Kysymys kuivalihasta

Luolamies

Luin mielenkiinnolla alemman ketjun kuivalihasta. Sain sen kuvan, että kuivalihaa syödään sellaisenaan, ilman että siitä valmistetaan kuumentamalla ruokaa. Olenko oikeassa? Jos asia on noin, niin onko aivan varmaa, että että lihasta ei voi saada mitään tautia? Tarkoitan, että tappaako suola ja kuivuminen kaikki taudinaiheuttajat?

7

4328

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • R-dmr

      Juu, kyl paikkans pitää, ei siin mikään bakteeri jää kyl elään kun kuivatuksen vaan suorittaa oikeaoppisesti oikeaan aikaan, lapis tammikuun lopusta maaliskuun puoleen väliin on oikea aika. Ja säilytys pakastimes. Ja voi kyl hyvis ajoin ottaa poiski sieltä, meinaan säilyy parikin viikkoa huoneenlämmössäki, mut sit kyl tahtoo jo liiaksi kuivua ja sitkistyä.

      • Luolamies

        Onnistuisiko kuivalihan valmistaminen pienessä mittakaavassa pakastimessa? Pieninä suikaleina, ilman muovipussia?


      • R-dmr
        Luolamies kirjoitti:

        Onnistuisiko kuivalihan valmistaminen pienessä mittakaavassa pakastimessa? Pieninä suikaleina, ilman muovipussia?

        Empä ole kyl tuolleen ajatellu. Ei taida onnistua, se kun se lihan kuivuminen hyväksi vaatii pakkasen lisäksi talviaurinkoa ja ei tuulikaan pahitteeksi ole. Tämä tietty riippuu keväästä, joka kevät ei tule ihan samanlaiset lihat,parhaat lihat tulee ku pakkanen jäädyttää öisin ja aurinko sulattaa päiväl, se mureuttaa mut samalla kuitenki kuivaa sisältäki. Ainahan sitä silti voi kokeilla...


      • Reitari
        R-dmr kirjoitti:

        Empä ole kyl tuolleen ajatellu. Ei taida onnistua, se kun se lihan kuivuminen hyväksi vaatii pakkasen lisäksi talviaurinkoa ja ei tuulikaan pahitteeksi ole. Tämä tietty riippuu keväästä, joka kevät ei tule ihan samanlaiset lihat,parhaat lihat tulee ku pakkanen jäädyttää öisin ja aurinko sulattaa päiväl, se mureuttaa mut samalla kuitenki kuivaa sisältäki. Ainahan sitä silti voi kokeilla...

        Paras aika kuivalihan tekoon on napapiirin seudulla maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin ja ylempänä aina siihen asti, kun kärpäset tulevat. Pakkanen, aurinko ja tuuli tekevät tehtävänsä. Liha kuivuu nopeammin, mitä myöhemmin sen malttaa laittaa kuivumaan.

        Aiemmin kuivaliha oli todella suolaista, mutta nyt suolaakin on vähennetty ja se ei voi olla vaikuttamatta kuivumiseen ja lihan bakteeripitoisuuteen. Itse en ole koskaan sairastunut kuivaklihasta.

        Tammikuussa kuivumaan laitetun lihan kuivuminen kestää pari kuukautta, mutta maalis-huhtikuussa aikaa menee vain parisen viikkoa. Pakastimessa en usko, että liha kuivuu oikealla tavalla. En tiedä myöskään selitystä sille, kun jotkut väittävät, että joku Pudasjärven seutu (noin 140 - 150 km etelään Rovaniemeltä) on eteläisimpiä alueita, jossa kuivalihaa voi kuivata. Miksei etelämmässä?


      • R-dmr
        Reitari kirjoitti:

        Paras aika kuivalihan tekoon on napapiirin seudulla maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin ja ylempänä aina siihen asti, kun kärpäset tulevat. Pakkanen, aurinko ja tuuli tekevät tehtävänsä. Liha kuivuu nopeammin, mitä myöhemmin sen malttaa laittaa kuivumaan.

        Aiemmin kuivaliha oli todella suolaista, mutta nyt suolaakin on vähennetty ja se ei voi olla vaikuttamatta kuivumiseen ja lihan bakteeripitoisuuteen. Itse en ole koskaan sairastunut kuivaklihasta.

        Tammikuussa kuivumaan laitetun lihan kuivuminen kestää pari kuukautta, mutta maalis-huhtikuussa aikaa menee vain parisen viikkoa. Pakastimessa en usko, että liha kuivuu oikealla tavalla. En tiedä myöskään selitystä sille, kun jotkut väittävät, että joku Pudasjärven seutu (noin 140 - 150 km etelään Rovaniemeltä) on eteläisimpiä alueita, jossa kuivalihaa voi kuivata. Miksei etelämmässä?

        No joo, tosta kuivausajankohdasta voi olla montaa mieltä...Kuivaa ne myöhemmin nopeemmin, mut pakkane mureuttaa. Ja jos huonosti käy ni hongittuu,eikä sit hyvät.Ite Laitan tammihelmikuun vaihtees, ja hyvät tullee kolmes neljäs viikos. Pitää vaan laittaa eteläpuolelle talon seinästä.

        Kyllä sitä voi ihan hyvin etelässäki kuivata, luulisin. Ite ainakin söin joskus Maltalla ilmakuivattua mullikkaa, eikä se juuri omatekosista eronnu ku suolan määräs...

        Vaik olis vähemmänki suolaa, ni ei siin kyl mitään bakteereita ole, kunhan liha on kuivunut "läpi",eli kiinteä ja tumma sisältäki. ja tosiaan muistaa ottaa ne pois kuivaamasta ennenku paskakärpäset alkaa lentämään.


      • kuivanlihan syöjä
        Reitari kirjoitti:

        Paras aika kuivalihan tekoon on napapiirin seudulla maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin ja ylempänä aina siihen asti, kun kärpäset tulevat. Pakkanen, aurinko ja tuuli tekevät tehtävänsä. Liha kuivuu nopeammin, mitä myöhemmin sen malttaa laittaa kuivumaan.

        Aiemmin kuivaliha oli todella suolaista, mutta nyt suolaakin on vähennetty ja se ei voi olla vaikuttamatta kuivumiseen ja lihan bakteeripitoisuuteen. Itse en ole koskaan sairastunut kuivaklihasta.

        Tammikuussa kuivumaan laitetun lihan kuivuminen kestää pari kuukautta, mutta maalis-huhtikuussa aikaa menee vain parisen viikkoa. Pakastimessa en usko, että liha kuivuu oikealla tavalla. En tiedä myöskään selitystä sille, kun jotkut väittävät, että joku Pudasjärven seutu (noin 140 - 150 km etelään Rovaniemeltä) on eteläisimpiä alueita, jossa kuivalihaa voi kuivata. Miksei etelämmässä?

        Syynä siihen että kuivaa lihaa ei pysty tekemään kovin etelässä on ilman kosteus! mitä lähempänä merta sitä huonommin se kuivuu! Lämpötilat eivät voi olla selityksenä koska on etelämpänäki kylmempää kuin 5 tammi-maaliskuu välillä.

        Näin ainakin olen funteeranu!


      • kuivanlihan syöjä!
        Reitari kirjoitti:

        Paras aika kuivalihan tekoon on napapiirin seudulla maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin ja ylempänä aina siihen asti, kun kärpäset tulevat. Pakkanen, aurinko ja tuuli tekevät tehtävänsä. Liha kuivuu nopeammin, mitä myöhemmin sen malttaa laittaa kuivumaan.

        Aiemmin kuivaliha oli todella suolaista, mutta nyt suolaakin on vähennetty ja se ei voi olla vaikuttamatta kuivumiseen ja lihan bakteeripitoisuuteen. Itse en ole koskaan sairastunut kuivaklihasta.

        Tammikuussa kuivumaan laitetun lihan kuivuminen kestää pari kuukautta, mutta maalis-huhtikuussa aikaa menee vain parisen viikkoa. Pakastimessa en usko, että liha kuivuu oikealla tavalla. En tiedä myöskään selitystä sille, kun jotkut väittävät, että joku Pudasjärven seutu (noin 140 - 150 km etelään Rovaniemeltä) on eteläisimpiä alueita, jossa kuivalihaa voi kuivata. Miksei etelämmässä?

        Jos haluatta voin kirjottaa tarkemmat ohjeet valmistuksesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Onhan tää tyhmää ajatella sua kun tuskin ees muistat mua

      Hyvää yötä sinne jonnekin. 💔
      Ikävä
      26
      2434
    2. Persut rahoittavat velkarahalla rikkaiden ökyelämää

      Minkä vuoksi persut eivät leikkaa rikkailta, joilla on maksukykyä? Tuskinpa tuo persujen käytös saa Suomen kansalta hyv
      Maailman menoa
      57
      2274
    3. Ikuiset kaipaajat

      Miksette vaan mene sen kaipauksen kohteen luokse ja puhu sille suoraan? Mitä järkeä on kaipailla jotain puolituttua vuo
      Ikävä
      76
      2153
    4. Riikka ottaa miljardi euroa EU:n yhteisvelkaa Suomelle

      Niin kääntyi irvipersun takki taas, vaikka vaalilupauksissa oli ettei yhteisvelkaa Suomi enää koskaan ota. No nyt otti m
      Maailman menoa
      16
      1969
    5. Kerro kaivattusi etunimi

      Naisille
      Ikävä
      82
      1655
    6. Kun ei numeroa

      niin en edes voi viestittää, et suunnitelmiin tuli muutos. Ikävä on, ja kasvaa vaan🤍
      Ikävä
      20
      1291
    7. En tiedä ymmärrätkö

      Kuinka paljon merkitset mulle. Näet minut minuna etkä silti käännä selkääsi. Tökit jatkuvasti kepillä jäätä ja menit ehk
      Ikävä
      7
      1249
    8. Veronmaksajat kustantavat yrittäjien eläkkeitä jo yli 500 miljoonalla

      Suomalaista yrittäjää ei kommunistista erota. Aktiivisen "yrittämisen" maksattaa yritystukina yhteiskunnalla, ja vieläpä
      Yrittäjyys
      14
      1224
    9. Kenenkä halli se on tulessa nelostiellä

      11 yksikköä paikalla
      Pyhäjärvi
      4
      1033
    10. Se on siinä

      Jami kun vielä loppuu niin Lappajärvellä ei oo yhtään mitään toimintaa.Purkamista piisaa kymmenen vuoden ajalle.Maakunna
      Lappajärvi
      29
      918
    Aihe