Muslmien ruoka, merkintä

Hei.

Miten merkitään muslimille sopiva ruoka / tai ei sopiva perhekutsuilla noutopöydässä? Onko siihen olemassa jotain lyhenettä tai tapaa ?

8

297

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Vegekokki

   Halal. Mutta sen sitten pitää olla oikeasti halal, joka ei ole helppoa, joten suosittelen kasvisruokaa.

   Ja jos seurueessa on myös juutalaisia: kosher. Sama kuin yllä.

   Merkintä "vegetaarinen” tai ”vegaaninen” on siten ehkä paras ja avaa mahdollisuuden myös muille kuin muslimeille. Vaikkapa adventisteille ja buddhalaisille.

   Kun asuin Australiassa, oli helpointa, että kaikki ruoka oli vegetaarista ja suurin osa vegaanista. Ainakaan minun tarjoilustani ei kukaan valittanut. Muutama vannoutunut lihansyöjä kiitteli erinomaisesta ”lihakastikkeesta”, joka oli tofua...

   • Vegekokki

    Siis: kasvisruoka on aina halal ja kosher. (Tiukimmat juutalaiset asettavat lisävaatimuksia.)


   • 5r65i
    Vegekokki kirjoitti:

    Siis: kasvisruoka on aina halal ja kosher. (Tiukimmat juutalaiset asettavat lisävaatimuksia.)

    Kasvis ei välttämättä ole kosher. Kosher tulee siitä että ruoka-aineet on käsitelty ja valistettu tietyllä tavalla. Sana halal taas liittyy vain lihaan, joten jos laittaa kasvisruokaan lapun "halal", se indikoi sitä että siinä on (halal-)lihaa.


  • åfgp

   sianlihaton

  • 13+19

   Merkitse sopimattomat (sianliha, veri, alkoholi) pienellä kyltillä "Haram", joka tarkoittaa kiellettyä. En tunne ainuttakaan muslimia joka erikseen kylässä vaatisi halal-teurastettua lihaa. Käytännössä kaikki kotimainen liha on "halal" jos jätetään vaatimuksista pois se pieni rukouksen tapainen kurkun avaamisen yhteydessä. Harva muslimi kuitenkaan alkaa moisesta nipottamaan.

  • kuva kertoo sen

   Tanskassa niilä on pakkauksessa aina minareetin kuva, silloin tietävät että avot, tämä kelpaa.

  • mimi -

   Itse asiassa islamilaisen tavan mukaan teurastaminen on pidempi prosessi kuin parin rukouksen sanominen. Esim. veret pitää valuttaa lihasta ym.

   Lisäksi on paljon sääntöjä siitä mikä liha käy. Esim. toisia eläimiä syövän liha ei käy.

   Mutta jos muslimystäväsi ovat suostuneet kutsuusi, he tuskin ovat supertarkkoja. Tärkeintä on selittää ettei missään ole alkoholia eikä sianlihaa. Eli mitään veriruokia ei kannata tarjota eikä liköörikarkkeja tms.

   Mutta jos esim. aiot tarjota poroa tai hirveä, kannattaa selittää ettei liha ole halalteurastettu mutta eläin on ruohoa syövä sorkkaeläin kuten lehmä.

   Jotkut muslimit tuntevat maailmanmenoa, toiset eivät ollenkaan. jotkut tuttuni pelkäsivät maistaa suomalaista juustoa "koska sehän voi olla sian maidosta tehty".

   Ja jos joku on oikein tarkka, he tietävät että ruoassa voidaan käyttää liivatetta ja sehän voi olla vaikkapa siasta peräisin oikeasti. Jossain ruoissa esim. poronkäristyksessä käytetään myös sian rasvaista nahkaa eli kamaraa - se ei tietenkään käy.

   Suomessakin on (ainakin Helsingissä) halal-lihakauppoja.

   • 17+17

    "Itse asiassa islamilaisen tavan mukaan teurastaminen on pidempi prosessi kuin parin rukouksen sanominen. Esim. veret pitää valuttaa lihasta ym."

    Tiedätkö montakin teurastustapaa jossa veriä ei valuteta lihasta? Tiedätkö, että teurastaminen nimenomaan tarkoittaa veren valuttamista lihasta? Halal-teurastus poikkeaa tavallisesta teurastuksesta juurikin vain tuon rukouksen osalta. Joskus myös tainnutus jää tekemättä, mutta esim. Suomessa tainnuttamattoman eläimen teurastaminen on kiellettyä, eli pultista päähän saavat myös halal-teurastetut eläimet Suomessa.


  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Venäläislehti: Yli 260 000 miestä on lähtenyt venäjältä

   liikekannallepanon jälkeen. FSB raportoi, että 261 000 miestä lähti maasta keskiviikon ja lauantain välisenä aikana. Mahtaa olla vaikea löytää niitä
   Maailman menoa
   340
   4368
  2. Ex-huippumalli, juontaja Anne Kukkohovi paljastaa: "Olen tosi röyhkeä ja päivän päätteeksi..."

   Anne Kukkohovi on juontanut Koko Suomi -leipoo -ohjelmaa ammattimaisesti jo vuosia. Kansainvälisen uran tehnyt ex-huippumalli tunnustaa itsekin hämmäs
   Kotimaiset julkkisjuorut
   13
   2717
  3. Ymmärtääkö kaikki , että ydinsota on seuraava vaihe.

   Näin.. Ei ole mitään " Ukrainan sotaa " , jonka voisi rajata vain tuonne maantieteelliselle alueelle. Tähän sotaan ei tulla myöskään saamaan mitään
   Maailman menoa
   276
   2562
  4. Miksi "SUOMEN NUORISO" ajetaan suljetulle ?

   https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ae1cec69-b2b9-4f9d-ae8e-da3b9178e6f4 En ymmärrä, mihin katosi minun nuoruuteni rento Suomi ? 80- ja 90- luvulla S
   Maailman menoa
   274
   2111
  5. Joel Harkimo ei ole tanssinut edes kapakassa "Mitä tuo urpo tuossa heiluu"

   Poliitikko ja yrittäjä Joel "Jolle" Harkimo tippui Tanssii Tähtien Kanssa -kisasta. Harkimo pudotti tiukassa treenissä kiloja, mutta hänen "säkkimäise
   Kotimaiset julkkisjuorut
   75
   1506
  6. Miksi tapasinkaan sinua

   Olen tavattoman harmissani, kun koskaan törmäsin sinuun. Olisi paljon parempi, ettemme olisi koskaan nähneetkään toisiamme.
   Ikävä
   48
   1138
  7. Anteeks rakas

   Eihän liekkisi muhun sammu ikinä Olet mun ainut onnenkipinä Matka tää on joskus kivinen Ja osaan olla raskas ihminen On päivä tää pilvinen Kun painaa
   Romantiikka
   221
   1068
  8. Kyllä minä ihan rakastan sinua

   Vaikka todella hassuahan se on lähes vierasta rakastaa. En voi tälle mitään.
   Ikävä
   58
   1011
  9. Oot leuhka

   ja ihan s***anan itteäs täynnä. En kyllä millään ymmärrä miksi. Oli ihan jees olo siihen asti taas että sun omahyväisen naaman näin. Kukaan toinen he
   Tunteet
   91
   996
  Aihe