat yhtäaikaa valmiita.

      - kun 20 min on kulunut, kokeile perunoiden kypsyyttä tökkäämällä perunaa haarukalla. Jos haarukka uppoaa kevyestä perunaan, niin peruna on kypsä. Jos perunat ovat vielä osittain raakoja, laita esim. 5 minuuttia lisää aikaa munakelloon.

      - kun perunat ovat kypsiä, sammuta keittolevy ja kaada perunakattilasta vesi tiskialtaaseen. Käytä patalappuja ja kantta, jotta kädet eivät pala vedestä ja jotta perunat eivät putoa tiskialtaaseen.

      - jos muu ruoka ei ole vielä valmista, niin laita kattilaan kansi päälle, jotta perunat eivät jäähdy niin nopeasti.

      ^ tuossa perusohje. Jos perunat eivät tuolla ohjeella kypsy, niin valitset joko liian isoja perunoita, kattilan pohjasi on kiero tai keittolevy on viallinen (esim. kiero).

      Veikkaan, että vikasi on siinä, että keität pottuja liian pienessä kattilassa, perunat ovat eri kokoisia ja vesi ei peitä kaikkia perunoita. Myös se on mahdollista, että keitinvesi ei kiehu koko ajan, vaan pääsee jäähtymään välillä, joten kantta kannattaa käyttää ja tarkastella kypsymisen aikana välillä, että keitinvesi varmasti kiehuu koko ajan. Jos vesi vähenee kattilasta ylikiehumisen takia, niin esim. vedenkeittimellä voi nopeasti kiehauttaa lisää vettä ja lisätä sitä kattilaan.

      Kysy rohkeasti neuvoa kavereiltasi tai vaikka äidiltäsi, niin opit korjaamaan virheitäsi yksi kerrallaan. Tyypillisimmät virheet liittyvät vääriin kypsennyslämpötiloihin ja siihen, että esim. marjapiirakoita kypsennetään liian lähellä ylävastuksia, jolloin pinta kärähtää. Seuraavalla kerralla sitten kokeille laittaa alemmas ja tarvittaessa säätää lämpötilaa uunista alhaisemmaksi. Pinnan kärähtämistä voi estää laittamalla kypsennyksen viimeisen 10 min ajaksi päälle folion.

      Olen itse opetellut ruoanlaiton kantapään kautta ja oppinut siinä ihan kohtuullliseksi, koska rahaa ei ollut käydä ravintolassa joka päivä ja einekset ovat mielestäni pahoja. Itse laittamalla oppii pikkuhiljaa.

      P.S. Ylistän työväenopiston ruoanlaittokursseja. Siellä kotitalousopettajat jaksavat kärsivällisesti vastata tyhmiinkin kysymyksiin ja oppii paljon enemmän kuin mitä itse kotona kokeilemalla. Minä käyn VIELÄKIN siellä kehittämässä itseäni paremmaksi kokkaajaksi.

    • pieleen menee?
      harjoitus tekee mestariksi,perunat ovat valmiit kun haarukka uppoa kevyesti painamalla liki puoleen perunaan saakka.Sen jälkeen voi veden kaataa pois.
      Keitto kirjasaa on hyviä ruuan laito vinkkeja.

    • niinpäniin

      Sorry,mutta minulla olisi yksi kysymys.
      Miksi tältä palstalta ei koskaan löydy mitään järkevää keskustelua?
      Täysin järjettömiä juttuja ja jos ne ovat totta niin voi suomi raukkaa,sinun asukkaasi ovat menettäneet järkensä!

      • 2+10

        Voi Suomi parka kun menit vaihtokauppaamaan sisun ja näsäviisauden.


    • lifemocker

      mene jollekkin kokkaus kurssille

    • Osaat kun teet. . .

      Kannattaa aloittaa yksinkertaisesti.
      Tee yksi asia kerrallaan.
      Muista ajoitus. Kello pirisemään kun on kulunut tietty aika.
      Esim. 10min kananmuniin. Veden alettua kiehuminen.

      Ei hyväksi ruuanlaittajaksi tule tekemättä. Se tulee vain kokemuksen kautta.
      Jos huomaat että muut asiat vievät ajan, ja ruoka palaa pohjaan, siinä syy.

      Älä tee monta asiaa kerralla, tee asiat järjestyksessä. Lopuksi siivoa jäljet ja tarjoile. =) Nauti.

      Käytä luovuutta myös.

      • eggman

        "Esim. 10min kananmuniin."

        Älä nyt viitsi, 3 - 6 min halutusta pehmeydestä/kovuudesta riippuen!


    • Kotikokkiabc

      Hei kokkaaja! On edullisempaa kokata itse joko osittain puolivalmisteista tai ihan aidoista raaka-aineista. Tarinasi on kuin omani. Olen nyt eläkkeellä ja vasta äsken oppinut paistamaan maksaviipaleet niin, että niistä ei tule kengänpohjia. - Olet kovin kiireinen ja siksi et ehkä "jaksa" lukea reseptejä tarkkaan eli hitaasti. - Kerron nyt sen maksaviipalejutun lyhykäisesti: vitsi oli siinä, että ensin pannu (valurauta jos on, minulla ei ollut) KUUMAKSI ja voita runsaasti pannulle. Siihen viipaleet ja LÄMPÖ POIS LEVYLTÄ: Ja sitten 30 sekuntia yhdeltä puolelta ja 30 sekuntia toiselta. Maksan kuuluu olla sisältä punertavaa, ei harmaata. Suolaa ja mustapippuria paiston jälkeen pintoihin.Ja ihme tapahtui: sain pehmeitä suussasulavia maksaviipaleita eka kerran elämässäni! Rohkaisua sain Kotikokki.netin sivuilta, olivat onnistuneet samalla tavalla. - Et ehkä pidä juuri maksasta, mutta älä luovuta, hidasta reseptinlukuasi, katso kelloa, ole tarkka, niin varmasti onnistut. Se tuottaa iloa itsellesi ja säästää selvää rahaa.

      • 3+9

        Aina te vanhemman sukupolven ihmiset tykkäätte tuosta runsaasta rasvasta.
        Selittänee kasvaneen ylipainon Suomessa.


    • musklen duga
    • No huh huh
    • Liikaa kiirettä

      Kuulostaa siltä, että pidät keittiössä aivan liikaa kiirettä, koitat vaan mahdollisimman nopeasti saada kasaan jotain. Uunisi on liian kuuma (piirakka kenties liian ylhäällä), perunat kiehuvat liian kovalla (laitat lihat vasta loppuvaiheessa kypsymään; jos perunoihin menee 30 min ja lihaan 10, laitat ne vasta kun perunat ovat kiehuneet 20 min), lettutaikina vatkataan kunnolla, ja lirautetaan kuumalle öljytylle pannulle. Haaleaan ja kuivaan helposti kärvähtää kiinni.

    • Aeide

      Pienennä lämpötiloja :)

    • Tie miehen sydämmeen kulkee vatsan kautta ja tie Naisen vatsalle käy sydämmen kautta...

      • the totuus

        Ei kyllä se on penis minkä kautta pääseen miehen sydämmeen.


      • 1+2
        the totuus kirjoitti:

        Ei kyllä se on penis minkä kautta pääseen miehen sydämmeen.

        Oletko homo vai pidätkö shemaleista?


    • Itse olin samanlainen en osannut mitään , en edes yrittänyt. Mutta sitten seurustelin ihanan naisen kanssa, ja hän opetti pari pikku juttua. ja nyt on ilo tarjota jope vieraille:) Ei muuten uskoisi.

      Hän neuvoi seuraavaa. mennään kauppaan ja ostetaan pakaste hyllystä, perunat ja keittojuurekset sekoitus,, siinä oikeassa lakulmassa lukee vain lisää liha kala tai nakit.
      Siitä tunnistaa sen..

      Ei tarvitse perunoita kuoria , eikä pilkkoa. Ne ja suola ja lihaliemi kuutio myös sekaan
      vaan kuumaan veteen ja kun kiehuu, odottaa noin 20 min. ja lisää kuorettomia nakkeja pari pakettia pilkottuna. ja odottaa kymmenen minsaa. Siinä se, ateria valmis neljälle hengelle:) Menee hieman aikaa ennen kuin vesi alkaa kiehua jos juurekset ovat jäisiä ja laittaa kylmänveden.. Kuumalla vedellä homma tapahtuu hieman nopsempaan.
      Lohikeitto hieman vaikeampi, koska lohi pitää ehkä ruotia ja pilkkoa. Se kaipaa ruokakermaa ja tilliä sekaan.. mutta helppoa sekin on:)) JOPA minä osaan nyt:)

      • Saltarello

        Suola ja lihaliemikuutio? Lisäät siis suolaa suolan perään. Et ole tainnut lukea mitä ne kuutiot pääosin ovat.


    • Mars keittiöön

      Ei noin poropeukaloa ole olemassakaan. Selvästikin tämä on vain provoileva aloitus. Nykyään jokainen osaa kokata jos vaan haluaa opetella, joka puolella on ruuanlaitto-ohjeita nettiä myöten.

    • googleta kaikki

      Nettiä nähtävästi osaat käyttää, joten suosittelisin googlaamista ennenkuin rupeat vaikka keitämään perunoita.

      Suosittelisin myös ostamaan ehkä uuden paistinpannun, koska voi olla että se on aivan kulahtanut. Lue myös miten uutta paistinpannua pitää kohdella jotta se pysyy hyvänä. Tästäkin aiheesta voit vähän googletella.

    • Allyytico

      On vinkkejä! Olen keittiömestari ja ammatinopettaja! Ohjeeni on: Etene vähän kerrallaan! Otetaanpa ensiksi Teeveden keittäminen!
      Ota kasari (sellainen metalinen kuumennusastia, jossa on varsikahva!) Mittaa siihen Vettä, sellaista PUHDASTA vettä - EI mitään kraanasta tulevaa! Mittamäärä on n 2 kupillista per henkilö. Kaada vesi kasariin, laita kasari hellan levylle ja käännä virta ON - asentoon. Kun vesi kiehuu, kytle sähkövirta OFF - asentoon
      Nyt sinulla on kuumaa vettä erilaisiin tarkoituksiin, ai niin aamuksi TEE vesi!
      Kun keitit ohjeen mukaan valmiiksi illalla, niin helpompi aamulla: Tarvisee vain lämmittä! Ystävällisin terveisin.

      • 14+11

        Turhan vaikeasti selitetty keittiömestarilta o_O
        Mitä on "puhdas" vesi jossei kraanan vesi?
        Siis pitäisikö se hakea puhdasvesilähteestä saakka?


    • Nakit ja Muussi

      Väärä lajike,vie sähköa kantsii valkata sopiva, ja aina kuoria ja paloitella se auttaa huomattavasti, jotta niiltä roiskeilta vältytään.
      Tässähän ei mikään onnistu,lihat jäähtyy, letut ovat viuhakkeita,pihvit pelottaa,makaronit katsovat toisiaan.Kyllä nälkä opettaa kokkaamaan,ja netistä löytyy ohjeita.

    • hellapolliisi

      Sinun pitäisi saada se vanha keittokirja joka alkaa sanolla " Ensin tapetaan sika"
      Ja siitä aletaan laittaan ruokaa ;-))

      Alahan vaan sitkeästi opettelemaan,onnistumisen ilo on suuri kun alkaa oppiin!
      Tiedä vaikka tarjoilet maittavia lounaita vanhemmille ja ystävillesikin vielä joskus :)

      • rommikakku

        Rommikakun teko:
        Otetaan pullo rommia ensin,ja vituuks sil kakul on välii....HIK


    • peruskokki

      martat ym muut järjestävät perusruoka keittokurrsseja -ihan kädestä pitäen esim perunan keittämisen kts oman paikkaukuntasi tarjonnasta myös työvaäin ja kansalisopistolla vastaavia kursseja - aloita sieltä

    • Olen.

      Surkea kutomaan, en osaa kutoa edes sukkia ja olen sentään jo 5kymppinen mies.

      • kaiken osaava43v

        minä 40 nainen enkä osaa kutoa.Koulussa inhosin sitä siksi ostan kaupasta sukkani ja lapaseni.Mutta ruokaa teen itse,osaan käyttää moottorisahaa,pilkkoa puut vaikka olen kaupunkilainen.osaan soittaa suutani ja vinoilla muille.Kaljaakin opin ihan ite juomaan,niin kuin joku ei osaa pottuja keittää?Googleta perunan keitto,niin opit.Ja googleta helpot liharuuat niin opit.Osaan myös automekaanikon hommia vaikkei oo ees ajokorttia.Mutta potaskaa en puuhu,jokainen osaa jos haluu jotain oppii.Osaako aloittaja edes mikrossa lämmittää valmis ruokaa?


    • kokkokolmonen-65

      Jouduin pakosta alkaa valmistaa ruokaa n12v.Hyvin yksinkertaisii ja helppoja joihin isä tyytyväinen.Pikkuhiljaa opin enemmän kokeilemalla.Kokki kouluja en tarvinnut,ohjeet löytyy kirjoista,neuvoo saa kaupasta myyjiltä sekä naapurilta ja kavereilta.Nyt aikuisiässä teen vaikka silmät kii kaiken mitä tarviin,mut valmisruokakin joskus maistuu.Musta tuntuu että tuo aloittelija on keksinyt peruna shown koska jokainen osaa perunoita keittää,ei niin tyhmää voi olla.Ja jos ei osaa ei myöskään osaa lukea joten keittokirjoista ei siis häänelle hyötyy.

    • aijakaisa

      Maalla viisaita - merellä hätä !

      Suosittelen ruoanlaitosta kiinnostuneelle keittokirjaa Heidi Paajala: KOKATAAN.
      Sitten, olisi oikeus ja kohtuus, että kaikilta tytöiltä ja miksei pojiltakin vaadittaisiin viimeistään ennen naimisiin menoa talouskolun kurssi. Ennen se kesti neljä tai kuusi kuukautta ja siellä opetettiin ruoanlaiton ja kodinhoidon alkeet.

      Ruoanlaiton kyllä oppii, jos on kiinnostusta ja hivenen pitkäjänteisyyttä. Sen verran jokaisen tulisi asiaan paneutua, että pystyy jokapäiväisen aterian itselleen ja tai perheelleen valmistamaan.

    • googleta1

      Googletin perunan keitto ohjeen.Se on ohje uus avuttomille.Sinne vaan säkin googlettamaan.Mulla just kiehuu potut kutosella.Kohta väännän ne 3:lle ja annan kiehuu loppuun itekseen.helppoo.

    • kirjavinkki!

      http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9511223070

      Pistäppä tämä kirja joululahja-toivelistalle tai osta itse jos et malta odottaa jouluun. Loistava kirja, jossa on selkeät ohjeet ja paljon suomalaisten perusruokien ohjeita.

      Sen lisäksi että kirjassa on paljon reseptejä, siinä on myös hyviä ohjeita aina kalan fileroimisesta riisin keittämiseen. Kirjassa on tarkat ohjeet perunoiden keittoon ja ruoan maustamiseen, joten siinä olisi ainakin apua peruna- ja jauhelihapihvi -ongelmiisi.

      Jos tämän kirjan ohjeilla et onnistuisi, niin jo on ihme! Ei muuta kun opettelemaan vaan, vaivannäkö palkitaan sitten kun opit tekemään hyvää ja ravitsevaa ruokaa, eikä tarvitse tyytyä siihen mitä kauppojen valmisruokahyllyiltä löytyy. :)

      • Laiskalle kivoja ;)

        Uuniruoan tekeminen on paljon leppoisampaa hommaa kuin paistinpannulla paistaminen tai padan hämmentäminen. Opettele helppoja uuniruokia, vaikka perunaviipalelaatikoita, tee niitä isoja annoksia kerralla ja pakasta loput (jos ei ole pakastinta, niin kyllä ne annokset viikon jääkaapissa säilyvät).


      • mmmm9
        Laiskalle kivoja ;) kirjoitti:

        Uuniruoan tekeminen on paljon leppoisampaa hommaa kuin paistinpannulla paistaminen tai padan hämmentäminen. Opettele helppoja uuniruokia, vaikka perunaviipalelaatikoita, tee niitä isoja annoksia kerralla ja pakasta loput (jos ei ole pakastinta, niin kyllä ne annokset viikon jääkaapissa säilyvät).

        Janssonin kiusaus
        Peruna paloitellaan tikuiksi. Sipuli silputaan. Asettele anjovikset väliin.
        Kerma- kananmuna- maitoseos päälle.
        Kypsennä vajaa tunti 200 astetta.
        Sovellettu ohje. Oikea Janssonin kiusaus: pelkkää kermaa ja miedolla lämmöllä pari tuntia.
        Joka ei ossaa on täysi torvi.


    • rutimuori

      Tiedät varmaan itsekin, että ainoa varteen otettava vinkki on: opettele! Jokainen alkaa alusta! Mitäs jos keskittyisit kokkaamaan kerran viikossa jonkun ruokalajin oikein ajatuksella, vaikka reseptiä tarkkaan noudattaen, ja jos olet tyytyväinen tulokseen, pistät reseptin onnistuneiden kokoelmaan. Vuodessa oppisit hallaamaan 52 erilaista syötäväksi kelpaavaa sapuskaa:)

      Toisaalta, mikäs vika niissä mössöissäkään on kunhan kokoat ne oikeasti ravintoarvoiltaan hyvistä aineksista. Saman ruoka-aineen voi nauttia hyvin monessa muodossa.

      Makaronilaatikko kiinteytyy munamaidolla, mutta sen kai tiedätkin. Se tehdään vuoassa, pötky tulee jos vuoka on pötky!

      Kokkaamisen iloa, kyllä sää opit!

      • Toinen onneton

        "Makaronilaatikko kiinteytyy munamaidolla, mutta sen kai tiedätkin. Se tehdään vuoassa, pötky tulee jos vuoka on pötky!"

        Mistä minä sen tietäisin?
        Helppoa kai se on noinkin sanoa jollekin. Et edes kerro mitä on munamaito. Toinen virkkeesi menee jo kokonaan yli ymmärrykseni.

        Kvanttimekaniikka on helppoa, mutta senhän sinä osaatkin jo entuudestaan.Fotonin energia voidaan ilmaista taajuuden suhteen yhtälöllä
        E=hf (Siinä h= Planckin vakio ja f tietysti taajuus)


      • Kyllä mies osaa
        Toinen onneton kirjoitti:

        "Makaronilaatikko kiinteytyy munamaidolla, mutta sen kai tiedätkin. Se tehdään vuoassa, pötky tulee jos vuoka on pötky!"

        Mistä minä sen tietäisin?
        Helppoa kai se on noinkin sanoa jollekin. Et edes kerro mitä on munamaito. Toinen virkkeesi menee jo kokonaan yli ymmärrykseni.

        Kvanttimekaniikka on helppoa, mutta senhän sinä osaatkin jo entuudestaan.Fotonin energia voidaan ilmaista taajuuden suhteen yhtälöllä
        E=hf (Siinä h= Planckin vakio ja f tietysti taajuus)

        Toimii myös fondilla. Sitä reilummin vuokaan, niin makaronejakaan ei tarvitse keitellä ensin.


    • Martaton numero1

      Turhaan alkaa osteleen mitään keittokirjoja,netistä saat opit ja neuvot sen puoleen ,mutta kannattaa mennä johonkin kurssille jossa näet ihan kädestäpitäen miltä mikäkin ruoantekovaihe näyttää ja millaista se on valmiina.
      Kipin kapin käytännön oppiin !

    • anti-sukula

      Hei. Tiedän ongelmasi, minäkään en ole mikään virtuoosi ruuanlaitossa, vaikka perusruuat osaan laittaa. Ehkä se johtuu osittain siitäkin etten pidä ruuanlaitosta. Mutta kannattaa varmaan selata kansalaisopistojen tms. esitteitä kokkikursseista aloittelijoille, minusta niitäkin järjestetään. Eikä pitäisi maksaa paljoa. Ja kurssimaksussa muistaakseni tulee sos. toimisto vastaan jos on huonot tulot.

    • Mä olen loistava kokki. Harmi vaan et mulla eiole tyttöystävää jolle laittaa ruokaa. Naiset ei Hirveesti tykkää minusta. Enole koskaan laittanut ruokaa naiselle jos ei koulun kotitaloustunteja oteta huomioon.

    • Helposti hyvää

      Käväse katsomassa "www.patakunkku.com" sivulta järkevä ruuanvalmistuspata. Minulla itsellä epäonnistuneet ruoat kutistui nollaan tällä padalla. Ja mikä parasta ruoka valmistuu sillä ajalla kun itse olen töissä. Ei muuta vaivaa kuin kaupassakäynti ja syöminen."Jos sitä voi vaivaksi sanoa" Kannattaa tutustua.

    • 4+17

      Mene johonkin kotitalousoppilaitokseen.

    • monin ajatuksin

      En jaksanut vähäisen ajan vuoksi kuin silmäillä vähän joitain kirjoituksia. En saanut käydä lapsena koulua, äitini ei suostunut kouluttamaan seisomatyöhön vaadittavia (tai muitakaan) taitoja, kun jalkani ovat olleet lapsesta huonot. Olen minäkin surkea kokki, pahinta, kun kaverillani oli vatsakatarri, poltin pihvit, en siis laittanut enää hyvä toivotus- viestiä. Hänellä on oikeus saada parempi ruuanlaittaja. Hassuinta on se, kun pullanpaistotaitoani kehutaan, mutta siitä ei ole hyötyä, kun se ei elätä ja nykyään todettu epäterveelliseksi.

    • Kyllä mies osaa

      Valkosipuliperunat sekä lihapullat paistettu, on taas ruokaa lähipäiviksi. Leipoa ei tarvitse, kun pakkasessa on vielä kaikenlaista. Eivät ne keittiöhommat mitään avaruustiedettä ole. Toki lähinnä keskioluella eläviä naapureita saattavat tuoksut harmittaa, mutta se ei ole minun ongelmani.

      • monin ajatuksin

        Olen minäkin haaveillut kaverista, joka laittaisi hyvää ja terveellistä ruokaa, mutta eipä kovin moni taída viitsiä. Minulta puuttuu kärsivällisyys ruokaa tehdessä, huitetelen aiuna muualla, kun pitäis olla hellan vieressä.


      • Kyllä mies osaa
        monin ajatuksin kirjoitti:

        Olen minäkin haaveillut kaverista, joka laittaisi hyvää ja terveellistä ruokaa, mutta eipä kovin moni taída viitsiä. Minulta puuttuu kärsivällisyys ruokaa tehdessä, huitetelen aiuna muualla, kun pitäis olla hellan vieressä.

        Terveellisyydestä en tiedä, mutta hyvää on tullut. Toki järki mukana kokatessa mitä tulee suolan ja rasvan määrään.


    • jjlkjlkjljklj

      Pari vinkkiä: Perunat voi "keittää" myös mikrossa, varsinkin jos kypsentää pieniä määriä. Eli potut lautaselle, pistele haarukalla vähän reikiä, peitä vaikka leivinpaperilla ja sitten mikroon. Ajasta en ole varma mutta kokeile nyt aluksi 10 minuuttia. Ja leipoessa kannattaa muistaa, että leivonta on matematiikkaa ja ruoanlaitto taidetta. Eli leipoessa mittaa tarkkaan kaikki aineet. Jos on kehno kokki, kannattaa myös ruokaa laittaessa lukea ohjeita pilkulleen. Lettuja paistessa pitää pannulle laittaa rasvaa ja sitä voi pistää myös lettutaikinaan. Jos letut ei tunnu pysyvän kasassa, koita lisätä jauhoja ja jos ei auta, niin lisää yksi kananmuna. Lettuja ei myöskään saa paistaa liian kuumalla pannulla, vaan pari pykälää alle maksimilämmön.

      Oletan että sinulla on jo jokin keittokirja, eihän sitä nyt päästään voi mitään lähteä taikomaan.

    • roskajuttuja

      Mikä siinä muka on vaikeaa? Onko aloittajalla aivovamma? Ihminen on osannut kypsentää ruokaa satoja tuhansia vuosia. Täytyy olla pahemmalla tavalla degeneroitunut jos ei sitä taitoa osaa.

      Aloitus on surkea provo.

    • Gordon Ramsay

      Ei se ruoanlaitto nyt niin vaikeaa voi olla.

      "Perunaa keittäessä vesi alkaa roiskahtelemaan ulos kattilasta"
      Rapatessa roiskuu. Tuo kuuluu osana ruoanlaittoon.

      "Lopulta se on semmoinen raaka ja inhottava."
      Inhottavuus on makuasia.

      "Olisiko jotain vinkkejä???"
      Ruotsalaiset auttavat mielellään aloittelijoita ruoanlaitossa:

      http://www.youtube.com/watch?v=C8Wu3Bps9ic

    • en edes ammattilaine

      Jos jotain ei osaa voi opetella!

      Kotitalouskirjoista saa tosiaan hyviä vinkkejä mikä ruoassa mättää kun se ei onnistu. Makaronilaatikko ei pysy kasassa koska munamaidossa liian vähän munaa? Pihvit ei maistu miltään kun mausteita liian vähän? Letut jää kiinni pannulle kun rasvaa liian vähän? Jos piiraat tekee vuoassa niin voitelee sen ettei pala kiinni. Ja lukuunottamatta raakaa lihapullataikinaa yms, maista taikinaa/ruokaa jo kokkausvaiheessa. Kertoo paljon!

    • pahastipielessä

      No ompa uus-avutonta jos ei osaa edes perunoita keittää..
      Varmaan kananmunatkin palaa keittäessä pohjaan tuolla tyylillä!
      Maalaisjärjenkäyttö on sallittua.
      Joku provo varmaan...

    • Yleisnero

      Minulla on mitä helpoin vinkki. Opettele. Etsi helppoja reseptejä ja seuraa niitä tarkasti. Kohta hoksaat, mikä on homman juju ja voit alkaa soveltamaan. Niin ja perunoiden keittämisessä nyt menee jonkun aikaa. Sille ei voi mitään.

    • Nami Mään

      Aloittajalle

      Jatka samaan malliin sillä:
      Harjoitus tekee mestarin.
      Ei kukaan ole seppä syntyessään.

      Valmista ruoka ohjeiden mukaan esim.

      Makaronipussin kyljessä on makaronilaatikon valmistusohje, jos teet juuri niin, kuin pussin kyljessä neuvotaan niin makaroonilaatikko onnistuu lähes täydellisesti.

      Joidenkin valmistajien lasgnelevypaketin mukana on jauhepussi, josta tulee lasagnen kastike, kun teet juuri niin, kuin lasgnepaketin ohje neuvoo et voi epäonnistua.

      Tai hernepussin kyljessä on hernekeiton tekoohje. Ranskalaisen sipulikeittopussin kyljessä on jauhelihapihvien tekoohje. Ja niin helppoa ruuan onnistunut valmistaminen on.

      Aloita noista pakkausten valmistusohjeista ja noudata niitä niin opit tekemään ruokaa oikein. Sitten, kun se onnistuu niin voit alkaa käyttää mielikuvitustasi ja tehdä herkullisia ruokia itse.

    • anonyymi4

      aromipesä!

    • niksit kiksit

      Osta keittokirja ja tee kaikki juuri ohjeen mukaan. Jos vielä tapahtuu jotain väärin, hae naapurin mies kaveriksi, jos olet nainen. Mutta jos olet mies, niin hae naapurin rouva kaveriksi tekemään lettuja. Hyviä niistä tulee...

    • Kylmät kädet
    • Väärä asenne!

      Et yksinkertaisesti ole riittävän kiinnostunut oppimaan ruoan laittoa. Asenteesta se on kiinni. Aina oppii sen minkä haluaa oppia ja sen haluaa oppia, josta pitää. Kaikki asiat vaativat opettelua ja kärsivällisyyttä. Otet liian kärsimätön, ehkä kiireinenkin ja jostain syystä et pidä ruoan laitosta. Oletko kenties liian väsynyt tai liian lihava tai laiha vai missä on syy, miksi et pidä ruoan laitosta? Aloittajan teksti ei kylläkään vaikuta olevan naisen puhetta vaan pikemminkin miehen ja muutenkaan teksti ei ole uskottavaa puhetta. Taitaa olla trolli?

      • mmmm9

        Kaikki eivät tykkää, taitava opettaja osaa etsiä vahvuudet.
        60-luvulla opetettiin vihaamaan kaikkea positiivista kuten liikuntaa ja ruoanlaittoa, lapset olivat vain kiusaamisen kohteita.
        Seuraava sukupolvi oli parempi, 13-v tytär oli hyvä kokki, opin itse vasta 19-vuotiaana.
        Viisaus pitää osata neuvoa muillekin, siihen aikaan oli kirja "mitähän sinustakin tulee".
        Nyt osaan vaikka mitä, parhaaseen työpanokseen ei pysty kukaan kauhulla kasvatettu.


    • TROLLiskiTAAS

      "Jauhelihapihvitkin on epämääräisen näköisiä, eivätkä maistu miltään."

      oletko koskaan kuullut mausteista?
      esim:
      -pippuri(esim: viher-, musta-, mauste-, cayenne)
      -chili
      -sipuli, valkosipuli
      -lihaliemikuutio
      -suola

    • man63v

      Yksi ja tärkkein neuvo, OLE KIINOSTUNUT ja tee rukaa täydellä sydämellä, kaikki huippu kokit sanoo RAKASTA ruuuan tekemistä. Siinä ainut ja oikea neuvo muuten ei tulee kuin elimistön täytettä

    • Hei !

      Ongelmasi eivät vaikuta kuitenkaan kovin vakavilta etteik niitä voitaisi korjata.

      1. Peruvat;
      - Kun vesi kiehuu pudota levy 3-4 asentoon missä juuri ja juuri, siis juuri ja juuri kiehuu hissukseen poreillen. Laita perunoiden kanteen pyykkipoika, niin pysyy raolla eikä kiehu yli. Toinen vaihtoehto, keitä ilman kantta mutta huomioi haihtuva vesi. Sitä lihanpalaa käytä äkkiä esim 1 minuutti mikrossa niin lämpenee.

      2. Piirakassa Sinulla on liian korkea lämpötila. Kuumenna uuni 225-250C ja pudota sitten heti 200 C kun laitat sinne jotakin. Voit laittaa uunipellin paistettavan päälle ehkäisemään mustumista eli tarkkaille väriä paiston aikana.
      Laita sokeria sopiva määrä mielellään varovasti ja maista raakana taikinaa.

      3. Letut;
      Kuumenna ja öljyä pannu kunnolla. Runsaasti öljyä niin paistuu hienosti. Opit näkemään sopivan määrän ja pannun annat kuumeta riittävän kuumaksi.
      Taikina pitää olla sopivaa. Siitä tulee yleensä sopivaa ohjeen mukaan lähelle ainakin, mutta muista että taikinan pitää saada turvota mielellään tunnin ajan. Sitten opettelet näkemään sopivan kiinteydenkin, ei vetistä mutta ei massaa vaan juoksevaa ja tasaista. Vatkaa tarpeeksi niin ei ole klönttejä tai laita taikina yleiskoneeseen.

      4. Pihvit:
      Muotoile pihvit paremmin ja käytä venhäjauhoa taikinan kiinteyteen että on muotoiltavissa. Muista kuitenkin että mitä vähemmän pystyy käyttämään vehnäjauhoja sitä maukkaampaa tulee. Pippuroimalla saa kaikkiin pihveihin makua. Mustapippuria !

      5. Makaronilaatikkoon saat kiinteyttä lisää kananmunalla ja esim. soijajauholla. Sitä enemmän. Käytä munamaidossa 1-2 munaa enemmän tai ja laita soijajauhoa mukaan munamaitoon.

      Näillä eväillä.

      Yst. jari laurila
      http://jarinhotelli.blogspot.com

    • Keittiöhirmu

      Täytyypä vielä kommentoida..
      Missä opetetaan laittamaan perunat kiehuvaan veteen?
      Kyllä jo 30 vuotta sitten koulun kotitalous tunneilla on opetettu laittamaan perunat kylmään veteen.
      Ette kai te hyvät ihmiset kanamuniakaan laita kiehuvaan veteen, nehän halkee ja vanhan ajan vinkki.. Kanamunia keitettäessä kun laittaa tulitikun kattilaan niin ei ainakaan halkee.
      Ja mitä siihen leipomiseen tulee niin en ole koskaan ymmärtänyt että miksi pitäisi pilkulleen noudattaa ohjetta?
      Esim. jos jauhopussin pullan teko ohjetta noudattaa kirjaimellisesti niin saa tönkköjä pullia, parempi kun laittaa vähemmän jauhoja mitä ohjeessa. Itse vaihtelen jauhoja, laitan vähemmän sokeria ja rasvaa, vaihtelen mausteita ja aina on hyvää tullut, tein sitten piirakoita tai kakkuja. Joskus teen jopa ilman mitään ohjetta omasta päästä, aineista mitä sattuu kaapista löytymään

      • mmmm9

        Aina laitan munat haaleaan veteen eivätkä ikinä halkea. Sähköä kuluu melkoisesti hukkaan jos aina laitat perunat ja munat kylmään veteen.


      • kokkaaja1

        Keittiöhirmulle muillekin !

        Uudet peruntat laitetaan kypsymään kuumaan veteen ja vanhat jo säilytyksessä olleet kuoripäälliset perunat kylmään veteen.

        Kananmunat laitetaan kypsymään keittiön vesihanasta tulevaan kuumaan veteen ja n. 6-7 min. keittämisen jälkeen kuoreen veitsellä rikkein, sitten heti kylmään veteen ja tällöin kuori irtoaa helposti.


    • ruuanlaittaja 1

      Ruuanlaitossa järjenkäyttö on sallittua. Jos vesi roiskuu yli., sinulla on varmaan liian pieni kattila jossa on liikaa perunoita, tai siellä on liikaa vettä. Vettä tarvitaan vain sen verran, että perunat peittyy. Perunat kiehuu noin 25min jos paistat lihaa johon menee aikaa 10min, niin ala paistamaan lihaa kun perunat on kiehuneet 15min. Kun perunat alkaa kiehua levyn ollessa kutosella, käännä neloselle loppuajaksi, niin ei kiehu yli. Vähän käyttämällä normaalia järkee niin onnistuu, Kaikkiin ruokiin löytyy tarkkoja ohjeita jos niitä noudattaa ei voi kovin epäonnistua, jollei uuni ole rikki. Itsetehty ruoka kannattaa aina,

    • MITÄ?!

      Eikö tässä ketjussa ole ketään, joka marmattaisi valmisruuan turmiollisuudesta? Hop-hop. Nyt terveysterrosistiti nopeasti asialle!

    • johanna83vm

      Silloin tulee helpommin hyvää ruokaa kun ostaa terveellisiä aineksia. Ei mitään mihin on käytetty väri- tai säilöntäaineita. Juuri äsken tein tosi namia ruokaa ekan kerran :) ruskista jauheliha kunnolla että ei lillu rasvassa enää mutta ei myöskään muutu mustaksi (hella 5 lämmöllä), kaada päälle tomaattimurskaa 500g sen jälkeen lisäaineetonta juustoraastetta 2 dl. Anna kiuhua 1min. Sellaisen kastikkeen kanssa tummaa makaronia. Oli nopeaa, helppoa ja maukasta :)

      • Kyllä oppii

        Se on helppo oppia ja osata.Kannattaisi mennä johonkin kouluun,kurssille jossa
        varmasti oppii.Kirjastosta löytyy kaikenlaisia keittokirjoja ja googlestakin hyviä
        ohjeita,joita huolella lukemalla oppii varmasti.


    • Sampo***

      No tääl on yks terveysterroristi: kotiruoka on hyvää, terveellistä, maittavaa ja ennenkaikkea halpaa, jos ei osta joka viikko kyljyksiä tai sisä/ulkofileitä.
      Itse käyn salilla ja uimassa, lenkillä... Ruokaa menee suht paljon. Aamulla puuroa, leipää, kahvia, hedelmä. Päivällä lihaa/kanaa/ ja perunaa/riisiä sekä kasviksia, leipää, maitoa. Päivällä palautusjuoma jos on salit takana/edessä. Samaa safkaa illalla. Ruoanlaiton oppii tekemällä (minäkin vuosien varrella, nyt 30v) ja siitä voi tehdä jopa harrastuksen itselleen. Puuro hautuu mulla toisinaan tunnin verran pienellä lämmöllä.

    • kaikki ei oo kokkeja

      Koko ruuan laitto stressaa, aina pitää kuluttaa tunti tolkulla aikaa siihen että saa valmiiksi jonkun mössön joka ei maistu miltään. Joo laitan suolaa ja pippuria ja vaikka mitä, mutta lopputulos aina samaa kuraa. Ihan hyvin voisin mennä lähi kuppilaan ja ostaa sieltä 7€ päivän lounaan.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      59
      4444
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      48
      2982
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      137
      2263
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      105
      1926
    5. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      71
      1479
    6. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1187
    7. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      192
      1090
    8. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      173
      1076
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      87
      1068
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1052
    Aihe