Tekniikka ja tehot

SwimFeel

Tervehdys kaikille uimareille! Olen uinut kuntoharrastuksena (ja ihan hyvän fiiliksen vuoksi, tietysti) kymmenisen vuotta enkä vielä ole halunnut oppia tekniikkaa.

Viime ajat (noin kaksi vuotta) olen pyrkinyt pitämään itseni vaakasuorana vedessä ja pyrkinyt koko vartalon liikkeeseen. Tämä on mennytkin aika kivasti ja (laihtumisen ansiotako - kesäkuu 110 kg, nyt 97) jotenkin keskivartalokin tuntuu olevan mukana koko proggiksessa.

Niin; se kysymys. Saisiko harjoitukseen tekniikalla tehoja ilman liiallista "luovuuden katoamista"? Osaisiko esim. Juho suositella jotakin videota tai opusta?

2

126

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miulla on ehkä himpun verran jumi olo, kun viikonloppu tuli vietettyä nuorten kanssa kisoissa. Noin rasituksen kannalta ihan tekniikkaharjoittelu (joista osa käyttää nimitystä drillit, englannin harjoitusta tarkoittavasta sanasta drill) on yleensä matalatehoista.

      Tietysti kohtuullinen tekniikka mahdollistaa (uintiajan puitteissa) pitemmän harjoituksen sikäli, että vaikkapa olkapäät ja/tai niska eivät kipeydy. Sitten tietysti ihan uintimukavuuteen vaikuttavat perusasiat, eli kun pystyy pysymään liikkeessä koko ajan, niin ei tule yhtä helposti kylmä - ja tietysti peruskuntoharjoittelun puolella yhtäjaksoinen liikkuminen vastaa enemmän perinteistä "aerobisen harjoituksen" käsitettä. Vähän edistyneemmällä tasolla, siinä vaiheessa kun vaikkapa uintinopeutta oppii säätelemään, niin tulee mahdolliseksi tehdä erilaisia intervalli- ja vauhtileikittelyjuttuja, jos vain tuohon on altaassa tilaa, mikä monipuolistaa harjoittelua.

      Omassa harjoittelussa - joka tosin nyt on ollut jo turhan monta viikkoa tauolla on/off sairastelun takia - pyrin yleensä etukäteen tekemään jonkinmoisen ohjelman itselleni. Näitä löytyy verkosta valmiinakin, joskin ehkä valitettavasti enemmän englanninkielisenä, mutta mikäli tuo sujuu, niin tuolta löytyy valmiita settejä. Suomenkielisiä löytyy verkosta ihan "uintiohjelmia" -hakusanalla. Olennaisin ohjelmissa on, että pienellä suunnittelulla saa harjoittelua monipuolistettua tai vaikkapa ihan joka kerralle jonkin tavoitteen.

      Mikäli uit säännöllisesti, niin kannattaa ottaa selvää, onko paikkakunnalla minkälaista "masters"- eli aikuisten toimintaa. Ihan joka paikkakunnalla ei ole, mutta aika monella on. Toiminta ja sen taso vaihtelee seuroittain ja paikkakunnittain, osa treenaa aika kovaakin kilpailumielessä ja osalle toiminta on lähinnä ohjattua kuntoilua. Tuohon panostettujen resurssien määrästä riippuen mukaan mahtuu mahdollisesti hyvinkin kirjava joukko (esim. meilläpäin mukana on Mastersmestaruuskisoihin ja ikämiesennätyksiin tähtäävää porukkaa, muutamia junnujen vanhempia kunnosta huolehtimassa ja sitten pari vanhempaa nuorta/nuorta aikuista jotka eivät halua harjoitella kilparyhmän mukana).

      Itse olen joskus käyttänyt treenien pohjana Blythe Luceron kirjoittamia harjoituskirjoja (esim. Technique Workouts tai Shape Up! soveltuvat kuntouimarille, Technique Workouts keskittyy tekniikkaan ja Shape Up! on hieman vaativampia treenejä). Löytyvät ainakin Suomalaisen kirjakaupan luettelosta neljällätoista eurolla, joskin nuo täytynee tilata.

      Suomenkielistä materiaalia on valitettavan vähän, Karistolta on ilmestynyt näköjään viime vuonna Kuntouimarin käsikirja (käännöksenä englanninkielisestä teoksesta Swim for Life, en ole lukenut kumpaakaan). Ihan tekniikoista on tietysti Uimaopetuksen käsikirja, mutta tuo on suunnattu lasten uimaopetukseen eikä välttämättä täysin sovellu. Vanhempien kirjojen painokset lienevät jo loppu tai ainakin hyvin vaikeasti saatavissa.

      • SwimFeel

        Kiitos Juho! Sori että unohdin vähän tämän viestin. Eiköhän noilla neuvoilla jo löydy työkalut seuraavan askeleen ottamiseen? Kyllä. Kiitos!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      169
      3050
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2091
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2034
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1875
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      71
      1573
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      26
      1336
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1232
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1231
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      34
      1201
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe