Hyvän marinadin teko

Makua elämään

Hei! Ihan yksinkertainen kysymys olisi minulla. Saimme vähän aikaa sitten ensimmäisen kaasugrillin, no kysymykseni ei liity itse grilliin, vaan grillaamiseen.

Voiko marinadia tehdessä käyttää valmiiksi kuivattuja mausteita ja yrttejä, vai pitääkö kaikkien olla tuoreita?

6

1271

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se palastaa

      Voi käyttää. Toiset mausteet vain vähän väljähtyvät, mutta jos oikein vanhoja mausteita laittaa niin piimä marinadia kannattaa tehdä.

    • savulihaa grillistä

      Niitä voi käyttää myös ns. kuivamarinoinnissa, se on etenkin savustamisen kanssa hyvä vaihtoehto.

    • Keittiömestari viton

      Kyllä voi! Siis käyttää kuivatuja yrttejä, kun han ensiksi annat niiden liuota nesteessä, että maku uuttaantuu irti ja maustaa marinoitavan.
      Suosittelen kuitenkin tarkastamasta mmitä aineita marinaadiin laitat.
      Mieluiten luonnon tuotteita, ei LISÄ-aineita!
      Niitä ovat ne aineet, jotka eivät oloe ruokaa, eiukä ravintoa!
      Happo pehmentää, mureuttaa, koska hajotaa sidekudosta, eli proteiiniketjuja. Happoa voi olla esim ruokaöljy, etikat, viinit, mehut, hapanmaitotuotteet, joskus sokerikin. Maustaminen onkin toinen juttu, mutta osa mausteistakin mureuttaa.
      Itse en juurikaan käytä valmiita tehdastuotteita marinaadeissa. Varon turhia E-kooditettuja!

    • erkki twistaa

      Kerrataan nyt vielä, että teoriassa joo jotkut ainekset saattavat hieman mureuttaa lihaa... mutta lähinnä näitä aineita käytetään teollisuudessa, ja silloinkin se prosessi on tarkkaan tutkittu, hallitaan ja mureutuminen vaatii siiloinkin vähän aikaa, yön yli jääkaapissa ei oikein riitä.
      Kotioloissa marinoiminen (kuten myös kaupan palvelutiskillä) liittyy käytännössä oikeastaan ainoastaan maustamiseen. Vaikka öljyjä tai etikkaa käytettäisiin, niin yleensä kyseessä on silti pintamaustaminen, aromit eivät kovin helposti sinne sisään lihaan tunkeudu (ellei sitten ruiskuta marinointi/maustelientä lihan sisään).
      Kunnon maustuminen vaatii useita vuorokausia ja silloinkin tarvitaan melko voimakkaita makuja, kuten valkosipuli.

    • däkädäkädää

      Kirjoituksesta päätellen sinulla ei taida olla kovin paljoa tietoa ja kokemusta marinoimisesta.

    • erkki twistaa

      Jonkun verran, kuten myös tosta grillaamisesta...
      Makuasioitahan noi tietysti on, ja kotimarinoijat tietysti vetää kastikkeensa nenään jos kukaan kehtaa kertoa miten asiat on... kun mummon reseptillä on "mureutettu" lihaa vuosikaudet.
      Mureus riippuu 99,9% siitä lihasta mitä aikoo paistaa. Sisäfile on lähtökohtasesti mureampaa kun ulkofile, joka taas on lähtökohtasesti mureampaa kun paistit. Paistista tulee mureaa, kun sen jauhaa jauhelihaksi.

      Voi ihan kotioloissakin kokeilla; tekee jauhelihasta pihvin ja paistaa sen, sitten leikkaa paistista (ihan sama mikä) kahen sentin siivun, liottaa sittä yön yli kokiksessa tai öljyssä tai sitruunassa basilikan ja valkosipulin kanssa... missä nyt kukakin lihansa pintamaustaa... ja vertaa sitten näitä: kumpi on mureampaa?

      Lihan mureuteen vaikuttaa pääasiassa sidekudoksen määrä ja laatu (riippuu siis eläinlajista, eläimen iästä, rodusta, lihaksesta jne jne), ja se sidekudos ei öljykastikkeissa edes (sitruunan ja muiden mausteiden kanssa) rupea käytännössä lainkaan hajoamaan. Jauhaminen tai nuijalla hakkaaminen rikkoo sidekudosta => liha mureutuu. Raakakypsytys mureuttaa lihan entsyymitoiminnan kautta tietyssä vaiheessa lihaa (entsyymit pilkkovat sidekudosta erityisesti kylmässä, mutta tähänkin menee viikkoja).

      Marinadit kotona ja kaupassa on pintamaustamista, vaikka tv:n "huippukokit" ja räkädäkät muuta koittavat väittää. Mutta jokainenhan saa pitää uskonsa ja päteä naapureille ja perheelleen omalla mureutusreseptillä. Uskolla ja plasebolääkityksellä on todistettavasti välillä merkittävä voima.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ominaisuutta arvostat eniten hänessä?

      Ihastuksessasi, rakkautesi kohteessa
      Ikävä
      147
      2467
    2. Miksi mies kääntyy poispäin

      Ja teeskentelee, ettei näe minua, kun törmäämme vahingossa? 🫣
      Ikävä
      176
      1694
    3. Kysy jotain kaivatultasi

      Laita tunnisteet molemmista
      Ikävä
      92
      1588
    4. Kerro kaivatustasi.

      1. Minkälainen koti 2. Ammatti 3. Ulkonäkö 4. Ikä
      Ikävä
      69
      1533
    5. Kai me nainen jollain tasolla tykätään

      Toisistamme kun tämä on kestänyt niin kauan
      Ikävä
      79
      914
    6. Kesä, kesä!

      Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k
      Tunteet
      6
      895
    7. Minkälaisesta seksistä

      haaveilet kaivattusi kanssa?
      Ikävä
      68
      861
    8. Tarkkanäköisyys

      Oon muuten pirun hyvä huomaamaan asioita! Senhän sä varmaan kyllä jo tiesitkin.
      Ikävä
      59
      825
    9. Milloin viimeksi

      Tunsit perhosia vatsassa? 🦋🦋
      Ikävä
      61
      798
    10. Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.

      Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes
      Maailman menoa
      152
      745
    Aihe