Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Jatkuva kasvu - mahdollista?

Einari Epäileväinen

Ilmeisesti suurin osa meitä johtavista poliitikoista uskoo jatkuvan kasvun mahdollisuuteen. Mikähän on heidän uskonsa perusta?

Esimerkiksi uuden elinkeinoministerin mukaan kasvu ja kilpailukyky ovat ainoa tapa ylläpitää tai kehittää hyvinvointijärjestelmää. http://www.yle.fi/tekstitv/html/P108_01.html

Mitä tiede sanoo, onko jatkuva kasvu maapallolla mahdollista? Löytääkö viisas ihminen aina uusia mahdollisuuksia jatkaa kasvua aivan loputtomiin?

9

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllähän poliitikotkin tietävät jatkuvan talouskasvun ja globaalin tasa-arvoisen elintason olevan mahdottoman yhtälön, mutta totta kai vain äänestystulos on oleellista tietoa, jonka mukaan mennään, eikä sonta osu ropeliin vielä tällä eikä seuraavallakaan vaalikaudella.

      Jatkuva kasvu tyrehtyy aikanaan resurssien globaaliin loppumiseen, ja sitten alkaa tulla rumia ruumiita, ja paljon.

    • Churchill

      Verta, hikeä ja kyyneliä lupaamalla ei päästä eduskuntaan...

    • kuukintaivaalta
    • Etteenpäin

      Jatkuva kasvu on tietenkin mahdollinen.
      Eihän se tietenkään tarkoita, että joka vuosi syömme aina enemmän. (Se on epäterveellistä, vaikka vyötärön mitta kasvaisikin. ;-| )

      Tälläkin hetkellä kansantuotteesta valtaosa on palveluja, jotka eivät kuormita ymäristöä. Kierrätys on nostettava 100%iin, ei materia pallolta mihinkään häviä. Auringosta saa energiaa yllin kyllin, keinoja sen hyödyntämiseen puuttuu.

      En voi kuvitella, että kehitys päättyisi tähän. Vuonna 2100 Suomi on niin vauras, ettemme osaa kuvitellakaan. (Jos ei tule maailmansotaa tms.) Ei tarvitse katsoa kuin vuosiin 2002, 1992. 1982, ..., niin ymmärtää, että vaurastuminen jatkuu.

      Väestön jatkuva kasvu on sivilisaatiomme suurin ongelma, josta useimmat muut ongelmat johtuvat. Mutta tätä ei saa mainita.

    • Henna Virkkunen-fani

      Jatkuva kasvu voisi toteutua teknologisen tekoälyn singulariteetin myötä. Teknologinen singulariteetti tarkoittaa tulevaisuudentutkimuksessa hypoteesia, jossa ihminen onnistuu kehittämään itseään älykkäämmän tietokoneen. Tietokone taas jatkaa prosessia kehittämällä edelleen vieläkin älykkäämmän koneen. Tämä älyn kehitys tulisi jatkumaan loputtomiin. Tällainen yli-inhimillinen tekoäly kiihdyttäisi teknologisen kehityksen ja sosiaalisen muutoksen käsittämättömän tuhottoman nopeaksi. Ilmiön nimitys on analogia, joka viittaa modernin fysiikan sääntöjen kaatumiseen lähellä mustan aukon singulariteettia.

      Toinen juttu, joskin epätodennäköinen, olisi fuusioenergian syntyminen. Ainahan sanotaan, että fuusio toteutuu 50 vuoden kuluttua. Jos sillä olisi lähes täydellinen hyötysuhde, niin energiaa voisi tuottaa mielettömät määrät. Jos tämän päivän Lontoo kuluttaisi 2 dl vesilasillista (fuusiohan perustuu vetyyn, jota saadaan vedestä) vuorokaudessa, ja jos väkiluku olisi koko ajan samat 7 miljardia ihmistä, ja jos energiaa kulutettaisiin 1,000,000-kertaa enemmän kuin tällä hetkellä, niin 100,000,000 vuoden kuluttua vettä olisi kulunut 5,000,000 km^3, kun taas maapallolla on vettä 1,4 miljardia km^3. Eli vettä ei olisi kulunut käytännöllisesti katsoen juuri yhtään. Siis energian puolesta voitaisiin puhua jokseenkin jatkuvasta kasvusta, jos pysyttäisiin jonkinlaisessa kohtuudessa - tosin kyllä ihmisellä riittää mielikuvitusta tuhlata energiaa vaikka kuinka paljon.

      Kolmas juttu olisi (biologisen?) korkeassa lämpötilassa muokattavan kestävän materiaalin keksiminen. Esim. käytöstä poistetun auton voisi muuttaa fuusioenergian avulla 1000 Celsius-asteessa vaikkapa tuoleiksi ja pöydiksi. Siis materia voisi olla 100 % kierrätettävissä.

    • greegr

      Enpä tieteestä tiedä, mutta maalaisjärki sanoo, että jatkuva kasvu on mahdollista. Aina tehdään uusia keksintöjä ja uutta tekniikkaa, joka parantaa työn tuottavuutta, lisää tuotetun palvelun arvoa ja siten synnyttää talouskasvua. Tai siis ainakin aina kun tehdään uusia keksintöjä.

    • Mr Smith

      Jakuva kasvu on toki mahdollista mutta ei tällä nykyisellä talousjärjestelmällä jossa velkaa maksetaan velalla. Kasvu loppuu siihen kun ei ole enää muuta kuin velkaa velan päälle. Itse asiassa niin taitaa olla jo nyt.
      Ja mikä on sitä kasvua?
      Onko se enemmän velkaa joka vuosi, velkan jatkuvaa kasvua, onko se bkt:n kasvua, innovaatioiden kasvua, henkistä kasvua, älyllisä kasvua?

      Maapallon kantokyky on paljon suurempi mitä luullaan. Jos nallekarkit menisi tasan niin noin 20 miljardia ihmistä mahtuisi maapallolle asumaan ja elämään.
      Nyt länsimaissa tuotetaan ruokaa joka vuosi yli 10 miljardille ihmiselle vaikka meitä ei edes ole niin paljoa täällä, silti on maita joissa on aina pulaa kaikesta ja nähdään nälkää.

      Totta että kaikki eivät voi elää yltäkylläisyyessä kuten länsimaissa. Mutta tarvitseeko kenenkään sitten oikeasti elää kerskakulutuksen keskellä?

      Tavallinen kansalainen ei ole muuta kuin pelkkä kulutusorja jonka ainoa tehtävä on ruokkia järjestelmää jotta se pysyisi pystyssä.
      Menet töihin, saat palkkaa, maksat veroja ja loput palkasta kulutat ruokaan, vaatteisiin ja ylellisyystuotteisiin. Sama meno jatkuu hautaan asti.

      Jos me orjat emme kuluta tai meillä ei ole varaa kuluttaa niin sitten sitä kutsutaan lamaksi.

      Tuo jatkuva kasvu jne. kuulostaa kivalta mutta pointti on?
      Mikä mahtaa olla se suunnitelma jonka vuoksi tätä kasvua tarvitaan?
      Vai onko se vain perstuntuma että on kivaa kun on isompai lukuja esitellä mitä edellisenä vuonna. Mennäänkö tällä jatkuvalla kasvulla eteenpäin kunnes tulee seinä vastaan ja todetaan että ny se loppu, hyvää yötä.

      Ihmisessä on potentiaalia vaikka mihin ja silti se hukataan täysin nykymaailmassa.

      Onneksi tulemme saamaan teknologiaa tulevaisuudessa joka muuttaa kaiken, myös tämän talousjärjestelmän koska se jää väkisin vanhaksi ja sitä ei tulla enää edes tarvitsemaan.

      Asiat jotka ovat tänään meille täyttä scifiä ovat arkipäivää muutaman vuosikymmenen kuluttua. (ellei näitä teknologioita sitten haudata patenttikasojen alle)


      Tietokoneiden älykkyyden ja tietoisuuden tuleminen ja siitä singulariteetti, tekoäly.

      Ihmisen ja koneen sulautuminen yhteen, transhumanismi

      Materian luonti peruselementeistä, painat nappia ja laite tekee sinulle kupin kahvia "tyhjästä" atomi atomilta. Juot kahvin ja heität tyhjän kupin kierrätyskoneeseen joka pilkkoo sen taas atomeiksi ja niistä atomeista voidaan taas rakentaa jotain muuta.

      Ihmisen elämän pidentäminen ja vanhenemisen estäminen. Tämäkin eräänlainen pyha graali jota on jahdattu varmaan aina ja nyt ollaan jo melko lähellä. En muista yliopistoa missä koe tehtiin mutta sielä onnistuttiin hiirillä kääntämään vanhenemis prosessi.
      Jos jokainen ihminen voisi elää vaikka 300 vuotta niin nykyinen "liikakansoitus ongelma" ei ole mitään verrattuna mitä pitkästä elämästä seuraa. Kun uutta väkeä syntyy ja vanhat ei kuolekkaan. (tosin ihmisiä on siinävaiheessa muuallakin kuin maapallolla.)

      Lopulta ihminen muuntautuu vuosisatojen tai tuhansien saatossa lähes kuolemattomaksi koneroduksi jolloin ajalla ei ole enää merkitystä.
      Kun elää ikuisesti voi tehdä vaikka 100 000 vuotta kestävän matkan avaruudessa.

      Meidän nykyinen kulttuuri ja tavat ovat vain kaukainen muisto historian kirjoissa.
      Jatkuvasta kasvusta ei puhu enää kukaan.

      • Hra Seppä

        "Materian luonti peruselementeistä, painat nappia ja laite tekee sinulle kupin kahvia "tyhjästä" atomi atomilta. Juot kahvin ja heität tyhjän kupin kierrätyskoneeseen joka pilkkoo sen taas atomeiksi ja niistä atomeista voidaan taas rakentaa jotain muuta."

        Aikamoista scifiä, mutta onko edes periaatteessa järkevää. Meinaan järjestyksen hajottaminen kasvattaa entropiaa ja uuden järjestyksen luominen vaatii energiaa. Eli materiaalirakenteiden hyödyntäminen on järkevää, vaikka rakentaminen atomi- tai molekyylitasolta lähtien olisi mahdollista.

        "Ihmisen elämän pidentäminen ja vanhenemisen estäminen." Aikamoisia haasteita: uudistumattomien solujen kuolemat, mutaatiot, kuonakertymät, kudosrappeumat. Kantasoluhoidolla, geeniterapialla, mikrokirurgialla ja nanolääketieteellä voidaan saada paljon aikaan: pidentää huomattavasti elinikää mutta nuorekkuutta tai kuolemattomuutta ei voida saavuttaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      83
      2102
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1798
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      24
      1715
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      21
      1490
    5. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      65
      1451
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      76
      1358
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      20
      1354
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1302
    9. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1274
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1251
    Aihe