Muslmien ruoka, merkintä

Hei.

Miten merkitään muslimille sopiva ruoka / tai ei sopiva perhekutsuilla noutopöydässä? Onko siihen olemassa jotain lyhenettä tai tapaa ?

10

313

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Vegekokki

   Halal. Mutta sen sitten pitää olla oikeasti halal, joka ei ole helppoa, joten suosittelen kasvisruokaa.

   Ja jos seurueessa on myös juutalaisia: kosher. Sama kuin yllä.

   Merkintä "vegetaarinen” tai ”vegaaninen” on siten ehkä paras ja avaa mahdollisuuden myös muille kuin muslimeille. Vaikkapa adventisteille ja buddhalaisille.

   Kun asuin Australiassa, oli helpointa, että kaikki ruoka oli vegetaarista ja suurin osa vegaanista. Ainakaan minun tarjoilustani ei kukaan valittanut. Muutama vannoutunut lihansyöjä kiitteli erinomaisesta ”lihakastikkeesta”, joka oli tofua...

   • Vegekokki

    Siis: kasvisruoka on aina halal ja kosher. (Tiukimmat juutalaiset asettavat lisävaatimuksia.)


   • 5r65i
    Vegekokki kirjoitti:

    Siis: kasvisruoka on aina halal ja kosher. (Tiukimmat juutalaiset asettavat lisävaatimuksia.)

    Kasvis ei välttämättä ole kosher. Kosher tulee siitä että ruoka-aineet on käsitelty ja valistettu tietyllä tavalla. Sana halal taas liittyy vain lihaan, joten jos laittaa kasvisruokaan lapun "halal", se indikoi sitä että siinä on (halal-)lihaa.


  • åfgp

   sianlihaton

  • 13+19

   Merkitse sopimattomat (sianliha, veri, alkoholi) pienellä kyltillä "Haram", joka tarkoittaa kiellettyä. En tunne ainuttakaan muslimia joka erikseen kylässä vaatisi halal-teurastettua lihaa. Käytännössä kaikki kotimainen liha on "halal" jos jätetään vaatimuksista pois se pieni rukouksen tapainen kurkun avaamisen yhteydessä. Harva muslimi kuitenkaan alkaa moisesta nipottamaan.

  • kuva kertoo sen

   Tanskassa niilä on pakkauksessa aina minareetin kuva, silloin tietävät että avot, tämä kelpaa.

  • mimi -

   Itse asiassa islamilaisen tavan mukaan teurastaminen on pidempi prosessi kuin parin rukouksen sanominen. Esim. veret pitää valuttaa lihasta ym.

   Lisäksi on paljon sääntöjä siitä mikä liha käy. Esim. toisia eläimiä syövän liha ei käy.

   Mutta jos muslimystäväsi ovat suostuneet kutsuusi, he tuskin ovat supertarkkoja. Tärkeintä on selittää ettei missään ole alkoholia eikä sianlihaa. Eli mitään veriruokia ei kannata tarjota eikä liköörikarkkeja tms.

   Mutta jos esim. aiot tarjota poroa tai hirveä, kannattaa selittää ettei liha ole halalteurastettu mutta eläin on ruohoa syövä sorkkaeläin kuten lehmä.

   Jotkut muslimit tuntevat maailmanmenoa, toiset eivät ollenkaan. jotkut tuttuni pelkäsivät maistaa suomalaista juustoa "koska sehän voi olla sian maidosta tehty".

   Ja jos joku on oikein tarkka, he tietävät että ruoassa voidaan käyttää liivatetta ja sehän voi olla vaikkapa siasta peräisin oikeasti. Jossain ruoissa esim. poronkäristyksessä käytetään myös sian rasvaista nahkaa eli kamaraa - se ei tietenkään käy.

   Suomessakin on (ainakin Helsingissä) halal-lihakauppoja.

   • 17+17

    "Itse asiassa islamilaisen tavan mukaan teurastaminen on pidempi prosessi kuin parin rukouksen sanominen. Esim. veret pitää valuttaa lihasta ym."

    Tiedätkö montakin teurastustapaa jossa veriä ei valuteta lihasta? Tiedätkö, että teurastaminen nimenomaan tarkoittaa veren valuttamista lihasta? Halal-teurastus poikkeaa tavallisesta teurastuksesta juurikin vain tuon rukouksen osalta. Joskus myös tainnutus jää tekemättä, mutta esim. Suomessa tainnuttamattoman eläimen teurastaminen on kiellettyä, eli pultista päähän saavat myös halal-teurastetut eläimet Suomessa.


  • Alphons

   Kannattaa ajaa hevon v i t t u u n tämmöset halal p a s k a varpaat oman ruokapöydän ympärilta. Ne s a a t a n a t teurastaa seuraavaksi sinut sillä lailla, että ne katkasee sun kaulasuonet puukolla pikkuhiljaa nirhimällä.

   P a s k a v a r p a a t vielä kuvaa sen ja laittaa you tubeen.

   Ne halaal hörhöt on semmosia.

   • Alphons

    Elukkaa kuuluu ampua pyssyllä päähän ja katkasta vasta sen jälkeen sen kaulasuonet, jottei se kiru. sitten se riiputetaan ja ruvetaan ruuaksi palottelemaan.

    Islam p a s k a varpaat kiruttaa elukkaa kun ne sen tappavat. Ei se sovi tänne meille semmoset tavat. Tapelkoot hörhöt tuolla omilla maillaan niin kuin tykkäävät, mutta tänne semmonen kiruttaminen ei sovi.


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mikäs muutos Marttiinalla nyt tuli

   On niin salaperäknen päivitys et enteileekö muuttoa johkin?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   241
   1652
  2. Ymmärrän jos tää oli nyt tässä

   Mä mokasin ja toivon sulle pelkkää hyvää.
   Ikävä
   89
   1213
  3. Martina naimisiin.

   Etsimässä täydellistä hääpukua Roomassa.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   190
   1141
  4. Hyvää iltaa miehelle

   Mukavalle. Jäi eilen kesken tuo keskustelu.:)
   Ikävä
   158
   936
  5. Lapulais poika.

   Onko tämä Lapualais poika jäänyt naisiin, kun hyvin pidellään ei malta lähtiä kotia. Tavataan sanoa. Mitä sitä äiteelle soittelemaan, kun naiset pite
   Lapua
   11
   718
  6. Perheen äidin kohtalo surettaa Iisalmessa

   Kolmekymppinen mies käynnisti auton keskellä yötä kotonaan Iisalmessa keskiviikkona 16. marraskuuta. Kyydissä oli samaan ikäluokkaan kuuluva nainen. M
   Iisalmi
   18
   675
  7. En voi edes kirjoittaa siitä.

   Se olis liian lapsellista. Kun on yhteys tosielämän puolella ja selvät sävelet. Älykäs se on, todennäköisesti älykkäämpi kuin kukaan, ketä olen tavann
   Ikävä
   50
   638
  8. Haluaisin kertoa sulle

   Kuinka paljon susta tykkään. Oisko se paha tilanne?
   Tunteet
   46
   617
  9. Sofia ei tee enää lomareissuja

   Jostain syystä häntä ei enää kiinnosta Dubain ja Espanjan lomat eikä edes Leville vaivaudu. Mitä lie tapahtunut?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   549
  Aihe