999

leipuri limppu

Neuvokaa miten saan kuohkeita pehmeitä sämpylöitä koti konstein ,jos teen ohjeen mukaan tulee kovia käperöitä ja mauttomia ???????????????????

12

292

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ellu-Eveliina

      Tee taikina yleiskoneella, niin saat taikinaan kunnon sitkon. Älä lisää kaikkea jauhomäärää vaan jätä osa auhoista pöydälle leipomisaiheessa käytetäväksi. Makua saat kun lisään auringonkukansiemeniä, erilaisia ryynejä, porkkanaraastetta, kotikaljan mäskiä (on mutuen tosi hyvää!), silputtua sipulia...

    • leipuri hiivala

      Itse leivon sämpylätaikinan aina käsin, kuohkeita saa kun vaivaa taikinan kunnolla ja jättää hieman löysäksi, viimeksi tein juustosämpylöitä ja todella hyviä tuli :D Leivoin vain taikinan tangoksi kohotuksen jälkeen (30min) ja leikasin sopivan kokoisia paloja pellille ja kohotin vielä toiseen kertaan.(10min)

      Suolaa yleensä itse laitan hippusen enemmän kun ohjeissa on, mutta ne ovatkin näitä "herkkuja" eli tulee tehtyä vaan n. 2kk välein.

    • leipuri limppu

      Tein viimeksi yleiskoneella puolet maitoa ja puolet vettä ja jauhoina sämpyläjauhoja hiivana tuore hiiva noin kolmas osan jauhojen määrästä korvasin ruis jauholla mutta tulos kovia ,painavia käperöitä mikö mulla miehen alulla tässä nyt jokin päin p....ttä neuvokaa hyvät naiset olen 40v ruokaa laittanut .

      • M**

        Kannattaa kiinnittää huomiota myös nesteen lämpötilaan. Tuorehiivan kanssa 38 asteinen neste on paras, se ei saa olla kuumempi. Käytän lihamittaria lämpötilan mittaamisessa. Hiivan kannattaa antaa tekeytyä nesteen ja sokeri/siirapin kanssa ennen muiden ainesten lisäystä. Sokeria tms muuta hiivan ravinnettahan käytät? Ruisleseet antavat kivasti makua. Kuohkea lopputulos on varminta kun vehnä- ja/tai hiivaleipäjauhoja on 2/3 osa kokonaismäärästä ja tuo 1/3 muuta kuten hiutaleita, leseitä ja rouheita. Kokonaisjauhomäärä on hieman isompi kuin 2xnestemäärä. Eli jos on 5 desin taikina niin 10 desin jauhomäärän jälkeen kannattaa seurata tarkkaan josko riittäisi. Yleiskoneella alkaa muodostumaan taikinapallo, kun on riittävästi jauhoja. Sitten voi vain vähän varovasti lisäillä ennen kohotusta. Kohotukseen jälkeen jauhoiset käden usein riittävät sämpylöiden tekemiseen. Lusikkaa voi käyttää apuna ja silläkin muotoilla. Jauhoja ei meinaan kannata vain sen vuoksi tunkea liikaa taikinaa, jotta sämpylät saa muotoiltua. Kyllä ne kokkareet tasoittuvat kohotessa eli ei niistä kannata ennen kohotusta yrittää tehdä sileäpintaisia palloja.


    • sämpyläinen

      Minä jätän taikinan pehmeäksi, siis vähennän jauhon määrää. Kun taikina on saanut kohota jonkin aikaa otan sen leivottavaksi. Laitan leivonta-alustalle öljyä tai voisulaa ja pyöritän siinä sämpylät niin pehmeä taikina ei tartu käsiin.

    • leipuri limppu

      Kiitos tuli hyviä vinkkejä sämpylöitten tekoon täytyy kokeilla hyviä ohjeita heti ensi tilassa . Toivotan kaikille vinkkien antajille Oikein Lämmintä Joulua ,huomaan etten ole täällä ylsin sämpylöitä värkkäämässä.

      ps. arvostan koti ruokaa olen eläke mies itä-suomesta Kaunis Kiitos!!!!!

    • leipuri limppu

      tein illalla sämpylöitä sämpyläj.ja maitoon vähän ruislesettä hyvin kohosi ,mutta pellillä levisi litteäksi kohotessaan oliko liian notkea taikina ??????????????

      • jauho ja hiiva

      • Vielä onnistut!

        Vaivasitko taikinan koneelle vaiko käsin? Kun taikinaan on saanut sopivan sitkon niin silloin se ei leviä litteäksi vaan kokoaa ylöspäin. Tuosta sinun on hyvä jatkaa. Jos maku oli kohdillaan niin vaivaa seuraavalla kerralla taikinaa enempi että siitä tulee kimmoisa ja aavistus vain jauhoja lisää. Tulos paranee uskoisin.

        Äidilläni oli tapana tehdä litteitä sämpylöitä. Taikina oli niin löysää, että hän lusikoi sitä pelllille. Ai että olivat makoisia. Litteät sämpylät olivat kuohkeita ja ne halkaistuna sopivat mainiosti leivänpaahtimeen.


    • leipuri limppu

      Käsin vaivasin voi olla, etten vaivannut tarpeeksi muuten maku oli hyvä mutta lituskaksi jäivät .Nyt seuraavalla kerralla teen koneella taikinan Kiitos jo etukäteen
      hyvistä neuvoista.
      Tuntuu niin yksinkertaiselta asialta leipominen ,mutta onnistuminen ei niin
      helppoa olekaan mutta teen niin kauan ennen kun onnistun .

    • leipuri limppu

      Tein sämpylöitä yleiskoneella veivasin aika notkea taikina hyvin taikina kohosi ,,,,,,,,mutta tehtyäni sämpylöiksi ei kohonnut kuin vaivaisen verran vaikka olivat lämpimässä melkein tunnin ei tullut ilmavia kuohkeita niinkun toivoin
      "aika käperöitä jos sanon suoraan

    • karvasmandele

      Minä leivon sämpylöihin sian läskiä, sillä saa tosi mehukkaita ja maukkaita sämpylöitä. Hiivaa laitan aina 10kertaisen määrän mitä ohjeessa. Sämpyläni kohoavat niin kuohkeiksi, että ovat suorastaan kuin vaahtomaisia räjähtäneitä ilmapalloja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sä et pääse yli, mä en pääse yli

      Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V
      Ikävä
      141
      1775
    2. Hirvittävä onnettomuus.

      Voimia ja lohdutusta suuressa surussanne🙏🙏.
      Rovaniemi
      40
      1678
    3. Hei sinä nainen

      Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa
      Ikävä
      63
      1430
    4. Missä väleissä ollaan

      Jatkossa? Vai ollaanko missään? Koetko ikäväksi näkemisen)
      Ikävä
      68
      1315
    5. Kelan perkeleellinen käytäntö

      Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei
      Maailman menoa
      216
      1197
    6. Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?

      Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi
      Maailman menoa
      279
      1123
    7. Riittääkö vielä

      Pelkät kuvat? 😉
      Ikävä
      70
      1093
    8. Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."

      Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää
      Suomalaiset julkkikset
      19
      979
    9. Mitä toivot

      Välienne olevan?
      Ikävä
      74
      955
    10. Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta

      Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps
      Maailman menoa
      106
      898
    Aihe