kokonainen kirjolohi uunissa?

kokki31

Olen aina ostanut fileen ja nyt riipasin tarjouksesta kokonaisen kirjolohen niin miten teen sen normi sähköuunissa? Missä asteessa, keskitasollako ja kauanko?

Ja en ajatellut muutakuin huuhtoa sen kylmällä vedellä ja kuivata vähä sitä ja leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja normisuolaa sisään? ei oo muuta suolaa nyt kaapissa.

Jos joku yst. neuvois tämmöst kokkikolmost tämmösen kai muille niin helpon homman kanssa kiitos.

6

12433

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokki tumpelo

      Itse heivaan tollasen kokonaisen suolistetun kirjolohen kalavuokaan (kalan näköinen vuoka, johon kohtailainen kala sopii hyvin kokonaisena), huuhtelen ja ihan tavallista suolaa sisälle ripotellen reippaasti, sekä ensin vuoan pohjalle kalan alle. Itse laitan myös kalamaustetta jonkun verran lisäksi. Kaln ollessa vuoassa, laitan vielä suolaa vähän päälle ja kalamaustetta.
      Tyrkkään vuoan kalan kanssa uuniin sähköuuniin keskitasolle, lämpö max. 175C ja aikaa kalan koosta riippuen, kala on kypsää, kun ruoto irtoaa lihasta, mutta annan olla reilusti, n. tunti vähintään.
      Yleensä meillä on leivinuuni lämpimänä näin tähän aikaan ja laitan saman tsydeemin leivinuuniin, mutta arinalle laitan vanhasta sähköuunista otetun ritilän, jonka päälle laitan vuoan. Näin lämpö ei tule ihan niin ärtsysti vuokaan ja vuoan pohja pysyy puhtaana. Leivinuunimme lämpö hieman vaihtelee ja nyt tarkkana, n. 130C asteisessakin uunissa paistuu kala ihan hyvin, pitää vain pidempään uunissa ja tulee oikeastaan parempikin miedolla lämmöllä pidemmällä ajalla.

      Eli kala ei ole kovin tarkka paistettava uunissa. Kirjolohen fileen laitan aina nahka päällepäin paistumaan uuniin näillä mausteilla, niin file ei kuivu, nahka on helppo rullata kypsästä kalasta tarjoiluun. Pestokalat on sitten erikseen.

      • Kloppi

        Kokki tumpelo
        Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
        Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi!


      • Kokki tumpelo
        Kloppi kirjoitti:

        Kokki tumpelo
        Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
        Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi!

        Siis pestokala; silloin kirjolohifile laitetaan nahkapuoli alaspäin paistumaan vuokaan ja pestoa levitetään fileen päälle. Pestoja on erilaisia saatavilla kaupassa ja niitä voi tehdä itsekin (en ole koskaan tosin tehnyt...) Pestoa kannattaa enempi käyttää hieman mauttomiin kaloihin, kuten esim. haimonniin, jota myydään täälläkin pakasteena. Niihin kuitenkin kannattaa etsiä kunnon ohjeita vaikkapa googlettamalla.

        100C uunissakin on kalaa tullut kypsytettyä, menee vaan pidempään, kypsyyhän kala kiehuvassa vedessäkin.

        Joo, perus sääntö kalassa on, kun muistaa sanonnan että; Kalat ja vieraat alkavat haisemaan kolmen päivän jälkeen, joku näin leikkisän aforismin keksinyt... Totuus on kuitenkin, ettei kalaa passaa tuoreena pitkään säilytellä.


    • Amatöörikokki

      Laitan kokonaisen lohen folioon, ripottelen vatsaan merisuolaa, valkopippuria ja täytän vatsan sipulilla laittaen mukaan hiukan valkosipulia. Puristan myös joukkoon vähän sitruunasta mehua ja tuoreita tillinoksia laitan myös jos kaapista löytyy. Sitten folio tiiviiseen pakettiin ja kala uuniin n. 175 asteeseen. Paistoaika ja lämpötila riippuu kalan koosta. Isonpi kala, miedompi lämpö ja pitempi paistoaika.

      Kalan kanssa tarjoan perunamuussia, johon laitan punaista maitoa, voita ja tietysti suolaa. Kastikkeksi sopii parhaiten kermaviilikastike, johon laitan ainakin sitruunaa, tilliä, sinappia, suolaa ja valkopippuria. Vain mielikuvitus rajana kuinka kermaviilin maustaa. Myös suolakurkku hienonnettuna käy hyvin, jolloin suolan voi jättää pois.

      Olisi myös hyvä salaattiohje tähän kalaruokaan, mutta jotain täytyy pitää perhesalaisuutena. :)

    • kokkikolmetoista

      Kalaa ei välttämättä tarvitse huuhtoa, riittää kun sitä pyyhkii talouspaperilla. Ripottele sisuksiin merisuolaa, pippuriseosta ja lado täyteen sitruunalohkoja.
      Paita 200 asteisessa uunissa kunnes se on kypsä, riippuu koosta , esim 1,5 kg lohi reilu tunti. Kun nahka irtoaa helposti valmista on.

    • rasvakala 1 x viikko

      https://fi.foodie.fm/#!/recipelist/1/search/kokonainen uunilohi

      kaikenlaista tilbehööriä vaan mahaan, maun mukaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitään järkeä?

      Että ollaan erillään? Kummankin pää on kovilla.
      Ikävä
      127
      1944
    2. Noniin rakas

      Annetaanko pikkuhiljaa jo olla, niin ehkä säilyy vienot hymyt kohdatessa. En edelleenkään halua sulle tai kenellekään mi
      Ikävä
      100
      1690
    3. Lasten hyväksikäyttö netissä - Joka 3. nuori on saanut seksuaalisen yhteydenoton pedofiililtä

      Järkyttävää! Lapsiin kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö verkossa on yhä pahempi ongelma. Ulkolinja: Lasten hyväksikäy
      Maailman menoa
      56
      1306
    4. Kumpi vetoaa enemmän sinuun

      Kaivatun ulkonäkö vai persoonallisuus? Ulkonäössä kasvot vai vartalo? Mikä luonteessa viehättää eniten? Mikä ulkonäössä?
      Ikävä
      73
      1265
    5. Multa sulle

      Pyörit 24/7 mielessä, kuljet mun mukana, mielessä kyselen sun mielipiteitä, vitsailen sulle, olen sydän auki, aitona. M
      Ikävä
      31
      1008
    6. Mies, eihän sulla ole vaimoa tai naisystävää?

      Minusta tuntuu jotenkin, että olisit eronnut joskus, vaikka en edes tiedä onko se totta. Jos oletkin oikeasti edelleen s
      Ikävä
      47
      916
    7. Nainen, olen tutkinut sinua paljon

      Salaisuutesi ei ole minulle salaisuus. Ehkä teimme jonkinlaista vaihtokauppaa kun tutkisimme toisiamme. Meillä oli kumm
      Ikävä
      51
      913
    8. Onko sulla empatiakykyä?

      Etkö tajua yhtään miltä tämä tuntuu minusta? Minä ainakin yritän ymmärtää miltä sinusta voisi tuntua. En usko, että olet
      Ikävä
      44
      872
    9. Tavoitteeni onkin ärsyttää

      Sua niin turhaudut ja unohdat koko homman
      Ikävä
      108
      830
    10. Olet myös vähän ärsyttävä

      Tuntuu, että olet tahallaan nuin vaikeasti tavoiteltava. En tiedä kauanko jaksan tätä näin.
      Ikävä
      37
      830
    Aihe