Kinkun vesi

Kuivakinkku

Nykyään on paljon kinkkua, jossa paljon vettä. Miksi kinkkuja ei ilmakuivata, vaan vesisuolataan? Se ei kuitenkaan ole paras tapa.

9

296

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiskin tällä puolen

      Voisiko se johtua vaikka siitä, että meidän joulukinkku on suolavedessä maustettua? Ilmakuivaus on ihan muiden maiden juttu.

    • näinnehuijaa

      Valitettavasti nykyiset kinkut eivät ole suolavedessä liotettuja vaan niihin on ruiskutettu suolavettä sisään tarkoituksena nostaa kinkun painoa ja näin saada parempi hinta valmistajille - suolavesi kun nyt on lähes ilmaista. Saman näkee oikeastaan kaikissa lihajalosteissa. Varsinkin kana- ja broilerivalmisteet väkisinkin pyrkivät keittymään nesteessään - oli pannun lämpö miten korkea tahansa - tehden mahdottomaksi saada ruskean rapeaa pintaa niihin.

      • Tuunaaja1

        ....lisätään suolavettä että saadaan parempi hinta valmistajalle?
        Tuotteet jotka esim. Joulukinkku joka on valmiiksi suolattu maksaa alkaen n. 4€ kg, suolaamattomat linkit maksavat alkaen 9 € kg. Eli kyllä suolaus on tehty kuluttajia varten ja näkyy myös hinnassa alentavana.
        Lihavalmisteissa esim. saunapalvikinkku hintaa on pystytty alentamaan myös lihapitoisuutta laskemalla (lisäämällä suolavettä), kuluttajat ovat halunneet edullisempia tuotteita ja ostavat myös näitä paljon. Halvimmat saunapalvikinkut maksavat n 5 € kg.

        Että sillee......
        Toivoisin että täällä puhuttaisiin asiasta kokototuudella, eikä yksipuolisella tarkastelulla ilman faktatietoa :)


    • weetabix=shit

      Esim. Norjassa lammas suolataan ja sen jälkeen ilmakuivataan. Aivan helkutin hyvää. Kinkulle voisi tehdä saman, mutta eihän weetabixin mafia sitä voi sallia. Jää suolavesikatteet saamatta.

    • biologiaaaa

      No - itse asiassa sinussakin on likimain kaksi kolmannesta vettä. Samoin muissakin eläimissä, esim. siassa.

      Siitä se suurin osa kinkunliemestä muodostuu, ei mistään lihaan pumpatusta vedestä. Mietipä, kuinka paljon on 2/3 kymmenkiloisesta kinkusta - aikamoinen osa jää siihen vielä paiston jälkeenkin!

      • helmiäsioille

        Ihmisen massasta on noin 60 prosenttia vettä - elävänä. Teurastetussa siassa nesteen osuus on jo huomattavasti alhaisempi poislasketun veren ja tuotantoprosessin aikaisen kuivumisen vuoksi.

        Valitettavasti suurin osa kinkusta valuneesta nesteestä on siihen ruiskutettua suolavettä, jonka ainoa tarkoitus on nostaa kinkun painoa ja näin luoda paremmat katteet lihanjalostusteollisuudelle.

        Ilmakuivatusta kinkusta taas ei saa tekemälläkään hyvää joulukinkkua. Se on parempi nauttia muilla tavoin.


      • tietojenantaja
        helmiäsioille kirjoitti:

        Ihmisen massasta on noin 60 prosenttia vettä - elävänä. Teurastetussa siassa nesteen osuus on jo huomattavasti alhaisempi poislasketun veren ja tuotantoprosessin aikaisen kuivumisen vuoksi.

        Valitettavasti suurin osa kinkusta valuneesta nesteestä on siihen ruiskutettua suolavettä, jonka ainoa tarkoitus on nostaa kinkun painoa ja näin luoda paremmat katteet lihanjalostusteollisuudelle.

        Ilmakuivatusta kinkusta taas ei saa tekemälläkään hyvää joulukinkkua. Se on parempi nauttia muilla tavoin.

        Ei siitä siasta niin paljoa nestettä poistu, että suurin osa kinkusta olisi ns. lisättyä vettä!

        Ja sen suolaveden päätarkoitus on suolata eikä painoa nostaa. Se ruiskusuolaus on nopein - ja edullisin - tapa suolata. Sammiossa suolavedessä suolaaminen kestäisi niin kauan ja vaatisi enemmän tilaa, että kinkun hinta nousisi huomattavasti.

        Enkä ole kauppias tai työskentele elintarviketeollisuudessa, mutta vanhemmillani ja myöhemmin veljelläni oli sikatila ennen EU- ja tehotuotantoaikoja. Siksi minulla on enemmän todellista tietoa niistä kinkuista kuin urbaanilegendoja levittävillä puskasta-ampujilla.


      • TuplaPaino
        tietojenantaja kirjoitti:

        Ei siitä siasta niin paljoa nestettä poistu, että suurin osa kinkusta olisi ns. lisättyä vettä!

        Ja sen suolaveden päätarkoitus on suolata eikä painoa nostaa. Se ruiskusuolaus on nopein - ja edullisin - tapa suolata. Sammiossa suolavedessä suolaaminen kestäisi niin kauan ja vaatisi enemmän tilaa, että kinkun hinta nousisi huomattavasti.

        Enkä ole kauppias tai työskentele elintarviketeollisuudessa, mutta vanhemmillani ja myöhemmin veljelläni oli sikatila ennen EU- ja tehotuotantoaikoja. Siksi minulla on enemmän todellista tietoa niistä kinkuista kuin urbaanilegendoja levittävillä puskasta-ampujilla.

        Ei kukaan olekaan väittänyt, että "suurin" osa kinkusta olisi suolattua vettä. Kuten mainitsit on ruiskusuolaus vain tapa saada halvalla suolaa lihan sisään samalla tosin saada lihalle painoa lisää. Tämä sama toistuu niin monissa "lihajalosteissa", että flesun keittyminen paistumisen sijaan on todellisuutta arkitodellisuudessa eikä missään sukutiloilla. Ota mikä tahansa pakattu lihajaloste ja koita ruskistaa se - ei onnaa pannun lämpötilasta huolimatta , kun suolanesteet pukkaa läpi ja flesu keittyy paistamisen sijaan. Urbaanilegendat sikseen ja käytännön kokemukset kunniaan.


    • parma de serrano

      Ilmakuivaaminen vie hyvin pitkän aikaa ja sen jälkeen kinkku niin kallista, ettet sinä sitä raaski ostaa. Vilkaisepa ilmakuivattujen serrano- ja parmankinkkujen hintoja!

      Eikä siitä ilmakuivaamalla edes tule lähellekään joulukinkun makuista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      452
      2315
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      238
      2076
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      189
      1592
    4. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      109
      1571
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      53
      1345
    6. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      3
      1341
    7. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      151
      1326
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      52
      1226
    9. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      68
      1105
    10. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      101
      1069
    Aihe