Kananmunan keitosta

Fiksut kertokaa

Olen monta kertaa lukenu ja kuullu että kananmunat pitää laittaa kiehuvaan veteen. Kokeilin sitä, ja viidestä munasta kolme halkesi ja sotki kattilan. Kun laitan kananmunat kylmään veteen ei samaa ongelmaa ole koskaan ollut. Olen keittänyt kananmunia vuosia laittamalla ne kylmään veteen ja sitten vasta levyn päälle enkä ole koskaan saanut "kuorellisia uppomunia". Mihin perustuu tämä neuvo kiehuvasta vedestä?

63

5353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Älä laita muniasi kiehuvaan veteen, kun kerran olet todennut toisenlaisen keittotavan paremmaksi. Niin yksinkertaista se on.

    • Munat.

      Ei kannata laittaa munia kiehuvaan veteen, se tekee kipeää.

      • hanan lämpö

        Hanalämpöinen vesi on todettu parhaimmaksi ... munille.

        PS. eivät halkeile, eivät!


      • RytmiMuna666
        hanan lämpö kirjoitti:

        Hanalämpöinen vesi on todettu parhaimmaksi ... munille.

        PS. eivät halkeile, eivät!

        Joisitko myös hanalämpöistä vettä? Tiesitkö että hanalämpöisen veden bakteerien taso on aivan eri kuin kylmässä vedessä. Ja sen että munat "imevät" vettä hieman sisäänsä keittämisen aikana. Toisaalta tämä bakteerien syöminen saattaa nostaa kehon vastustuskykyä riippuen siitä mitä bakteereja "vedät" sen lämpimän keitinvetesi kanssa.


      • dytkj
        RytmiMuna666 kirjoitti:

        Joisitko myös hanalämpöistä vettä? Tiesitkö että hanalämpöisen veden bakteerien taso on aivan eri kuin kylmässä vedessä. Ja sen että munat "imevät" vettä hieman sisäänsä keittämisen aikana. Toisaalta tämä bakteerien syöminen saattaa nostaa kehon vastustuskykyä riippuen siitä mitä bakteereja "vedät" sen lämpimän keitinvetesi kanssa.

        Tiesitkö että ravintolassa syömäsi pasta, riisi, perunat jne ovat todennäköisesti keitetty lämpimään hanaveteen :) Tämä siksi että ruoka kypsyisi nopeammin. Jos tämä on hyväksyttävää ravintoloissa joita valvotaan tarkasti niin mitäpä muutaman kananmunan keittäminen lämpimässä vedessä meinaa...?


      • RytmiMuna666
        dytkj kirjoitti:

        Tiesitkö että ravintolassa syömäsi pasta, riisi, perunat jne ovat todennäköisesti keitetty lämpimään hanaveteen :) Tämä siksi että ruoka kypsyisi nopeammin. Jos tämä on hyväksyttävää ravintoloissa joita valvotaan tarkasti niin mitäpä muutaman kananmunan keittäminen lämpimässä vedessä meinaa...?

        Todella hyvä kun kerroit. En todellakaan arvannut mutta jälkeenpäin, loogisesti ajateltuna bakteerit ja muut liskot kuolevat kokatessa joten ei väliä.. paitsi kotona kokatessa teen kylmästä vedestä koska uskon siitä saatavan paremman makuista ruokaa kuin lämminvesivaraajassa muhinut vesi. Pitääpä testata kotioloissa pitääkö tämäkään paikkaansa. Viikonloppuja!


      • tila-iita
        dytkj kirjoitti:

        Tiesitkö että ravintolassa syömäsi pasta, riisi, perunat jne ovat todennäköisesti keitetty lämpimään hanaveteen :) Tämä siksi että ruoka kypsyisi nopeammin. Jos tämä on hyväksyttävää ravintoloissa joita valvotaan tarkasti niin mitäpä muutaman kananmunan keittäminen lämpimässä vedessä meinaa...?

        Minä käytän munan keitämiseen kuumaa vettä hanasta. Samoin keitän perunat, riisit ja pastat. Kuuma vesi hanasta lyhentää kypsymisaikaa ja sähkän kulutusta. En ole vielä kuollut bakteereihin.
        Tiskirätistä saa muuten hyvin bakteerit ja siten hajut pois kun kaataa munienkeittoveden keittön altaaseen laitetun rätin päälle ja huuhtoo sitten kylmällä vedellä.


      • muna_voi

    • etrkyt

      munat voi laittaa lämpimään veteen ja sit keitetään kiehuvassa vedessä
      niinkauan että tulitikku menee sisään pehmeästi,
      eli niinkuin perunat.
      muna menee pulloon kun liotat etikkavedessä ja puristat sen pulloon sisälle.
      siis raaka muna

      • Kulhia

        Miksi se muna pitäisi pulloon survoa, tä?


      • Hyvät hyssykät
        Kulhia kirjoitti:

        Miksi se muna pitäisi pulloon survoa, tä?

        En kyllä ala huljuttelemaan muniani etikkaliemessä ja sen jälkeen tunkemaan pulloon. Mitähän eukkokin sanoisi, selitä siinä sitten, että näin neuvottiin tekemään.


      • kypsymisaikasama

        kananmunat ja perunat voi keittää yhtä aikaa samassa kattilassa.


    • Ajoitus_merkki

      Se on luultavasti siksi, että keittoaika (esim. 10 min.) on tarkempi mitata kun munat laittaa jo valmiiksi kiehuvaan veteen. Itse keitän vanhanaikaisella sähköhellalla siten, että laitan hellanlevyn jo tyhjänä päälle. Vedet kiehautan vedenkeittimellä. Kananmunat laitan valmiiksi kattilaan joka on pannunalustan päällä. Kiehuvan veden kaadan kananmunien päälle ja sitten nostan kattilan levylle. Siitä lasken ajan n. 10 min.

      • Taidat "Ajoitus_merkki" tykätä tosi kovista munista!


      • oliooglio

        Itseasiassa 11 minuutin munat eivät ole "kovia" vaan samettisen pehmeitä.

        Itse keitän munat laittaen ne kylmään, voimakkaasti suolattuun veteen (suola estää munan mahdollisen vuotamisen veteen), kuumennan kiehuvaksi, veden kiehuessa (tiputan lämmön alemmaksi) laitan ajastimen 11 minuuttiin, kun piippaa niin otan pois levyltä ja huuhtelen kylmällä vedellä - näin saan kuoret helpoimmin irti.

        Jos haluaa juoksevia munia niin keittoajaksi 5 minuuttia riittää.

        Munien koot ovat kasvaneet sitten 70-luvun, joten keittoajatkin ovat muuttuneet vanhoista ohjeista.


    • Supermuna

      Löysin vihdoin oman tapani keittää kananmunia.
      Kuumuutta kestävä pakkasrasia voidellaan pohjastaan pienellä nokareella oivariinia
      ja rikotaan 3 munaa perään. Kiehautetaan kasarissa sopiva määrä vettä ja isketään
      kananmunat rasiassa kattilaan. Levy kakkoselle, kattilaan kansi päälle ja annetaan
      kiehua haluttu aika. Umpi kypsät munat noin 11 minuuttia (3 munaa).

    • munaapina

      Munaa voi hoitaa kauan, jos kuoriutuu niin syö se.

      • Olipa Muna Apinalla mahtava vitsi!! Missä sinä olet vitseinesi piileskellyt?!


      • TarkkailijanLiipasu
        bruunoeemeli kirjoitti:

        Olipa Muna Apinalla mahtava vitsi!! Missä sinä olet vitseinesi piileskellyt?!

        Taidan tietää kuka se on. Se on eräs Taisto jonka vitsit samaa tasoa..


    • 8+11

      Mulla ne säilyy ehjänä, kun lasken ne varovasti lusikalla kiehuvaan veteen. Keittoajan siinä saa tosiaan helpommin.

    • retret

      Älä laita jääkaappikylmää munaa kiehuvaan veteen, silloin ainakin sanoo poks. Munia voi muutenkin säilyttää huoneenlämmössä

    • kkkkkkkkkk

      Laita munat lämpimään veteen

      Kun alkaa kiehua odota 6-10 min riippuen halutusta kovuudesta

      Juoksuta kylmän viileän veden alla ja kuori

    • munalla töihin

      Mä laitan munat kylmään veteen ja kun vesi kiehuu laitan levyn pois päältä ja jätän kattilan levylle (tavallinen keraaminen liesi). Ja kovuudesta riippuen valmista on 2-5min kuluttua. Eikä haittaa vaikka unohtuis pidemmäksikin aikaa jos tykkää kovasta. Sitten kaadan vesi pois ja annan "kuivua" noin minuutin. Ja sit 3-5min jäähdytys kylmässä vedessä. Toimii tarkasti kun käyttää aina samaa kattilaa, saman verran munia ja saman verran vettä. :)

    • Eggman

      Rva on niin tarkka että munien sisus on löysä. Kaksikymmentä vuotta näin:

      -Kiehuva vesi
      -Neulalla reikä munien "tylppään päähän"
      -Lusikalla veteen siististi, eivät poksahda
      -...ja keitetään tasan 7 minuuttia, sekunnilleen
      - Kattila kylmävesihanan alle

      Hetken päästä tarjoiluun. Hyviä Ovat!

      • munalla töihin

        Täsmälleen sama recepti mulla, eivät mene rikki.Munat sopivan löysiä ja sitten pikkuisen suolaa päälle !!!


      • Munakyykky
        munalla töihin kirjoitti:

        Täsmälleen sama recepti mulla, eivät mene rikki.Munat sopivan löysiä ja sitten pikkuisen suolaa päälle !!!

        Meillä muuten täysin sama resepti paitsi veteen tulee lisäksi merisuolaa pari teelusikkaa reiän tekemisen sijasta ja 8 minuuttia. Eivät hajoa. Lisäksi jäähdytettäessä juoksutan vettä kokoajan niin että munat eivät pääse lämmittämään ympärilleen lämpimämpää vesikerrosta. Jäähtyy nopeammin ja keittoaika on tarkempi.


    • Varttimetrinkyrpä

      Siis mitä ihmeen tennispalloja jengi täällä munistaan keittelee?

      Kiehuvaan veteen 4 minuuttia on paras. Jos laittaa kylmään veteen, niin pitää tietää hellan ja kattilan teho ja arvioida keittoaika, koska kattilat ja hellat ovat kaikki erilaisia lämpenemään.

    • renlund

      Munat kylmään veteen, sitten odotetaan, että vesi alkaa kiehua, levy pois päältä ja vartutaan 9min. Munat valmiita!

      • Samat sanat

        Noin minäkin opettelin munat keittämään muutama vuosi sitten ja hyvä tulee. Vinkki tuli joltakin naispuoliselta radiotoimittajalta radio-ohjelman lomassa. Hänen ohjeensa mukaan aika veden kiehumisen alkamishetkestä munien poisottoon oli tosin 10 eikä 9 minuuttia.

        Suosin keskikokoista isompia kananmunia ja sovellankin tuota 10 minuutin sääntöä silloin kun haluan viipaloida munat. Muulloin tuo 9 minuuttia riittää.

        Mutta tosiaan: munat kylmään veteen ja sitten vasta virtaa kattilan alle!


    • ottopoika22

      Renlundilla paras vaihoehto ja säästyy sähköäkin.

      • ron jeremy

        Muna naisen kouraan - 15 sek. - ja muna on kova.


      • Suukeitin.
        ron jeremy kirjoitti:

        Muna naisen kouraan - 15 sek. - ja muna on kova.

        Suussa vielä nopeammin.


      • UunoOnNumeroYksi
        Suukeitin. kirjoitti:

        Suussa vielä nopeammin.

        Nuoren kauniin neidin into ja suu pesee tämänkin vaihtoehdon..


    • älyttömiä munien

      keittäjiä on maamme täynnä eli ei kukaan osaa mitään siis kananmunia keittää, ei voi olla totta että eli uusavuttomia ihmisiä....koko Suomi täynnä, ei kananmunaa osata keittää...voihan Figero....
      kaikkea muka ehdotellaan toisille lukijoille,,,,lukekaa netistä edes ohjeet....

    • Tarpeeton laite?

      Hanki munankeitin, Vaikka se eräistä on maailmantarpeettomin keittiökoje on se käytössä kätevä ja suht. vaivaton kun muistaa vaan varoa höyryn kuumentamia munia.
      Käytännössä siis vaan mitataan masiinaan tarkasti oikea määrä vettä (halutun kovuusasteen ja munamäärän mukaan), tehdään piikillä pikkureikä muniin ja laite piippaa kun munat ovat valmiita, eli voi jättää melko huoletta munat valmistumaan
      ja omankokemukseni mukaan ne onnistuvat aina.

      • hidastaon

        jos syö kerralla 10 munaa ja on 3men munan keitin niin kylläpä saa odotella.


    • munamies1

      munat kiehuvaan veteen kylmässä vedessä kastetulla lusikalla ei halkea ja veteen reilusti suolaa kuori irtoaa siten helposti.

      • mummi

        Laitan ensin munat kattilaan ja raanasta kylmää vettä päälle niin että munat peittyy. Sitten odotan että vesi alkaa kiehumaan (laitan suolaa ja laitan levyn neloselle...kutoselta) ja laitan ajastimen päälle. 10min päästä otan pois ja kaadan kuumanveden pois ja kylmää tilalle. Annan siinä munien jäähtyä...niin kuori irtoo hyvin. Teen aina koviksi keitettyjä munia koska viipaloin ne leivän päälle.


    • Koutsi64

      Opetelkaa syömään raakana. Maistuu samalle ja terveysvaikutus eri luokkaa.

    • safkaa!

      Levy kuutoselle. Kananmunat jääkaapista kattilaan. Hanasta vettä päälle. Kattila liedelle. Kun alkaa kiehua kunnolla, levy neloselle. 4 minuuttia = pehmeä keltuainen, 6 minuuttia = kova keltuainen. Huuhdotaan kylmällä vedellä sen verran, että näpit kestää kuorimisen. Ehkä kerran vuodessa jostakin halkeamasta pursuu vähän vaahtoa, muuten ei hajoa ikinä.

    • Kolmen ämmän sääntö: maito, makaroni ja muna keitetään ilman kantta. Ja tosiaan, kananmuna kannatta lämmittää samaan aikaan kuin vesi.

      • Kukaan ei

        Taaskaan muista parasta tapaa. Munat noin 3 cm syvään veteen ja kylmään tai haaleaan veteen. Kun vesi kiehuu niin levy pois päältä ja annetaan olla n. 10 min. levyllä ja koko toimituksen ajan kansi päällä! Munat kypsyy vesi ja energiaa säästyy. Vertaa esim munankeittimen vesimäärää.


    • Kanaska

      Laita kylmään veteen. Minä laitan aina suolaa veteen ,mummoni opetti näin, pysyy kananmuna ehjänä, keitettäessä. hyväksi olen kokenut.

    • Kuori

      Trutsin munaa keität n:12h ja kanan munaa n:9min....

    • Maistuu maistuu

      Mitä väliä sillä on, mikä on jonkun mielestä "oikea" tapa? Pääasia, että omaan makuun maistuu. Itse laitan kylmään veteen, levy päälle, 8 minuuttia siitä kun alkaa kiehua. Eikä se niin nökönuukaa ole vaikka ei just se 8 minuuttia olisikaan, siitä kun leikkaa ja viskaa salaattiin ja päälle itsetehtyä salaatinkastiketta, nam!

    • Kokki tumpelo

      Mitä ongelmaa kananmunien keittämisessä on?? Laitat kananmunat kattilaan kylmään veteen ja kattila tietty hellalle, kun vesi alkaa kiehumaan, siitä 6 minuuttia ja homma valmis, kuuma vesi pois ja kylmää tilalle, niin kuorikin irtoaa.

    • joseli

      keitinveteen suolaa n.1tl, ei tule munien sisukset ulos suola estää sen

    • Kun munan kuoreen, sen tylppään päähän, tekee reiän, niin kuori ei halkea kuumaan veteen laitettaessa. Reiän voi tehdä vaikka veitsen tai puukon kärjellä, mutta keittiövälinekaupoista saa myös tehtävään tarkoitettuja munanpistimiä, maksavat euron tai kaksi. Kätevä vekotin ja sopii lahjaksi ihmiselle "jolla on jo kaikkea"

      Munat kannattaa laittaa kiehuvaan veteen, koska silloin voi tarkemmin säätää munan kovuuden - kunhan ensin oppii lietensä tavoille. Kylmää vettä ei kannata munien keittoon tuhlata, vaan käyttää kraanan lämmintä vettä. Siinä säästää hiukan energiaakin. Munien höyryttäminen vähässä vedessä kansi päällä ei säästä mitään, koska lämön johtuminen höyrystä munaan on hitaampaa kuin vedestä ja aikaa ja energiaa kuluu sen vuoksi enemmän.

      Kun muna on kiehunut riittävästi (löysä noin 4 minuuttia, kova 6 minuuttia hiukan hellasta ja munan koosta riippuen) kuuman veden voi kaataa pois ja valuttaa hanasta kylmää tilalle niin, että munat peittyvät. 10-15 sekuntia kylmässä vedessä, niin kuori irtoaa helposti, mutta muna on edelleen lämmin sisältä.

      Nuo suolaa keitinveteen neuvot taitavat olla uskomuksia vain. En millään keksi mikä fysikaalinen mekanismi siinä toimisi. Ei suolasta kai erityistä haittaakaan ole, mutta ei hyötyäkään.

      • MunaKyykky

        Kun keitinvedessä on suolaa niin munat eivät pompi yhtä innokkaasti joka eniten ehkäisee munien rikkoutumista. Tässä se sun fysikaalinen mekanismi koska merisuolan avulla vesi on "liuosmaisempaa". Pari-kolme teelusikkaa pikku kattilaan. Tähän kun lisää paksupohjaisen teflon-kattilan niin eivät pompi munat käytännössä lainkaan ja näinollen päästään ns. rytmimuna efektistä eroon. :)


      • fyysikko
        MunaKyykky kirjoitti:

        Kun keitinvedessä on suolaa niin munat eivät pompi yhtä innokkaasti joka eniten ehkäisee munien rikkoutumista. Tässä se sun fysikaalinen mekanismi koska merisuolan avulla vesi on "liuosmaisempaa". Pari-kolme teelusikkaa pikku kattilaan. Tähän kun lisää paksupohjaisen teflon-kattilan niin eivät pompi munat käytännössä lainkaan ja näinollen päästään ns. rytmimuna efektistä eroon. :)

        Kuka nyt rytmimunaefektistä haluaisi eroon päästä, mutta vakavasti: Munat pomppivat keitinvedessä, koska keittäessä syntyy kaasukuplia, jotka vettä kevyempinä liikuttelevat munia. Sinun "liuosmaisempi" vetesi itse asiassa kelluttaa munia enemmän kuin suolaton vesi ja ne liikkuvat silloin helpommin. Jos suola vähentäisi munien liikkumista, sen pitäisi vähentää veden kaasuuntumista keitettäessä, eli estää sitä kiehumasta. Niin ei kai ole.


      • MunaKyykky
        fyysikko kirjoitti:

        Kuka nyt rytmimunaefektistä haluaisi eroon päästä, mutta vakavasti: Munat pomppivat keitinvedessä, koska keittäessä syntyy kaasukuplia, jotka vettä kevyempinä liikuttelevat munia. Sinun "liuosmaisempi" vetesi itse asiassa kelluttaa munia enemmän kuin suolaton vesi ja ne liikkuvat silloin helpommin. Jos suola vähentäisi munien liikkumista, sen pitäisi vähentää veden kaasuuntumista keitettäessä, eli estää sitä kiehumasta. Niin ei kai ole.

        Kiitos hyvästä vastauksestasi. Homman juju on mielestäni siinä että kun muna kuplan siivittämänä pompahtaa ilmaan, niin se ei osu yhtä kovalla voimalla pohjaan koska sen kelluu vedessä helpommin. Kova pohjaosuma mielestäni helpoiten rikkoo itse puuhakkaan, rytmimunan. Näinollen myös pohjaosumien kokonaislukumäärä todennäköisesti vähenee jos katsotaan koko, vaikkapa 8 minuutin keitinaikaa ja näinollen osaltaan vähentää riskiä munan rikkoutumisesta. Itse käytän paksupohjaista, pientä teflonkattilaa ja sopivaa lämpötilaa jolloin kuplatkin ovat pienempiä ja näinollen munat eivät vedä rytminsä tahtiin yhtä kiivaasti. Lisäksi valitsen "vapaan kanan" munia koska ne ovat syöneet terveellisemmin. Tämä siksi että olen havainnut niissä olevan paksumman kuoren ja maukkaamman keltuaisen. Kokeile 7 minuutin sambamunia ja älä unohda pikaista jäähdyttämistä ja kuumaan veteen laskemista? :)


      • fyysikko
        MunaKyykky kirjoitti:

        Kiitos hyvästä vastauksestasi. Homman juju on mielestäni siinä että kun muna kuplan siivittämänä pompahtaa ilmaan, niin se ei osu yhtä kovalla voimalla pohjaan koska sen kelluu vedessä helpommin. Kova pohjaosuma mielestäni helpoiten rikkoo itse puuhakkaan, rytmimunan. Näinollen myös pohjaosumien kokonaislukumäärä todennäköisesti vähenee jos katsotaan koko, vaikkapa 8 minuutin keitinaikaa ja näinollen osaltaan vähentää riskiä munan rikkoutumisesta. Itse käytän paksupohjaista, pientä teflonkattilaa ja sopivaa lämpötilaa jolloin kuplatkin ovat pienempiä ja näinollen munat eivät vedä rytminsä tahtiin yhtä kiivaasti. Lisäksi valitsen "vapaan kanan" munia koska ne ovat syöneet terveellisemmin. Tämä siksi että olen havainnut niissä olevan paksumman kuoren ja maukkaamman keltuaisen. Kokeile 7 minuutin sambamunia ja älä unohda pikaista jäähdyttämistä ja kuumaan veteen laskemista? :)

        Saatatpa olla oikeassa tuossa teoriassasi. Kun kokonaan ei insinöörisnaisena voi antaa periksi, niin vänkään vielä suurimman osan munien rikkoutumisesta johtuvan lämpölaajenemisesta eikä niinkään fyysisistä kosketuksista (olettaisin suhteen olevan ainakin 80/20%). Reiän tekeminen munan kuoreen auttaa lämpölaajenemisen tuomiin ongelmiin ja samalla tietysti parantaa fyysisen kosketuksen kestämistä.

        Niinkuin sanot, on munan kuoren laadulla (kalkkipitoisuus) varmasti vaikutusta asiaan. Kovin nuorten kanojen (pienet) munat saattavat kai joskus olla hiukan heikkokuorisiakin. Ne myös kypsyvät kokonsa vuoksi hiukan nopeammin kuin normimunat.


      • MunaKyykky
        fyysikko kirjoitti:

        Saatatpa olla oikeassa tuossa teoriassasi. Kun kokonaan ei insinöörisnaisena voi antaa periksi, niin vänkään vielä suurimman osan munien rikkoutumisesta johtuvan lämpölaajenemisesta eikä niinkään fyysisistä kosketuksista (olettaisin suhteen olevan ainakin 80/20%). Reiän tekeminen munan kuoreen auttaa lämpölaajenemisen tuomiin ongelmiin ja samalla tietysti parantaa fyysisen kosketuksen kestämistä.

        Niinkuin sanot, on munan kuoren laadulla (kalkkipitoisuus) varmasti vaikutusta asiaan. Kovin nuorten kanojen (pienet) munat saattavat kai joskus olla hiukan heikkokuorisiakin. Ne myös kypsyvät kokonsa vuoksi hiukan nopeammin kuin normimunat.

        En kiistä ollenkaan lämpölaajenemisen riskivaikutusta asiaan. Juuri tätä riskiä haluan vähentää munan pomppimisen hillitsemisellä. En ollut keksinyt ennen reiän tekemistä koska käytössäni oli lähes 99%:sesti toimiva tapa asian ratkaisemiseksi ja lopputulokseksi saan ehjän, kauniin munan. Tuon reiän tekemistä voisi kokeilla senkin vuoksi koska uskon kuoren olevan helpommin kuorittavissa. Olen myös samaa mieltä vähintään 80/20% suhteesta. Voi kun mukavaa, mielenkiinto heräsi testaamaan tuota suhdelukua mutta en viitsi keittää niin montaa munaa että tulos olisi vakavasti otettava. Eli testaan vain irtoaako kuori helpommin. Pitää käydä jostain hakemassa saman kanan munimat munat samana tai peräkkäisinä päivinä ja odottaa n. pari viikkoa minimoidakseni mittausvirheet munan kuoren poistamisessa Pari viikkoa siksi koska kuukauden vanhoissa munissa kuori irtoaa jo paljon helpommin. Ensi kesänä pitää kokeilla hiilloksessa tai kuuman tuhkan sisällä kypsyneitä munia.
        Jokatapauksessa, munia voi syödä vaikka joka päivä, unohtakaa vanhat opit kolesterolin nousemisesta, ne juuri kumottiin tutkimuksen puolesta. (En nyt löydä viitettä asiasta..) Maalaisjärjellä ajatellen ihmiset ovat syöneet munia satojatuhansia vuosia joten elimistö on varsin tottunut niihin.


    • mersa1

      Laita munat kylmään suolalla maustettuun veteen,kun vesi kiehuu sammuta liesi ja anna munien olla kymmenen minuutia kattilassa,näin saat parhaat keitetyt munat.

    • 68 asteen muna

      Jos oikein fysikaalisesti kokkaa munan, voi käyttää tätä molekyylikokkauksen reseptiä: 68 asteen kananmuna joka perustuu optimaaliseen proteiinien hyytymiseen. Lämpötilan ollessa kontrolloitu ja stabiili 68 °C, valkuaisen ja keltuaisen proteiinien hyytyminen tapahtuu siten ,että keltuainen hyytyy ensin ja valkuainen vasta sen jälkeen eli päinvastaisessa järjestyksessä kuin yleensä ajatellaan. Tässä siis päädytään kiinteään keltuaiseen ja juoksevaan valkuaiseen, jonka voi erottaa ja vaikka paistaa pikku lätyksi pyöreäksi hyytyneen keltuaispallon alle. Siinä on vieraille ihmettelemistä. Tämän reseptin pohja on Arto Rastaan käsialaa.

      68 asteen kananmunaan tarvitset:

      kananmunan
      immersiosirkulaattorin eli veteen upotettavan, vettä lämmittävän ja sekoittavan tarkkuusinstrumentin
      kattilan tai muun ison astian
      vettä

      Tee näin:

      Lämmitä vesi astiassa 68-asteiseksi sirkulaattorin avulla.
      Aseta kananmuna varovasti veteen.
      Anna uida 45 minuuttia. (lämmön on hitaasti johduttava munan keskustaan asti)
      Poista kananmuna vedestä.
      Kuori muna varovasti. Valkuainen on vain hieman hyytynyt, ota se talteen. Keskeltä paljastuu muovailuvahamaisen pehmeä, palloksi hyytynyt keltuainen.
      Puhdista keltuainen valkuaisen jämistä, ja huuhtele.
      Paista talteenotettu valkuainen pikku lättypannun muotissa pyöreäksi lätyksi.
      Aseta keltuainen valkuaispyörylän päälle.
      Mausta suolalla ja mustapippurilla.
      Nauti ja ihmettele keltuaisen todella mielenkiintoista olemusta.

    • Viis minsaa

      Laita muna isoon lusikkaan ja pitele sitä keitinvedessä. Jos olet oikein näppärä,voit pidellä kolmeakin lusikkaa. Yksi suussa.

    • kanankuukautiset

      Tosi loistava ja ajankohtainen keskustelu! ite keitän aina 15kpl/ras. kennoineen folioon käärittynä saunan kiukaan lähellä (n.35cm) pitää vaan muistaa täyttää sauna ensin kiehuvalla nesteellä..
      ihan niinkuin hotelliaamiaisellakin!

    • Egg magister

      Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Olen tutkinut tätä asiaa päätoimisesti Länsi-Venäjän yliopistossa 28 vuotta joten kerron tässä tulokseni tärkeys- ja sovellettavuusjärjestyksessä: Ei hitsi nyt onkin lähdettävä, en huomannut virka-ajan loppumista.

    • ap. fiksut kertokaa

      Enpä olis uskonu että näin mahtavan keskustelun saan aikaan kysymällä tyhmiä. Hienoja ja vähemmän hienoja neuvoja olen saanut, ja tässä välissä keittänyt muutaman kerran munia, ja paras keino saada ehjiä, viipalointikovia munia on se että laitan kattilaan kylmää vettä, levyn päälle, kananmunat kattilaan, kun vesi kiehuu vähennän lämpöä niin että kattila ei kiehu mutta pysyy kuumana, koosta riippuen 9-10 minuuttia. Levyn voi sammuttaa 3 minuuttia aiemmin. Kaadan kuuman veden pois, annan olla hetken ja sitten lasken hanasta kylmää vettä päälle. Kuori irtoaa helpommin. Lämmin vesi hanasta ei ole hygieenistä sillä kananmunan kuori on huokoinen, jos haluaa kuumaa vettä käyttää niin vedenkeitin on hyvä apu. Suolalla en ole huomannut mitään vaikutusta, kuplien määrä kattilassa riippuu usein siitä miten naarmuinen kattilan pohja on. Mukavaa jatkoa kananmunien parissa kaikille jotka ovat asian kanssa painiskelleet :)

    • marinaama

      Mahtava keskustelu! Charlie T kertoi asiantuntevasti miten munat keitetään jos kypsyysaste on ratkaiseva. Itse, kun useimmiten kypsyysasteeksi haluan KOVA, laitan munat kylmään veteen (jotta ne lämpenevät vähitellen eivätkä halkea shokista) . Laitan levyn ensin täysille, ja sitten kun munat alkavat pomppia niin laitan levyn noin puolelle teholle jolloin munat väreilevät, hiukan pompahtelevat vedessä. Otan ne pois 6 minuutin kuluttua. Kaadan keitinveden pois. Annan munien kuivua kuumuudessaan haihduttamalla noin 1 minuutin ajan. Yhtäkkiä lasken päälle jääkylmää vettä jota hanasta toivottavasti tulee, rikon munan noin minuutin kuluttua, otan kuoren pois ja jos se ei meinaa lähteä niin käväisytän sitä kylmävesihanan alla, kuorin sitten...

    • katson vieressä

      Hyvä ketju.
      Valkuainen hyytyy haposta, joten etikka loraus keitin veteen estää se pursuamisen ulos kuorista, suola ei tee mitään.

      Vanha sanonta on "Kovan munan salaisuus on pehmeä keitto."
      Minä keitän huoneen lämpöiset munat, hymyilevässä vedessä 8-10 min koosta riippuen. siivutan muna leikkurilla pistän leivälle ja mätitahnaa kyytipojaksi nam..

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      112
      2917
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2354
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1996
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1365
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    9. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      250
      1040
    10. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    Aihe