Hei! Ihan yksinkertainen kysymys olisi minulla. Saimme vähän aikaa sitten ensimmäisen kaasugrillin, no kysymykseni ei liity itse grilliin, vaan grillaamiseen.
Voiko marinadia tehdessä käyttää valmiiksi kuivattuja mausteita ja yrttejä, vai pitääkö kaikkien olla tuoreita?
Hyvän marinadin teko
6
1291
Vastaukset
- Se palastaa
Voi käyttää. Toiset mausteet vain vähän väljähtyvät, mutta jos oikein vanhoja mausteita laittaa niin piimä marinadia kannattaa tehdä.
- savulihaa grillistä
Niitä voi käyttää myös ns. kuivamarinoinnissa, se on etenkin savustamisen kanssa hyvä vaihtoehto.
- Keittiömestari viton
Kyllä voi! Siis käyttää kuivatuja yrttejä, kun han ensiksi annat niiden liuota nesteessä, että maku uuttaantuu irti ja maustaa marinoitavan.
Suosittelen kuitenkin tarkastamasta mmitä aineita marinaadiin laitat.
Mieluiten luonnon tuotteita, ei LISÄ-aineita!
Niitä ovat ne aineet, jotka eivät oloe ruokaa, eiukä ravintoa!
Happo pehmentää, mureuttaa, koska hajotaa sidekudosta, eli proteiiniketjuja. Happoa voi olla esim ruokaöljy, etikat, viinit, mehut, hapanmaitotuotteet, joskus sokerikin. Maustaminen onkin toinen juttu, mutta osa mausteistakin mureuttaa.
Itse en juurikaan käytä valmiita tehdastuotteita marinaadeissa. Varon turhia E-kooditettuja! - erkki twistaa
Kerrataan nyt vielä, että teoriassa joo jotkut ainekset saattavat hieman mureuttaa lihaa... mutta lähinnä näitä aineita käytetään teollisuudessa, ja silloinkin se prosessi on tarkkaan tutkittu, hallitaan ja mureutuminen vaatii siiloinkin vähän aikaa, yön yli jääkaapissa ei oikein riitä.
Kotioloissa marinoiminen (kuten myös kaupan palvelutiskillä) liittyy käytännössä oikeastaan ainoastaan maustamiseen. Vaikka öljyjä tai etikkaa käytettäisiin, niin yleensä kyseessä on silti pintamaustaminen, aromit eivät kovin helposti sinne sisään lihaan tunkeudu (ellei sitten ruiskuta marinointi/maustelientä lihan sisään).
Kunnon maustuminen vaatii useita vuorokausia ja silloinkin tarvitaan melko voimakkaita makuja, kuten valkosipuli. - däkädäkädää
Kirjoituksesta päätellen sinulla ei taida olla kovin paljoa tietoa ja kokemusta marinoimisesta.
- erkki twistaa
Jonkun verran, kuten myös tosta grillaamisesta...
Makuasioitahan noi tietysti on, ja kotimarinoijat tietysti vetää kastikkeensa nenään jos kukaan kehtaa kertoa miten asiat on... kun mummon reseptillä on "mureutettu" lihaa vuosikaudet.
Mureus riippuu 99,9% siitä lihasta mitä aikoo paistaa. Sisäfile on lähtökohtasesti mureampaa kun ulkofile, joka taas on lähtökohtasesti mureampaa kun paistit. Paistista tulee mureaa, kun sen jauhaa jauhelihaksi.
Voi ihan kotioloissakin kokeilla; tekee jauhelihasta pihvin ja paistaa sen, sitten leikkaa paistista (ihan sama mikä) kahen sentin siivun, liottaa sittä yön yli kokiksessa tai öljyssä tai sitruunassa basilikan ja valkosipulin kanssa... missä nyt kukakin lihansa pintamaustaa... ja vertaa sitten näitä: kumpi on mureampaa?
Lihan mureuteen vaikuttaa pääasiassa sidekudoksen määrä ja laatu (riippuu siis eläinlajista, eläimen iästä, rodusta, lihaksesta jne jne), ja se sidekudos ei öljykastikkeissa edes (sitruunan ja muiden mausteiden kanssa) rupea käytännössä lainkaan hajoamaan. Jauhaminen tai nuijalla hakkaaminen rikkoo sidekudosta => liha mureutuu. Raakakypsytys mureuttaa lihan entsyymitoiminnan kautta tietyssä vaiheessa lihaa (entsyymit pilkkovat sidekudosta erityisesti kylmässä, mutta tähänkin menee viikkoja).
Marinadit kotona ja kaupassa on pintamaustamista, vaikka tv:n "huippukokit" ja räkädäkät muuta koittavat väittää. Mutta jokainenhan saa pitää uskonsa ja päteä naapureille ja perheelleen omalla mureutusreseptillä. Uskolla ja plasebolääkityksellä on todistettavasti välillä merkittävä voima.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
SDP palauttaa Suomen kansalle kulta-ajat
Hyvinvointivalto on pääosin SDP:n ja osin myös Maalaisliiton rakentama. Hyvinvointivaltion ylläpito edellyttää oikeude14813137Aamun Riikka: työttömyydessä lähestytään viime laman synkintä vaihetta
Nopeasti mentiiin upean Marinin hallituksen ennätystyöllisyydestä toiseen ääripäähän, kohti Suomen historian kurjimpia t729591Älkää vassarit kuvitelko, että Marinin kulta-ajat palaavat
Vaikka demarit voittaisivat seuraavat vaalit, se ei palauta Marinin taskut-täyteen-kelasta-aikaa takaisin, ei voi eikä h949074Suomen velka kasvoi ennätysvauhtia - Mäkynen repostelee
– Velka kasvoi eniten tilaston historiassa, Mäkynen kirjoittaa. – Vuoden 2025 toisella neljänneksellä selvästi eniten k137705Giorgia Meloni vs Riikka Purra
Kyllä Italian pääministeri on kauniimpi ja seksikkäämpi, kuin Suomen valtiovarainministeri Riikka Purra. Mitä jotkut näk386704Johtuuko vasemmistolaisten inho kristinuskoa kohtaan heidän islamin uskostaan?
Tätä jäin pohdiskelemaan.1476124Ohhoh. Kokoomusvirkamiehen mukaan Suomessa ei ole työttömyyskriisiä
Kun kokoomuksen johtama hallitus epäonnistuu täydellisesti talouspolitiikassaan, niin aikaisemmin erittäin pahaksi määri153104En lähde armeijaan enkä siviilipalvelukseen
Maanantaina telkan uutisissa toistamiseen kerrottiin tästä luuserista, joka kärsii muka "masennuksesta", mutta nauraa rä3911169Aikuisten säälittävä käytös
Mikä mahtaa aikuisia hiertää ja mistä näin kovaa että alaikäisen pahoinpitelyn jälkeen vielä kirjotellaan täällä. Sana v71123YLE: Stora Enso Imatra aloittaa yyteet
www.hs.fi/talous/art-2000011528377.html Yle: Stora Enso aloitti muutosneuvottelut Imatran-tehtailla Metsäteollisuus|Yl84970