Hyvän marinadin teko

Makua elämään

Hei! Ihan yksinkertainen kysymys olisi minulla. Saimme vähän aikaa sitten ensimmäisen kaasugrillin, no kysymykseni ei liity itse grilliin, vaan grillaamiseen.

Voiko marinadia tehdessä käyttää valmiiksi kuivattuja mausteita ja yrttejä, vai pitääkö kaikkien olla tuoreita?

6

1145

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se palastaa

      Voi käyttää. Toiset mausteet vain vähän väljähtyvät, mutta jos oikein vanhoja mausteita laittaa niin piimä marinadia kannattaa tehdä.

    • savulihaa grillistä

      Niitä voi käyttää myös ns. kuivamarinoinnissa, se on etenkin savustamisen kanssa hyvä vaihtoehto.

    • Keittiömestari viton

      Kyllä voi! Siis käyttää kuivatuja yrttejä, kun han ensiksi annat niiden liuota nesteessä, että maku uuttaantuu irti ja maustaa marinoitavan.
      Suosittelen kuitenkin tarkastamasta mmitä aineita marinaadiin laitat.
      Mieluiten luonnon tuotteita, ei LISÄ-aineita!
      Niitä ovat ne aineet, jotka eivät oloe ruokaa, eiukä ravintoa!
      Happo pehmentää, mureuttaa, koska hajotaa sidekudosta, eli proteiiniketjuja. Happoa voi olla esim ruokaöljy, etikat, viinit, mehut, hapanmaitotuotteet, joskus sokerikin. Maustaminen onkin toinen juttu, mutta osa mausteistakin mureuttaa.
      Itse en juurikaan käytä valmiita tehdastuotteita marinaadeissa. Varon turhia E-kooditettuja!

    • erkki twistaa

      Kerrataan nyt vielä, että teoriassa joo jotkut ainekset saattavat hieman mureuttaa lihaa... mutta lähinnä näitä aineita käytetään teollisuudessa, ja silloinkin se prosessi on tarkkaan tutkittu, hallitaan ja mureutuminen vaatii siiloinkin vähän aikaa, yön yli jääkaapissa ei oikein riitä.
      Kotioloissa marinoiminen (kuten myös kaupan palvelutiskillä) liittyy käytännössä oikeastaan ainoastaan maustamiseen. Vaikka öljyjä tai etikkaa käytettäisiin, niin yleensä kyseessä on silti pintamaustaminen, aromit eivät kovin helposti sinne sisään lihaan tunkeudu (ellei sitten ruiskuta marinointi/maustelientä lihan sisään).
      Kunnon maustuminen vaatii useita vuorokausia ja silloinkin tarvitaan melko voimakkaita makuja, kuten valkosipuli.

    • däkädäkädää

      Kirjoituksesta päätellen sinulla ei taida olla kovin paljoa tietoa ja kokemusta marinoimisesta.

    • erkki twistaa

      Jonkun verran, kuten myös tosta grillaamisesta...
      Makuasioitahan noi tietysti on, ja kotimarinoijat tietysti vetää kastikkeensa nenään jos kukaan kehtaa kertoa miten asiat on... kun mummon reseptillä on "mureutettu" lihaa vuosikaudet.
      Mureus riippuu 99,9% siitä lihasta mitä aikoo paistaa. Sisäfile on lähtökohtasesti mureampaa kun ulkofile, joka taas on lähtökohtasesti mureampaa kun paistit. Paistista tulee mureaa, kun sen jauhaa jauhelihaksi.

      Voi ihan kotioloissakin kokeilla; tekee jauhelihasta pihvin ja paistaa sen, sitten leikkaa paistista (ihan sama mikä) kahen sentin siivun, liottaa sittä yön yli kokiksessa tai öljyssä tai sitruunassa basilikan ja valkosipulin kanssa... missä nyt kukakin lihansa pintamaustaa... ja vertaa sitten näitä: kumpi on mureampaa?

      Lihan mureuteen vaikuttaa pääasiassa sidekudoksen määrä ja laatu (riippuu siis eläinlajista, eläimen iästä, rodusta, lihaksesta jne jne), ja se sidekudos ei öljykastikkeissa edes (sitruunan ja muiden mausteiden kanssa) rupea käytännössä lainkaan hajoamaan. Jauhaminen tai nuijalla hakkaaminen rikkoo sidekudosta => liha mureutuu. Raakakypsytys mureuttaa lihan entsyymitoiminnan kautta tietyssä vaiheessa lihaa (entsyymit pilkkovat sidekudosta erityisesti kylmässä, mutta tähänkin menee viikkoja).

      Marinadit kotona ja kaupassa on pintamaustamista, vaikka tv:n "huippukokit" ja räkädäkät muuta koittavat väittää. Mutta jokainenhan saa pitää uskonsa ja päteä naapureille ja perheelleen omalla mureutusreseptillä. Uskolla ja plasebolääkityksellä on todistettavasti välillä merkittävä voima.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4562
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2239
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1764
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1498
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1433
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1298
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1227
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe