Psyyken rakenteen malleista

kaarne

Virittäisin vähän pohdintaa psyyken toiminnasta.
Olen selaillut nettiä, enkä löydä oikeastaan edes viittauksia muihin psyyken rakenteen kuvauksiin kuin nFreudin ja Jungin vanhat, kiistellyt ja usein vanhentuneiksikin todetut kuvaukset. Voitte tekin vapaasti kritisoida näitä malleja, mutta pyydän siis teiltä myös vaihtoehtoisia selityksiä, tai linkkejä näistä poikkeaviin, psyyken rakennetta eri tavalla selittäviin malleihin.
________________________

Freudin hahmottamassa rakenteessa psyyke on kolmikerroksinen:

Alimpana on viettipohja eli Id.
Tämä on lähinnä tiedostamaton osa psyykeä. Toimii psyyken varsinaisena energian lähteenä. Täällä ovat ihmisen kaikki viettipohjaiset halut ja pelot. Viettipohjassa on myös torjuttuja muistoja ja ajatuksia.

Keskimmäinen kerros on ego,
minä, joka on pääosin tietoinen. Ego ohjaa tietoista toimintaa ja tasapainoilee Idin ja superegon vaatimusten välillä.

Ylin kerros, superego
tai yliminä. Se sisältää sisäistetyt normit ja vaikuttaa sekä tietoisen että tiedostamattoman alueella.


Jungin hahmotelma psyyken rakenteesta on erilainen:

Ego
Ego on välitön, tietoinen mieli. Kaikki tietoinen pohdinta ja itsereflektio tapahtuu mielen hallituimmassa pintakerroksessa. Ego on tietoisen persoonan keskipiste.

Henkilökohtainen alitajunta
Tämä on alitajunnan ensimmäinen kerros, heti tietoisen egon alla. Täällä asustavat henkilökohtaiset kompleksit. Jungin käsitys alitajunnan pintakerroksesta vastaa pitkälti Freudin käsitystä alitajunnasta.

Kollektiivinen alitajunta
Koko evoluution ajan kasaantunut kollektiivinen kokemus elelee täällä. Kollektiivisessa alitajunnassa on aineksia, jotka periytyvät todella kaukaa, esi-inhimillisistä kehitysvaiheista saakka. Arkkityypit eivät ole muistoja, vaan muotoja ilman sisältöä, malleja, joihin asioita sijoitetaan. Ne synnyttävät samanlaisia myyttisiä ideoita eri kulttuureissa ja ovat kaiken inhimillisen kokemuksellisuuden yhdistäviä tekijöitä.

Persoona
Kompromissi todellisen yksilöllisyyden ja yhteiskunnan odotusten välillä, kuin näyttelijän maski. Persoonan on se, miten esitämme itseämme maailmalle.

Varjo
Varjo koostuu sellaisista piirteistä, joita henkilö ei itse hyväksy itsessään. Mitä vähemmän henkilö on tietoinen omasta varjostaan, sitä mustempi ja tiiviimpi se on. Varjon eristäminen tietoisuudesta johtaa siihen, että siitä tulee ulkoinen demoni. Oma varjo projisoidaan ulos ja nähdään muissa henkilöissä tai ryhmissä.
_____________________________

Onko olemassa muita mielen sisäistä struktuuria kuvaavia malleja?

10

577

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anna mutta ei Freud

      Freud ja Jung olivat loppujen lopuksi aika viisaita miehiä, kaikesta kritiikistä huolimatta:=)

      • Siltä tuntuu. Tietysti monet asiat vanhenevat, koska hekin tekivät työtään oman aikansa kulttuurissa, oman aikansa edustajina. Mutta minusta tuntuu siltä, että heidän keskeiset ideansa ovat kestäneet hyvin, vaikka monet yksityiskohdat ovat vanhentuneet.


    • Varjoko vain?

      Erityisesti kiinnostaisi mikä persoonallisuusteoria (tai teoria persoonallisuuden kehittymisestä) on kognitiivisen psykoterapian taustalla. Missään en ole koskaan kuullut siitä.

    • joku121243

      Kysymykseen on vaikea löytää vastaus koska ei ole selvää "operational" definioita psyykkeelle. Voin toki sanoa että yllä mainitut Freudit ja Jungit kuulluvat enemmän Filosofian kuin tieteellisen psykologian kysymyksiin.

      • En osaa arvioida sanomaasi. Mutta eikö tieteellinen psykologia sitten ole esittänyt mitään tieteellistä esitystä psyyken rakenteista/dynamiikasta?


    • Htm...

      Reichilla ainakin oli oma poikkeava näkemyksensä psyykesä.

      • Kiitos lakonisesta esityksestäsi :-)

        Jouduin surffaamaan Reichin ajatuksia. Olen kauan sitten lukenut hänen ainoan suomennetun teokensa Fasismin massapsykologia, mutta muuten Reich on jäänyt vieraaksi. Olen lukenut lähinnä sääliviä artikkeleita hänen harhautumisestaan psyko-huuhaan alueelle. Mutta ilmeisesti Reich joutui, tuskin ainoana uudistajana, massiivisen kulttuurisen väärinymmärrysten kohteeksi.

        Poimin pari otosta Pertti Virtasen artikkelista:

        "LUONTEENPANSSARI

        Reichin luonteenrakenteesta luoman kuvan on väitetty olevan pelkkä Freudin egon laajentuma. Reich ei toki tätä itse kielläkään, sillä hän myönsi Freudin suuren merkityksen ajattelunsa hedelmöittäjänä. Reich kertoo käsitteen juontuvan 20-luvun loppupuolelta, kun hän tutkiessaan potilaidensa vastarintaa päätyi kummallisen tuntuiseen johtopäätökseen: potilaiden vastarinta johtui siitä, etteivät he halunneetkaan tulla terveiksi.

        Reich alkoi siis hyökätä tätä monimuotoista vastarintaa vastaan. Panssaroituminen oli tapahtunut kerrostumalla niin, että tuoreimmat kuorettumista aiheuttaneet tapahtumat sijaitsivat lähempänä pintaa kuin muinaiset. Kaikki nämä tapahtumat olivat jatkuvasti mukana ihmisen käyttäytymisessä, kuitenkin toisessa muodossa, ja ne olivat yleistyneet eräällä lailla yhdenmuotoiseksi yleishaarniskaksi. Tämä panssari saattoi ilmetä pesusienimäisen pehmeänä tai kovana kuin teräskuori.

        Panssari esti yleistymisellään paljon muutakin kuin mitä vastaan se alitajuisesti oli tarkoitettu. Se ehkäisi todellisuudessa kaikki luonnolliset tunteenilmaisut, vääristi ne monenmuotoisiksi manöövereiksi ja peittelyiksi. Samalla panssari vieroitti ihmisen myös niistä asioista, joista hän oli ennen aidosti nauttinut...."
        __________

        "Kolme kerrostumaa

        Se, mikä erotti Reichin piilotajuisuuden käsitteen Freudista, oli ennen kaikkea hänen uskonsa perienergian rakkaudellisuuteen. Ja luonteenpanssaroitumisen kautta hän pystyi selvittämään sen Freudin näkemyksen, että alitajunnassa asuvat kaikki "vaaralliset voimat ja vallat" valmiina nielemään ihmisen, jos hänen minäkontrollinsa hetkeksikin antaa myöten.

        Pintakerros eli panssari muodostui pakkoneuroottisesta, vallanhaluisesta auktoriteeteille alistuvaisesta naamiosta, johon sisältyi esim. tekopyhää kohteliaisuutta, valheellista sosiaalista henkeä. Tämän kerroksen alla piilee tiedostamaton sekundaarinen, toissijainen kerros, joka on syntynyt tukahduttamisen tuloksena. Tätä kerrosta leimaa voimakas neuroottinen jännitys, joka vaatii purkautumista. Tällä tasolla ovat ihmisen perverssit taipumukset, masokistis-sadistiset halut ja himot, mustasukkaisuus ja valtaisa kastraatioahdistus.

        Perversiot ymmärtää ehkä parhaiten juuri tämän tason kautta, kun kääntää sanan itsensä. Perversio tarkoittaa 'kääntynyttä' eli 'vastakkaiseksi muuttunutta'.

        Kun luonnollinen kasvu on estetty eli ihmiseltä on kielletty oma herkkyys ja ainutkertaisuus yhteiskunnan pehmein inkvisitiomenetelmin, on ihmiselle jäänyt selittämätön kostonsävyinen tuska koko vallitsevaa elämänjärjestystä kohtaan. Tässä kerroksessa asustaa "paha", maailman oma luomus, ihmisen kieltämisen tu loksena syntynyt.

        Piilotajunnan pohjimmaisena kerroksena on sitten kielletty ja kutistettu, vahvojen ja elinvoimaisten genitaalisten yllykkeiden virta, mahdollisuus rakkauteen. Tämä on se pelätty "libido", kaiken olemisen kannattaja, jonka tukahduttamisesta kaikessa "maailmallisuudessa" on kyse."
        http://www.velttovirtanen.net/reich2.htm
        ____________

        Reich operoi siis oikeastaan samoilla rakenteilla kuin Freud ja Jung. Hän vain järjestää ne hiukan eri tavoin, painottaa eri asioita, eri näkökulmasta.

        Olennaisia osia ovat mielestäni edelleen
        - kulttuurisesti muodostunut, osin tiedostamaton sisäistettyjen sääntöjen kerros,
        - alitajunta, jossa toimii tiedostamattomia psyykksiä perusvoimia, jotka voidaan nähdä vaarallisina tai vapauttavina,
        - ja tietoinen minuus, jonka rooli psyyken kokonaisuudessa on joka tapauksessa pienempi, kuin miltä se tietoisen mielen omasta mielestä vaikuttaa.

        Reichin olennainen lisä tähän on käsittääkseni se, että hän huomioi myös kehollisuuden, eli sen että ihmisen psyyke ja keho muodostavat kokonaisuuden, jossa kehollisuus vaikuttaa psyykeen ja psyyke kehon toimintoihin. Vaikuttamalla kumpaan tahansa kehoon taio psyykeen, vaikutetaan myös toiseen.

        Kaikki nämä kolme miestä edustavat eurooppalaista psyyken kehittelyä ja he toimivat ikään kuin saman tieteellisen yhteisön sisällä. On luonnollista että heidän esityksensä ovat suhteessa toisiinsa.

        Ne kaikki lienevät oikeastaan vain saman eurooppalaisen psyyke-käsityksen eri näkökulmia, vaikka kukin on saanut omat kannattajansa ja koulukuntansa.


      • Htm...
        kaarne kirjoitti:

        Kiitos lakonisesta esityksestäsi :-)

        Jouduin surffaamaan Reichin ajatuksia. Olen kauan sitten lukenut hänen ainoan suomennetun teokensa Fasismin massapsykologia, mutta muuten Reich on jäänyt vieraaksi. Olen lukenut lähinnä sääliviä artikkeleita hänen harhautumisestaan psyko-huuhaan alueelle. Mutta ilmeisesti Reich joutui, tuskin ainoana uudistajana, massiivisen kulttuurisen väärinymmärrysten kohteeksi.

        Poimin pari otosta Pertti Virtasen artikkelista:

        "LUONTEENPANSSARI

        Reichin luonteenrakenteesta luoman kuvan on väitetty olevan pelkkä Freudin egon laajentuma. Reich ei toki tätä itse kielläkään, sillä hän myönsi Freudin suuren merkityksen ajattelunsa hedelmöittäjänä. Reich kertoo käsitteen juontuvan 20-luvun loppupuolelta, kun hän tutkiessaan potilaidensa vastarintaa päätyi kummallisen tuntuiseen johtopäätökseen: potilaiden vastarinta johtui siitä, etteivät he halunneetkaan tulla terveiksi.

        Reich alkoi siis hyökätä tätä monimuotoista vastarintaa vastaan. Panssaroituminen oli tapahtunut kerrostumalla niin, että tuoreimmat kuorettumista aiheuttaneet tapahtumat sijaitsivat lähempänä pintaa kuin muinaiset. Kaikki nämä tapahtumat olivat jatkuvasti mukana ihmisen käyttäytymisessä, kuitenkin toisessa muodossa, ja ne olivat yleistyneet eräällä lailla yhdenmuotoiseksi yleishaarniskaksi. Tämä panssari saattoi ilmetä pesusienimäisen pehmeänä tai kovana kuin teräskuori.

        Panssari esti yleistymisellään paljon muutakin kuin mitä vastaan se alitajuisesti oli tarkoitettu. Se ehkäisi todellisuudessa kaikki luonnolliset tunteenilmaisut, vääristi ne monenmuotoisiksi manöövereiksi ja peittelyiksi. Samalla panssari vieroitti ihmisen myös niistä asioista, joista hän oli ennen aidosti nauttinut...."
        __________

        "Kolme kerrostumaa

        Se, mikä erotti Reichin piilotajuisuuden käsitteen Freudista, oli ennen kaikkea hänen uskonsa perienergian rakkaudellisuuteen. Ja luonteenpanssaroitumisen kautta hän pystyi selvittämään sen Freudin näkemyksen, että alitajunnassa asuvat kaikki "vaaralliset voimat ja vallat" valmiina nielemään ihmisen, jos hänen minäkontrollinsa hetkeksikin antaa myöten.

        Pintakerros eli panssari muodostui pakkoneuroottisesta, vallanhaluisesta auktoriteeteille alistuvaisesta naamiosta, johon sisältyi esim. tekopyhää kohteliaisuutta, valheellista sosiaalista henkeä. Tämän kerroksen alla piilee tiedostamaton sekundaarinen, toissijainen kerros, joka on syntynyt tukahduttamisen tuloksena. Tätä kerrosta leimaa voimakas neuroottinen jännitys, joka vaatii purkautumista. Tällä tasolla ovat ihmisen perverssit taipumukset, masokistis-sadistiset halut ja himot, mustasukkaisuus ja valtaisa kastraatioahdistus.

        Perversiot ymmärtää ehkä parhaiten juuri tämän tason kautta, kun kääntää sanan itsensä. Perversio tarkoittaa 'kääntynyttä' eli 'vastakkaiseksi muuttunutta'.

        Kun luonnollinen kasvu on estetty eli ihmiseltä on kielletty oma herkkyys ja ainutkertaisuus yhteiskunnan pehmein inkvisitiomenetelmin, on ihmiselle jäänyt selittämätön kostonsävyinen tuska koko vallitsevaa elämänjärjestystä kohtaan. Tässä kerroksessa asustaa "paha", maailman oma luomus, ihmisen kieltämisen tu loksena syntynyt.

        Piilotajunnan pohjimmaisena kerroksena on sitten kielletty ja kutistettu, vahvojen ja elinvoimaisten genitaalisten yllykkeiden virta, mahdollisuus rakkauteen. Tämä on se pelätty "libido", kaiken olemisen kannattaja, jonka tukahduttamisesta kaikessa "maailmallisuudessa" on kyse."
        http://www.velttovirtanen.net/reich2.htm
        ____________

        Reich operoi siis oikeastaan samoilla rakenteilla kuin Freud ja Jung. Hän vain järjestää ne hiukan eri tavoin, painottaa eri asioita, eri näkökulmasta.

        Olennaisia osia ovat mielestäni edelleen
        - kulttuurisesti muodostunut, osin tiedostamaton sisäistettyjen sääntöjen kerros,
        - alitajunta, jossa toimii tiedostamattomia psyykksiä perusvoimia, jotka voidaan nähdä vaarallisina tai vapauttavina,
        - ja tietoinen minuus, jonka rooli psyyken kokonaisuudessa on joka tapauksessa pienempi, kuin miltä se tietoisen mielen omasta mielestä vaikuttaa.

        Reichin olennainen lisä tähän on käsittääkseni se, että hän huomioi myös kehollisuuden, eli sen että ihmisen psyyke ja keho muodostavat kokonaisuuden, jossa kehollisuus vaikuttaa psyykeen ja psyyke kehon toimintoihin. Vaikuttamalla kumpaan tahansa kehoon taio psyykeen, vaikutetaan myös toiseen.

        Kaikki nämä kolme miestä edustavat eurooppalaista psyyken kehittelyä ja he toimivat ikään kuin saman tieteellisen yhteisön sisällä. On luonnollista että heidän esityksensä ovat suhteessa toisiinsa.

        Ne kaikki lienevät oikeastaan vain saman eurooppalaisen psyyke-käsityksen eri näkökulmia, vaikka kukin on saanut omat kannattajansa ja koulukuntansa.

        J. A. Hobsonilla on käytössään laitteita, joita sata vuotta sitten aihetta tutkikelleilla ei ollut. Kannattaa tutustua, jos kiinnostaa modernismin lähestyminen psyyken rakenteisiin.


    • JohannaK

      Kurkkaapa tämä: Roberto Assagioli - psykosynteesin oppi-isä; psyyken rakenne
      Minä ihastuin tähän elämän pohdiskelijaan <3

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1378
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1185
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1135
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      15
      1091
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      32
      1034
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1033
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1023
    Aihe