Ratsastus ja vartalo

kkkkkkk1

Vaikuttaako oma paino ratsastamiseen jotenkin, eli on lihavien ihmisten "vaikeampi" ratsastaa?
Mitä tarkoittaa kun sanotaan että ratsastajilla on hyvä peppu? siis pieni vai pyöreä?
kasvaako reisi- ja pohjelihakset?
Tyhmiä kysymyksiä mutta toivon asiallisia vastauksia, kiitos :)

20

2410

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • poniini1

      Itse olen ratsastanut seitsemän vuotta, enkä ole missään vaiheessa ollut kovin pyöreä, joten on vähän vaikea sanoa. Mutta luulen että jos on kovin pyöreä, ei oo kovin helppo istua oikein. Ja kyllä ainakin itsellä ja kavereilla on reisi- ja pohje lihakset kehittyni. Hyvä peppu ei oikeastaan tarkota sen kokoa vaan... en osaa selittää :/

      • ridaaja1

        hyvä peppu on niinku kiinteä&pyöreä (yleensä.)


    • minä vaan...

      Lihavien ihmisten on periaatteessa vaikeampi ratsastaa koska ratsastuksessa tarvitaan hyvää kropanhallintaa. Pitää olla hyvät vatsalihakset ja selkälihakset että pystyy ratsastamaan istunnalla/pitää istunta kunnollisena niin sillon ei tarvitse käyttää muita apuja niin paljoon ja valmistelut esim. siirtymisiin on paljon helpompaa. Lihavat ihmiset eivät myöskään pysty ratsastamaan kunnolla kauaa koska kunto on usein niin paljon huonompi. Ylipaino ei ole myöskään hevoselle hyväksi koska se rasittaa selkää ja niveliä jne. Ratsastuksen ohella lenkkeily, vatsa- ja selkälihaksien teko ja silloin tällöin juoksulenkit riittävät pitämään kuntoa ja painoa hallinnassa ja edistävät kehonhallintaa.

      Reisi- ja pohjelihakset kasvavat ajanmittaan .. riippuu tietysti kuinka usein ratsastaa ja kuinka tehokkaita ratsastutunnit / itsenäinenratsastus on. Jos ratsastaa 3x / viikossa tai enemmän huomaa eron selvemmin.

    • Matamimimmi

      Minä olen lihava mutta ei ole vaikeuksia ratsastamisessa. Pysyin hoikkana kun ratsastin säännöllisesti mutta pienikokoinen hevoseni vanheni enkä halunnut rasittaa sitä. Niinpä ratsastus jäi vähiin.
      Olen jonkin verran ratsastanut vahvalla suokilla eikä ole ollut ongelmia. Kropan hallinta on hyvä. Minkä nuorena ( ja hoikkana ) oppii sen vanhana ( Ja lihavana ) taitaa, se pitää paikkansa myös ratsastuksessa.
      Kyllä ne lihakset siellä läskien alla toimii aivan kuten ennenkin. Ratsastan nykyään aivan yhtä pitkään kuin ennenkin, noin 1,5 h kerralla. Mutta ajattelen hevosta joten en ratsasta kuin 2 - 3 kertaa kuussa.

    • Fit4life todellakin

      Niin no kyllähän noita muutamia näkee kisoissa ollessa... Ajattelen usein että oma on toki asiansa mutta vanhana sitten vaivaa nivelet,sydän, verensokeri... Jos haluaa itseään satuttaa ja kiduttaa ei siihen voi oikein puuttua. Jotkut tuomarit tosin ottaa puhutteluun jos ratsastajan paino tulee selvästi ''yli'' hevosen. Kokonaisvaltainen ruokavalio ja hyvinvointi on siis ratsastuksen ohella tärkeää. Itse en nuorempana harrastanut muuta kuin ratsastusta mutta reisien turvotessa oli pakko alkaa liikkumaan koska varsinkin kesällä hiki sai reidet hankaa ihoa vasten -> reidet helotti punasena ja olivat arat. Mukavuus kysymys sai mut siis liikkumaan ratsastuksen ohella :P

      Jos vakavasti haluaa alkaa ratsastamaan tai välittää itsestään edes hieman niin suositan lämpimästi kuntoilua ratsastuksen ohella. Eikä sen tarvitse olla tukka putkella riehumista, perus kävelylenkki reippaassa tahdissa sauvoilla tai ilman menee mainiosti. Siihen voi alkaa lisäillä sitten kyykkyjä, loikkia, hyppynarulla hyppelyä ym. Liikkumisen tulee olla hauskaa ja kivaa eli kannattaa kokeilla eri lajeja sekä selata youtubesta jumppa/tanssivideoita..

      -> http://www.huippukuntoon.fi/ (asiaa mielestä, kehosta ja ravinnosta)

    • Matamimimmi

      Useimmat lihavat eivät edes välitä kilpailla, eikä monet hoikatkaan.
      Terveysluentoja on turha pitää, joka tuutista tulee laihdutusohjeita joten ne on kyllä tiedossa. Tietysti kuntoilu on hyväksi, niin hoikalle kuin lihavalle, mutta ainakin minulla on hyvä olo ja kaikki hommani sujuu muitta mutkitta joten miksi yrittäisin juosta kun se ei kiinnosta. Ja juoksu vasta niveliä rikkookin kun pitäis juosta 25 kg liikapainoa mukana. Kuntosalia suorastaan inhoan.
      Kuten sanoin, ratsastan pari kolme kertaa viikossa, enempään ei ole aikaakaan.

      • Matamimimmi

        Sorry, sanoin pari kolme kertaa viikossa kun piti sanoa pari kolme kertaa kuussa.


      • Own business
        Matamimimmi kirjoitti:

        Sorry, sanoin pari kolme kertaa viikossa kun piti sanoa pari kolme kertaa kuussa.

        Ja kuten itsekin totesin jokaisen oma asia miten asiansa järjestää. Pienikin liikunta on jo jotain kuten esim. kävely tai uinti. Jos olo on hyvä ja paino ei rasita arjessa niin mikäs ettei. Eikä painavat ole kauhistus kun niiden parissa kasvanut ja sukuloinut. Todenut heistäkin etteivät halua laihduttaa joten antanee olla mutta nivelvaiva valitukset otan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos -> oma valinta.


    • --------

      ´´ Ylipaino ei ole myöskään hevoselle hyväksi koska se rasittaa selkää ja niveliä jne´´

      Kuulkaa, kun on iso ja vahva hevonen, voi ratsastajakin olla isompi. Ylipaino ei ole mikään este ratsastusharrastukselle :).

      • flander

        "Kuulkaa, kun on iso ja vahva hevonen, voi ratsastajakin olla isompi. Ylipaino ei ole mikään este ratsastusharrastukselle :). "

        Joku raja hevosellakin on, Shiret on erikseen, mutta voiko sitä enää kutsua ratsastukseksi.


    • Matamimimmi

      Äitini on nivelvaivainen vaikka on kuin kuivan kesän orava. Johtuu raskaasta työstä. Nivelvaivat eivät siis aina johdu ylipainosta. Minulla ei nivelvaivoja ole vaikka olen ylipainoinen.
      Älä viitsi olla niin ylimielinen, sinulla on omat mielipiteesi ja minulla omani ja jollakulla muulla taas omansa.
      Sinun mielipiteesi ei ole ainoa oikea eikä minunkaan.

      • Oi että taas

        Mitä ylimielisyyttä on sanoa siis että mulla on mielipide ja sulla myös? :D :D
        LOL! Siksihän tossa linkissäkin lukee ''debate'' eli väittely ;)
        Olisi aika hiljaista keskustelupalstoilla jos kaikki henkisi samasta puusta. Pointti tässä.

        Älä viitsi siis riehua, pysyy keskustelupalsta eläväisenä ;)
        Luuletko että menen livenä huutelemaan ihmisille heidän painostaan? No en tod. siinä meinaa äkkiä löytäisi itsensä kunnottomana ja kanto kunnossa. Ja tiedän että vaivoja voi tulla vaikka urheilisi kuinka mutta pitipä tulla sohasemaan


    • katherine

      Voihan sen jo arvata, että heti kun puhutaan painosta, alkaa tappelu...

      Ylipaino ei ole este ratsastukselle, muta onhan se selvää, että ylipaino haittaa ratsastusta. Ihan kuten mitä tahansa muutakin liikkumista. Kehonhallinta on lihavilla pakostikin heikompi, koska sitä hyllyvää läskiä ei pysty kontrolloimaan, toisin kuin lihaksia.
      Lihavalla on yleensä myös heikompi kunto ja monelle ylipaioiselle ajanmittaan tulee noita nivelvaivoja yms. jotka sitten vaikuttavat jo selkeästi ratsastukseen.

      Toki kaikki riippuu siitä ylipainon suuruudestakin. Onhan se selvää, ettei se muutaman kilon ylipaino vielä merkittävästi vaikuta yhtään mihinkään, jos peruskunto on hyvä.


      Ylipainoisen on tietysti tärkeä valita sopivan kokoinen hevonen.
      Hippoksessa oli jokin aika sitten juuri juttua ratsastajan sopivasta koosta. Siinä suositeltiin, että hyvä nyrkkisääntö ratsastajan maksimipainolle on 15% NORMAALIPAINOISEN hevosen painosta.

      Esimerkiksi tavallinen puoliverinen voisi painaa 550kg, jolloin sopiva ratsastaja olisi korkeintan n. 85kg. Joku raskaampi hevonen, esim. suokki tai issikka voi kantaa ehkä vähän enemmänkin.
      Tämä toki koskee lähinnä kunnon ratsastusta, maastokävelyllä voi hevonen kantaa hieman painavampaakin ratsastajaa.

      Mutta jos ratsastajan paino alkaa olla 100kg tai enemmän, voi olla jo vaikeampi löytää sopivaa hevosta.

    • Selssi

      Tottakai alkaa tappelu kun aina nälvitään lihavia, ihan kuin he olisivat toisen luokan kansalaisia. Vaikka itse olenkin normipainoinen niin ymmärrän hyvin Matamimimmiä. Jatkuvasti saa kuulla ylipainosta kommenttia ja aina negatiivisesti. Ei tarvi kuin aivastaa niin sekin on ylipainon syytä.
      Matamimimmi luultavasti halusi vain tuoda esiin että lihavuus ei haittaa ratsastusta, toisin kuin Katherinekin väittää. Lihavan kunto ei tarvi olla sen heikompi kuin muillakaan, miten hän muuten jaksaisi kantaa joka päivä kaikki kilonsa. Jaksatko itse kantaa koko ajan 25 kg painoa mukanasi?
      Lihava pystyy ratsastamaan siinä kuin laihakin. Ja ratsastushan on rankkaa liikuntaa, mitä enemmän ratsastaa niin sitä enemmän kiloja karisee. Joten selkään vaan lihavat!

    • läskistynyt

      Minulle on tullut nelisenkymmentä kiloa ylipainoa sen jälkeen kun minulta jouduttiin poistamaan kohtu onnettomuuden seurauksena. Olen aina pitänyt huolta kunnostani, syönyt kevyesti ja terveellisesti ja liikkunut paljon, mutta kohdunpoiston jälkeen se ei enää riitä, vaan painoa tulee hiljalleen vaikka mitä tekisin. Minulle ratsastus ei ole enää nautinto, koska joudun ratsastamaan pituuteeni nähden liian isoilla hevosilla enkä saa niistä kunnolla tuntumaa (olen 150cm ja painan melkein 90kg). Kehonhallintani on edelleen hyvä, samoin lihaskuntoni, joten siltä osin ei ole ongelmia, mutta kun rinnatkin ovat kasvaneet lihomisen myötä melkoisesti, ei tunnu mukavalta kun etumus pomppii ravatessa vaikka olisi miten tukevat liivit käytössä. Vatsaläskit eivät minua häiritse sinänsä, mutta tuo ylempi etumus sitten sitäkin enemmän.

      Mutta kiitos, Selssi! Sanomasi lämmittää mieltäni kovasti!

      Ja tiedoksi niille jotka syyttävät lihavia ihmisiä "omista valinnoista", niin lihavuus ei todellakaan ole välttämättä oma valinta, vaan sille ei välttämättä kerta kaikkiaan mahda mitään.

    • Pohdin tässä

      Tuli yleisesti mieleen jos ei pidä isoilla menemisestä eikö sitten kannattaisi mennä issikka tai suokki talleilla käymään? Tähän ei nyt oikeastaan paino liity vaan koko kysymys.

      Vaellustalleja löytyy pitkin Suomea ymmärtääkseni niin ja muutamia ihan poni tallejakin on.. :P

    • läskistynyt

      Se on vain siinä, että sellaisia issikka- tai suokkitalleja ei löydy ihan joka nurkalta. Talleissa on yleensä sekalaisia hevosia ja poneja, eikä ratsastaja yleensä voi itse vaikuttaa siihen mikä hevonen tai poni hänelle annetaan. Ja - edelleen yleisellä tasolla - mitä enemmän on painoa, sen vähemmän on vaihtoehtoja. Minun painoisellani ihmisellä vaihtoehdot rajautuvat poikkeuksetta tallin isoimpiin hevosiin. Pienemmillä tulee painorajat vastaan.

    • katherine

      Hevosten kanssa kannattaa aina muistaa, että ne on eläviä eläimiä, joita ei ole luotu kantamaan ihmistä. Liian painava ratsastaja voi oikeasti aiheuttaa vakaviakin ongelmia hevoselle. Hevonen ei myöskään saaliseläimenä välttämättä näytä kipua ennen kuin se on tosi paha.

      Hevostella voi monella muullakin tavalla, voi esimerkiksi ajaa, talutella tai hoidella. Ratsastuskoulussa voi osallistua vaikkapa alkeiskurssilaisten taluttamiseen tai toimia toimihenkilönä kisoissa. Siinä saa samalla itse liikuntaa :)

      Uudelle tallille mennessä kannattaa rehellisesti kertoa painonsa (siis jos on selkeästi isompi kokoinen), niin saa sopivan hevosen alle. Itsellekin mukavampi ratsastaa, jos ei tarvitse pelätä hevosen terveyden puolesta.



      Hevosen kokoa valitessa pitää muistaa, että iso hevonen ei välttämättä tarkoita että se kantaisi enemmän!
      Ylipainoisella hevosella on jo oma massa kannettavana, joten rastastajan tulee olla kevyempi. Joskus myös esim. puoliverisillä on kovin sirot jalat isosta koosta huolimatta ja tällöinkään ei selkään voi laittaa niin paljon painoa.

    • läskistynyt

      Ehkä sinulle riittää taluttelu tai harjailu ym puuhailu silloin kun haluat rastastaa, mutta minua se ei lohduta. Ajamisesta en pidä, koska siinä ei saa hevoseen kontaktia, vaan kaikki tapahtuu "kaukaa" ohjien välityksellä. Siinä vaiheessa kun painoni kasvaa niin etten enää voi nousta minkään hevosen selkään, lopetan mieluummin harrastuksen kokonaan. Jos puuhailen hevosten kanssa, alan vain kaivata satulaan entistä enemmän ja masennun kun en voi enää niin tehdä.

      Liikunnan takia minun ei tarvitse millekään taluttelulinjalle lähteä. Mikäli luit aiemman kirjoitukseni, liikun muutenkin paljon - tai niin paljon kuin nykyisen painoni kanssa vielä jaksan. Minun ylipainoni, vaikka onkin huomattava, ei todellakaan johdu liikunnanpuutteesta, vaan se on vähentynyt sen takia että painoa on tullut niin paljon, mikä taas ei ole minusta itsestäni kiinni.

      Mutta olettaen, että puhuit yleisellä tasolla etkä ainoastaan minulle, niin ihan hyviä huomioita. Toistan kuitenkin, että kun menee tallille kyselemään tuntia, siinä ei voi itse vaikuttaa siihen minkä hevosen saa. Siitäkin huolimatta, että pienempi hevonen saattaa olla vahvempi kuin joku isompi, niin ne lihaville annetut ratsut ovat poikkeuksetta tallin suurimpia. Ainakin minulla on ollut.

    • Anonyymi

      Se ratsastus jos ravi käynnissä laukkaa se ravi istunta on normaalin seehauser ratsastus vahinko tulee helposti mieleen että seehauser

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2132
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      173
      1661
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1567
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1358
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1342
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      287
      1192
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      135
      1069
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1033
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1032
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      892
    Aihe