Kinkun vesi

Kuivakinkku

Nykyään on paljon kinkkua, jossa paljon vettä. Miksi kinkkuja ei ilmakuivata, vaan vesisuolataan? Se ei kuitenkaan ole paras tapa.

9

371

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiskin tällä puolen

      Voisiko se johtua vaikka siitä, että meidän joulukinkku on suolavedessä maustettua? Ilmakuivaus on ihan muiden maiden juttu.

    • näinnehuijaa

      Valitettavasti nykyiset kinkut eivät ole suolavedessä liotettuja vaan niihin on ruiskutettu suolavettä sisään tarkoituksena nostaa kinkun painoa ja näin saada parempi hinta valmistajille - suolavesi kun nyt on lähes ilmaista. Saman näkee oikeastaan kaikissa lihajalosteissa. Varsinkin kana- ja broilerivalmisteet väkisinkin pyrkivät keittymään nesteessään - oli pannun lämpö miten korkea tahansa - tehden mahdottomaksi saada ruskean rapeaa pintaa niihin.

      • Tuunaaja1

        ....lisätään suolavettä että saadaan parempi hinta valmistajalle?
        Tuotteet jotka esim. Joulukinkku joka on valmiiksi suolattu maksaa alkaen n. 4€ kg, suolaamattomat linkit maksavat alkaen 9 € kg. Eli kyllä suolaus on tehty kuluttajia varten ja näkyy myös hinnassa alentavana.
        Lihavalmisteissa esim. saunapalvikinkku hintaa on pystytty alentamaan myös lihapitoisuutta laskemalla (lisäämällä suolavettä), kuluttajat ovat halunneet edullisempia tuotteita ja ostavat myös näitä paljon. Halvimmat saunapalvikinkut maksavat n 5 € kg.

        Että sillee......
        Toivoisin että täällä puhuttaisiin asiasta kokototuudella, eikä yksipuolisella tarkastelulla ilman faktatietoa :)


    • weetabix=shit

      Esim. Norjassa lammas suolataan ja sen jälkeen ilmakuivataan. Aivan helkutin hyvää. Kinkulle voisi tehdä saman, mutta eihän weetabixin mafia sitä voi sallia. Jää suolavesikatteet saamatta.

    • biologiaaaa

      No - itse asiassa sinussakin on likimain kaksi kolmannesta vettä. Samoin muissakin eläimissä, esim. siassa.

      Siitä se suurin osa kinkunliemestä muodostuu, ei mistään lihaan pumpatusta vedestä. Mietipä, kuinka paljon on 2/3 kymmenkiloisesta kinkusta - aikamoinen osa jää siihen vielä paiston jälkeenkin!

      • helmiäsioille

        Ihmisen massasta on noin 60 prosenttia vettä - elävänä. Teurastetussa siassa nesteen osuus on jo huomattavasti alhaisempi poislasketun veren ja tuotantoprosessin aikaisen kuivumisen vuoksi.

        Valitettavasti suurin osa kinkusta valuneesta nesteestä on siihen ruiskutettua suolavettä, jonka ainoa tarkoitus on nostaa kinkun painoa ja näin luoda paremmat katteet lihanjalostusteollisuudelle.

        Ilmakuivatusta kinkusta taas ei saa tekemälläkään hyvää joulukinkkua. Se on parempi nauttia muilla tavoin.


      • tietojenantaja
        helmiäsioille kirjoitti:

        Ihmisen massasta on noin 60 prosenttia vettä - elävänä. Teurastetussa siassa nesteen osuus on jo huomattavasti alhaisempi poislasketun veren ja tuotantoprosessin aikaisen kuivumisen vuoksi.

        Valitettavasti suurin osa kinkusta valuneesta nesteestä on siihen ruiskutettua suolavettä, jonka ainoa tarkoitus on nostaa kinkun painoa ja näin luoda paremmat katteet lihanjalostusteollisuudelle.

        Ilmakuivatusta kinkusta taas ei saa tekemälläkään hyvää joulukinkkua. Se on parempi nauttia muilla tavoin.

        Ei siitä siasta niin paljoa nestettä poistu, että suurin osa kinkusta olisi ns. lisättyä vettä!

        Ja sen suolaveden päätarkoitus on suolata eikä painoa nostaa. Se ruiskusuolaus on nopein - ja edullisin - tapa suolata. Sammiossa suolavedessä suolaaminen kestäisi niin kauan ja vaatisi enemmän tilaa, että kinkun hinta nousisi huomattavasti.

        Enkä ole kauppias tai työskentele elintarviketeollisuudessa, mutta vanhemmillani ja myöhemmin veljelläni oli sikatila ennen EU- ja tehotuotantoaikoja. Siksi minulla on enemmän todellista tietoa niistä kinkuista kuin urbaanilegendoja levittävillä puskasta-ampujilla.


      • TuplaPaino
        tietojenantaja kirjoitti:

        Ei siitä siasta niin paljoa nestettä poistu, että suurin osa kinkusta olisi ns. lisättyä vettä!

        Ja sen suolaveden päätarkoitus on suolata eikä painoa nostaa. Se ruiskusuolaus on nopein - ja edullisin - tapa suolata. Sammiossa suolavedessä suolaaminen kestäisi niin kauan ja vaatisi enemmän tilaa, että kinkun hinta nousisi huomattavasti.

        Enkä ole kauppias tai työskentele elintarviketeollisuudessa, mutta vanhemmillani ja myöhemmin veljelläni oli sikatila ennen EU- ja tehotuotantoaikoja. Siksi minulla on enemmän todellista tietoa niistä kinkuista kuin urbaanilegendoja levittävillä puskasta-ampujilla.

        Ei kukaan olekaan väittänyt, että "suurin" osa kinkusta olisi suolattua vettä. Kuten mainitsit on ruiskusuolaus vain tapa saada halvalla suolaa lihan sisään samalla tosin saada lihalle painoa lisää. Tämä sama toistuu niin monissa "lihajalosteissa", että flesun keittyminen paistumisen sijaan on todellisuutta arkitodellisuudessa eikä missään sukutiloilla. Ota mikä tahansa pakattu lihajaloste ja koita ruskistaa se - ei onnaa pannun lämpötilasta huolimatta , kun suolanesteet pukkaa läpi ja flesu keittyy paistamisen sijaan. Urbaanilegendat sikseen ja käytännön kokemukset kunniaan.


    • parma de serrano

      Ilmakuivaaminen vie hyvin pitkän aikaa ja sen jälkeen kinkku niin kallista, ettet sinä sitä raaski ostaa. Vilkaisepa ilmakuivattujen serrano- ja parmankinkkujen hintoja!

      Eikä siitä ilmakuivaamalla edes tule lähellekään joulukinkun makuista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      12
      4570
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      91
      2356
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      564
      1785
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      101
      1491
    5. Tykkään sinusta ikuisesti

      Olet niin mukava ja ihana ihminen rakas. ❤️
      Ikävä
      9
      1453
    6. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      67
      1187
    7. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      1118
    8. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      219
      990
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      64
      967
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      948
    Aihe