kokonainen kirjolohi uunissa?

kokki31

Olen aina ostanut fileen ja nyt riipasin tarjouksesta kokonaisen kirjolohen niin miten teen sen normi sähköuunissa? Missä asteessa, keskitasollako ja kauanko?

Ja en ajatellut muutakuin huuhtoa sen kylmällä vedellä ja kuivata vähä sitä ja leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja normisuolaa sisään? ei oo muuta suolaa nyt kaapissa.

Jos joku yst. neuvois tämmöst kokkikolmost tämmösen kai muille niin helpon homman kanssa kiitos.

6

12216

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kokki tumpelo

      Itse heivaan tollasen kokonaisen suolistetun kirjolohen kalavuokaan (kalan näköinen vuoka, johon kohtailainen kala sopii hyvin kokonaisena), huuhtelen ja ihan tavallista suolaa sisälle ripotellen reippaasti, sekä ensin vuoan pohjalle kalan alle. Itse laitan myös kalamaustetta jonkun verran lisäksi. Kaln ollessa vuoassa, laitan vielä suolaa vähän päälle ja kalamaustetta.
      Tyrkkään vuoan kalan kanssa uuniin sähköuuniin keskitasolle, lämpö max. 175C ja aikaa kalan koosta riippuen, kala on kypsää, kun ruoto irtoaa lihasta, mutta annan olla reilusti, n. tunti vähintään.
      Yleensä meillä on leivinuuni lämpimänä näin tähän aikaan ja laitan saman tsydeemin leivinuuniin, mutta arinalle laitan vanhasta sähköuunista otetun ritilän, jonka päälle laitan vuoan. Näin lämpö ei tule ihan niin ärtsysti vuokaan ja vuoan pohja pysyy puhtaana. Leivinuunimme lämpö hieman vaihtelee ja nyt tarkkana, n. 130C asteisessakin uunissa paistuu kala ihan hyvin, pitää vain pidempään uunissa ja tulee oikeastaan parempikin miedolla lämmöllä pidemmällä ajalla.

      Eli kala ei ole kovin tarkka paistettava uunissa. Kirjolohen fileen laitan aina nahka päällepäin paistumaan uuniin näillä mausteilla, niin file ei kuivu, nahka on helppo rullata kypsästä kalasta tarjoiluun. Pestokalat on sitten erikseen.

      • Kloppi

        Kokki tumpelo
        Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
        Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi!


      • Kokki tumpelo
        Kloppi kirjoitti:

        Kokki tumpelo
        Kiitos loistavasta opastuksesta! Mutta mitä mitä on se pestykala jota tarjoat erikseen? Paistuisiko kala 100 asteisessa uunissa, mitä luulet?
        Se kala mihin kysyin neuvoa haisee jo pahalle, täytynee ostaa uusi että pääsen koklaan ohjettasi!

        Siis pestokala; silloin kirjolohifile laitetaan nahkapuoli alaspäin paistumaan vuokaan ja pestoa levitetään fileen päälle. Pestoja on erilaisia saatavilla kaupassa ja niitä voi tehdä itsekin (en ole koskaan tosin tehnyt...) Pestoa kannattaa enempi käyttää hieman mauttomiin kaloihin, kuten esim. haimonniin, jota myydään täälläkin pakasteena. Niihin kuitenkin kannattaa etsiä kunnon ohjeita vaikkapa googlettamalla.

        100C uunissakin on kalaa tullut kypsytettyä, menee vaan pidempään, kypsyyhän kala kiehuvassa vedessäkin.

        Joo, perus sääntö kalassa on, kun muistaa sanonnan että; Kalat ja vieraat alkavat haisemaan kolmen päivän jälkeen, joku näin leikkisän aforismin keksinyt... Totuus on kuitenkin, ettei kalaa passaa tuoreena pitkään säilytellä.


    • Amatöörikokki

      Laitan kokonaisen lohen folioon, ripottelen vatsaan merisuolaa, valkopippuria ja täytän vatsan sipulilla laittaen mukaan hiukan valkosipulia. Puristan myös joukkoon vähän sitruunasta mehua ja tuoreita tillinoksia laitan myös jos kaapista löytyy. Sitten folio tiiviiseen pakettiin ja kala uuniin n. 175 asteeseen. Paistoaika ja lämpötila riippuu kalan koosta. Isonpi kala, miedompi lämpö ja pitempi paistoaika.

      Kalan kanssa tarjoan perunamuussia, johon laitan punaista maitoa, voita ja tietysti suolaa. Kastikkeksi sopii parhaiten kermaviilikastike, johon laitan ainakin sitruunaa, tilliä, sinappia, suolaa ja valkopippuria. Vain mielikuvitus rajana kuinka kermaviilin maustaa. Myös suolakurkku hienonnettuna käy hyvin, jolloin suolan voi jättää pois.

      Olisi myös hyvä salaattiohje tähän kalaruokaan, mutta jotain täytyy pitää perhesalaisuutena. :)

    • kokkikolmetoista

      Kalaa ei välttämättä tarvitse huuhtoa, riittää kun sitä pyyhkii talouspaperilla. Ripottele sisuksiin merisuolaa, pippuriseosta ja lado täyteen sitruunalohkoja.
      Paita 200 asteisessa uunissa kunnes se on kypsä, riippuu koosta , esim 1,5 kg lohi reilu tunti. Kun nahka irtoaa helposti valmista on.

    • rasvakala 1 x viikko

      https://fi.foodie.fm/#!/recipelist/1/search/kokonainen uunilohi

      kaikenlaista tilbehööriä vaan mahaan, maun mukaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3010
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2184
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1594
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      73
      1057
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      921
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      805
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      746
    Aihe