Ottakaa oppia Ojaniemeltä

Joskus Kemijärvelle

Hei kaikki Lapinkansan lukijat. Luitteko tänään Jaakko Ojaniemen kirjoituksen, " päästökauppa / tuulivoima". On ottanut mies asioista selvää! En tunne miestä, mutta olen jo pitemmän aikaa seurannut hänen kannanottojaan. Kirjoittaa järkeä tuulivoimasta!!! Saan Lapinkansan nettiversiona äitini kotiseuturakkaudesta.

Mikä mies tämä Ojaniemi on, Kuka tuntee paremmin. Mielenkiintoinen persoona, ainakin näin lehtikirjoitusten perusteella. Katselen maailmaa täältä etelän perspektiivistä, mutta sukua on siellä Kemijärvellä. Voisitte "valaista" vähän enemmänkin sitä tuulivoima-asiaa siellä teilläpäin, koska asia kiinostaa myös nimimerkkiä, sillä on pieni tontti Kemijärven rannalla. En tahtoisi, että tuulimyllyt " ulvoisivat", jos joskus sinne mökin "kyhäisen". En tiedä, riittääkö taitö, mutta onhan teilla siellä ilmeisesti rakentajia. Löysin ainakin sellaisen firman, kun Iki-Hirsi Oy:n. Kuka kertoisi tästäkin enemmän?

34

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Uskoa on

      Paljon maailmaa nähnyt mies. Osaa arvostaa kotiseutua. On kiertänyt muutakin kun tahkoa. Eihän nämä manttaalimiehet älyä muuta, kun että vain sais kaiken myytyä ja rahastaa. Senhän näkee, kun seuraa Kemijärven valtuuston työskentelyä!

      Siitä huolimatta, tervetuloa Kemijärvelle.

      • Puskasta vain

        On meillä rakentajia, jos mökintarvetta on. Muitakin kun Ikihirsi. Ota yhteyuttä kaupunkiin, kyllä siellä mielestäni tämän seuvun rakentajat suurinpiirtein tunnetaan. Tuo virma minun tietojen mukaan taitaa viiä paljon ulkomaille. En tiiä rakentaako paikallissille kuinka paljon, mutta voihan kysyä.

        Kyllä minustakin tuo tuulivoimahullutus on pöliää. Ainakin tonttien arvo laskee. Kemijärvellä taitaa lyyvä korville. Ei ole hyvä. Rantatontit ei taia käyvä kaupaksi.


      • entinen Joutsijärvil

        Postimerkki persuuksiin ja takaisin mistä on tullut tarkoitan OJANIEMEÄ??????


    • Sisällysluettelo
    • Uusia tuulia Kemijär

      Soopaa kirjoittaaai Ojaniemi. Ei taida olla itsekään kartalla, onko Kiinassa vai Kemijärvellä. Kaikkien asioiden asiantuntija. Kyllä kemijärvi tarttee jotakin uutta. Mikä vika tuulivoimassa? Puhdasta energiaa. Onkohan taas kateus päällimmäisenä?

    • Ikuisesti Ailanka

      Hei kaikki Ailangan ystävät. Ettehän tahtoisi, että meidän rauhaa tulee häiritsemään joku tuulivoimafirma. Ailanka on hyvä juuri tällaisena. Ojaniemikin voisi ottaa enemmän kantaa Ailangan puolesta. Se on aarre meille kaikille Kemijärveläisille.
      Jättäkää mahdollisimman paljon muistutuksia WPD-Finlandin hankkeeseen, jotta hanke ei varmasti toteudu! Ei yhtään tuulimyllyä Ailankaan!

      • Ei haittaa poromiest

        Ailanka on paras paikka tuulimyllyille Kemijärvellä. 100% tuulee varmasti. Olen ollut paljon poroissa tunturissa ja aina tuulee. Eiku myllyjä vain sinne, saavat maanomistajat hyvätt rahat. Kaiken mailman asiantuntijat yrittävät estää hyviä hankkeita. Kyllä Kemijärvellä tuullee!!!


    • JO EI TÄREKEÄ

      Minun persoonani tai mielipiteeni eivät tässä asiassa ole tärkeitä. Kirjoituksen sen sijaan ovat, koska ne perustuvat kaikki tutkittuun tietoon. Jos joku on enemmän kiinostunut kirjoittamastani aiheesta tai siihen liittyvästä materiaalista tai jopa minusta, voi lähettää viestiä osoitteeseen [email protected].

      Yäpuolella olevaan kirjoitukseen, jossa sopaa väitetään kirjoittavani, on alla pari linkkiä ja tekstiä tuulivoiman puhtaudesta. Jos ne eivät riitä, voin lähettää kymmeniä lisää.

      Haluaisin kuitenkin uudelleen todeta, että rakennetaan vain tuulivoimaa, mutta siten, että se ei pilaa Suomen kauneinta järvimaisemaa ja toisekseen on sellaisessa paikassa, että suuri yleisö ne hyväksyy. Kommentti kateudesta on minulle outo.

      Kemijärvi tarvitsee uusia asukkaita, mutta ei välttämättä tuulivoimaa. Tiesitkö, että yksi uudisasukas tuo 3 kertaa enemmän verotuloja kaupungille kuin yksi mylly. Jos kokonainen uudisasukas perhe muuttaakin kauniiden maisemien vuoksi Kuusamoon (Kuusamoon ei suunnitella tuulivoimaa rakennettavaksi) eikä Kemijärvelle, menettää kaupunki verotuloja 6-8 kertaa enemmän kuin yksi mylly tuo.

      Kemijärvellä ei ole tarjota työpaikkoja ja tuulivoima ei luo yhtään vakituista työpaikkaa. Mutta maisemien, kauniin luonnon ja luontoharrastuksien vuoksi ihmiset muuttavat Kemijärvelle.

      Mutta sinulle epäilijä alla on juttua tuulivoiman puhtaudesta.

      http://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/9889882/Wind-farms-will-create-more-carbon-dioxide-say-scientists.html
      Web of Trust

      Tilanne on suomessa vieläpahempi, kun huomioidaan seuraava lausuma:

      "Tuulivoimateollisuuden varoittamaton ryntäily metsiin ja suoalueille kaavoittamalla teollisuusalueiksi näitä tuhansien vuosien aikana kertyneitä hiilivarastoja vaikuttaa vahvasti järjenvastaiselta toiminnalta, mitä se varmasti onkin, vapauttamalla kasvihuonekaasuja ilmakehään ja purkamalla hiilivarastoja ja pienentämällä hiilinieluja, jotta saadaan puhdasta vihreää hiilidioksiditonta sähköenergiaa tuotettua?"

      "Tutkijat varoittavat, etteivät tuulivoimalat tule elinaikanaan tuottamaan hiilidioksiditonta energiaa taseeseen riittävästi - tasoittaakseen taseen toisella puolella tuulivoimalan valmistuksen-, pystytyksen-, käytön- ja purkamisenaikaisen fossiilisen energian ja aineiden käytön. Suomessa asiaan liittyy muitakin kummallisuuksia, kuin lapalämmitys, vaihteistojen rikkoontuminen pakkasessa, tyhjäkäynnillä pyörittäminen, jotta akselit eivät vääntyilisi."

      Lisäksi hyvä lukea myös tämä artikkeli

      http://www.epaw.org/documents.php?lang=en&article=no8
      Web of Trust

      Vielä sen verran, että olen varmasti kartalla ja hyvin syvällä synnyimaassani ja aika tarkkaan tekomaillani. Se, että olen muutaman viikon vuodesta sukuloimassa ei kai minua kartalta kaikota.

      Jaakko Ojaniemi

      • Avoin kaikelle

        Luin nuo Ojaniemen linkit. Asiaa puhuu. Riittääkö englannin kielitaito, vai pitääkö suomentaa. Siihekin löytyy apu jos tarttet!!!
        Jos ei ymmärrä maailman menoa, käpertyy omaan loukkuunsa. Ryysyrannassa!!!


    • Tallin taakse

      Voi vittu, mitä soopaa! Eikö riitä, että kaikki on kohta menny. Tuulivoiman vastustajat ovat aivan perseestä! eivät ymmärrä minkälaisia tuloja se tuo paikkakunnalle. Katsokaa vaikka Tervolaa ja Simoa! Siellä osataan.

      • jos ei älyä

        Muonio ja Tornio viittasivat kintaalla tuulivoimarahastajille. Kaavt nurin ja ö-mappiin ! Siellä taitaa olla viisaita valtuutettuja !!


    • Villi ja Vapaa

      Kiitokset Ojaniemelle asiallisesta informaatiosta. Juuri tällaista oikeaa tietoa hyödyistä ja haitoista tulee alueen ihmisille antaa. Päättäjien ja muiden puuhamiesten tulisi itse perehtyä asioihin (hyödyt ja haitat) ja vasta sitten alkaa masinoida asiaa eteenpäin, jos katsoo aiheelliseksi.

      Maailmalta löytyy pilvin pimein tutkimustietoa tuulivoimasta sen kannattavuudesta, edusita ja haitoista. Ei tehdä samoja virheitä täällä Lapissa missä luonto kyllä antaa anteeksi ihmisen tekemät vääryydet, mutta niin hitaasti.

      EI TUULIVOIMAA JÄRVIMAISEMAAN!!

      Jos tämä kehitys Kemijärvellä PUUN JA VEDEN KAUPUNGISSA, VEDEN VÄLKETTÄ JA VIHREÄÄ KULTAA jatkuu entisellään niin pian minunkin tilalle voidaan rakentaa ne kolme korvaavaa tuulimyllyä.

    • *********

      www.ikihirsi.fi
      Sieltä löytyy tietoa ja malleja.

    • tuulivoima 1

      Kemijärvi tarvitsee ehdottomasti tuulivoimaloita, voimalat tulisi rakentaa mahdollisimman lähelle hyviä kulkuyhtyksiä, alhaisten rakennuskustanusten takia.

      Pitkävaara,Patovaara, Perävaara ja Joutsijärven suunnalla on paljon hyviä rakennuspaikkoja.

      Tuulivoimayhtiölle pitää antaa pakkolunastusoikeus jos maanomistaja ei suostuisimyymään.

      Kemijärventulevaisuus on matkailussa ja tuulivoimassa.

      • ei yhtä unohete

        Mihin se Kotavaara unohtu ? Pitäs Kerki Manunki jottain saaha ko muukki sukulaiset saa?


    • juupas eipäs

      Tuulivoimassa on vain yksi huono puoli. Mitä enemmän niitä rakennetaan sen kalliimpi on sähkö.
      Perustuu syöttötariffi järjestelmään. Kun ei tuule korvaava energia on tuotettava muuten (vesi,hiili)

      • lop lop lop

        On siinä toinenki tosi huono puoli. Sillon ko tarttis sähkö ei tuule. Sillon ko ei tartte niin tuulee. Tosi huono yhtälö.


    • totuuden tuuli

      Ihanbki roskaa tänne kirjotellaan tuulivoimaa vastaan.
      Asia on kuitenkin niin, että paras on laittaa isot myllyt järvenrantaan, siinä ne ylväinä pyörii ja sähköä tulee.
      Toiset vielä isommat mäennokkaan töröttämään, jotta muukkin näkee meijän siirtyneen nykyaikaan.
      On se iso voimala niin komian näköinen, jotta sen ottaisi vaikka ei tulisi kilowattiakaan sähköä. Ihan on upean näköinen ja rahaa tulee siitä, niinko rahapajasta.

      • faktat vai valheet

        "totuuden tuulelle" aika hyvä ja hyvin perusteltu vastaus täällä:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/11395788/#comment-61016044

        Lopulta totuus tulee joka tapauksessa julki - siis oikea totuus, eikä "pravda-totuus".

        "Totuutta" kun näyttää olevan joka lähtöön, eikö kantti kestä vai eikö ole älliä päässä erottaa faktoja, mielipiteitä ja tuulivoimaintoilijoiden propagandaa...

        Tosi isot rahathan myllytyksessä ovat kyseessä, että kenen taskuun ne kilahtaa ja vilahtaa...

        Joten eipä ole ihme, kun menee joillain "puurot ja vellit" sekaisin pahan päiväisesti...

        Tarkoituksellinen propaganda myllytyksen puolesta on jo niin hysteeristä ja lapsellista, että ei voi muuta kuin nauraa makiasti...


      • ei maita myllyille
        faktat vai valheet kirjoitti:

        "totuuden tuulelle" aika hyvä ja hyvin perusteltu vastaus täällä:

        http://keskustelu.suomi24.fi/node/11395788/#comment-61016044

        Lopulta totuus tulee joka tapauksessa julki - siis oikea totuus, eikä "pravda-totuus".

        "Totuutta" kun näyttää olevan joka lähtöön, eikö kantti kestä vai eikö ole älliä päässä erottaa faktoja, mielipiteitä ja tuulivoimaintoilijoiden propagandaa...

        Tosi isot rahathan myllytyksessä ovat kyseessä, että kenen taskuun ne kilahtaa ja vilahtaa...

        Joten eipä ole ihme, kun menee joillain "puurot ja vellit" sekaisin pahan päiväisesti...

        Tarkoituksellinen propaganda myllytyksen puolesta on jo niin hysteeristä ja lapsellista, että ei voi muuta kuin nauraa makiasti...

        Aivan niin tosi isot rahat on kyseessä, ei sitä tavallinen tallaaja eikä tavallinen maanomistaja edes oikein hahmota:

        Tuulivoimafirmoille maitaan vuoraavat maanomistajat ovat myös pikku tekijöitä koko tuulivoimaketjussa, jota kokonaisuudessaan Jaakko Ojaniemi on valottanut ihmisille todella erinomaisesti ja selkeästi.

        Maanvuokrasopimuksissa on niin paljon "porsaanreikiä" tuulivoimatoimijafirmojen hyväksi, että itsellä ei tulis mieleenkään laittaa nimeä tuommoisiin papereihin.

        Yhtenä esimerkkinä josko maanvuokraaja tekee sopimuksen firman XYZ kanssa, XYZ myy hankkeen rakentajalle OÄÖ, voimalat rakennetaan valmiiksi ja XYZ on jo kadonnut maisemista uusille apajille ja varsinaiseksi "toiminnanharjoittajaksi" tulee ÖYÖ, alkuperäisellä maanvuokrasopimuksella maanomistajan ja XYZ:n välillä voi pyyhkiä takapuolta....

        Valittavaa todeta, mutta mitä isommat rahat kyseessä, sen vähemmän yleensä moraalia mukana...Siitä vaan sitten oikeuteen, jo vain on tuulivoimafirmoilla omat huippujuristinsa, tavallinen maanomistaja jää kakkoseks se on selvä...

        Lopulta maitaan tuulivoimafirmoille vuokranneiden maanomistajien vastuulle jää myllyjen roippeiden "siivoaminen" maastosta ja se kuulkaa ei ole mitään halpaa lystiä...Massiivisia betoniperustuksia ei edes pysty poistamaan kuin dynamiitillä, joten sinne ne jäävät maastoon ikuisiksi ajoiksi...

        Kovasta propagandasta ja "myllytyksestä" huolimatta yhä enemmän on omilla aivoillaan ajattelevia maanomistajia:

        http://kaippa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137371-puhalluksesta-tuulivoimaa

        Kiinteistöverotulot kunnille - vaikka niitä tuulivoimaintoilijat kovin "mainostavat" - oikeassa elämässä laskevat kuin lehmän häntä ja käytännössä kiinteistöverotulot nollautuvat kokonaan kymmenessä vuodessa.

        Asian ydin on siinä, että tuulivoimatoimijat, myös veroparatiisivetoiset toimijat korjaavat "potin" höynäytettävien maanomistajien avulla...Ja tuulivoiman tukipolitiikan takia kansa maksaa tämän järjettömän ison varallisuuden siirron bisnesmiehille, joiden jäljet vielä usein johtavat ulkomaisiin veroparatiiseihin...


    • Kotavaaraan

      Joo myllyt vai Maunon kotavaaran tornin tilalle. Kyllä siitä saadaa sitten hyöty maksimoitu ainakin yhteen suuntaan. Näinhän tämä asia on jo aika pitkälle edennyt Kemijärvellä. Muista viis.

      • lukekaa ja sit..

        Kannattaa valtuutettujen lukea nuo Ojaniemen tekstit et ymmärtäisivät mistä on kysymys. Nuo huuhentaalit yrittää sumuttaa.


    • Kansa maksaa

      TOTUUDEN TUULI kirjoitti: ".....On se iso voimala niin komian näköinen, jotta sen ottaisi vaikka ei tulisi kilowattiakaan sähköä. Ihan on upean näköinen ja rahaa tulee siitä, niinko rahapajasta."

      Vai tullee sinulle rahhaa kuin rahapajasta. No muut kyllä joutuu ikävä kyllä vain maksamaan tuulimyllyistä. Eli myllyt saa sinun puolesta seisoa tuottamatta sähköä, mutta sinulle on tärkiä että rahaa sinulle tulee kuin rahapajasta. Taijat olla maanvuokraaja, koska silloin ei kukaan muu saa äyriäkään, kun myllyt ei pyöri. Ja kansa maksaa. Tämä paljastaa oikein hyvin mistä Kemijärvellä on todella kysymys. Yksi hyötyy ja muut maksaa. Jos sitten mylly niin komia on, niin laita yks semmonen omalle pihallesis.

    • pakkolunastus OK

      tuulimyllyjen paikat tulisi saada pakkolunastaa....

    • Kiinnostunut

      Onko Ojaniemellä tietoa mitä ovat pientuulivoimalat ja miten ne toimii ja mitä maksaa.

    • Pientuulivoima

      Kato netistä löytyy. Hyvä idea kotitalouksien sähköön, mutta voi olla, että täällä ei oikein tuulet riitä.

      Jos saataaisiin 200 000 kotitaloutta maalämmön, pientuulivoiman ja aurinkoenergian piiriin, ei tarvitsisi rakentaa yhtään teollisuusmyllyä ja kotitalouksien sähkönhinta olisi murto-osa nykyisestä.

      Valtion kannattaisi alkaa tukea tällaista eergiapolitiikkaa, kuten Ruotsissa, jossa tukea ja verohelpotuksia saa, kun rakentaa taloonsa varaavan takan.

      Jaakko Ojaniemi

      • rikkana rokassa

        Myös aurinkoenergia on kotilatalouksille hyvä valinta, ja ei niin epävakaa kuin pientuulivoima. Omatuotetun aurinkoenergian ylijäämää voi myydä poies...

        Tiesittekö, että aurinkopaneelit tuottavat paremmin viileässä kuin etelän lämpimässä ja helteissä..

        Ei tartte edes olla täyttä päivänpaistetta kaiken aikaa - valoisaa vaan tarpeeksi, vaikka vettä satais...

        Terassien lämmitykseen, kasvihuoneisiin, kylmälaitteisiin ym. ym. aurinkoenergia on ihan huippujuttu kotitalouksille. Ja paljon on nykyään myynnissä myös aurinkoenergialla toimivia kodin laitteita kännykän latureista kahvinkeittimiin ja kylmälaitteisiin ym.

        Teknologia kehittyy jättiharppauksin, kun homma oikeasti toimii. On jo nyt teknologia ihan mukavalla tasolla.


    • tepselistäpä

      Joo aurinkoenegia ajaa aina ohi huuhaa-tuulimyllyt.

    • Tietoa tarvitaan

      Rikkana rokassa nosti esiin hyvän näkökulman tähän enrgiakeskusteluun. Tiede ja teknologiakehitys on todellakin tuottanut monenlaisia uusia ratkaisuja ja laitteita kotitalouksien ja vähän suurempienkin talouksien tarpeisiin. Niistä pitäisi vain jakaa tietoja mediassa paremmin.
      Olisiko siitä mitään haittaa, jos me suomalaisetkin ja meidän ympäristömme pärjäisi näiden energiahintojen kanssa nyt ja vastakin. Minä en ole löytänyt mitään perusteltua syytä, miksi Suomen pitäisi sijoittaa verorahoja sellaiseen tukipolitiikkaan, josta eivät suomalaiset itse hyödy vaan menettävät, ja vain menettävät tuotos/panos suhteessa aivan järjettömästi kiinteisöjen, elinkeinojen, luonnonvarojen ym. arvon tyystin ja käyttömahdollisuudet hetkellisen ja epäonnistuneen tukirahoituksen takia.
      Tässä jutussa on käymässä hyväuskoisille maakunan asukkaille Lapissa taas niin, että ollaan edistämässä kehitystä ja saadaan muutama tonni myllypaikan vuokraa vuodessa, menetetään itseasiassa paljon, paljon enemmän omaa pääomaa ja elämän- sekä elinkeinojen mahdollisuuksia. Tämä kokonaisuus kannattaa jokaisen ottaa selville ennen kuin pistää nimeään mihinkään maanvuokrapaperiin... halusipa sitten vuokrata maansa tuulivoimaloille tai ei.

      Anita Ruokamo

      • y-mettä kuriin

        Anita on oikeassa. Nyt pitäs kaupunkivaltuuston olla järkevä. Tulevaisuutta ei osteta tuulivoimaloilla vaan vapailla järvenrannoilla. Kansa kiittää aikanaan niitä viisaita jotka äänestävät nurin koko myllyvouhotuksen. Tää tuulimylly-vouhaus on kait lamaannuttanu jo muun elinkeinokehittämisen kempassa. Pikku edunsaajaporukka häärää muutaman perskärpäsvatuutetun kanssa myllyjä ja järkevät päättäjät yrittää estää niiden tulon. Muuta ei kohta ehitä kehittämäänkään.


    • juupas eipäs

      Tutustukaa aivan oikeasti tuohon syöttötariffi järjestelmään. Toi järjestelmä antaa verkkoon syötettävälle sähkölle minihinnan, joka voi olla suurempi kuin pörssihinta. Asia vääristää kilpailua, jokainen mylly on tavallaan kultakaivos omistajalleen.
      Saksassa kyseinen järjestelmä on jo pienemmänkin tuottajan käytössä (kotitalous). Asiassa vain käy niin, että kellä on aurinko ym. tuotanto muotoja hyötyy sen kustannuksella kenellä niitä ei ole.

      Aurinko ja tuuli energia määrien kasvaessa, kasvaa myös nopean säätövoiman tarve…..vihreä ajattelu ei ole kertonut mistä se otetaan.
      Käytännössä kivihiileen/kaasuun turvautuminen on Euroopassa lisääntymässä? Kokeilkaapa googlettaa aiheesta…yllätytte!!!!

    • Veronmaksaja maksaa

      Syöttötariffi eli takuuhintajärjestelmä

      Syöttötariffijärjestelmän tarkoitus on taata sähköntuottajalle ennalta sovittu hinta tuotetusta sähköstä. Takuuhintajärjestelmä on yksi valtion ohjauskeinoista, joilla se voi vaikuttaa sähkön tuotantorakenteeseen. Sillä pyritään useimmiten lisäämään uusiutuvien tai kotimaisten energialähteiden käyttöä.

      Useissa EU:n jäsenvaltioissa on jo voimassa uusiutuvan energian syöttötariffeja. Niiden suuruus ja rakenne vaihtelevat maittain.



      Syöttötariffi Suomessa

      Suomessa otettiin käyttöön syöttötariffijärjestelmä vuonna 2011. Sen tuotantotukia varten on vuodelle 2012 varattu lähes 100 miljoonaa euroa. Syöttötariffin tukisumma kasvaa vuosittain niin, että esimerkiksi vuonna 2015 tätä tukea arvioidaan maksettavan lähes 200 miljoonaa euroa.

      Syöttötariffijärjestelmään hyväksytyille tuulivoimaloille, biokaasuvoimaloille ja puupolttoainevoimaloille maksetaan tavoitehinnan ja sähkön markkinahinnan erotuksen mukaista tukea. Tuulivoimarakentamisen nopean liikkeellelähdön takaamiseksi tavoitehinta tuulivoimasähkölle on kolmena ensimmäisenä vuotena 105,3 €/MWh. Järjestelmään kuuluvissa metsähakevoimaloissa tuotetusta sähköstä maksetaan päästöoikeuden hinnan mukaan muuttuvaa tukea. Voimalaitos voi saada tukea 12 vuoden ajan.

      Lähde: työ- ja elinkeinoministeriö

      Ohessa linkkiä, mitä on pörssi hinnat vuositasolla. Aika paljon vähemmän kuin noita tuetaan

      http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/ALL1/Hourly/

    • Juupas eipäs

      Toisisanoen pörssissä toteutuneitten hintojen mukaan, veronmaksaja maksaa kolmena ensimmäisenä vuonna yli 50€ megawatti eli yli 5 centtiä kilowatti. Tuki jatkuu myös tuon kolmen vuoden jälkeen. Tästä johtuu, että näitä tuulipuistoja syntyy joka paikkaan.
      Veromaksajien rahoilla, riskitöntä yrittämistä?

      • järki käteen..ja

        Ja tätätkö pitäs edistää ? On se Suomi rikas .


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3154
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2121
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1895
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe