Etikka-viinietikka-balsamiviinietikka/balsamico

Haluaisin asiantuntijan lausunnon siitä, mikä (mahdollisimman selvästi/täsmällisesti) on ero
viinietikan ja (aidon) balsamicon/balsamiviinietikan välillä. Voimakkuus-, makeus- ym. makuerot? Kuinka ne yleisesti ottaen kulinaariselta eli ruoanlaiton kannalta eroavat toisistaan ja tavallisesta (väkiviina-?) etikasta? - Tieto olisi nyt kovin tarpeen nimenomaan liian etikkaiseksi toteamani reseptin muuntamiseksi paremmin makuani vastaavaksi.

8

6674

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • what an idiot

      ja sitten etsit asiantuntijan lausuntoa TÄÄLTÄ .
      Voiha tuohon vastata että kyllä ja joo ja eipä ja ehkä. Käykö se respetisi muuntamaan makuasi vastaavaksi

      • Mitä tarkoittaa viestissäsi sana "respetisi"?
        Olen nähnyt näillä palstoilla hyvin asiantuntevia ja asiallisia lausuntoja ja mielipiteitä
        mm. ruoanalittoon liittyvistä asioista. Sellaista ja vain sellaista odotan nytkin.


      • tätä
        absolutelybegginer kirjoitti:

        Mitä tarkoittaa viestissäsi sana "respetisi"?
        Olen nähnyt näillä palstoilla hyvin asiantuntevia ja asiallisia lausuntoja ja mielipiteitä
        mm. ruoanalittoon liittyvistä asioista. Sellaista ja vain sellaista odotan nytkin.

        Tieto olisi nyt kovin tarpeen nimenomaan liian etikkaiseksi toteamani reseptin muuntamiseksi paremmin makuani vastaavaksi.


    • E.T. Ikka

      Väkiviinaetikkaa käytetään pääasiassa säilöntään, toki myös muuhunkin. Viini-, siideri- ja muut aromaattiset etikat sopivat maustamaan salaatinkastikkeita ja muita ruokia. Makubalanssin vuoksi etikka tarvitsee kumppanikseen usein makeutta.
      Suomessa myytävä balsamico-etikka ei ole useinkaan ihan aitoa tavaraa. Italiassa balsamicoa saatetaan kypsyttää todella pitkään ja hyvän balsamicon hinta on kova.
      Itselläni on kaapissa tällä hetkellä halpaa balsamicoa, siideri- ja sherryetikkaa joita käytän ruuanlaittoon.
      Jos jossain reseptissä on mielestäsi liikaa etikkaa, vähennä sitä, tai lisää hieman makeutta etikan puraisua pehmentämään.

      • absolutelybegginer1

        Kiitokset E.T. Ikalle vastauksesta. Väkiviinaetikan tiedän näistä kaikista esillä olleista "kovimmaksi" tavaraksi. Otaksun, että viinietikat ovat siitä hieman "lempeämpiä" muotoja. Maistamalla on vaikeaa tätäkään todella varmasti havaita. (Ainakaan minun "tuohisuullani".) Erikseen toivoisin asiantuntijan mielipidettä viinietikan ja ns. balsamiviinietikan makuerosta ja nimenomaan sen merkityksestä ruoanlaitossa. Balsamiviinietikan/Balsamicon maku on mielestäni ehkä hivenen makeampi kuin viinietikan. Mikä mahtaa olla varsinaisen etikkahapon pitoisuus viini- ja balsamiviini-/balsamico-etikoissa. Väkiviinaetikassa se on 10%. Onko muissa mainituissa etikoissa hapon osuutta muutettu (vähennetty?) vai pelkästään erilaisella tuotatomenetelmällä ja/tai maustamalla saatu aikaan iloksemme toisenlainen tuote. Jos käyttämässäni ruokareseptissä on tietty määrä väkiviinaetikkaa ja ruoka on mielestäni liian etikkaista, auttaisiko, jos vahtaisin reseptin väkiviinaetikan määrän viinietikaksi tai balsamicoksi?


      • täti
        absolutelybegginer1 kirjoitti:

        Kiitokset E.T. Ikalle vastauksesta. Väkiviinaetikan tiedän näistä kaikista esillä olleista "kovimmaksi" tavaraksi. Otaksun, että viinietikat ovat siitä hieman "lempeämpiä" muotoja. Maistamalla on vaikeaa tätäkään todella varmasti havaita. (Ainakaan minun "tuohisuullani".) Erikseen toivoisin asiantuntijan mielipidettä viinietikan ja ns. balsamiviinietikan makuerosta ja nimenomaan sen merkityksestä ruoanlaitossa. Balsamiviinietikan/Balsamicon maku on mielestäni ehkä hivenen makeampi kuin viinietikan. Mikä mahtaa olla varsinaisen etikkahapon pitoisuus viini- ja balsamiviini-/balsamico-etikoissa. Väkiviinaetikassa se on 10%. Onko muissa mainituissa etikoissa hapon osuutta muutettu (vähennetty?) vai pelkästään erilaisella tuotatomenetelmällä ja/tai maustamalla saatu aikaan iloksemme toisenlainen tuote. Jos käyttämässäni ruokareseptissä on tietty määrä väkiviinaetikkaa ja ruoka on mielestäni liian etikkaista, auttaisiko, jos vahtaisin reseptin väkiviinaetikan määrän viinietikaksi tai balsamicoksi?

        jos ohjeessa käytetään väkiviinaetikkaa, ei sen vaihtaminen viinietikkaan tai balsamicoon ole vaihtoehto. Vähennä yksinkertaisesti väkiviinaetikan määrää enemmän omaa makuasi vastaavaksi.


    • miten vähentää?

      Minä laitan aina kahviini neljä lusikallista sokeria ja siitä tulee aivan liian makeaa. Voisiko joku asiantuntija kertoa, että voinko korvata sokerin vaikka hunajalla tai makeutusaineella vähentääkseni makeutta??

      Tuossa balsamicossa pöydällä muuten happipitoisuus 6%.

      • Suomenmieli

        ....ota kuitenkin lusikka pois kupista ennen juontia, se auttaa kipeytynyttä silmää tervehtymään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko varattu minulle?

      Mieheltä kysyn.
      Ikävä
      157
      5970
    2. Mitä ensi viikolla tapahtuu?

      Mitä toivot, että ensi viikolla tapahtuu?
      Ikävä
      114
      5555
    3. Olen miettinyt kauan

      miten reagoisin, kun näen sinut taas. Ehkä ladannut tuohon hetkeen liikaa odotuksia. Ja sitten kun lopulta olit siinä, h
      Ikävä
      46
      5247
    4. Vanhempi mies

      Jos yritän ajatella sinut pois sydämestäni, ikävä ja surullinen kaipuu tulee kaksin verroin kovempana. Olit mun unessa
      Ikävä
      32
      3255
    5. Mitä Ajattelit Kun Näit Kaivattusi

      Ensimmäistä Kertaa?
      Ikävä
      55
      2789
    6. Ostiko maailma sinut minulta?

      Kun et enää resonoi kuin ennen. Kun et enää ihmetellen katso ympärillesi ja pohdi mitä mäen takana on? Ymmärrän ja tue
      Ikävä
      25
      2601
    7. On niin paha olla

      Tarviin jotain jolla turruttaa... Kuka voi auttaa.
      Ikävä
      43
      2290
    8. Noloa että kaipasin sinua

      Toivottavasti et tunnistanut itseäsi. Ikävissään sitä on aika typerä.
      Ikävä
      23
      2090
    9. Minne sä aina välillä joudut

      Kun pitää hakemalla hakea sut sieltä ja sitten oot hetken aikaa esillä kunnes taas menet piiloon, en ymmärrä 🤔❤️ Oot ta
      Ikävä
      13
      1900
    10. On niin vaikea olla lähelläsi

      En saa ottaa kädestäsi kiinni, en saa halata. En saa silittää hiuksiasi. Enkä saa sinua koskaan omakseni. ☔ Miehelle na
      Ikävä
      15
      1821
    Aihe