Olen aina ostanut fileen ja nyt riipasin tarjouksesta kokonaisen kirjolohen niin miten teen sen normi sähköuunissa? Missä asteessa, keskitasollako ja kauanko?
Ja en ajatellut muutakuin huuhtoa sen kylmällä vedellä ja kuivata vähä sitä ja leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja normisuolaa sisään? ei oo muuta suolaa nyt kaapissa.
Jos joku yst. neuvois tämmöst kokkikolmost tämmösen kai muille niin helpon homman kanssa kiitos.
kokonainen kirjolohi uunissa?
6
12262
Vastaukset
- Kokki tumpelo
Itse heivaan tollasen kokonaisen suolistetun kirjolohen kalavuokaan (kalan näköinen vuoka, johon kohtailainen kala sopii hyvin kokonaisena), huuhtelen ja ihan tavallista suolaa sisälle ripotellen reippaasti, sekä ensin vuoan pohjalle kalan alle. Itse laitan myös kalamaustetta jonkun verran lisäksi. Kaln ollessa vuoassa, laitan vielä suolaa vähän päälle ja kalamaustetta.
Tyrkkään vuoan kalan kanssa uuniin sähköuuniin keskitasolle, lämpö max. 175C ja aikaa kalan koosta riippuen, kala on kypsää, kun ruoto irtoaa lihasta, mutta annan olla reilusti, n. tunti vähintään.
Yleensä meillä on leivinuuni lämpimänä näin tähän aikaan ja laitan saman tsydeemin leivinuuniin, mutta arinalle laitan vanhasta sähköuunista otetun ritilän, jonka päälle laitan vuoan. Näin lämpö ei tule ihan niin ärtsysti vuokaan ja vuoan pohja pysyy puhtaana. Leivinuunimme lämpö hieman vaihtelee ja nyt tarkkana, n. 130C asteisessakin uunissa paistuu kala ihan hyvin, pitää vain pidempään uunissa ja tulee oikeastaan parempikin miedolla lämmöllä pidemmällä ajalla.
Eli kala ei ole kovin tarkka paistettava uunissa. Kirjolohen fileen laitan aina nahka päällepäin paistumaan uuniin näillä mausteilla, niin file ei kuivu, nahka on helppo rullata kypsästä kalasta tarjoiluun. Pestokalat on sitten erikseen.- Kloppi
Kokki tumpelo
Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi! - Kokki tumpelo
Kloppi kirjoitti:
Kokki tumpelo
Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi!Siis pestokala; silloin kirjolohifile laitetaan nahkapuoli alaspäin paistumaan vuokaan ja pestoa levitetään fileen päälle. Pestoja on erilaisia saatavilla kaupassa ja niitä voi tehdä itsekin (en ole koskaan tosin tehnyt...) Pestoa kannattaa enempi käyttää hieman mauttomiin kaloihin, kuten esim. haimonniin, jota myydään täälläkin pakasteena. Niihin kuitenkin kannattaa etsiä kunnon ohjeita vaikkapa googlettamalla.
100C uunissakin on kalaa tullut kypsytettyä, menee vaan pidempään, kypsyyhän kala kiehuvassa vedessäkin.
Joo, perus sääntö kalassa on, kun muistaa sanonnan että; Kalat ja vieraat alkavat haisemaan kolmen päivän jälkeen, joku näin leikkisän aforismin keksinyt... Totuus on kuitenkin, ettei kalaa passaa tuoreena pitkään säilytellä.
- Amatöörikokki
Laitan kokonaisen lohen folioon, ripottelen vatsaan merisuolaa, valkopippuria ja täytän vatsan sipulilla laittaen mukaan hiukan valkosipulia. Puristan myös joukkoon vähän sitruunasta mehua ja tuoreita tillinoksia laitan myös jos kaapista löytyy. Sitten folio tiiviiseen pakettiin ja kala uuniin n. 175 asteeseen. Paistoaika ja lämpötila riippuu kalan koosta. Isonpi kala, miedompi lämpö ja pitempi paistoaika.
Kalan kanssa tarjoan perunamuussia, johon laitan punaista maitoa, voita ja tietysti suolaa. Kastikkeksi sopii parhaiten kermaviilikastike, johon laitan ainakin sitruunaa, tilliä, sinappia, suolaa ja valkopippuria. Vain mielikuvitus rajana kuinka kermaviilin maustaa. Myös suolakurkku hienonnettuna käy hyvin, jolloin suolan voi jättää pois.
Olisi myös hyvä salaattiohje tähän kalaruokaan, mutta jotain täytyy pitää perhesalaisuutena. :) - kokkikolmetoista
Kalaa ei välttämättä tarvitse huuhtoa, riittää kun sitä pyyhkii talouspaperilla. Ripottele sisuksiin merisuolaa, pippuriseosta ja lado täyteen sitruunalohkoja.
Paita 200 asteisessa uunissa kunnes se on kypsä, riippuu koosta , esim 1,5 kg lohi reilu tunti. Kun nahka irtoaa helposti valmista on. - rasvakala 1 x viikko
https://fi.foodie.fm/#!/recipelist/1/search/kokonainen uunilohi
kaikenlaista tilbehööriä vaan mahaan, maun mukaan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044