Tuulivoiman kiinteistövero

Negatiivinen vero

Kaupunki saa kiinteistöveroa tuulivoimasta ensimmäisenä vuonna 8 400 € per torni. Joka vuosi tämä tulo vähenee 10 % nk. poistojen eli arvonalennuksen vuoksi. Kymmenen vuoden jälkeen tulo on vain 1 600 € per vuosi.
Kiinteistöveron tuotto loppuu, kun myllyjen tuotantokin loppuu.

Jos oletetaan, että myllyt pyörivät jopa 20 vuotta (tutkimusten mukaan vain 12 vuotta), tuottaa yksi mylly kahdenkymmen vuoden aikana kaupungille kiinteistöveroa 64 000 €.

Toisaalta voidaan kaupungin vuoden 2012 talousarviosta laskea, että yksi asukas tuo kaupungille verotuloina 20 vuoden aikana 150 000 €. Toisin sanoen yksi uudisasukas tuo kaupungille melkein kolme kertaa enemmän tuloja kuin yksi mylly.

Itä-Lapin maakuntakaavassa sanotaan näin:
”Kulttuuriympäristö nähdään rakennettuna varallisuutena, vetovoimatekijänä ja osana elämänlaatua. Luonnon hyvinvointi nähdään paitsi matkailun myös väestön pysymisen ja uusien asukkaiden saamisen edellytyksenä.”

Oxfordin kaavaan on Lapin Ely-keskus lausunut:
”Luontoon voimakkaasti kytkeytyvien elinolosuhteiden heikentämisellä on voimakkaita vaikutuksia asukkaiden asumisviihtyvyyteen, terveyteen ja sosiaaliseen toimintaan, joka pahimmillaan pakottaa asukkaita muuttamaan muualle.”

Edellä mainitut lausumat tarkoittavat, että jos luonto voi hyvin, myös ihmiset voivat hyvin ja paikkakunta vetää uudisasukkaita ja päinvastoin, jos luonto ja luonto-olosuhteet voimakkaasti muuttuvat, entisetkin asukkaat muuttavat pois.

Jos yksi uudisasukas perhe muuttaa Kuusamoon (Kuusamoon ei suunnitella tuulivoimaa) eikä Kemijärvelle, menettää kaupunki verotuloina noin 6-8 myllyn tuottaman kiinteistöverotulon verran. Yhtälö toimii myös siten, että jos muuttuneiden luonto-olosuhteisen vuoksi yksi perhe muuttaa Kemijärveltä pois, menettää kaupunki jälleen 6 – 8 kertaa enemmän verotuloja kuin yksi mylly tuo.

Kemijärvelle muutetaan ja tullaan asumaan kauniin järvimaiseman, koskemattoman luonnon, hiljaisuuden ja luontoharrastusten vuoksi. Työpaikoilla uudisasukkaita tai paluumuuttajia tänne ei voida houkutella. Jos luonnon ja maiseman tasapaino järkkyy, yhä useampi kemijärveläinen muuttaa muualle ja uudisasukkaat muuttavat mieluummin naapurikuntiin.

Loma-asuntorakentaminen lisää kaupungin verotuloja kiinteistöverojen muodossa. Jos Kemijärven rantamaisemiin rakennetaan tuulimyllyjä, pysähtyy lomarakentaminenkin ja kiinteistöverot jäävät saamatta.

Kun edellä mainitut verotulot lasketaan yhteen, jää kaupungin tuulimyllyistä saama mahdollinen kiinteistöverotulo vahvasti tappiolliseksi. Kemijärven tulevaisuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin kannalta on todella suuri riski rakentaa tuulivoimaa lähellekään järvimaisemaa. Järvimaisemaan rakentaminen ei hyödytä ketään ja Kemijärvi kurjistuu entisestään.

Ihmetystä herättää, miksi tuulivoimaa ei kaavoiteta Kuninkaankuusikko - Nuolenlakijänkä alueelle, joka on Lapin Liiton selvityksissä todettu sopivan tuulivoimarakentamiseen paremmin kuin nykyiset alueet kaikilta olosuhteiltaan, jonka suurimmaksi osaksi omistaa Kemijärven Yhteismetsä, jossa ei ole asutusta ja joka on tarpeeksi kaukana Kemijärven rantamaisemista eikä tule näkymään mihinkään?

Jaakko Ojaniemi

20

455

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etelästä tullaan jos

      Minä ainakin tulisi heti Kemijärvelle asumaan, mikäli sinne rakennettaisiin tuulivoimaloita.
      Vaihtoehtona onkin meri-Lappi, tarkemmin sellainen paikka jossa myllyjä on.

    • kakkosasukas

      Ojaniemi kirjoittaa asiaa.

      Ken tahtoo mennä asumaan turbiinien tykö, valinnanvaraa Suomessa kyllä riittää, ole hyvä mene vain sinne Meri-Lappiin...

      Kemijärven voimavara on nimenomaan teollisesta tuulivoimasta vapaa ympäristö.

      Aivan oikein Ojaniemi sanoo, että uudisasukkaat päihittävät myllyt, mitä tulee verotuloihin kaupungille.

      Ei pidä unohtaa, että myös kakkosasukkaat tuovat melkoisesti rahaa Kemijärvelle palveluiden käyttäjinä ym., vaikka tämä ei missään tilastoissa suoraan näykään...

      Kakkosasukkaiden valtaosan mielestä etenkin Kemijärven rantamaisemat on jätettävä tärvelemättä teollisen tuulivoiman rakentamiselta. Esimerkiksi Ulkuniemen rivitalohuoneistot menivät kuin kuumille kiville juuri Ulkuniemen-Lautasalmen upeiden maisemien takia.

      Kuninkaankuusikko-Nuolenlakijänkä kaukana rantamaisemista on varmastikin paras vaihtoehto, mikäli teollista tuulivoimaa Kemijärvelle ylipäätään halutaan. ..

      Kiintoisaa on, kenen tahdon ja etujen mukaan tuulivoimaa Kemijärvelle puuhataan:

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/11395583/#comment-61013290

      Mitä kulissien takana oikein tapahtuu?

    • sinne meni rahat

      Siinä meni melkoisesti niitä verotuloja kun tuleva asukas ajettiin meri-lappiin.
      Se onkin ainoa mikä Kemijärvellä on tehokasta, rahan pois karkoitus.

    • laskutaitoinen

      heh heh, kumpi on kannattavampaa:

      että Kemijärvi uhrattais teolliselle tuulivoimalla ja nimimerkki "etelästä tullaan jos" muuttaisi Kemijärvelle. Samantien ne ainakin sadat perheet, jotka nyt ovat kakkosasukkaita äänestäisivät jaloillaan ja sanoisivat Kemijärvelle hei hei.


      vai että tuulivoimavapaalle Kemijärvelle muuttaisi nykyisten kakkosasukkaiden lisäksi jopa sadoittain lisää perheitä ja "etelästä tullaan jos" ja muut kaltaisensa yksittäiset tuulivoimatrollit muuttaisivat niiden "ihanien" turbiiniensa juurelle muualle Suomeen....

    • satoja myllyjä

      Voisi kyllä olla hyvä, jos päästäisiin niistä persaukisista kakkosasukkaista ja saataisiin varakkaita tuulivoimasta viehättyneitä vihreitä tänne. Ne ovat useinmiten hyvin kouluttautunutta ja sivistynyttä väkeä, joten taso nousisi merkittävästi.
      Siitä saisi Kemijärvi sellaisen boostin, että meistä tulisi Lapin helmi.
      Uusi nousu Kemijärvelle voidaan siis saada tuulivoimalla aikaan.

      • inhoviher

        No niitä vihreitäkö tänne ny pitäs saaha ? Ensin ne pakotti Stoora enson sellutehtaan lopettamaan ja nyt rumia haitallisia tuulimyllyjä tilalle haalamassa. Menisivät Venäjälle Murmanskiin siellä 77 % viemärituotoksista lasketaan suoraan mereen ja jokeen. Siel olis työmaata entisille komukoille eli nykyvihreille.


      • ei vihreet pärjää

        niin luonnosta vieraantunutta väkeä kuin vihreät ei olekaan - kehäkolmosen ulkopuolella tämä laji on erittäin uhanalainen eikä pärjää omin neuvoin edes Espoon metsissä:

        http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Cityvihreä Anni Sinnemäki kohtasi Nuuksion kauhut/HS20080406SI1KA040m1

        en mie vain ymmärrä, miten tämmöiset pärjäis Lapin luonnossa ja mikä niitä tänne vetäis, kun Espoossakin jo eksyvät. Ehkä korkeintaan viihtyisivät riekkumassa hiihtokeskuksissa sisätiloissa, mutta ulkoilmaelämä näille on kauhistus..

        Tuulivoiman puolesta on näköjään helppo toitottaa sieltä Helsingistä käsin, kun myllyt ei tuu omaan elinympäristöön, vaan jonnekin tuhannen kilometrin päähän muiden riesaksi.

        Sepä siinä juuri vain onkin, että myllyt kehäkolmosen ulkopuolelle haitat pois silmistä ja pois mielestä , koska tämä vihreitten porukka pysyy siellä kehäkolmosen sisäpuolella kuin tatit, muualla eivät pärjää...


      • Lappilainen vihreä
        ei vihreet pärjää kirjoitti:

        niin luonnosta vieraantunutta väkeä kuin vihreät ei olekaan - kehäkolmosen ulkopuolella tämä laji on erittäin uhanalainen eikä pärjää omin neuvoin edes Espoon metsissä:

        http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Cityvihreä Anni Sinnemäki kohtasi Nuuksion kauhut/HS20080406SI1KA040m1

        en mie vain ymmärrä, miten tämmöiset pärjäis Lapin luonnossa ja mikä niitä tänne vetäis, kun Espoossakin jo eksyvät. Ehkä korkeintaan viihtyisivät riekkumassa hiihtokeskuksissa sisätiloissa, mutta ulkoilmaelämä näille on kauhistus..

        Tuulivoiman puolesta on näköjään helppo toitottaa sieltä Helsingistä käsin, kun myllyt ei tuu omaan elinympäristöön, vaan jonnekin tuhannen kilometrin päähän muiden riesaksi.

        Sepä siinä juuri vain onkin, että myllyt kehäkolmosen ulkopuolelle haitat pois silmistä ja pois mielestä , koska tämä vihreitten porukka pysyy siellä kehäkolmosen sisäpuolella kuin tatit, muualla eivät pärjää...

        Olipa erittäin hyvä esimerkki mitä on vihreä politiikka. Ihmiset Lapissa ovat tosivihreitä, vaikka eivät äänestä vihreitä. He arvostavat oikalla tavalla luontoa ja elävät luonnossa. Nämä cityvihreät ovat yhtä kaukana luonnosta kuin me ollaan Hakaniemen torilta Helsigissä.


    • Entinen vihreä

      Etkö sinä tiedä SATOJA MYLLYJÄ kirjoittanut, että vihreät asuvat Helsingissä Kehä 3:n sisäpuolella ja se porukka ei muuta mihinkään sieltä eivätkä varmasti hanki 2 eikä 3 asuntoja eivätkä entiset stalinisti komunistit muutoinkaan ole kiinnostoneet Lapin olosuhteista eivätkä varsinkaan luonnosta.

      Ja sinä kirjoittaja ETELÄSTÄ TUULLAAN JOS olet tekstistäsi päätellen iso maanomistaja.

    • sisäpiiri

      Kun Kemijärven tuulivoimahankkeiden haitoista ja ympäristövaikutuksista erittäin huolestuneena noin pari vuotta sitten sain verkostojeni kautta näitä tuulivoima-asioita mukaan lukien paikallisten ihmisten kriittisiä mielipiteitä vihreiden vaikuttajien eli vihreiden ylimmän puoluejohdon tietoon, vastauksena oli hyvin ylimielinen "ydinvoimalanko ne sitten sinne Kemijärvelle haluavat".

      Vaikutelmani oli ja on, että ei vihreillä eikä vihreiden johtoportaalla ole pienintäkään halua eikä tahtoa kuulla aidosti sitä, mitä oikeasti on tapahtumassa ja mitä mieltä ihmiset reaalimaailmassa ovat. Tämä "pohjoiskorealainen meininki" on hyvin yllättävää nykymaailmassa: eikö edes se hetkauta, että vaaleja tulee jatkossakin ja mahdolliset äänestäjät suorastaan karkotetaan näin ylimielisellä suhtautumisella - lähestulkoon kaikki muut puolueet keskustan "pekkarisvetoisia voimia" lukuunottamatta ovat olleet kuulolla ja aidosti kiinnostuneita siitä, mitä mieltä kansalaiset ovat tuulivoima-asioista.

    • myllyt pyörimään

      Turhaa hölinää asian tiimoilta, ei muuta kun rakennusporut tänne myllyjen kanssa, että saahaan ne pystyyn ja tienaamaan.

      • myllyt pörisemään

        Anttiko se siellä?


    • palkun Mutukka

      Rupelit vaan mäen nokkaan ja generaattorit sisään, siitä se lähtee.

      • manttaalimies

        Oottelen tässä milloin alkavat rakentamaan, palstalleni on tulossa kymmenen myllyä jauhamaan sähköä. Hakattuhan nuo on jo 10v. sitten, pelkkää hakkuuaukeaa, maanarvo melkein nollassa. Nytpä rupeaa taas tuottamaan vuokratuloja, pitääkin Juhan-autosta ottaa tarjous josko vaihtaisi tuoreempaan :)


      • 350E
        manttaalimies kirjoitti:

        Oottelen tässä milloin alkavat rakentamaan, palstalleni on tulossa kymmenen myllyä jauhamaan sähköä. Hakattuhan nuo on jo 10v. sitten, pelkkää hakkuuaukeaa, maanarvo melkein nollassa. Nytpä rupeaa taas tuottamaan vuokratuloja, pitääkin Juhan-autosta ottaa tarjous josko vaihtaisi tuoreempaan :)

        Onkos Juhan-autossa autoja?Sehän myy tojoo.


    • juosikylä

      eiköhän se ojaniemikin ole sieltä etelän viherpiipertäjä varis

    • Joutsijärveläinen

      Vastaus juosikylälle. En ole koskaan kuulunut vihreisiin enkä koskaan äänestänyt vihreitä. Sen sijaan Paavo Väyrynen on minulle henkilökohtaisesti soittanut ja pyytänyt liittymään keskustapuolueeseen. Mietin asiaa.

      Olen Joutsijärvellä syntynyt, viettänyt lapsuutei ja nuoruuteni. Opiskellut ja työssä olen välillä, ikävä kyllä, joutunut asumaan muualla, mutta vanhempani ovat aina asuneet ja työskennelleet Joutsijärvelä. Ennen sotia olivat molemmat töissä Kemijärven asemalla.

      Periaatteessa en ole koskaan ollut poissa Kemijärveltä, mutta työni vuoksi kyllä paljon joutunut muualla matkustelemaan, mutta aina tullut takaisin.

      Jaakko Ojaniemi

    • paha juttu tuo

      Väyrysen Paavo on kyllä yksi sairaimmista politikoista mitä tässä maassa on ikinä ollut. Hänen suuruuden hulluus on hiponut pilviä ja toimet välillä maanpetturuutta.

      • tollourpot

        Pölhöpatella sokeita perässähiihtäjiä riittää!


    • jees myllyt

      Kyllä Kemijärvellä tuulivoimaa tarvitaan. Kemijärvi säännösteltiin maalaisliiton politiikkojen toimesta ja maisemat pilattiin. Nyt keskusta voisi ajaa tuulivoimaa Mäntyvaaran takalistoille, vaikkapa Kummunvaaraan. Olisi hauska katsella kun rupellit pyöri ja sähkövirtaa tuottaa.Saisivat siitä maanomistajatkin ilmaisen sähkön. Ei tarvitsisi surkutella enempi vanhaa maalaismaisemaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe