Pilaako home koko ruoka-aineen?

Home Sweet Home

Margariiniin (Benecol) iski home. Onko koko tuote pilalla?

Muistaakseni juustoista on sanottu, että homeisen osan voi leikata pois ja loppu on käyttökelpoista. Onko totta, ja koskeeko muita ruoka-aineita?

28

5084

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • homesweathome

      Kyllä tuote on pilalla. Näkyvän homeen poisleikkaaminen ei auta, koska homesienen rihmasto on jo saastuttanut koko tuotteen.Sienen toksiineista ei pääse eroon vaikka leikkaisikin pois näkyvän homeen.

      Siis ajatus homeen leikkaamista pois on täysin väärin ja koskee myös muita ruoka-aineita, vaikka vanhan kansan mukaan home "parantaa" lauluääntä.

      Kansanperinne ei siis aina ole oikeassa vaikka joskus se myös osuu kohdilleen.

      • home kuulemma karkoittaa myös pirut pois :-)


    • öllölö

      Mun järkeen kävisi myös tuo, että kyllä ne homeitiöt vähintäänkin on levinnyt muuallekin kuin vain selvästi näkyvään kohtaan. Se, että kuinka haitallista niiden homeitiöiden syöminen on, on sitten eri juttu. Itselleni ei ole niin justiinsa jos kerran pari syö homeista ruokaa...

      • Hepo10

        Mutta onhan homejuustoakin myytävänä.


    • itiöitonkaikkialla

      Itseasiassa itiöt eivät ole se tärkein asia tässä vaan homesienen rihmasto, jota ei välttämättä pysty näkemään elintarvikkeessa. Se, että home on näkyvää elintarvikkeessa kertoo jo sen valmistuksen, kuljetuksen tai säilytyksen olleen virheellistä muodostaen riittävät olosuhteet homeen kasvulle (happi, kosteus, lämpötila...) poislukien tietysti tuotteet joissa home on tarkoituksellista ja pitkäaikaisen kokemuksen mukaan ihmiselle vaarattomia (sini- ja valkohomejuustot, ilmakuivatut lihatuotteet jne...) ja näin kyseinen elintarvike on jo muutenkin kyseenalaista ihmisravinnoksi. Evira kehoittaa olemaan käyttämättä homeisia tuotteita (joihin home ei luontaisesti kuulu) niiden mahdollisesti sisältämien toksiinien takia. Juustojen erityisasemasta homeen suhteen ei niin Valio kuin Evirakaan puhu mitään sivustoillaan. Itse en käyttäisi homehtunutta tuotetta vaikka tuskin pieni määrä sitä mitään suurta terveydellistä haittaa harvoin nautittuna aiheuttaisikaan.

      • homesick hile

        Mistä voi päätellä homejuustosta, onko siinä ylimääräistä "väärää" hometta? Jos sitä on jonkin aikaa säilytetty jääkaapissa.


      • FungusRuttus
        homesick hile kirjoitti:

        Mistä voi päätellä homejuustosta, onko siinä ylimääräistä "väärää" hometta? Jos sitä on jonkin aikaa säilytetty jääkaapissa.

        Ulkonäöstä ja hajusta. Jos siinä näkyy normaalista poikkeavaa kasvustoa (nukkamaisuutta, erivärisyyttä jne...) tai tuotteen haju on muuttunut tunkkaiseksi jättäisin syömättä, mutta noin yleisesti vain yhden homesienikannan on mahdollista elää samalla alustalla. Juuri sen takia homeet tuottavat toksiineja - suojellakseen omaa elintilaansa.


      • Periaatteessa kai, jos olisi iso juustonmötikkä ja homeelle otollisia kasvuoloja olisi vain jossain osassa juustoa, esimerkiksi kosteutta jäänyt juuston muoviin, niin ei kai rihmasto välttämättä koko juustoon ole levinnyt.


    • Mieluummin voita

      Margariineja ei nyt muutenkaan kannata syödä, joten heitä vain surutta roskiin.

      • oota vaan

        Muutaman vuoden päästä voi on taas "out" ja hirveen vaarallista


      • battöör
        oota vaan kirjoitti:

        Muutaman vuoden päästä voi on taas "out" ja hirveen vaarallista

        "New age"-hihhuleiden innon laantuessa karppaaminen toki on pois muodista, mutta se ei silti tee voista vaarallista kohtuudella nautittuna. Hirvet nyt taas ovat aina vaarallisia.


    • riippuu ruuasta

      Se, voiko ruokaa syödä, riippuu ihan elintarvikkeesta ja sen tiiviydestä. Esim. leipä on tosi huokoista materiaalia, ja jos sen pinnalla näkyy hometta, niin todennäköisesti home on levinnyt koko leipään eikä sitä kannata enää syödä. Sen sijaan esim. hilloa voi huoletta syödä, vaikka pinnalla olisikin hometta, kun vaan ottaa homehtuneen kohdan ja riittävästi siitä ympäriltä pois. Homeet eivät kasva hapettomissa oloissa vaan tarvitsee happea, joten se ei pääse pureutumaan pintaa syvemmälle. Olettaisin, että margariinin kanssa sama homma. Kaikki pintakerros kun kuoritaan riittävän paljon homeisen kohdan ympäriltä, niin loppuosan ei pitäisi olla saastunutta. Toki jos hometta on vaikka purkin kannessa tms, niin äkkiähän se siitä leviää takaisin margariinin pinnalle.

    • tolkkua kehiin

      Taas kerran hienohipiäisten keskustelukerho vouhkaa. Minäkin leikkasin ennen leivän homeiset kohdat pois mutta sitten kokeilin syödä ne eikä ilmennyt mitään vaivoja. Samoin ennenaikaan homehtunut hillo syötiin, vain pintahome kuorittiin pois. Naurettavia juttuja: jos juuston pinnassa on joku homepilkku niin kaikki pitää heittää roskiin.

      Tällä menolla ihmisen pitää tulevaisuudessa pukeutua ilmastoituun avaruuspukuun jos lähtee metsään kävelemään.

      Ihmisen pitää kehittää vastustuskykyään, esim. meikäläisellä ei ole ollut flunssaa/influenssaa 70-luvun jälkeen enkä ole koskaan ottanut sitä varten kehitettyjä rokotuksia. Tosin on 2-tyypin diabetes.

      • Tolkkua_kehiin_osa2

        Tiedän yllä olevan kommentin olevan pelkkää provosointia ja typerää sellaista, mutta jottei kenellekään tulevaisuudessa tätä lukevalle jäisi epäselväksi niin älkää syökö toistuvasti homeisia ruokia vaikka näin vanha kansa opettaisi. Toistuvalla homeen syömisellä on todettu olevan monia haittavaikutuksia, kuten maksa- ja munuaisongelmia sekä syöpää.

        Ihmiselle pitkällä aikavälillä vaarallisten aineiden pois jättäminen ruokavaliosta on vielä kaukana tuosta avaruuspuvussa metsään lähtemisestä.

        Mutta mistä mitään tiedän... Minulla oli flunssa viime kesänä


    • pelottaa

      Ostin Tallinnasta peltipurkissa Saarenmaan maustekalaa. En katsonut tarkemmin purkin säilytystekstejä. Arvelin, että tietysti sitä voi säilyttää huoneen lämmössä. Muutaman kuukauden päästä huomasin, että purkki oli pullistunut. Katsoin tarkemmin ja kyljessä luki, että säilytettävä jääkaappilämpötilassa. Avasin ja kokeilin parilla kalalla tuleeko vatsaoireita. Kala oli vetelän näköistä. Ei tullut oireita, niin söin loput parin kolmen päivän aikana. En tiedä oliko hometta mutta maussa ei ollut suurempaa vikaa.

      Älkää hyvät ihmiset olko niin vauhkoja! Elettiin sitä keskiajallakin ja jopa sitä ennen.

      • Trolli_vai_tositarina

        Pullistunut purkki on kohtuu selvä merkki mikrobitoiminnasta. Hyvä että teikäläiselle ei mitään käynyt, mutta itse en lähtisi kalapurkin takia terveyttä riskeeraamaan. Mikäli olet kuullut Clostridium botulinum joskus niin tiedät mitä tarkoitan, ja jos et niin älkää ihmiset täältä keskustelupalstalta hakeko tämän tyyppisiä ohjeita.
        Homeet ei kasva hapettomissa olosuhteissa eli niitä et tule sieltä purkista löytämään. On silti muita asioita mietittävänä kuin nuo homeet.
        Keskiajalla elinajan odote ei luultavasti ollut aivan samaa luokkaa kuin nykyään, joten en lähtisi aivan sieltä hakemaan neuvoja. Taisi olla sen ajan hygieniasta ja ruokamyrkytyksistä jonkinlaista korrelaatiota joku löytänyt, mutta astmaa tuskin paljoakaan löytyi.


    • Puhdistusta

      Korostan uudelleen nimimerkki Trolli_vai_tositarinan edellistä kirjoitusta.

      Pullistuneissa säilykepurkeissa ei siis ole missään nimessä kyse tavallisesta homeesta. Siinä ilmatiivissä, hapetttomassa purkissa voi piillä botuliini eli ihan muun luokan myrkky kuin "ystävällinen" leivänpäällyshome. Botuliinia esiintyy myös muissa elintarvikkeissa.

      Googlatkaa. ystävät hyvät, ja arvioikaa riskit, ennen kuin syötte mitä tahansa epämääräistä.

    • ei.uskalla

      Kävin matkalla ja mukana oli pari eväsleipää joissa makkaraa välissä. Olivat aika lailla homeessa kun söin ne. Samalla lailla kuin ennenkin, ei mitään haittavaikutuksia. Ihmiseltä häviää vastustuskyky jos ylireagoi kaikkeen. Sitten kun menee vaikka Aasiaan matkalle niin saa jatkuvaa mahatautia kun on liian "hygieeninen".

    • homehtunutko

      Ylihygieenisyyttä vastustaessakaan ei mielestäni ole silti parasta aloittaa syömällä homeista ruokaa tieten tahtoen. Toksiinit on myrkkyjä, ei hyväksi ihmiselle eikä asialla ole mitään tekemistä ylihygieenisyyden kanssa.
      Mulla on käynyt useamman kerran margariinin kanssa niin että hometta on alkanut esiintyä ensin päällisen alumiinipaperin rypyissä. Koska näin alkoi käydä useammalle rasialle ja se jurppi aloin miettiä syytä. Pesin jääkaapin ruokasoodavedellä ja olen alkanut katselemaan, en hysterisoimaan, mitä sieltä löytyykään ja heitellyt pois huonoksi menneet jutut. Lisäksi olen alkanut tarkkaamaan että en kanna hirveästi muruja veitsessä rasiaan, jostainhan se homehtuminen alkunsa saa. Ja sen alumiinipaperin olen poistanut kokonaan aina kun avaan uuden rasian.

      • hygena

        Homeet ja toksiinit (myrkyt) ei ole sama asia. Jokaisella sisäänhengityksellä ihminen saa monia homeita keuhkoihinsa. Homeetonta on sairaaloiden leikkaussaleissa ja lääketehtaissa.

        Outoa jos jääkaappiin alkaa muodostua hometta, säädöt on pielessä tai siellä on tosi vanhaa tavaraa.
        Ihmisen terveyteen vaikuttaa moni asia, esim. Suomessa on allergioita 8 kertaa enemmän kuin rajan takana Itä-Karjalassa.


      • oukkonäaatellu

        Miten voi margariinipaketti homehtua? Hmm, jos noin harvakseltaa voitelurasvaa käytät, niin kannattaisiko jättää se kokonaan pois ja siirtyä vaikka neitsytoliiviöljyllä dippaamiseen? Tulee muuten hyvää leipää!


    • eikö.alakaan.vaikuttaa

      Tässä ei ole juuri homeesta kysymys vaan ruoan syötävyydestä. Ostin Tallinnan keskturgilta päivällä jogurttia muutaman muovipullon jotka oli pahvilokerikossa pöydällä, siis ei viileässä tilassa. Panin ne jääkaappiin ehkä kymmenen tunnin päästä kotona. Huomasin että päiväys oli reilun viikon takainen. Join enkä ole ainakaan vielä kuollut vaikka tästä on jo 3 päivää aikaa.

    • turha.pelko.on.turhaa

      Kävin sienessä. Söin niitä pikku hiljaa useamman päivän aikana. Sienet oli ulkona. 3 päivän vanhana joissain sienissä oli seittimäistä hometta. Kiehautin ja paistoin pannulla, rouskuja ja haperoita. Ei tullut minkäänlaisia mahavaivoja.

    • sinisenä.homeesta

      Kyllä se home tappaa! Minä en ainakaan syö homeista juustoa.
      Kerran näin jopa kaupassa homehtunutta juustoa.

    • ei.kultaa.vaikka.kiiltää

      Jokaisella sisäänhengityksellä ihminen saa hometta keuhkoihinsa. Taas on keksitty yksi vouhkaamisen aihe. Muuten, kaupan lähdevedessä, jos se on ollut kauan hyllyssä, on bakteereja monikymmenkertaisesti enemmän kuin kraanavedessä. Silti sitä mainostetaan raikkaana terveysjuomana.

    • juustomainen
    • pahhhhhh

      Fobiaa liikkeellä palstoilla? :D

      Riippuu tuotteesta. Ja homeen määrästä. Mitä pehmeämpi/vetisempi/huokoisempi tuote, sen herkemmin home pääsee saastuttamaan koko tuotteen. Jos tuote ei ole läpihomeessa, eikä muuten pilalla, niin muu osa tuotteesta voi hyvin kelvata vielä syötäväksi. Maistamalla ja haistamalla sen huomaa. Mulla on joskus juustot homehtuneet, tai leivästä toinen puoli, niin leikkaan vain homeet pois. Ei nämä homeet, vaikka vähän niitä söisitkin, sinua sairastuta. Sitä sattuu niin harvoin, ja suurin osa niistä tuhoutuu kuitenkin vatsahapoissa. Me saadaan muutenkin homeitiöitä jatkuvasti kehoomme, varsinkin syksyisin ja yleensä kuumilla ja kosteilla keleillä. Keho kyllä huolehtii niistä. Vasta sitten, kun popsit reilusti hometta ja toistuvasti, se voi sairastuttaa sinut. Vrt. esim. asuntojen kosteusvauriot, joista hengittelet tai saat käsien yms. kautta homeitiöitä yms. mikrobeja runsaasti jopa vuosikausia, ennen kuin alat oirehtimaan. Eli vähän homehtunutta tuotetta ei tarvii säikähtää eikä automaattisesti heittää pois.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tyttäreni kuoli lihavuusleikkaukseen.

      Miettikää kuiten 2 kertaa, ennenkuin menette lihavuusleikkaukseen.
      Terveys
      350
      8878
    2. 1 Eurolla 35 euroa, 1.5x minimikerroin, 0x kierrätys ja minimitalletus vain 5e!

      Noniin nyt pamahti sitten VB:ltä älyttömän kova tarjous ensitallettajille. Euron panoksella 35 euroa jos kokkishown voit
      Pitkäveto
      1
      2581
    3. Viiimeinen viesti

      Sinulle neiti ristiriita vai mikä nimesi sitten ikinä onkaan. Mulle alkaa riittää tää sekoilu. Oot leikkiny mun tunteill
      Suhteet
      69
      2358
    4. Mikä olisi sinun ja kaivattusi

      Tarinan kertovan elokuvan nimi?
      Ikävä
      179
      1955
    5. epäonnen perjantain rikos yritys

      onpa epäselvä kuva, tuolla laadullako keskustaa tarkkaillaan lego hahmotkin selvempiä
      Kajaani
      16
      1542
    6. Yllätyspaukku! Vappu Pimiä rikkoi vaikean rajapyykin yllättävässä bisneksessä: "Nyt hymyilyttää...!"

      Wau, onnea, Vappu Pimiä, upea suoritus! PS. Pimiä tänään televisiossa, ohjelmatietojen mukaan hän on Puoli seiskassa vie
      Suomalaiset julkkikset
      9
      1401
    7. Onko kaivattusi täysin vietävissä ja

      vedätettävissä?
      Ikävä
      112
      1347
    8. Suomessa ei ole järkeä tarjota terveyspalveluita joka kolkassa

      - Suomen väestötiheys 1.1.2022 oli 18,3 asukasta maaneliökilometriä kohden. - Uudenmaan maakunnassa asuu keskimäärin 18
      Maailman menoa
      184
      1328
    9. RÖTÖSHERRAT KIIKKIIN PUOLANGALLA.

      Puolankalaisilla tehtävä ryhmäkanne itsensä yleintäneistä rötöstelijöista, sekä maksattaa kunnan maksama tyhmän koplan j
      Puolanka
      60
      1310
    10. Kirjoitin sinulle koska

      tunnen sinua kohtaan niin paljon. Sydäntäni särkee, kun kätken ihastumisen, kaipauksen, sinua kohtaan tuntemani lämmön j
      Ikävä
      42
      1227
    Aihe