Täysin tehoton vaparin potku

EiMikäänFreestyler

Löytyisikö uintifoorumin seuraajilta keinoja vapaauinnin potkun löytämiseen?

Osaan mielestäni aika hyvin ylävartalon käytön, jalkakellukkeen kanssa menee kevyesti 1.45 / 100 m vauhtia. Kunnossa on toki parantamista, mutta aika hyvin osaan liukua vedessä. Potkut sen sijaan ovat ongelma. Kun otan laudan alleni, niin potkimalla en liikahda metriäkään - siis todella en metriäkään.

Keskityn kovasti pitämään polvet melkein suorana eli mitään polkupyöräilyä en veden alla harrasta. Nilkat yritän ojentaa niin, että 47-kokoiset jalkani toimisivat räpylöinä... mutta ei mitään vaikutusta. Yritän kuvitella potkaisevani jalkapalloa jokaisella potkulla, jotta varpaat ojentuisivat ja polvi taipuisi ja suoristuisi kevyesti... ei mitään vaikutusta. Välillä kokeilen laudan kanssa selkäuintipotkua ja sillä pääsen hiiiidasta vauhtia eteenpäin... mutta vapaauintiasennossa en edelleenkään liikahda metriäkään. Harjoittelen myös AquaSphere-harjoitusräpylöillä. Niillä menen kokka kohisten eteenpäin, mutta ilman niitä... no, ei metriäkään.

Vapaauintipotkussa on jotain mitä en tajua. Voisiko joku ystävällinen sielu neuvoa jotain tekniikkaharjoitteita tai konsteja ja keinoja.

8

344

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hankala sanoa näkemättä, mutta muutamia asioita voit kokeilla. Yksi on nilkan liikkuvuus. Räpylöiden kanssa on sen verran enemmän vastusta, että voi olla, että nilkka vain ojentuu suoremmaksi. Tietysti useimmissa räpylöissä lapa on taitettu hieman alaspain ja siten pyyhkäisee vetta helpommin taaksepäin. (Ja tietysti suurempi pinta-ala auttaa myös.)

      Toinen, mitä mietin, on laudan pois jättäminen. Varsinkin, jos uit laudan kanssa pää pystyssä, lantio tipahtaa helposti syvälle ja tämän seurauksena rintakehä ja lantio auraavat vettä. Tosin verkon yli on hankala kommentoida uintiasentoa tai muutakaan tekniikkaa näkemättä.

      Sitten ihan potkutekniikasta. Vartalon etupuolelle potkaiseminen ei yleensä ole mikään hankala asia. Olennaista on, että potkaistessa taaksepäin (eli mahallaan pintaa kohti ja selällään alas) polvi on suorana. Eteenpäin potkaistaessa, kun jalka lähtee liikkeelle suorasta asennosta, polvi saakin vähän taipua - ja veden vastuksen takia taipuukin, kunnes lopuksi ojentuu. Jos polvea tulee koukistettua selällään, niin pohje tipahtaa "selän taakse" jarruksi, ja mahallaan potkiessa jalka nousee vedestä.

      Yksi yksinkertainen harjoitus potkun laajuudesta on, että potkiessa laudan kanssa mahallaan pidät korvat veden pinnan päällä ja kuuntelet omaa potkua. Jos kuulet potkusi, jalkasi nousee vedestä. Tälläinen potku tuntuu todella voimakkaalta, mutta tuo vallan ja voiman tunne johtuu siitä, että jalkapöydällä läpsitään veden pintaa. Etenemisen pitäisi olla helpompaa, kun jalat potkivat veden alla. Tosin kun tehoja otetaan lisää (potkitaan kovempaa), niin potkun laajuus pakostakin hieman kasvaa ja jalat nousevat mahdollisesti vedestä. Jos perustekniikka on kunnossa, niin tämän ei pitäisi olla kuitenkaan ongelma. Oma mielipiteeni on, että rauhallisessa potkuvauhdissa jalan pitäisi pysyä koko ajan veden pinnan alla tai korkeintaan kantapää käy veden pinnassa. Tällöin potkua ei kuule, koska vesi ei pärsky.

      Vastaava harjoitus selällään on pitää lautaa tukena siten, että takamus ei vajoa syvälle ja nostaa päätä sen verran, että näet veden pinnan. Navan ei tarvitse eikä minusta tulisikaan olla pinnassa, vaan vatsan ja veden pinnan väliin saa jäädä pari senttiä vettä, jotta on tilaa mitä potkia. Pyritään pitämään potku juuri veden pinnan alla siten, että vesi kuplii koko ajan varpaiden kohdalla. Tätä kuplimista seurataan tässä harjoituksessa pitämällä päätä hieman ylhäällä.

    • EiMikäänFreestyler

      Kiitoksia vinkeistä. Kokeilen seuraavalla kerralla ainakin tuota ylöspäin potkmista. Luulen ainakin potkivani vain alaspäin - kuin jalkapalloa potkisi - mutta jalkaa nostaessa en ehkä pidäkään varpaita niin ojennettuna ja yritä potkaista terävästi myös pintaa kohti. Sama vaiva saattaa olla myös niillä pikkuräpylöillä, niissä vain on pinta-alaa niin paljon enemmän, että pelkkä alaspäin potkiminen riittää antamaan vauhtia.

      Toinen kokeilemisen arvoinen juttu on varmaan tuo laudan käyttö yleensäkin. Täytyypä kokeilla ilman lautaa ja niin, että pitää vain laudan reunasta kiinni. Kun saa pään ja hartiat kunnolla veden alle, pysyy lantio ja jalat lähempänä pintaa. Toisaalta olen vierestä kateellisena katsellut, kun pienet juniorit potkivat laudoillaan hurjaa vauhtia, vaikka on melkein koko kroppa laudan päällä.

      Potkun kuuntelemiseksi täytyy kai ottaa välillä tulpat pois korvista. Kokeilemisen arvoinen juttu sekin kyllä on.

    • Tuo "taaksepäin potku" ei juurikaan lisää tehoa, olennaisempaa (ainakin allekirjoittaneen mielestä) on, että liikkeen jälkeen jalka on valmiina "eteenpäin" suuntautuvaan potkuun. Näitä en uskalla kyllä ihan täysin kiveen hakata, isoa osaa uintivalmentajista ei vaikuta haittaavan, että uimarit potkivat jalat koukussa.

    • Uintimies82

      Kannattaa katsoa Sun Yangin 1500-metrin uinti Youtubesta. Vasta viimeisellä 150-200 metrin matkalla hänellä alkaa potkut tulemaan mukaan, sitä aiemmin hän säästelee potkujaan. Ei ole mitään syytä, mikset sinäkin säästelisi ja menisi rennompien potkujen mukaan, potkut itsessään eivät hirveästi sinua kuljeta eteenpäin.

      Tee harjoituksia potkimisessa sukeltamalla. Pinnalla uidessa voit hämmentyä käsiesi antamasta rytmistä ja jalkojesi potkuista, että ovatko ne oikeasti tehokkaita. Kun sukellat (tai kellut veden pinnalla kädet suorana tekemättä mitään), kokeile erilaisia potkutekniikoita, esimerkiksi kalamaisesti (ei delfiinipotku) hieman yrität kiertää puolelta toiselle vartaloasi pelkästään jalkojen voimalla -> saatko jalkoihisi tuntumaa että liikutat vettä ympärilläsi.

      Pidä jalat suht. suorana, älä "polje" vettä, eli polven ei tarvitse liikkua juurikaan. Pidä myös nilkka suorana mutta älä jännitä - nilkan kuuluu antaa kuitenkin periksi potkussa "räpylätyyliin". Potku lähtee perseestä/reidestä asti, kuten Timo Silakka Kummelissa sanoi: Purista perseellä!

    • Rennoxi

      Tee seuraava harjoitus. Uidessasi ojenna nilkat niinkuin tähänkin asti. Sitten muuta uintiasi niin että jätä nilkat rennoiksi ja kiinnitä huomiota potkun laajuuteen. Laajuus noin 50 cm. Auttoiko?

      • Tuota varmaan helpoin kokeilla siten, että kelluu syvällä, ja potkii pystyasennossa? Potkun laajuuden toteaminen edes puolen metrin tarkkuudella voi olla muuten vähän haastavaa. Potkun tehonhan näkee pystyssä siitä, miten paljon kroppa nousee vedestä ylös.


      • Vaaka easympi
        juho.ratava kirjoitti:

        Tuota varmaan helpoin kokeilla siten, että kelluu syvällä, ja potkii pystyasennossa? Potkun laajuuden toteaminen edes puolen metrin tarkkuudella voi olla muuten vähän haastavaa. Potkun tehonhan näkee pystyssä siitä, miten paljon kroppa nousee vedestä ylös.

        Nilkkaa ei saa ojentaa vaan pidettävä rentona. Toes in. Itse uin yleensä vaakasuorassa en pystyssä


      • Vaaka easympi kirjoitti:

        Nilkkaa ei saa ojentaa vaan pidettävä rentona. Toes in. Itse uin yleensä vaakasuorassa en pystyssä

        Tuossa hainkin takaa, olettaen että olet nimimerkki "Rennoxi", miten tavan uimari tuon potkun laajuuden puolisen metriä toteaa. Kehon asennon toteaminen vedessä tottumattomalta kun ei ole itsestään selvä asia. Haparoiva potkukin usein johtuu maaeläimen normaalista refleksistä "kaatuessa" yrittää etsiä tukevaa jalansijaa.

        Siinä olet toki oikeassa, että nilkkoja ei saa jännittää, vaan pitää pitää rentoina - joskin niillä uimareilla, joilla rento asento vastaa suurin piirtein Nokian saappaan lestiä, lienee tarpeen yrittää pitää nilkkaa "rennosti suorana".


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe