Hei! Ihan yksinkertainen kysymys olisi minulla. Saimme vähän aikaa sitten ensimmäisen kaasugrillin, no kysymykseni ei liity itse grilliin, vaan grillaamiseen.
Voiko marinadia tehdessä käyttää valmiiksi kuivattuja mausteita ja yrttejä, vai pitääkö kaikkien olla tuoreita?
Hyvän marinadin teko
6
1235
Vastaukset
- Se palastaa
Voi käyttää. Toiset mausteet vain vähän väljähtyvät, mutta jos oikein vanhoja mausteita laittaa niin piimä marinadia kannattaa tehdä.
- savulihaa grillistä
Niitä voi käyttää myös ns. kuivamarinoinnissa, se on etenkin savustamisen kanssa hyvä vaihtoehto.
- Keittiömestari viton
Kyllä voi! Siis käyttää kuivatuja yrttejä, kun han ensiksi annat niiden liuota nesteessä, että maku uuttaantuu irti ja maustaa marinoitavan.
Suosittelen kuitenkin tarkastamasta mmitä aineita marinaadiin laitat.
Mieluiten luonnon tuotteita, ei LISÄ-aineita!
Niitä ovat ne aineet, jotka eivät oloe ruokaa, eiukä ravintoa!
Happo pehmentää, mureuttaa, koska hajotaa sidekudosta, eli proteiiniketjuja. Happoa voi olla esim ruokaöljy, etikat, viinit, mehut, hapanmaitotuotteet, joskus sokerikin. Maustaminen onkin toinen juttu, mutta osa mausteistakin mureuttaa.
Itse en juurikaan käytä valmiita tehdastuotteita marinaadeissa. Varon turhia E-kooditettuja! - erkki twistaa
Kerrataan nyt vielä, että teoriassa joo jotkut ainekset saattavat hieman mureuttaa lihaa... mutta lähinnä näitä aineita käytetään teollisuudessa, ja silloinkin se prosessi on tarkkaan tutkittu, hallitaan ja mureutuminen vaatii siiloinkin vähän aikaa, yön yli jääkaapissa ei oikein riitä.
Kotioloissa marinoiminen (kuten myös kaupan palvelutiskillä) liittyy käytännössä oikeastaan ainoastaan maustamiseen. Vaikka öljyjä tai etikkaa käytettäisiin, niin yleensä kyseessä on silti pintamaustaminen, aromit eivät kovin helposti sinne sisään lihaan tunkeudu (ellei sitten ruiskuta marinointi/maustelientä lihan sisään).
Kunnon maustuminen vaatii useita vuorokausia ja silloinkin tarvitaan melko voimakkaita makuja, kuten valkosipuli. - däkädäkädää
Kirjoituksesta päätellen sinulla ei taida olla kovin paljoa tietoa ja kokemusta marinoimisesta.
- erkki twistaa
Jonkun verran, kuten myös tosta grillaamisesta...
Makuasioitahan noi tietysti on, ja kotimarinoijat tietysti vetää kastikkeensa nenään jos kukaan kehtaa kertoa miten asiat on... kun mummon reseptillä on "mureutettu" lihaa vuosikaudet.
Mureus riippuu 99,9% siitä lihasta mitä aikoo paistaa. Sisäfile on lähtökohtasesti mureampaa kun ulkofile, joka taas on lähtökohtasesti mureampaa kun paistit. Paistista tulee mureaa, kun sen jauhaa jauhelihaksi.
Voi ihan kotioloissakin kokeilla; tekee jauhelihasta pihvin ja paistaa sen, sitten leikkaa paistista (ihan sama mikä) kahen sentin siivun, liottaa sittä yön yli kokiksessa tai öljyssä tai sitruunassa basilikan ja valkosipulin kanssa... missä nyt kukakin lihansa pintamaustaa... ja vertaa sitten näitä: kumpi on mureampaa?
Lihan mureuteen vaikuttaa pääasiassa sidekudoksen määrä ja laatu (riippuu siis eläinlajista, eläimen iästä, rodusta, lihaksesta jne jne), ja se sidekudos ei öljykastikkeissa edes (sitruunan ja muiden mausteiden kanssa) rupea käytännössä lainkaan hajoamaan. Jauhaminen tai nuijalla hakkaaminen rikkoo sidekudosta => liha mureutuu. Raakakypsytys mureuttaa lihan entsyymitoiminnan kautta tietyssä vaiheessa lihaa (entsyymit pilkkovat sidekudosta erityisesti kylmässä, mutta tähänkin menee viikkoja).
Marinadit kotona ja kaupassa on pintamaustamista, vaikka tv:n "huippukokit" ja räkädäkät muuta koittavat väittää. Mutta jokainenhan saa pitää uskonsa ja päteä naapureille ja perheelleen omalla mureutusreseptillä. Uskolla ja plasebolääkityksellä on todistettavasti välillä merkittävä voima.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1021589
Terveystalon lääkärit ylilaskuttaneet
Tämän pörriäiset osaavat, laskuttamisen. Terveystalo myöntää asian. https://www.hs.fi/suomi/art-2000011134269.html "K1251414En kai koskaan saa sinua
Koska et usko että riitäisit minulle. Olet aina pitänyt itseäsi liian risana ja heikkona. Katkot korkeutesi, ja poraat k821240- 621133
The Summit Suomi: Maxie avaa hyytävästä tilanteesta kuvauksissa: "Veri roiskui ja tajusi, että..."
Oletko seurannut The Summit Suomea? Tykkäätkö vai et tai mitä mieltä ylipäätään olet sarjasta? Moni katsoja on kaikonnut101018Saran ökytyyli käänsi katseita.
On nyt kyllä Sara kasvoistaan, kuvan perusteella todellakin pyöristynyt ainakin kuvan perusteella.111979Työttömille lusmuille luvassa lisää keppiä
Hallitus aikoo kiristää velvoitteiden laiminlyönnistä seuraavia työttömyysturvan karensseja ensi vuodesta alkaen. Hall210784Tiedän kaiken sinusta ja kaikesta
Tiedän miten kärsit. Tiedän millanen oikeesti oot. Tiedän miksi valehtelit, tiedän miksi satutit mua. Tiedän mitä tapaht57753- 119703
Miksi ihmeessä?
Erika Vikman diskattiin, ei osallistu Euroviisuihin – tilalle Gettomasa ja paluun tekevä Cheek20698