Niskakipu uimisesta, väärä tekniikka

lajinvaihtoko edessä

Onkohan joku aikuisten uimakoulu ainoa vaihtoehto, kun uimisesta alkaa niska särkeä. Se säteilee sitten päähän ja tulee parin päivän migreeniputki, joka vaatii järeät lääkkeet. Ei oikein innosta menemään uimaan. Nytkään en uskalla, koska lääkäri ei ole uusinut reseptejä.

Muuten tekniikkani on ok, mutta lapsuuden vesipelon jäännettä on se, että pelkään vetäväni vettä nenään ja siksi jännitän niskaa uidessa, en siis pysty laittamaan kasvoja veteen. Nenäklipsikin on, mutta se ei tunnu pysyvän, enkä ole sitä käyttänyt kun pelkään, että se putoaa altaan pohjalle. Viimeksi niskakivun pelossa uin koko matkan selkäuintina, mutta niska meni silti jumiin.

3

2842

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyviä ja huonoja uutisia: Pään pystyssä pitäminen on luontainen reaktio, eli siinä ei ole mitään outoa. Ja tämä oli siis se hyvä uutinen. Huono uutinen on sitten se, että jos tuon reaktion - joka normaalisti tapahtuu esim. liukastuttaessa - haluaa poisoppia, se vaatii jonkin verran töitä.

      Yksi vaihtoehto on harjoitella laittamaan otsaa veteen siten, että seisot altaan pohjassa. Eli kellumaankaan ei tarvitse lähteä, vaan pidä jalkapohjat kokonaan pohjassa. Veden alla puhalletaan ilmaa ulos, mielellään nenän kautta jos nyt ei ole ihan hirveä nuha päällä. Tämä estää myös vettä menemästä nenään. Mahallaan tosin vettä ei helposti mene suuhun/nenään muutenkaan, koska sinne jää ilmatasku. Sitten pikku hiljaa pyri menemään - edelleen päädyssä - syvemmälle ja syvemmälle. Huomaat, että vajotaksesi todennäköisesti joudut voimakkaasti puhaltamaan keuhkot tyhjäksi. Sitten sama kellunnasta.

      Sitten ehkä se hankalampi temppu. Koska jalkoja ei kuitenkaan voi pitää pohjassa uinnin aikana, pitää tuki hakea muualta. Eli keskivartalosta. Siinä missä pystyssä seisoessa kroppa pitää automaattisesti jonkinlaista ryhtiä yllä, vedessä oleminen menee helposti makaamiseksi. Jotta päästään röhnöttämisestiä hallituun uintiin, keskivartalo pitää saada jäykäksi tai ainakin jänteväksi. Tätä voi kokeilla kuivalla maalla vaikkapa menemällä sängylle selälleen, jalat reunan yli, ja sitten vatsalihaksilla nostetaan jalat vartalon jatkoksi. Selkäuinnissa tapahtuu tasan sama juttu, jotta saadaan kroppa suoraksi - sillä erolla, että takamusta joutuu ehkä nipistämään vielä kasaan, jotta vartalo ei tipahda istuvaan asentoon. Mahallaan uidessa samoilla lihaksilla pyritään saamaan selkää pinnalle (tai ainakin pinnempaan).

      Lisäksi rintauintiin vinkki: Jos vetoa lyhentää (siten, että kämmenet eivät missään tapauksessa mene vartalon alle, vaan pysyvät vartalon etupuolella), niin kyynerpäillä pystyy tekemään pyyhkäisyliikkeen vartalon alle. Samaan aikaan kun yrittää nostaa hartioita ylös, niin yleensä se pää nousee samalla vedestä. Tällöin sisäänhengitys, ja sitten taas otsaa veteen ja reipas puhallus ulospäin samalla, kun seuraava veto lähtee.

      Sanonnan mukaan "uimarin pää alkaa rintakehästä", eli niskaa yritetään olla taittamatta. Rankasti yksinkertaistaen tasakäppälajeissa eli rinta- ja perhosuinneissa koko vartalo liikkuu, selkäuinnissa pää kestää suorana. Krooliuinnissa (vapaauinti) pää suorana katse alas silloin kun ei tarvitse hengittää, koko vartalo kääntyy kyljeltä kyljelle vetoa varten, ja sisäänhengitystä varten pää kääntyy samalla, kun vartalo kääntyy kyljelleen.

    • sunnuntaiuimari

      Se on vähän pakko opetella uimaan vedessä, jos haluat niskakivusta eroon. Kaikkilla ei vaan ryhti riitä uimaan pää veden pinnalla. Kannustuksena voi sanoa että pää vedessä pääset kovempaa, eikä körmyt kilpauimaritkaan väännä niskaansa taakse. Olen huomannut rauhallisessa rintauinnissa, että hengityksessä voi hyöfyntää allonpohjaa, eikä kannata kääntää päätä ylös.

    • Esko

      Tekniikkasi on aivan mahdoton, jos hengität pitämällä päätä ylhäällä vedestä. Ole järkevä ja ajattele ettei nenään voi mennä vettä, kun kasvot ovat alaspäin vedessä.
      Jos otat vesilasin käteesi, siihenkään ei mene vettä niin kauan, kun pidät sitä alaspäin käännettynä vedessä. Kun käännät sen ylöspäin, lasi täyttyy vedellä.
      Vettä ei voi mennä nenään, kun nenässä ja keuhkoissa on ilmaa.
      Jos kuitenkin hengität vettä nenääsi, vesi tulee pois puhaltamalla ilmaa ulos. Et saa vettä nenääsi koskaan, kun kerran olet ymmärtänyt tämän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe