Tuolla oli hurjia keskusteluja ilmalämpöpumpuista. Mutta yhtä asiaa ei siellä käsitelty, nimittäin ulko-osion veden tuotosta. Minulla on ollut muutaman kuukauden panasonic12 ja se on tuottanut vettä ulkona on luistinjää. Asiantuntijat sanovat näkemättä, että se kuuluu asiaan, mutta minun mielestä kohtuus pitäisi olla tässäkin. NYT KYSYNKIN sellaisilta joilla on kokemusta mitä tehdä ja keneltä kysyä. Muuten olen tyytyväinen.
ilmalämpöpumpun toiminto
26
4196
Vastaukset
- vesi on hyvä juttu.
Vettä täytyy tulla, siitä tietää että laite toimii. Mitä enemmän vettä, sen enemmän ILP säästää euroja. Laita ILPin alle 65 litranen musta rakennuspalju, tyhjää se kauemmas talosta 3-4 päivän välein. Pakkasella, kun vesi jäätyy, kopistele paljun laitoja sisäpuolelta laudan pätkällä ja kippaa nurin kolauttamalla ja jäät irtoaa.
- nainen pulassa
Voi kiitos! pelastit päiväni. Tuohon suuntaan olen kuullut sanottavan, joten ei sinun ohjeesi tuulesta temmattua ollut. Kyllä se ilmalämpöpumppu on minulla ollut tarpeellinen, kun on suora sähkölämmitys ja puilla lämmitettäviä takkoja, helpottaa jos ei aina jaksa puita kantaa. Vielä en tiedä sähkön kulutusta, sen tietää vasta vuodenpäästä kw:na
- rakennusfyysikko
Tuommoiset paljuilla, ämpäreillä ja muilla kipoilla leikkimiset ovat kyllä minun mielestäni osoitus puolitiehen jääneestä toteutuksesta. Tämä on nyt vaan ihan minun mielipiteeni, mutta asialliseen asennukseen kyllä kuuluisi mielestäni ihan viemäröinti sulatuskaapelilla.
Enkä nyt välttämättä tarkoita sen liittämistä kunnallistekniseen viemäröintiin, vaan sen voi ihan hyvin liittää vaikka sadevesijärjestelmään, tai esim. imeyttää maahan kohtuullisen etäisyyden päästä talosta.
Eikä sulatuskaapelin sähkönkulutusta tarvitse pelätä, ne kuluttavat enimmilläänkin tehoa luokkaa ~10 wattia per metri, eikä tähän tarkoitukseen montaa metriä tarvita (1,5 metriä kuulostaa jo paljolta). Energian kulutusta voisi sitten säädellä, vaihtoehtoisesti joko käyttämällä sitä sulatusta itse tarpeen mukaan, tai esim. halvalla kellokytkimellä. Muutama tunti päivässä riittänee pitämään putken auki. - On tota klapia sit
Kyllä sähkönkulutuksen näkee jo parin päivän päästäkin verkkoyhtiön sivuilta kun vaan kirjaudut sinne asiakasnumerolla joka löytyy laskusta. Näät sieltä jopa tuntikohtaisen kulutuksen.
- Pumputon
Juups, just tärkeetä, että palju on musta, muunväriset ei silleen toimi, vaan valuttavat vedet minne tahansa.
Uppopumppu paljussa vois toimia, ei tosin pakkasella, kuten ei itse ilppikään.. - 2 x ilp
Ompa taas kommentti sellaiselta jolla ei ole lämpöpumppua ja luulee tietävänsä niistä kaiken.Tiedoksi vaan että kyllä ne pakkasella toimii!!!
- paljuton
Mie kokeilin sinisella 100l tynnyrillä, ei toimi, pitää olla palju, 65 Litraa, ja musta..
- vesi on huono juttu
"eikä tähän tarkoitukseen montaa metriä tarvita (1,5 metriä kuulostaa jo paljolta)"
"Energian kulutusta voisi sitten säädellä, vaihtoehtoisesti joko käyttämällä sitä sulatusta itse tarpeen mukaan, tai esim. halvalla kellokytkimellä. Muutama tunti päivässä riittänee pitämään putken auki."
Ei toimi nämä tämmöset systeemit, kun on pakkasta -20 ja sulatus tapahtuu, vesi jäätyy samantien ja putket ja letkut umpijäässä. Eikä vettä kannata valuttaa 1,5 metrin päähän talosta, 5 metriä minimi ja pitää olla oja tai hyvä kallistus pois talosta.
Jos viemäri on lähes ILPin alla, ja putki sinne ja vastus putkessa ja jatkuvasti sähköt kytkettynä, voi toimiakin. Mutta tuon paljun kippaamiseen menee 2 minuuttia 3-4 päivän välein, ja on 100% varma systeemi.- rakennusfyysikko
En sanonutkaan, että vesi pitäisi valuttaa 1,5 metrin päähän. Pahoittelen jos kirjoitin epäselvästi, mutta siinä kohtaa tarkoitin kyllä ihan vaan kaapelia.
1,5 metriä sulatuskaapelia kyllä pitäisi riittää, sen jälkeen putki on todennäköisesti jo sen verran syvällä että sen pitäisi pysyä sulana ihan normaalilla routasuojauksella.
Ja -20 asteen pakkaset tuskin ovat ongelma, sillä niin kylmässä ei ilppi enää kerää paljoakaan vettä. Suurin osa vedestä kertyy nimenomaan muutaman plus-asteen ja pikkupakkasten välillä.
Mikäli jostain syystä ei näillä ohjeilla kuitenkaan toimisi, niin jäätyneen viemärin päälle voi sitten vaikka laittaa sen paljun.. Ja ottaa pois kunhan pakkaset lauhtuvat. En tosin ihan usko että se olisi tarpeen. Ei se viemäri siellä ainakaan ketään haittaa.
- nainen pulassa
Tässä on käynyt niin, että kun maa on ollut jäässä, kun pumppu on asennettu. Eikä minulla ollut tietoa tästä veden paljoudesta. Nyt se on jäässä ja pelkään että se sulaessaan menee kellariin. Tässä on suojattava seinä ja kivijalka vaikka filmivanerilla, kun vaan pääsee kevääseen. Pumputtomalle sanon että pakkasilla sitä käytetään ainakin lämmitykseen.
Jäiköhän tässä johto lyhyeksi, koska minulla on korkea talo ja se ulko-osio on aika korkealla. Asentaja oli asiallinen ja neuvoi hyvin, mutta kun oli uusi asia oli niin paljon kysyttävää, eikä kaikki jäänyt mieleen 70 kun jo olen.
Kysyisin vielä harjallako sitä jäätä saa pois siitä verkosta? - Vesipää
Mielenkiintoista, itselläni myös tuore Pana12 ja vettä pukkaa riesaksi asti. Olen pyörittänyt tätä astia rumbaa sen alla ja nyt alkaa pänniä jatkuva tyhjennys.
Aivan kuin isot Panat muodostaisi poikkeuksellisen paljon vettä alleen. Muistelen lukeneeni vastaavia viestejä täällä aiemminkin.
Oma koneeni on asennettu auototallin seinään ja siihen voisi porata reiän läpi seinään ja johtaa vedet pesualtaan viemäriin. Mietin vain että pitäisikö koneen alle ja seinän väliin laittaa jonkinlainen lämmitys systeemi vai ehtiikö vesi jäätyä lyhyellä matkalla seinään?- rakennusfyysikko
Kyllä minä ainakin laittaisin sulatuskaapelin. Ihan nolla asteinen vesi, jollaisena se ilpistä tippuu, jäätyy tosi herkästi.
- theaisman
rakennusfyysikko kirjoitti:
Kyllä minä ainakin laittaisin sulatuskaapelin. Ihan nolla asteinen vesi, jollaisena se ilpistä tippuu, jäätyy tosi herkästi.
Ja lisäksi tuon vastuksen voi kytkeä niin että lämpenee vain sulatuksen aikana, ja automaattisesti. Vaatii pientä kytkentätaitoa.
- Provohan tuo taas on
Kunnon provo taas hohhoijaa...
Minulla ei ole paljua, pari hieman viistosti asetettua laattaa ilpin alla, kaato seinästä pois päin. Muutaman 3-4 kertaa talvessa pitää käydä hakkaamassa jäätä ilpin alta joko kirveellä tai kangella, hommaan menee muutama minuutti aikaa siinä kaikki. Kunhan katsoo että ilppi ei pääse tiputtamaan vettä sokkelin ja talon seinän väliin niin kaikki on ok!
Ja jos siitä veden tulosta on huolissaan niin kannattaa ihmetellä että mitä ne kaikki lumen sulamivedet aiheuttaa siellä seinien vierellä, lunta kun tuppaa olemaan usein metrin verran. Sitten on vielä katoilta romahtava lumimassa jota pakkautuu kuutiokaupalla tiiviiksi kinoksiksi talon seinän viereen. Kumma että näistä ei olla huolissaan? Jotkut jopa kasaavat lunta sokkelin viereen lämpöeristeeksi. - naineneienääpulassa
Vesipään kanssa olemme saman ongelman edessä, kunhan tässä kevät tulee niin kyllä me tämän ongelman ratkaisemme. Kyllä sen vesivaneerilla saa ohjattua kauenmaksi seinästä. Kiitos kaikesta palautteesta. Nyt tiedän ettei tämä ole ainoa, ettei tarvitse vikaa alkaa etsiä. Kai se johtuu isommasta koneesta ja paikasta lounas tuulille altis.
- muovia
Hae etrasta 6mm muovilevyä ja tee siitä vesiohjuri. Sitä pystyy taivuttamaankin kun antaa lämpöä ja ei vety pilalle niin kun tuo vaneri. Kestää pakkasta ja helpompi puhdistaa, vaikka silikonilla sen voitelee syksyllä niin jäät lähtee kopauttamalla.
- jäätäeitule.
Paras veden ohjauslevy on 5-10 cm styrox levy, siihen ei vesi jäädy.
- muovia
Mikäs estää veden jäätymisen styroksiin talvella? Onko se jotenkin lämpöisempi pakkasella kun muovilevy?
- perse huomaa sinä et
muovia kirjoitti:
Mikäs estää veden jäätymisen styroksiin talvella? Onko se jotenkin lämpöisempi pakkasella kun muovilevy?
Kokeile mennä 2 ulkohuusiin talvella, toisessa normaali muovirengas ja toisessa styrox istuin, huomaat eron.
- muovia
perse huomaa sinä et kirjoitti:
Kokeile mennä 2 ulkohuusiin talvella, toisessa normaali muovirengas ja toisessa styrox istuin, huomaat eron.
Ha haa haaa. Se lämpö ei tule styroksista vaan sun perseestä ;)
Jos ulkona on -25 niin se styroksi on varmasti yhtä kylmä. Ei se styroksi ole mikään itsestään lämpiävä ihmeaine. Olen sen verran paljon laittanut styroksia maahan ruotaeristeeksi että tiedän asian. Jos illalla sataa vettä niin aamulla se on jäässä niin maassa kun styroksin päällä, eipä sula itsestään :))
- epävarma
Kysyn tietämättömänä, mihin se styos levu laitataan?
- Panasonic 9
Panasonic 9. Vettä tulee n. 30l/vko. Ongelman ratkaisu: Tuo 65l palju esim. .Biltemasta , se varustetaan läpivientiholkilla, joka sijoitetaan mahd. lähelle pohjaa paljun sivuseinään. Holkista johdetaan putki tai letku sopivaan kohtaan n. 4-5m päähän talosta. Letkuun työnnetään paljun puolelta sulanapitokaapeli. Päällekytkentä ajastimella(muista vikavirtasuojaus).Paljuun jää pohjalle hieman vettä, joka jäätyy, mutta se ei haittaa. Itsellä kytketty samaan ajastimeen kuin pihan koristevalot, iltaisin päällä n.6h ja aamuisin n.4h. kaapeli 4m. Sähkön kustannukset n. 6 s /vrk. Loppui paljun tyhjentely.
- tee se itse 9
mulla on pana 9 asennettu viime syksynä ,jäätä on kertynyt koko talven aikana,pieni keko koneen alle.käytössä ei ole sulanapitokaapeleita .ollut käynnissä läpi talven pakkasta max.-30 c.hyvin toimii !
- Panisti2
Turhaan on sitten asennettu pana jos ei vettä tule juur yhtään.
- liukumäki
moron, minulla on mitsubitsin ilmalämpöpumppu ja sekin valuuttaa vettä. Ulkoyksikön alle ostin ns. ohjainkaukalon, jonka piti ohjata vesi pois sokkelista. Enimmäisenä talvenä vesi tietysti jäätyi keoksi ja keko leveni sitten niin isoksi, että se otti jo sokkeliin kiinni.
Toista talvea varten mietin ratkaisua -ämpärisysteemiä en halunnut - ja tein ohjainkaukalon alle vesivanerista ns. liukumäen (ns. kolmionmuotoinen teline), joka ohjaa veden poispäin sokkelista. Toki se sitten valuu liukumäkeä pitkin maahan ja jäätyy, mutta ei mene kuitenkaan sokkeliin.
Vesivaneri antaa myöten ja siitä voi helposti hakata jäätyneen veden irti. Ei kuitenkaan tarvitse pelätä sen jään ulottuvan sokkeliin saakka. Minulla on ulkoyksikkö paikassa, eli sisäpihalla, jossa ei kuljeta autolla tai kävellen, joten ratkaisu onnistuu siellä - teline ei ole kenenkään tiellä.
Olen samaa mieltä, että siinä alla pitäisi olla viemäröinti, jotta vesi ohjautuu oikein. En ole kuullut keneltäkään asiantuntijalta edes tällaista suositusta, mutta taitaa olla ainoa toimiva ratkaisu.... - nainen pulassa
Sitä minäkin olen ihmetellyt, miksei myyjä taikka asentaja eikä mitkään mainokset kerro tästä vesimäärästä, onhan tämä sellainen ongelma jonka pitäisi tuoda esiin.
Talvella asennettu ja maa on jäässä ei voi mitään salaojituksiin laittaa. Nyt se jää suli niin paljon että sain rautakangella alennettua, mutta asialla pitää olla kun sulaa niin ohjaamassa vettä ulospäin seinästä, Vanha talo niin seinähirsi on kuin pesusieni joka imaisee veden itseensä ja miten se sitten kuivaa.
Kun kesällä saa ohjattua veden puutarhaan, eiköhän se sitten jotenkin saa toimimaan. Kovalla pakkasella se jäätyy puikoiksi ennenkä ehtii maahan, mutta sitten vaan puikkoja irroittamaan.
Olen tosi kiitollinen että olette antaneet monenlaista tietoa näistä pumpuista.
Muuten olen tyytyväinen lämmön tuottoon -10 pakkasessa pitää lämpimänä ettei patterien lämpöä tarvita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 407003
- 323948
- 463347
- 402949
- 172726
- 372238
- 162196
- 412153
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482087- 402058