Onko aika nyt valmis synergialle?

Nimimerkki " eARTh "

Fossiilisten polttoaineiden ja ydinvoiman hankkeet ovat maailmalla jäissä, ja syystäkin, viimeinen negatiivinen viesti maailmalta tuli Amerikasta, jossa radioaktiivista ydinjätelauhdevettä on Arizonassa vuotanut useita kymmeniä tonneja vapaaksi. Fossiilisissa polttoaineissa kehitetään koko ajan puhtaampia, ilmaa saastuttamattomia tekniikoita vanhan öljyn tilalle.

Kaikkialla panostetaan tuuli-aurinko-ym. muihin puhtaisiin teknologioihin, ja näiden uusiin keksinnöllisiin sovelluksiin.

Skaala ja tuotanto on kirjava ja laaja, ja repaleinen mutta mielenkiintoinen, ja siis todella monisyinen syystäkin, koska näitä energian tuotannon pienimuotoisia "kukkasia" ei ole johdettu ylhäältäkäsin.

Viimeisin mielenkiintoinen bongaus maailmalta, Ranskasta, on paineilmalla kulkeva auto : moottorin sisälle johdetaan bensiinin kipinäpalamiskaasun sijaan hetkellinen nopea paineilma, joka pyörittää moottoria. Great! Auto toimii siis puhtaalla ilmalla, ja kun katsoo videoleikkeen siitä, niin se ei pidä edes suurta ääntäkään, ja hinta on asettautunut yllättävän halpaan kuosiin, 10,000$ A Car.
www.youtube.com/watch?v=0RBl1LFUQ4c

Oulun energiakin kaavailee jatkossa viisaasti tulevaisuuteen pienille energiayrittäjille omaa osaavaa infraansa, uusien tuotteiden kehittelyyn ja hajautetun energian tuotantoon. Edellinen kuulostaa todella hyvältä, mutta tuleeko se näkymään, käytännössä?

Kun allekirjoittanut suunnitteli aikoinaan yhdessä sisäsuomen järvien niemiin ja nyppylöille sopivien pienimuotoisten tuulivoimaloiden rakennusfirman kanssa sähköä valaistukseensa tuottavan Synergia-tuulitaideteoksen Oulun Koskenniskaan, toivoin todella tämäntyyppisen luovan ja uusiutuvia luonnonvaroja hyväksikäyttävän, puhtaan rakentamisen yleistyvän.

Tuulivoimaloiden rakentaminen saikin pohjanmaan rannoilla nähtävästi lisäpotkua, mutta nämä kolmisiipiset rumat, meteliä pitävät linnuntappajat, ne valitettavasti ovat siis rumia, meteliä pitäviä linnuntappajia, ja niiden kauneusvaikutuksesta siis ollaan jokseenkin täysin samaa mieltä : ne eivät ole kauniita, ja ne eivät istu luontoon eivätkä ihmisten läheisyyteen, aiheuttamatta esteettistä häiriöitä, sekä asukkaille ja luonnolle.

Synergia-sana on latinaa, se tarkoittaa pienien energioiden yhdistymistä suureksi yhteisenergiaksi, isoksi energiakokonaisuudeksi.
Lähetin aikoinaan eduskuntaan piirroksen "energia-ukosta" jonka nimi voisi olla juuri tämä "Synergia" : ukko pureskelee suussaan rypsinkorsiruohoa(rypsi), ukolla on rupelipipo(tuuli) päässään, ja se ottaa aurinkoa(aurinkoenergia) ja polskii jaloillaan vettä(vesivoima), turvematto(turvetuotanto) takapuolensa alla. Synergiaukko ei siis syö keinotekoisia lääkekapseleita, jotka ovat täynnä ydinjätettä ja koukuttavat negatiivisesti, siis saastuttavat.

Puhdasta luomua siis, koko Synergian tuotannon pitää olla, nyt, ja tulevaisuudessakin.

Jos Suomessa ei aleta jatkossa, siis todella, hajauttamaan energiantuotantoa synergiseksi, ja esimerkiksi tuulivoiman osalta luonnon kuvaan hyvin, ja kauniisti soveltuvin erilaisin muotoiluin ja mallein, lähdetä siis rakentamaan itseriittoista, yksilöille omintakeista, esimerkiksi ihmisille luonnollisimman yksikön, omakotitalotuotannon kylkeen saumattomasti toimivaa energian muotoilua, niin aivan varmasti muut maat maailmalla huomaavat avautuvat markkinaraot kauniille ulkoilmateoksille, jotka tuottavat sähkön ja energian paikallisesti, aurinkopaneelitekniikkaakaan unohtamatta : nyt ulos rakennetaan jo päivällä auringonvalossa latautuvien kennojen avulla hienoja yövalaistuskokonaisuuksia, jotka siis jo toimivat itseriittoisesti.

Olen alkanut jo puhua, oman taidetuotantonikin vuoksi, "kauneuslaista". Kauneuslaki tarkoittaa sitä lyhykäisyydessään, että ulos luontoon ei saa rakentaa mitään rumaa. Edellinen on tietty ikuinen riidan ja väittelyn aihe, mikä on kaunista ja mikä rumaa, mutta jotkut yleiset kriteerit jokainen ihminen kyllä tajuaa, ja tulevaisuudessa vaikkapa jokin vuosittain jäsenensä valitseva "kauneusraati", olisi hyvä toimija ja valitsija maassa.

Nykytekniikka ja tulevaisuuden kehittyvä tekniikka on upeaa ja mielenkiintoista, mutta kuka uskaltaa ja haluaa lähteä toteuttamaan, todella, tekniikkaa seuraavaa ulkoilmassa toimivaa taidetta ja muotoilua, jolla on tarkoitus ja funktio ja kauneus, sen todellisessa oikeassa merkityksessä, ihmisen lähellä, kuten mobiililaitteet jo?

1

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Laskisi Oulun Energia ensinnä vaikkapa sähkön hintaa eikä aina nostaisi.

      Veden se saa ilmaiseksi, mutta kehtaa sillä tuotettua energiaa oikein laskuttaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      313
      3827
    2. 209
      3058
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2594
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2044
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1485
    6. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      178
      1402
    7. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1357
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      25
      1344
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1287
    Aihe