Karkausvuodet ja gregoriaaninen kalenteri

votelo

Gregoriaanisessa kalenterissahan karkausvuosia eivät ole ne sadalla jaolliset vuodet, jotka eivät ole jaollisia 400:lla. Esim. 1600 ja 2000 olivat karkausvuosia, mutta 1700, 1800 ja 1900 eivät olleet eikä 2100 tule olemaan. Ja ennen gregoriaanisen kalenterin ottamista käyttöön vuonna 1582 käytettiin juliaanista kalenteria, josta Venäjä luopui vasta 1918. Juliaanisessa kalenterissa taas kaikki neljällä jaolliset vuodet ovat karkausvuosia. Onko siis niin, että kaikki sadalla jaolliset vuodet ennen vuotta 1600 ovat karkausvuosia eivätkä pelkästään vuodet 400, 800 ja 1200, jotka ovat jaollisia 400:lla? Ja kun esimerkiksi Leonardo da Vincin syntymäajaksi on ilmoitettu 15.4.1452, niin onko se siis juliaanisen vai gregoriaanisen kalenterin mukainen? Hänhän on siis syntynyt 140 vuotta ennen gregoriaanisen kalenterin käyttöönottoa. Ja esim. Vladimir Lenin on syntynyt gregoriaanisen kalenterin mukaan 22.4.1870 mutta juliaanisen kalenterin mukaan 10.4.1870 kun Venäjällä oli tuolloin vielä juliaaninen kalenteri käytössä. Jos siis haluan laskea, montako päivää Leonardo da Vincin syntymästä on kulunut, niin miten saan oikean vastauksen?

4

676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • votelo

      Korjaan: Leonardo da Vinci syntyi 130 vuotta ennen gregoriaanisen kalenterin käyttöön ottamista.

    • meeuksen kirjat OK

      Minkä tahansa päivän voi ilmoittaa missä tahansa kalenterissa. Jos on kyseessä aika ennen sitä kun _katolisissa_ maissa otettiin käyttöön gregoriaaninen kalenteri, tarkoitetaan yleensä juliaanista kalenteria, sellaisenakin aikana ja paikassa jonka kalenteri on tuntematon tai täysin erilainen, ellei muuta mainita.

      Huomaa kuitenkin että esim. Suomessa gregoriaanista kalenteria vastaava ns. parannettu kalenteri (jota tarkoin varottiin nimittämästä gregoriaaniseksi koska meidän kirkko ei tottele katolisia paaveja ja heidän määryksiään) otettiin käyttön vasta 1700-luvun puolivälissä ja Ruotsi-Suomessa on erään virheen vuoksi hetken ollut käytössä kalenteri jota ei ole käytetty missään muualla.

      Voit laskea ajan kalenterinvaihdokseen juliaanisessa kalenterissa ja siitä eteenpäin gregoriaanisessa kalenterissa.

      Juliaanisen kalenterin mukainen 5 päivä lokakuuta 1582 ja gregoriaanisen kalenterin mukainen 15.päivä lokakuuta 1582 ovat yksi ja sama päivä. Kymmenen päivää siis tavallaan hypättiin yli siirryttäessä kalenterista toiseen. Katolisissa maissa 4.10.1582 oli viimeinen juliaanisen kalenterin mukainen päivä ja 15.10.1582 oli seuraava päivä ja gregoriaanisen kalenterin eka päivä.

    • simppeli JD -luku

      Kannattanee tutustua käsitteeseen Juliaaninen päivä eli JD (Julian Day).

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Juliaaninen_päivä

      JD ilmaisee päivän yhdellä luvulla. Kun lasket juliaanisen kalenterin päiväyksen laskurilla joka toimii juliaaniselle kalenterille ja gregoriaanisen kalenterin päiväyksen laskurilla joka toimii gregoriaaniselle kalenterille niin päivien ero on suoraan JD.-arvojen erotus eli yksinkertainen vähennyslasku tarvitaan.

      • paavi ei erehdy!

        Vaikka ajanlasku Suomessa ja muissa luterilaisissa maissa ei olekaan mennyt ihan tämän kaavan mukaan, on kuitenkin jonkinlainen globaaii standardi noudattaa katolisten maiden virallista käytäntöä siirryttäessä juliaanisesta kalenterista gregoriaaniseen.

        Niinpä on ihan kohtuullista olettaa että jos JD-laskuri sallii juliaanisen kalenterin päiväykset, niin se noudattaa tuota katolista perua olevaa käytäntöä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8256
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2243
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1909
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe