Jamie Oliver: Tässä asiassa Suomi on edelläkävijä maailmassa

miten on ?

"Suomi on edelläkävijä"

" Yhdessä asiassa Suomi menee kuitenkin kokin mukaan kaikkien muiden maiden edelle. Oliver kertoi, ettei vielä ole ehtinyt käymään Suomessa ruokamatkalla, mutta on ihaillut jo vuosia suomalaista kouluruokasysteemiä.

– Mitä tulee kouluruokaan, niin Suomi on edelläkävijä. Suomi on malliesimerkki siitä, miten asiat voidaan saada muutettua. Kouluruokien tarjonta oli huonoa ja lasten ruokavalio oli huono, mutta tämä saatin muutettua muutamassa vuodessa. Mikä tärkeintä, nämä seikat saatiin pysymään hyvinä.

Oliver viittasi kommenteillaan Suomessa vuosina 1972-1997 toteutettuun kansanterveyden edistämishankkeeseen, Pohjois-Karjala -projektiin, jonka tavoitteena oli parantaa suomalaisia elintapoja ja valistaa ihmisiä ruokailutottumuksista. Projektia oli johtamassa muun muassa lääketieteen tohtori, nykyinen THL:n pääjohtaja Pekka Puska. Oliverin mukaan projekti onnistui Suomessa, koska täällä osattiin ajatella asioita monelta eri kantilta. "

http://www.makuja.fi/artikkelit/1737097/ajankohtaista/jamie-oliver-tassa-asiassa-suomi-on-edellakavija-maailmassa/

Tämän sivuston mielipiteiden mukaan Jamie on näyttää olevan täysin väärässä... ?

Pekka Puska kyllä muutti suomalaisten ruokatottumukset,KIITOS SIITÄ HÄNELLE !
Mutta nyky köyhyys on tainnut purra kouluruokaan,kun yksi keittiö teke a baut 2000 annosta/pvä. Ne kuskataan ympäri kaupunkia, niin kyllähän se maku kärsii, jos sitä on ollut lähtiessäkään...?
Puolivalmiit muovipussiperunat, ym. einekset eivät ole ravintoarvoltaan sitä, mitä kuoriperunat ja paikanpäällä tehty ruoka ovat.

En ymmärrä mitä tuossa ruoan kuskaamisessa edes säästää ? Monesti kouluruoka on lapsen ainoa lämminruoka päivässä, että sikälikin, siihen pitäisi enemmän panostaa.
Olisiko ratkaisu maksullinen kouluruoka, vai mikä ?

5

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fuudianassuun

      Kyllä Suomessa sai hyvää kouluruokaa jo ennen vuotta 1972. Itse muistan kansakouluaikani Espoossa Viherkallion koulussa 60-luvun lopulla ja 70-luvun alussa, jolloin nautin erittäin hyvää kodinomaista paikalla tehtyä ruokaa. Myöhemmin siirryin yksityiseen keskikouluun, jonka keittiö käytti enimmäkseen eineksiä ja valmisteita, jotka kumminkin valmistettiin paikan päällä. Ruoka oli syötävää, mutta ei missään nimessä niin hyvää kuin kansakoulussa muutamaa vuotta aiemmin.

      Parasta "laitosruokaa" söin intissä palvellessani Russarön linnakkeella - siitä kiitos emännille.

      Mutta noin yleisesti kouluruoka on ravitsevaa vaikka kaikkien makuun sekään ei ole.

    • ei valittamista

      Maksullisuus oisi hyvä juttu, ehkäpä sitä alettaisiin myös arvostamaan enempi. Nythän pennut mättää ruokaa roskiin sen minkä ennättää , haukkuu ja syleskelee kaupan päälle. Verotusta voitais keventää sen osalta ja jokainen hoitaa itse ruokamaksut.

      Veikkaan tosin että sillä hintaa, millä ateriat nyt tehdään, ei saisi kun pari leipäpalasta sen sijaan että nykysysteemillä on se päivittäinen lämmin ruoka.

      Ai miksikö kuljetetaan ? No eihän kouluissa enää ole keittäjiä, on vain ruoan esillelaittajia. säästöt säästöt....
      Ja toisekseen on ihan järkevääkin keskittää ruoanlaitto semmoiseen keittiöön jossa se saadaan kerralla isolle porukalle. Dieettiruokien osalta hyvinkin järkevää, semmoisen tekemiseen tarvitaan erikseen diettikokki, johon tosiaankaan ei ole joka koululla varaa.

      Minusta kouluruoka on hyvää ja monipuolista.

      • parempa ruokaa kiitos!

        Koulu jota käyn, on se "pääkoulu" josta ruoat jaetaan muualle ympäri kaupunkia. Siltikään ruoka ei ole hyvää. Välillä se on liian suolaista, toisinaan taas mautonta ja perunat ovat surkeita! Ei mikään ihme jos ruokaa menee hukkaan, kun se vaan on täyttä kuraa! Ja minä en ainakaan kunnon ruokaa pois heitä, mutten kyllä syö mustia porkkanoita, kumiperunoita tai niitä "kinder yllätys perunoitakaan"!


      • Tottakai säästöt!

        Maksullisuus loisi epätasa-arvoa. Oppilaat joutuisivat erilaiseen asemaan sen mukaan, maksavatko vanhemmat ruokailun vai ei. Arvata saattaa, että päihdeperheissä ja ongelmatapauksissa rahat menisivät varmasti mieluummin muuhun kuin kouluruokaan. Maksullisuus myös rasittaisi suhteessa eniten pienituloisia, toisin kuin nyt kun maksetaan verorahoista. Jos verot laskisi kouluruokailun maksullisuuden myötä, siitä hyötyisivät kuitenkin vain ne, joilla muutenkin jo menee suhteellisen hyvin.

        Maksullisuus myös hankaloittaa palvelun tuottamista ja lisää roskiin menevän ruuan määrää. Jos ei voi tietää ruokailijoiden määrää, mutta lain mukaan ruokaa pitää kuitenkin olla kaiille, tulee enemmän hävikkiä ja se nostaa hintaa.

        Joissakin kouluissa on keittäjät, joissakin on ollut vain esillelaittajia jo 70-luvulta lähtien. Nykyään kun on rakennettu uusia rakennuksia, on tehty enemmän jakelukeittiöitä koska ne on halvempi rakentaa kuin valmistuskeittiöt. Kalliiksi tulee rakentaa pieniä lähikouluja ja jokaiseen oma valmistuskeittiö, jossa yksi keittäjä-siivooja. Vielä kalliimmaksi tulee muuttaa nykyisiä jakelukeittiöitä valmistuskeittiöiksi.

        Hankalinta on, jos tuo keittäjä-siivooja sairastuu ja tarvitaan sijainen. Kuka edes tietää aamulla 7 aikaan, ettei henkilö ole tullut töihin, kun opettajat ja reksti tulee vasta tuntia myöhemmin, ja heillä varmaan muutakin tekemistä kuin vahtia keittäjää? Kuntapuolen duunareilla poissaoloprosentit lähes 30%.

        Itse kannatan mieluummin rakentamisessa isoja kouluja, joissa on oma keittiö. isonkin koulun voi suunnitella niin, että siinä on siipiä ja osia, jopa eri rakennuksia kampustyyliin. Ainakin kaupunkiolosuhteissa koulumatkan kulkeminen julkisilla ei pitäisi olla iso ongelma. Tarpeeksi isoon kouluun voi tehdä valmistuskeittiön ja silloin ruuan laatu on tietysti parempi kuin pitkin kaupunkia kuskaamalla.


    • Dixiedixie

      Kyllä suomalainen kouluruoka on hyvää sen rinnalla että briteissä ekaluokkalaiset joutuu oksentamaan puoliksi muodostunutta paskaansa kun sisuskalut on niin huonossa kunnossa päivittäisten nugettejen ja ranskalaisten takia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1796
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1391
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1376
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1352
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1345
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1314
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1294
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1250
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe