Laivakoneiden käynnistäminen

matolaivassa

Miten laivan koneiden käynnistys tapahtuu? Mitä tarkoitetaan puhalluksella? Mariellan koneet käynnistettiin käsin ja se kesti tunnin verran, sitä ennen oli ajelehtinut blackoutin takia.

8

4696

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ojastakinallikkoon

      Moottorien käynnistys tapahtuu paineilmalla, joko syöttämällä jakajan kautta korkeapaineista ilmaa sylintereihin tai matalapai­neista ilmaa paineilmastarttimoottorille.

      Suoraa sylinterikäynnistystä käytetään moottoreissa yli 800 kW ja paineilmamoottoria (tai sähkömoottoria) alle 800 kW moottoreissa.

      Paineilma kehitetään vähintään kahdella kompressorilla, 1 komp­ressori täyttää koko ajan käynnistysilmasäiliöitä ja toinen on varalla. Toisen kompressorin tulee olla kytketty hätätauluun eli sähkömoottori saa tarvitta­essa syöttö­jännit­teen hätäaggregaatilta. KÄynnistysilma­kompressori kapasiteetti on yleensä 60-120 Nm³/h, 30 bar. Tarvittava ilmamäärä tulee luokituslai­toksen säännöis­tä, joissa määritellään kuinka monta starttia pitää peräjäl­keen saada. 1-mootto­rilaivassa ilmaa tulee riittää säiliöis­sä 12 starttiin ja 2-mootto­risissa (tai useam­pia moottoreita) riittää 6 start­tia/moottori. Komp­ressorin tulee kyetä täyttämään pullot 1 h aikana.

      Starttikom­pressoreissa on päällerakennettuna tarvitt­avat jääh­dytti­met, veden ja öljyneroittimet, varo- ja kevennyslait­teet sekä käynnistys- ja pysäy­tysautomatiikka. Kompressorit ovat yleensä mäntäkoneita, jotta saadaan helposti paine 30 bar (tai 40 bar). Kompressorit ovat asen­nettu tärinävaimentimille sekä ovat ilmajääh­dytteisiä. Vesijäähdy­tys saadaan tarvittaessa.

      Kompressoreilta menee putkisto startti-ilmasäiliöille, joita tulee olla aina myös kaksi. Putket ovat suht pieniä, koska virtausnopeus ilmalla on yli 30 m/s. Pulloissa on sääntöjen mukaiset sulkulaitteet sekä varolaitteet. Varoventtiilin putki ei saa purkautua kulkutielle, johdetaan yleensä kuiluun tai turkin alle. Muistettava lisäksi, että säiliöissä oleva vapaa ilma on laskettava mukaan sammutusjärjestelmää mitoitettaes­sa.

      Säiliöistä ilma johdetaan suoraan moottoreille. Startti-ilmasysteemissä ei ole kuivaimia. Startti-ilmasysteemistä käytetään yleensä myös tyfoonia sekä otetaan pneumatiikkajärjestelmään ilmaa kuivaimen ja paineenalentimen kautta.

      Suorassa sylinterikäynnistyksessä ilma viedään moottorille pää­käyn­nistysventtiilille. Pääkäynnistysventtiili ei kuitenkaan avaudu ennen­kuin varmistuksista on huolehdittu joko sähköisesti tai pneu­maattises­ti. Mm seuraavia syitä voi olla, stop on päällä, starttipaine alhainen, moottorin öljysumuilmaisin hälyttänyt, polttoainetanko ei ole nolla-asennossa, paaksauskone päällä jne. Kun pääkäynnis­tys­venttiili aukeaa sylintereille menevät linjat saavat täyden työpai­neen. Tämän jälkeen annetaan starttikäsky (tai automatikka antaa), jolloin pinempi ohjausventtiili antaa jakajan kautta ohjauskäskyt sylinterikoh­taisille starttiventtiileille avautua. Järjestelmään kuuluvat lisäksi takaiskuvent­tiilit ja liekinestolaitteet.

      Paineilmamoottorikäynnistys

      Systeemiin kuuluvat kompressori, pullot ja putkisto kuten sylinteri­käynnistyksessäkin, mutta paine on vain 10-12 bar. Lisäsksi mootto­rin päältä puuttuvat kaikki paineilmaputket. Starttimoottorille tulee syöttölinja jossa linjassa on 12 tai 24 V magneettiventtiili. Magneetti­venttiilin ohjaus ja käynnistyksen estot kuten sylinterikäynnistyksessä.

      • Blackout.

        Olisit voinut laittaa myös linkin, mistä olisi selvinnyt minkä moottorin ohjeita kopioit.

        Nyt voi jäädä väärä käsitys että tuo koskisi kaikkia moottoreita.


      • Jeah

        Tämä koskee suurintaa osaa moottoreista tv merenkulun konemestari.moottorin Puhalluksella tarkoitetaan sitä että ennen käynnistystä koneista puhelletaan kerääntynyt vesi pois ja muu paska tapahtuu käytännössä sillain että venttiilikannenpäällä on indikointi hanat jotka avataan ja koneita pyöräytetään muutaman kerran sähköistä indikointi moottoria käyttämällä.


      • yksi_hullu_kysyy_enemmän

        Eikö siinä mene "puurot ja vellit sekaisin" kun samoihin sylintereihin puhallellaan paineilmaa ja dieseliä käynnistyksen yrittämiseksi? Vai tehdäänkö sitä vuorotellen, ottaen välillä vauhtia koneelle? Vai onko peräti niin viisas systeemi, että vain puuttuvan työtahdin aikana puhalletaan paineilmaa? Pitääkö sylintereissä olla ylimääräiset venttiilit paineilmalle?


      • Luulisin_vain
        yksi_hullu_kysyy_enemmän kirjoitti:

        Eikö siinä mene "puurot ja vellit sekaisin" kun samoihin sylintereihin puhallellaan paineilmaa ja dieseliä käynnistyksen yrittämiseksi? Vai tehdäänkö sitä vuorotellen, ottaen välillä vauhtia koneelle? Vai onko peräti niin viisas systeemi, että vain puuttuvan työtahdin aikana puhalletaan paineilmaa? Pitääkö sylintereissä olla ylimääräiset venttiilit paineilmalle?

        Tämän mukaan moottori saatetaan pyörimään ensiksi paineilmalla, sitten kytketään polttoaineen ruiskutus päälle ja toivotaan parasta:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Air-start_system

        Sylintereissä on tosiaankin ylimääräiset venttiilit käynnistysilmalle.

        Nykymoottoreissa saattaa olla varsin mutkikas elektroninen ohjaus paineilmalle ja kannen venttiilistölle.


      • Joakim1
        Luulisin_vain kirjoitti:

        Tämän mukaan moottori saatetaan pyörimään ensiksi paineilmalla, sitten kytketään polttoaineen ruiskutus päälle ja toivotaan parasta:

        https://en.wikipedia.org/wiki/Air-start_system

        Sylintereissä on tosiaankin ylimääräiset venttiilit käynnistysilmalle.

        Nykymoottoreissa saattaa olla varsin mutkikas elektroninen ohjaus paineilmalle ja kannen venttiilistölle.

        Tässä on yksinkertainen animaatio tuon toiminnasta: http://www.marinediesels.info/2_stroke_engine_parts/Other_info/air_start.htm

        Onko tuossa täydet puristukset käytössä vai saadaanko venttiilit auki puristustahdin ajaksi kunnes polttoainetta syötetään?


    • Yx mun tuttu, vanha merimies, sano että nykyään moottorit käynnistetään sähköllä, ennen ruudilla.

      • traktorin_käynnistys

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      58
      2342
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1970
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      175
      1766
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1747
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1651
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1629
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1524
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe