Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

CAPTCHA:n tilalle koneen odottelu?

Järviäkki

Suomi24 on yksi joka käyttää CAPTCHA testejä roskapostisuodattimena. Mutta on hyvin mahdollista että tulee julkinen avoimen lähdekoodin ohjelmisto joka tulkitsee sellaisia sotkettuja merkkejä. Silti se tulkinta vie jonkun verran laskentatehoa. Ratkaisu voi olla testauskuvan suurentaminen, jolloin sen tulkinta vie vielä enemmän laskentaa. Mutta se vaatii myös enemmän datansiirtoa ja laskentaa palvelimen päässä.

Toisenlainen ratkaisu on käyttää proof of work tehtävää jossa tietokone joutuu laskemaan muutaman sekunnin ajan jotain helposti tarkistettavaa laskutehtävää. Spammaajan palvelin tukkeutuu jos joka postitukseen joutuu käyttämään sekunteja, mutta yksittäinen käyttäjä tuskin huomaa. Mitä proof of work laskenta on suomeksi? Omituinen keksintö nimeltä bitcoin perustuu sille.

Laskutehtävän olisi oltava sellainen että tietokoneella pitäisi olla mahdollisimman vähän väliä. Luultavasti tasa-arvoisimmat laskutehtävät perustuvat muistitilan käyttöön. Muistiin pitää ottaa esim. 100 megatavun kokoinen blokki satunnaista dataa jota luetaan ristiin rastiin sieltä täältä, nettiselaimen plug-inillä joka on tarkoitettu spam-suodattimen läpäisyyn.

Sitä varten on hyvä olla standarditiedosto jota kaikki sellaiset spam-suodattimet ja niiden läpäisyä haluavat käyttävät. Se tarkoittaisi että windows, linux ja mac dvd tai blu-ray levyjen mukana tulee sama tiedosto täynnä satunnaisuutta, ja erikseen myytäviä cd levyjä joissa on aina se yksi ja sama tiedosto. Onko tämä uskottavaa? Se on monimutkainen kysymys joka riippuu mm. matematiikasta ja tekniikasta.

Käyttääkö mikään pankki captcha:a nettipankissaan?

Mikä sitten olisi epätasa-arvoisin laskutehtävä?

Sellainen jossa rinnakkaislaskenta auttaa mahdollisimman vähän, jossa tehdään pitkä peräkkäinen laskutoimitus joka pitää suorittaa niin nopeasti että sitä varten pitää olla erityisen korkealla kellotaajuudella toimiva prosessori joka onnistuu vain helium-jäähdytyksellä. Noin 8Ghz olisi se taajuus ainakin nykytekniikalla.

1

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Järviäkki

      reCAPTCHA laittaa kirjoittamaan oikeaa painotekstiä tavalla josta on hyötyä. Mitä jos suomi24:n kaltainen CAPTCHA:n käyttäjä laittaisi käyttäjien koneet tekemään parin sekunnin ajan jotain hyödyllistä laskentaa proof-of-work spam filtterinä, BOINC systeemin tapaan?

      BOINC=berkeley open infrastructure for network computing

      Silloin joko suomi24 tai käyttäjä valitsee sen mille projektille laskentatehoa lahjoitetaan.

      Jos haluttaisiin tehdä epätasa-arvoisin laskentatehtävä, niin sitten pitäisi olla erikoisprosessorille eli ASIC:ille suunniteltu tehtävä. Minkä tyyppisessä tehtävässä olisi suurin mahdollinen ero ASIC:in ja yleiskäyttöisen prosessorin nopeudessa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2258
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1944
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      79
      1685
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1598
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1502
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1362
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1331
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe