Kinkun vesi

Kuivakinkku

Nykyään on paljon kinkkua, jossa paljon vettä. Miksi kinkkuja ei ilmakuivata, vaan vesisuolataan? Se ei kuitenkaan ole paras tapa.

9

451

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiskin tällä puolen

      Voisiko se johtua vaikka siitä, että meidän joulukinkku on suolavedessä maustettua? Ilmakuivaus on ihan muiden maiden juttu.

    • näinnehuijaa

      Valitettavasti nykyiset kinkut eivät ole suolavedessä liotettuja vaan niihin on ruiskutettu suolavettä sisään tarkoituksena nostaa kinkun painoa ja näin saada parempi hinta valmistajille - suolavesi kun nyt on lähes ilmaista. Saman näkee oikeastaan kaikissa lihajalosteissa. Varsinkin kana- ja broilerivalmisteet väkisinkin pyrkivät keittymään nesteessään - oli pannun lämpö miten korkea tahansa - tehden mahdottomaksi saada ruskean rapeaa pintaa niihin.

      • Tuunaaja1

        ....lisätään suolavettä että saadaan parempi hinta valmistajalle?
        Tuotteet jotka esim. Joulukinkku joka on valmiiksi suolattu maksaa alkaen n. 4€ kg, suolaamattomat linkit maksavat alkaen 9 € kg. Eli kyllä suolaus on tehty kuluttajia varten ja näkyy myös hinnassa alentavana.
        Lihavalmisteissa esim. saunapalvikinkku hintaa on pystytty alentamaan myös lihapitoisuutta laskemalla (lisäämällä suolavettä), kuluttajat ovat halunneet edullisempia tuotteita ja ostavat myös näitä paljon. Halvimmat saunapalvikinkut maksavat n 5 € kg.

        Että sillee......
        Toivoisin että täällä puhuttaisiin asiasta kokototuudella, eikä yksipuolisella tarkastelulla ilman faktatietoa :)


    • weetabix=shit

      Esim. Norjassa lammas suolataan ja sen jälkeen ilmakuivataan. Aivan helkutin hyvää. Kinkulle voisi tehdä saman, mutta eihän weetabixin mafia sitä voi sallia. Jää suolavesikatteet saamatta.

    • biologiaaaa

      No - itse asiassa sinussakin on likimain kaksi kolmannesta vettä. Samoin muissakin eläimissä, esim. siassa.

      Siitä se suurin osa kinkunliemestä muodostuu, ei mistään lihaan pumpatusta vedestä. Mietipä, kuinka paljon on 2/3 kymmenkiloisesta kinkusta - aikamoinen osa jää siihen vielä paiston jälkeenkin!

      • helmiäsioille

        Ihmisen massasta on noin 60 prosenttia vettä - elävänä. Teurastetussa siassa nesteen osuus on jo huomattavasti alhaisempi poislasketun veren ja tuotantoprosessin aikaisen kuivumisen vuoksi.

        Valitettavasti suurin osa kinkusta valuneesta nesteestä on siihen ruiskutettua suolavettä, jonka ainoa tarkoitus on nostaa kinkun painoa ja näin luoda paremmat katteet lihanjalostusteollisuudelle.

        Ilmakuivatusta kinkusta taas ei saa tekemälläkään hyvää joulukinkkua. Se on parempi nauttia muilla tavoin.


      • tietojenantaja
        helmiäsioille kirjoitti:

        Ihmisen massasta on noin 60 prosenttia vettä - elävänä. Teurastetussa siassa nesteen osuus on jo huomattavasti alhaisempi poislasketun veren ja tuotantoprosessin aikaisen kuivumisen vuoksi.

        Valitettavasti suurin osa kinkusta valuneesta nesteestä on siihen ruiskutettua suolavettä, jonka ainoa tarkoitus on nostaa kinkun painoa ja näin luoda paremmat katteet lihanjalostusteollisuudelle.

        Ilmakuivatusta kinkusta taas ei saa tekemälläkään hyvää joulukinkkua. Se on parempi nauttia muilla tavoin.

        Ei siitä siasta niin paljoa nestettä poistu, että suurin osa kinkusta olisi ns. lisättyä vettä!

        Ja sen suolaveden päätarkoitus on suolata eikä painoa nostaa. Se ruiskusuolaus on nopein - ja edullisin - tapa suolata. Sammiossa suolavedessä suolaaminen kestäisi niin kauan ja vaatisi enemmän tilaa, että kinkun hinta nousisi huomattavasti.

        Enkä ole kauppias tai työskentele elintarviketeollisuudessa, mutta vanhemmillani ja myöhemmin veljelläni oli sikatila ennen EU- ja tehotuotantoaikoja. Siksi minulla on enemmän todellista tietoa niistä kinkuista kuin urbaanilegendoja levittävillä puskasta-ampujilla.


      • TuplaPaino
        tietojenantaja kirjoitti:

        Ei siitä siasta niin paljoa nestettä poistu, että suurin osa kinkusta olisi ns. lisättyä vettä!

        Ja sen suolaveden päätarkoitus on suolata eikä painoa nostaa. Se ruiskusuolaus on nopein - ja edullisin - tapa suolata. Sammiossa suolavedessä suolaaminen kestäisi niin kauan ja vaatisi enemmän tilaa, että kinkun hinta nousisi huomattavasti.

        Enkä ole kauppias tai työskentele elintarviketeollisuudessa, mutta vanhemmillani ja myöhemmin veljelläni oli sikatila ennen EU- ja tehotuotantoaikoja. Siksi minulla on enemmän todellista tietoa niistä kinkuista kuin urbaanilegendoja levittävillä puskasta-ampujilla.

        Ei kukaan olekaan väittänyt, että "suurin" osa kinkusta olisi suolattua vettä. Kuten mainitsit on ruiskusuolaus vain tapa saada halvalla suolaa lihan sisään samalla tosin saada lihalle painoa lisää. Tämä sama toistuu niin monissa "lihajalosteissa", että flesun keittyminen paistumisen sijaan on todellisuutta arkitodellisuudessa eikä missään sukutiloilla. Ota mikä tahansa pakattu lihajaloste ja koita ruskistaa se - ei onnaa pannun lämpötilasta huolimatta , kun suolanesteet pukkaa läpi ja flesu keittyy paistamisen sijaan. Urbaanilegendat sikseen ja käytännön kokemukset kunniaan.


    • parma de serrano

      Ilmakuivaaminen vie hyvin pitkän aikaa ja sen jälkeen kinkku niin kallista, ettet sinä sitä raaski ostaa. Vilkaisepa ilmakuivattujen serrano- ja parmankinkkujen hintoja!

      Eikä siitä ilmakuivaamalla edes tule lähellekään joulukinkun makuista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hannu Pikkarainen ehdottomaan vankeuteen

      KKO tuomitsi 1 v 9 kk. Tämä ei ole Hannulle ilon päivä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      367
      3987
    2. Kuka on mystinen heppamies?

      Nyt tänne vinkkejä siitä kuka on Martinan seurassa viihtyvä hevosmiljonääri. On tullut jo muutamia nimiä esiin keskustel
      Kotimaiset julkkisjuorut
      109
      1443
    3. Muutto ei ratkaise mitään.

      Sielläkin on naapurit. 😉 Nähdään?
      Ikävä
      94
      1297
    4. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      65
      1104
    5. Yksi iso yllätys luvassa The Summit Suomi -finaalijaksossa - Tiesitkö nämä Summit-loppukolmikosta?

      The Summit Suomi on tarjoillut yllättäviä pudotuksia ja melkoisen määrän pelkkää kisaajien vaelluksen kuvaamista Norjass
      Tv-sarjat
      14
      927
    6. Perjantaita!

      Miltä kaivattusi tuoksuu? Tuli mieleen kun täällä usein mainitaan pahasta hajusta. 🤔
      Ikävä
      58
      917
    7. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      38
      880
    8. Voi että! Sergey Hilman paljastaa Race Across the World -kuvauksista: "Tämä oli se paras jekku"

      Tykätään! Aikamoinen pari tämä Sergey Hilman ja Sini Sabotage - herättävät varmasti vahvoja tunteita suuntaan sun toise
      Suomalaiset julkkikset
      12
      877
    9. Ei sua mies varmaan kauheasti haittaa

      Jos otan sut omakseni, tässä lähiaikoina ❤️
      Ikävä
      65
      861
    10. Ei tullut konkurssia, tuli 3 karhua

      Olipas hyvä uutinen. Näin sitä vaan tunnetaan. Persut eivät onnistuneet tuhoamaan.. tätäkään
      Ähtäri
      60
      859
    Aihe