Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

kokonainen kirjolohi uunissa?

kokki31

Olen aina ostanut fileen ja nyt riipasin tarjouksesta kokonaisen kirjolohen niin miten teen sen normi sähköuunissa? Missä asteessa, keskitasollako ja kauanko?

Ja en ajatellut muutakuin huuhtoa sen kylmällä vedellä ja kuivata vähä sitä ja leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja normisuolaa sisään? ei oo muuta suolaa nyt kaapissa.

Jos joku yst. neuvois tämmöst kokkikolmost tämmösen kai muille niin helpon homman kanssa kiitos.

6

12060

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokki tumpelo

      Itse heivaan tollasen kokonaisen suolistetun kirjolohen kalavuokaan (kalan näköinen vuoka, johon kohtailainen kala sopii hyvin kokonaisena), huuhtelen ja ihan tavallista suolaa sisälle ripotellen reippaasti, sekä ensin vuoan pohjalle kalan alle. Itse laitan myös kalamaustetta jonkun verran lisäksi. Kaln ollessa vuoassa, laitan vielä suolaa vähän päälle ja kalamaustetta.
      Tyrkkään vuoan kalan kanssa uuniin sähköuuniin keskitasolle, lämpö max. 175C ja aikaa kalan koosta riippuen, kala on kypsää, kun ruoto irtoaa lihasta, mutta annan olla reilusti, n. tunti vähintään.
      Yleensä meillä on leivinuuni lämpimänä näin tähän aikaan ja laitan saman tsydeemin leivinuuniin, mutta arinalle laitan vanhasta sähköuunista otetun ritilän, jonka päälle laitan vuoan. Näin lämpö ei tule ihan niin ärtsysti vuokaan ja vuoan pohja pysyy puhtaana. Leivinuunimme lämpö hieman vaihtelee ja nyt tarkkana, n. 130C asteisessakin uunissa paistuu kala ihan hyvin, pitää vain pidempään uunissa ja tulee oikeastaan parempikin miedolla lämmöllä pidemmällä ajalla.

      Eli kala ei ole kovin tarkka paistettava uunissa. Kirjolohen fileen laitan aina nahka päällepäin paistumaan uuniin näillä mausteilla, niin file ei kuivu, nahka on helppo rullata kypsästä kalasta tarjoiluun. Pestokalat on sitten erikseen.

      • Kloppi

        Kokki tumpelo
        Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
        Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi!


      • Kokki tumpelo
        Kloppi kirjoitti:

        Kokki tumpelo
        Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
        Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi!

        Siis pestokala; silloin kirjolohifile laitetaan nahkapuoli alaspäin paistumaan vuokaan ja pestoa levitetään fileen päälle. Pestoja on erilaisia saatavilla kaupassa ja niitä voi tehdä itsekin (en ole koskaan tosin tehnyt...) Pestoa kannattaa enempi käyttää hieman mauttomiin kaloihin, kuten esim. haimonniin, jota myydään täälläkin pakasteena. Niihin kuitenkin kannattaa etsiä kunnon ohjeita vaikkapa googlettamalla.

        100C uunissakin on kalaa tullut kypsytettyä, menee vaan pidempään, kypsyyhän kala kiehuvassa vedessäkin.

        Joo, perus sääntö kalassa on, kun muistaa sanonnan että; Kalat ja vieraat alkavat haisemaan kolmen päivän jälkeen, joku näin leikkisän aforismin keksinyt... Totuus on kuitenkin, ettei kalaa passaa tuoreena pitkään säilytellä.


    • Amatöörikokki

      Laitan kokonaisen lohen folioon, ripottelen vatsaan merisuolaa, valkopippuria ja täytän vatsan sipulilla laittaen mukaan hiukan valkosipulia. Puristan myös joukkoon vähän sitruunasta mehua ja tuoreita tillinoksia laitan myös jos kaapista löytyy. Sitten folio tiiviiseen pakettiin ja kala uuniin n. 175 asteeseen. Paistoaika ja lämpötila riippuu kalan koosta. Isonpi kala, miedompi lämpö ja pitempi paistoaika.

      Kalan kanssa tarjoan perunamuussia, johon laitan punaista maitoa, voita ja tietysti suolaa. Kastikkeksi sopii parhaiten kermaviilikastike, johon laitan ainakin sitruunaa, tilliä, sinappia, suolaa ja valkopippuria. Vain mielikuvitus rajana kuinka kermaviilin maustaa. Myös suolakurkku hienonnettuna käy hyvin, jolloin suolan voi jättää pois.

      Olisi myös hyvä salaattiohje tähän kalaruokaan, mutta jotain täytyy pitää perhesalaisuutena. :)

    • kokkikolmetoista

      Kalaa ei välttämättä tarvitse huuhtoa, riittää kun sitä pyyhkii talouspaperilla. Ripottele sisuksiin merisuolaa, pippuriseosta ja lado täyteen sitruunalohkoja.
      Paita 200 asteisessa uunissa kunnes se on kypsä, riippuu koosta , esim 1,5 kg lohi reilu tunti. Kun nahka irtoaa helposti valmista on.

    • rasvakala 1 x viikko

      https://fi.foodie.fm/#!/recipelist/1/search/kokonainen uunilohi

      kaikenlaista tilbehööriä vaan mahaan, maun mukaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1957
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1743
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1604
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1346
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1236
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1223
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1212
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe