Teenkö hallaa itselleni?

Jotain pientä

Hei,

22-vuotias nainen syö suhteessa muihin vähän. Syynä ei ole laihdutus(ollut aina laiha what ever happens), masennus tai muukaan kehon tai mielen häiriö(tietääkseni). Koulussa syön kouluruokaa runsaasti. Salaatti ja kaikki. Illalla saatan syödä vain leivän tai hedelmiä. En sinänsä kouluaikana urheile kuin satunnaisesti. En vain jaksa tehdä ruokaa ruokalasku halvempi kun ei tarvitse ostella kaikennäköisiä aineksi jokaiselle päivälle. Viikonloppuna teen kyllä kunnon ruokaa, jos en ole vanhemmilla.

Nyt mummuni huolesta ajattelin kysyä tuntemattomien mielipidettä. Olen nyt töissä kesällä pihahommissa. Joskus on raskas päivä, joskus vähän helpompi. Kuitenkin tavallaan liikkeessä kokoajan vaikka syke ei nouse tmv. Syön töissä yleensä leivän hedelmän ja joskus vielä jotain pientä. Yleensä (muissa)töissä ruokiksella syöny eilistä ateriaa, mutta tuolla ei tiedä koskaan mihin joutuu. Nyt olen tosin 2 viikkoa tienny, että mikro on käytettävissä, mutta olen silti syönyt näitä "kylmä" ruokia. Illalla sitten syönyt lämpimän aterian ja joskus salaattia. En muuta.

Mietin, että onko tämä oikeasti niin vähän? Tuleeko tästä jotain seuraamuksia kehoni kanssa? Olen opiskelija ja olen ronski sen suhteen paljon käytän rahaa ruokaani ja en halua käyttää liikaa aikaa ruokaani. Tai no, olen vain helvetin hidas kokkaa ja en siksi viiti..

Olen laiha(160/50), mutta ei mitään muuta terveydellistä ongelmaa ole tullut/esiintynyt. Lihottaa olen yrittänyt, mutta olen siinäkin laiska. :D ja mäkkiruoka maksaa. Ehkä olen laiska, koska en syö?

Onko muitakin pieniruokaisia? Olin pieni ruokainen lapsena, sitten söin paljon kun menin teini-ikään ja siitä sit. Viimevuoden tienoilla alkoi tämä pieniruokaisuus jälleen.

105

4182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • indeksi:):)

      Voit laskea painoindeksisi seuraavasta linkistä, painoindeksin avulla voit seurata sitä että pysyt normaalipainoisena, eikä paino laske alipainoon:

      http://www.painoindeksi.org/

      Mukavaa kesää!

    • 18+10

      aika pitkälti normaalipainoinen olet. Painoindeksi on vitunmoista paskaa, joten älä edes laske indeksiäsi. Tunnet sen itse, jos et syö tarpeeksi, esim. väsymys eikä ole vetoa.

      Jos liikut tai teet fyysistä työtä niin protskua myös kehiin.

      • Minääää dsgjggpigher

        Ihan normaali ;) itsellä ruokailuuun koostuu ehkä murot ja leipä päivässä. itsetunnon ja ähkyn tunteen pelossa...


    • uulea

      Olet ihan sopivan kokoinen nuori nainen. Mikäli tuollaisella ravinnolla jaksat, eikä maha murise tai paino laske tahattomasti, on se sitten varmaankin sinulle riittävä ruokavalio. :)

    • 8888888

      Pitäisihän siinä tarkkailla vitamiinien ja muiden elimistölle tärkeiden aineiden saantia.

    • löyly.

      SYÖn suraavasti

      ammulla kaurapuuro puolijuomalasia-lautaselta
      kaksipalaa siivuttamatonta ruisleipää-ryebread
      vihreeää teetä-

      seuraava synti on klo 13 joskus 3 kertaa vikossa menee klo 16 saakka
      joku keitto pinaatti ,liha ,tomatti milloin mikäkin

      iltapala ruishampurilainen välisää paistettu muikku sinappia tomattipyre*
      maito lasi.

      *tomattiketsuppissa on lisäainetta , etikkaa, vaikka pulossa lukee, ei lisäaineita

      Etikka on lisäaine!

      • normipainoinen

        En oikein ymmärtänyt pointtiasi, opettele edes oikeinkirjoittamaan.


      • Lisäaineet

        Kyllähän tomaattiketsupissa on merkistä riippuen yleensä myös pieni määrä mausteita lisämakua antamassa.

        Mutta nyrkkisääntönä toimii että jos tuotepakkauksessa lukee "ei lisäaineita", sillä viitataan varsinaisiin lisäaineet - otsikon alta löytyviin keinotekoisiin väri-, makeutus- ja säilöntäaineisiin.


    • 8979878998

      Jokainen painokilo kuluttaa enemmän energiaa. Jos olisit vaikka 60-kiloinen, sinun pitäisi syödä enemmän tai laihtuisit. Jos painosi pysyy vakiona, niin syöt sopivasti.

    • Dieettiläinen

      Ruuan monipuolisuudesta täytyy pitää huolta. Määrä sinänsä ei ole ratkaiseva, se on ilmeisen oikea, jos paino ei nouse eikä laske.

      Päivittäin pitäisi siis syödä proteiineja, mieluiten lihaa tai kalaa ja juustoja tms, mutta kasvisproteiini (esim. soija) auttaa myös ainakin osan aikaa. Leivästä (ja lihasta) saa yleensä B-ryhmän vitamiineja, parhaiten tietysti ruisleivästä. Ja kasviksia ja hedelmiä on hyvä syödä monipuolisesti. Eikä maitotuotteita saa unohtaa, ellei laktoosin kanssa ole ongelmia.

      Painoindeksiä voi toki tarkkailla, jos haluaa. Lyhyillä sen normaaliaarvo näyttää enemmän painoa suhteessa pituuteen ja pitkillä vähemmän. Mutta sinun pituutesi osuu suhteellisen hyvin toimivalle laskenta-alueelle (160 - 180 cm). Etkä todella tarvitse energiaa kuin hieman alle 1600 kaloria per päivä (www.kalorilaskuri.fi)! (Sillä edellytyksellä, että et juuri harrasta liikuntaa tai tee fyysisesti raskasta työtä.)

      Siis jos paino ei putoa tai nouse, syöt ihan riittävän paljon. Monipuolisuutta voi joskus tarkastella, mutta muuten ei kannattaisi olla hirveän huolissaan.

      • Maito tappaa

        Maitotuotteet tappaa, ne ovat kaikki eläinrasvaa, jotka aiheuttavat sydän ja verisuonisairaudet. Juusto varsinkin on pelkkä itsemurhapaketti.


      • Varo maitotuotteita
        Maito tappaa kirjoitti:

        Maitotuotteet tappaa, ne ovat kaikki eläinrasvaa, jotka aiheuttavat sydän ja verisuonisairaudet. Juusto varsinkin on pelkkä itsemurhapaketti.

        Hyvin markkinoitu maitopropaganda sekoittaa kansalaisten ajatukset. Maidon terveellisyys on kuitenkin vain yksi suuri myytti, mitään todellisuuspohjaa sille ei juuri löydy. Varsinkin kun puhutaan maidosta 2010-luvun Suomessa, ei kyse ole todellakaan mistään puhtaasta luonnontuotteesta, vaan pitkän prosessoinnin tuloksesta. Oma lukunsa ovat vielä rasvattomat, värjätyt, aspartaamilla makeutetut ja keinotekoisesti sakeutetut jogurtit, sekä prosessoiduilla kasvirasvoilla ja emulgointiaineilla kyllästetyt lähinnä muovia muistuttavat juustot.
        Maidosta puhuttaessa puhutaan yleensä myös kalsiumista. Maaginen 120mg/dl kalsiumipitoisuus pitää meijerit tiellä ja lehmät navetassa, vaikka suositusten täyttämiseksi ihmejuomaa täytyy latkia lähes litra päivässä. Sen lisäksi, että paljon maitotaloustuotteita nauttiva pohjolamme on osteoporoositilastojen kärkialue, olemme tekemässä historiaa myös diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien osalta. Sairausluvut korreloivat yllättäen maidonkulutustilastojen kanssa. Näihin kaikkiin maidolla on joka tapauksessa selkeä yhteys. Ei liene tarpeellista enää myöskään todistaa, miksi laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan kehon normaali tila, josta muuten ”kärsii” suurin osa maapallon väestöstä. Valitettavasti useissa teollisuusmaissa lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus ovat onnistuneet luomaan tästä(kin) elimistön normaalista puolustusmekanismista lääketieteellisesti diagnosoitavan sairauden, johon on kehitetty avuksi niin lääkkeitä kuin prosessoituja elintarvikkeitakin.
        Maito on usein allergioiden ja hengitystiesairauksien taustalla. Toki maito itsessäänkin voi olla allergisoiva, mutta se saattaa aiheuttaa myös muita allergioita ja astmaa. Moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet pois ruokavaliostaan. Maidon aiheuttama ylimääräinen limaneritys tukkii hengitysteitä, jolloin elimistö ei enää kykene vastaamaan ympäristön haasteisiin, kuten siitepölyyn, eläinpölyyn tai kylmään pakkasilmaan, vaan tukkeutuu lopullisesti johtaen astmakohtaukseen.
        Maito on yhteydessä myös korvatulehduksiin ja moniin pieniin ja harmittomampiin, mutta erityisesti lapsia vaivaaviin tiloihin. Nykyään onneksi jopa koululääketiede tunnistaa tämän yhteyden ja useat lääkärit kehottavat välttämään maitotuotteita korvatulehdusten yhteydessä. Kuitenkin aivan liian monta antibioottia syödään vain ja ainoastaan väärän ruokavalion seurauksena ja tulehduskierteeseen palataan aina uudelleen, aivan kuten maitotuotteidenkin pariin.
        Maito on aina äidinmaitoa – jälkikasvulle eli vasikalle suunniteltua juomaa. Sen avulla pienestä vasikasta pitäisi kasvaa vuodessa iso lehmä. Kun sama aine nyt valjastetaankin osaksi ihmisen, varsinkin lapsen, ruokavaliota, se sotkee tehokkaasti myös hormonitoimintaa. Verrattuna muihin eläinkunnan tuotteisiin lehmänmaidon vaikutus lienee pahimpia. Lehmänmaidon sisältämällä insuliinin kaltaisella kasvutekijä IGF-1:llä on harvinainen yhtenevyys ihmisen vastaavan kasvutekijän kanssa. Niinpä kun esimerkiksi vuohenmaidon vastaavaa kasvutekijää ei ihmisen elimistö tunnista, lehmänmaidosta se tulee ihmisen käyttöön. Kasvutekijän teho vieläpä kaksinkertaistuu homogenoinnin ansiosta. Insuliinia muistuttavana sen nauttiminen lisää myös diabetesriskiä. Erityisesti lapselle pitäisi suoda mahdollisuus luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen ilman näitä ihmiselimistölle haitallisia aineksia.
        Maito sisältää estrogeeni- ja progesteronihormoneja. Näitä hormoneja on kaikessa maidossa, mutta erityisen paljon niiden lehmien maidossa, jotka ovat lypsyaikana kantavana tai joita on lääkitty progesteronilla umpeutuksen yhteydessä. Suomessa hormonilääkityksen säännöt ovat onneksi huomattavasti tiukemmat kuin esim. USA:ssa, jossa maidontuotantoa lisätään jatkuvasti hormoneilla. Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla. Lehmänmaidon luonnollinenkin hormonitaso on ihmiselle liikaa ja tutkimusten mukaan johtaa mm. erityisesti tyttöjen ennenaikaiseen, jopa alle kouluikäisten puberteettiin. Tähän ilmiöön liittyy vielä kohonnut rintasyövän riski. Myös miehillä maito lisää syöpäriskiä ja häiritsee hormonitasapainoa aiheuttaen mm. fyysistä naisistumista. Jostain kummallisesta syystä suomalaisten mielissä tämä lehmävauvojen ensiruoka onkin yhtäkkiä isojen ja vahvojen tosimiesten juomaa. Jännittävää on myös huomata, että erityisesti miehille suunnatussa informaatiossa maidon hormonien väitetään olevan ihmisessä toimimattomia. Samaan aikaan naisille kuitenkin suositellaan maidonjuontia sen korkeiden hormonipitoisuuksien vuoksi! Tutkimusten valossa on kuitenkin ilmeistä, että maito aiheuttaa hormoniepätasapainoa niin miehissä kuin naisissa.


      • mies 55v
        Varo maitotuotteita kirjoitti:

        Hyvin markkinoitu maitopropaganda sekoittaa kansalaisten ajatukset. Maidon terveellisyys on kuitenkin vain yksi suuri myytti, mitään todellisuuspohjaa sille ei juuri löydy. Varsinkin kun puhutaan maidosta 2010-luvun Suomessa, ei kyse ole todellakaan mistään puhtaasta luonnontuotteesta, vaan pitkän prosessoinnin tuloksesta. Oma lukunsa ovat vielä rasvattomat, värjätyt, aspartaamilla makeutetut ja keinotekoisesti sakeutetut jogurtit, sekä prosessoiduilla kasvirasvoilla ja emulgointiaineilla kyllästetyt lähinnä muovia muistuttavat juustot.
        Maidosta puhuttaessa puhutaan yleensä myös kalsiumista. Maaginen 120mg/dl kalsiumipitoisuus pitää meijerit tiellä ja lehmät navetassa, vaikka suositusten täyttämiseksi ihmejuomaa täytyy latkia lähes litra päivässä. Sen lisäksi, että paljon maitotaloustuotteita nauttiva pohjolamme on osteoporoositilastojen kärkialue, olemme tekemässä historiaa myös diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien osalta. Sairausluvut korreloivat yllättäen maidonkulutustilastojen kanssa. Näihin kaikkiin maidolla on joka tapauksessa selkeä yhteys. Ei liene tarpeellista enää myöskään todistaa, miksi laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan kehon normaali tila, josta muuten ”kärsii” suurin osa maapallon väestöstä. Valitettavasti useissa teollisuusmaissa lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus ovat onnistuneet luomaan tästä(kin) elimistön normaalista puolustusmekanismista lääketieteellisesti diagnosoitavan sairauden, johon on kehitetty avuksi niin lääkkeitä kuin prosessoituja elintarvikkeitakin.
        Maito on usein allergioiden ja hengitystiesairauksien taustalla. Toki maito itsessäänkin voi olla allergisoiva, mutta se saattaa aiheuttaa myös muita allergioita ja astmaa. Moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet pois ruokavaliostaan. Maidon aiheuttama ylimääräinen limaneritys tukkii hengitysteitä, jolloin elimistö ei enää kykene vastaamaan ympäristön haasteisiin, kuten siitepölyyn, eläinpölyyn tai kylmään pakkasilmaan, vaan tukkeutuu lopullisesti johtaen astmakohtaukseen.
        Maito on yhteydessä myös korvatulehduksiin ja moniin pieniin ja harmittomampiin, mutta erityisesti lapsia vaivaaviin tiloihin. Nykyään onneksi jopa koululääketiede tunnistaa tämän yhteyden ja useat lääkärit kehottavat välttämään maitotuotteita korvatulehdusten yhteydessä. Kuitenkin aivan liian monta antibioottia syödään vain ja ainoastaan väärän ruokavalion seurauksena ja tulehduskierteeseen palataan aina uudelleen, aivan kuten maitotuotteidenkin pariin.
        Maito on aina äidinmaitoa – jälkikasvulle eli vasikalle suunniteltua juomaa. Sen avulla pienestä vasikasta pitäisi kasvaa vuodessa iso lehmä. Kun sama aine nyt valjastetaankin osaksi ihmisen, varsinkin lapsen, ruokavaliota, se sotkee tehokkaasti myös hormonitoimintaa. Verrattuna muihin eläinkunnan tuotteisiin lehmänmaidon vaikutus lienee pahimpia. Lehmänmaidon sisältämällä insuliinin kaltaisella kasvutekijä IGF-1:llä on harvinainen yhtenevyys ihmisen vastaavan kasvutekijän kanssa. Niinpä kun esimerkiksi vuohenmaidon vastaavaa kasvutekijää ei ihmisen elimistö tunnista, lehmänmaidosta se tulee ihmisen käyttöön. Kasvutekijän teho vieläpä kaksinkertaistuu homogenoinnin ansiosta. Insuliinia muistuttavana sen nauttiminen lisää myös diabetesriskiä. Erityisesti lapselle pitäisi suoda mahdollisuus luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen ilman näitä ihmiselimistölle haitallisia aineksia.
        Maito sisältää estrogeeni- ja progesteronihormoneja. Näitä hormoneja on kaikessa maidossa, mutta erityisen paljon niiden lehmien maidossa, jotka ovat lypsyaikana kantavana tai joita on lääkitty progesteronilla umpeutuksen yhteydessä. Suomessa hormonilääkityksen säännöt ovat onneksi huomattavasti tiukemmat kuin esim. USA:ssa, jossa maidontuotantoa lisätään jatkuvasti hormoneilla. Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla. Lehmänmaidon luonnollinenkin hormonitaso on ihmiselle liikaa ja tutkimusten mukaan johtaa mm. erityisesti tyttöjen ennenaikaiseen, jopa alle kouluikäisten puberteettiin. Tähän ilmiöön liittyy vielä kohonnut rintasyövän riski. Myös miehillä maito lisää syöpäriskiä ja häiritsee hormonitasapainoa aiheuttaen mm. fyysistä naisistumista. Jostain kummallisesta syystä suomalaisten mielissä tämä lehmävauvojen ensiruoka onkin yhtäkkiä isojen ja vahvojen tosimiesten juomaa. Jännittävää on myös huomata, että erityisesti miehille suunnatussa informaatiossa maidon hormonien väitetään olevan ihmisessä toimimattomia. Samaan aikaan naisille kuitenkin suositellaan maidonjuontia sen korkeiden hormonipitoisuuksien vuoksi! Tutkimusten valossa on kuitenkin ilmeistä, että maito aiheuttaa hormoniepätasapainoa niin miehissä kuin naisissa.

        No huh,empä tuota maidosta tiennytkään.


      • En usko kaikkea
        Varo maitotuotteita kirjoitti:

        Hyvin markkinoitu maitopropaganda sekoittaa kansalaisten ajatukset. Maidon terveellisyys on kuitenkin vain yksi suuri myytti, mitään todellisuuspohjaa sille ei juuri löydy. Varsinkin kun puhutaan maidosta 2010-luvun Suomessa, ei kyse ole todellakaan mistään puhtaasta luonnontuotteesta, vaan pitkän prosessoinnin tuloksesta. Oma lukunsa ovat vielä rasvattomat, värjätyt, aspartaamilla makeutetut ja keinotekoisesti sakeutetut jogurtit, sekä prosessoiduilla kasvirasvoilla ja emulgointiaineilla kyllästetyt lähinnä muovia muistuttavat juustot.
        Maidosta puhuttaessa puhutaan yleensä myös kalsiumista. Maaginen 120mg/dl kalsiumipitoisuus pitää meijerit tiellä ja lehmät navetassa, vaikka suositusten täyttämiseksi ihmejuomaa täytyy latkia lähes litra päivässä. Sen lisäksi, että paljon maitotaloustuotteita nauttiva pohjolamme on osteoporoositilastojen kärkialue, olemme tekemässä historiaa myös diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien osalta. Sairausluvut korreloivat yllättäen maidonkulutustilastojen kanssa. Näihin kaikkiin maidolla on joka tapauksessa selkeä yhteys. Ei liene tarpeellista enää myöskään todistaa, miksi laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan kehon normaali tila, josta muuten ”kärsii” suurin osa maapallon väestöstä. Valitettavasti useissa teollisuusmaissa lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus ovat onnistuneet luomaan tästä(kin) elimistön normaalista puolustusmekanismista lääketieteellisesti diagnosoitavan sairauden, johon on kehitetty avuksi niin lääkkeitä kuin prosessoituja elintarvikkeitakin.
        Maito on usein allergioiden ja hengitystiesairauksien taustalla. Toki maito itsessäänkin voi olla allergisoiva, mutta se saattaa aiheuttaa myös muita allergioita ja astmaa. Moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet pois ruokavaliostaan. Maidon aiheuttama ylimääräinen limaneritys tukkii hengitysteitä, jolloin elimistö ei enää kykene vastaamaan ympäristön haasteisiin, kuten siitepölyyn, eläinpölyyn tai kylmään pakkasilmaan, vaan tukkeutuu lopullisesti johtaen astmakohtaukseen.
        Maito on yhteydessä myös korvatulehduksiin ja moniin pieniin ja harmittomampiin, mutta erityisesti lapsia vaivaaviin tiloihin. Nykyään onneksi jopa koululääketiede tunnistaa tämän yhteyden ja useat lääkärit kehottavat välttämään maitotuotteita korvatulehdusten yhteydessä. Kuitenkin aivan liian monta antibioottia syödään vain ja ainoastaan väärän ruokavalion seurauksena ja tulehduskierteeseen palataan aina uudelleen, aivan kuten maitotuotteidenkin pariin.
        Maito on aina äidinmaitoa – jälkikasvulle eli vasikalle suunniteltua juomaa. Sen avulla pienestä vasikasta pitäisi kasvaa vuodessa iso lehmä. Kun sama aine nyt valjastetaankin osaksi ihmisen, varsinkin lapsen, ruokavaliota, se sotkee tehokkaasti myös hormonitoimintaa. Verrattuna muihin eläinkunnan tuotteisiin lehmänmaidon vaikutus lienee pahimpia. Lehmänmaidon sisältämällä insuliinin kaltaisella kasvutekijä IGF-1:llä on harvinainen yhtenevyys ihmisen vastaavan kasvutekijän kanssa. Niinpä kun esimerkiksi vuohenmaidon vastaavaa kasvutekijää ei ihmisen elimistö tunnista, lehmänmaidosta se tulee ihmisen käyttöön. Kasvutekijän teho vieläpä kaksinkertaistuu homogenoinnin ansiosta. Insuliinia muistuttavana sen nauttiminen lisää myös diabetesriskiä. Erityisesti lapselle pitäisi suoda mahdollisuus luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen ilman näitä ihmiselimistölle haitallisia aineksia.
        Maito sisältää estrogeeni- ja progesteronihormoneja. Näitä hormoneja on kaikessa maidossa, mutta erityisen paljon niiden lehmien maidossa, jotka ovat lypsyaikana kantavana tai joita on lääkitty progesteronilla umpeutuksen yhteydessä. Suomessa hormonilääkityksen säännöt ovat onneksi huomattavasti tiukemmat kuin esim. USA:ssa, jossa maidontuotantoa lisätään jatkuvasti hormoneilla. Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla. Lehmänmaidon luonnollinenkin hormonitaso on ihmiselle liikaa ja tutkimusten mukaan johtaa mm. erityisesti tyttöjen ennenaikaiseen, jopa alle kouluikäisten puberteettiin. Tähän ilmiöön liittyy vielä kohonnut rintasyövän riski. Myös miehillä maito lisää syöpäriskiä ja häiritsee hormonitasapainoa aiheuttaen mm. fyysistä naisistumista. Jostain kummallisesta syystä suomalaisten mielissä tämä lehmävauvojen ensiruoka onkin yhtäkkiä isojen ja vahvojen tosimiesten juomaa. Jännittävää on myös huomata, että erityisesti miehille suunnatussa informaatiossa maidon hormonien väitetään olevan ihmisessä toimimattomia. Samaan aikaan naisille kuitenkin suositellaan maidonjuontia sen korkeiden hormonipitoisuuksien vuoksi! Tutkimusten valossa on kuitenkin ilmeistä, että maito aiheuttaa hormoniepätasapainoa niin miehissä kuin naisissa.

        Noin painavan tekstin uskottavuus kärsii pahasti nimimerkillä kirjoitettuna ja ilman viitteitä.


      • Propagandaa rahasta
        En usko kaikkea kirjoitti:

        Noin painavan tekstin uskottavuus kärsii pahasti nimimerkillä kirjoitettuna ja ilman viitteitä.

        Maitopropaganda on systemaattista avopesua. Sen uskottavuus on nolla, kun myyjä lobbaa omaa tuotettaan saadakseen rahaa.
        Tässä kohtaa kunnon kansalainen rypistää taas kulmiaan ja ihmettelee, voiko tämä tosiaan olla totta. Miten tällainen sitten voidaan sallia? Kai joku olisi jo kieltänyt moisen elintarvikkeen? Maidon täytyy olla terveellistä, kun sitä neuvoo juomaan neuvolantäti ja tv-mainos. Ensi kerralla kun saat käsiisi koululaisille tai pienten lasten vanhemmille suunnatun “terveysesitteen” koskien maitoa, vilkaisepa kuka sen on toimittanut. Ensimmäinen veikkaukseni on Valio Oy. Toinen veikkaukseni on Maito ja Terveys ry. Miksi voittoa tavoitteleva yritys saa mainostaa vapaasti Suomen valtion kouluissa, virastoissa ja terveyskeskuksissa? Jos tilalla olisi Coca-Colan, Marlboron tai miksei vaikkapa Volkswagenin mainos, luulenpa, että moni teistäkin pitäisi sitä epäilyttävänä. Millä tavalla Valio on erilainen? Se on voittoa tavoitteleva yritys, ei hyväntekeväisyysjärjestö. Sillä on nerokas strategia ja se on onnistunut saamaan sille kansalaisten ja viranomaisten hyväksynnän. Maito ja Terveys ry puolestaan on maidon kulutuksen edistämisjärjestö härskeimmillään. Omilla nettisivuillaan se kertoo olevansa tuotemerkkeihin nähden puolueeton ja toteaa loogisesti seuraavassa lauseessa saavansa rahoituksensa meijereiltä ja maatalouden menekinedistämiseen suunnatuista varoista. Tämä kertonee kaiken oleellisen. Sen tavoitteisiin ei kuulu objektiivisen tiedon tarjoaminen vaan maidon kulutuksen edistäminen. Tuskin sen jäsenet Valio ja Arla Ingman ovat myöskään tuotemerkkeihin nähden puolueettomia.


      • jeppis3
        Varo maitotuotteita kirjoitti:

        Hyvin markkinoitu maitopropaganda sekoittaa kansalaisten ajatukset. Maidon terveellisyys on kuitenkin vain yksi suuri myytti, mitään todellisuuspohjaa sille ei juuri löydy. Varsinkin kun puhutaan maidosta 2010-luvun Suomessa, ei kyse ole todellakaan mistään puhtaasta luonnontuotteesta, vaan pitkän prosessoinnin tuloksesta. Oma lukunsa ovat vielä rasvattomat, värjätyt, aspartaamilla makeutetut ja keinotekoisesti sakeutetut jogurtit, sekä prosessoiduilla kasvirasvoilla ja emulgointiaineilla kyllästetyt lähinnä muovia muistuttavat juustot.
        Maidosta puhuttaessa puhutaan yleensä myös kalsiumista. Maaginen 120mg/dl kalsiumipitoisuus pitää meijerit tiellä ja lehmät navetassa, vaikka suositusten täyttämiseksi ihmejuomaa täytyy latkia lähes litra päivässä. Sen lisäksi, että paljon maitotaloustuotteita nauttiva pohjolamme on osteoporoositilastojen kärkialue, olemme tekemässä historiaa myös diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien osalta. Sairausluvut korreloivat yllättäen maidonkulutustilastojen kanssa. Näihin kaikkiin maidolla on joka tapauksessa selkeä yhteys. Ei liene tarpeellista enää myöskään todistaa, miksi laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan kehon normaali tila, josta muuten ”kärsii” suurin osa maapallon väestöstä. Valitettavasti useissa teollisuusmaissa lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus ovat onnistuneet luomaan tästä(kin) elimistön normaalista puolustusmekanismista lääketieteellisesti diagnosoitavan sairauden, johon on kehitetty avuksi niin lääkkeitä kuin prosessoituja elintarvikkeitakin.
        Maito on usein allergioiden ja hengitystiesairauksien taustalla. Toki maito itsessäänkin voi olla allergisoiva, mutta se saattaa aiheuttaa myös muita allergioita ja astmaa. Moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet pois ruokavaliostaan. Maidon aiheuttama ylimääräinen limaneritys tukkii hengitysteitä, jolloin elimistö ei enää kykene vastaamaan ympäristön haasteisiin, kuten siitepölyyn, eläinpölyyn tai kylmään pakkasilmaan, vaan tukkeutuu lopullisesti johtaen astmakohtaukseen.
        Maito on yhteydessä myös korvatulehduksiin ja moniin pieniin ja harmittomampiin, mutta erityisesti lapsia vaivaaviin tiloihin. Nykyään onneksi jopa koululääketiede tunnistaa tämän yhteyden ja useat lääkärit kehottavat välttämään maitotuotteita korvatulehdusten yhteydessä. Kuitenkin aivan liian monta antibioottia syödään vain ja ainoastaan väärän ruokavalion seurauksena ja tulehduskierteeseen palataan aina uudelleen, aivan kuten maitotuotteidenkin pariin.
        Maito on aina äidinmaitoa – jälkikasvulle eli vasikalle suunniteltua juomaa. Sen avulla pienestä vasikasta pitäisi kasvaa vuodessa iso lehmä. Kun sama aine nyt valjastetaankin osaksi ihmisen, varsinkin lapsen, ruokavaliota, se sotkee tehokkaasti myös hormonitoimintaa. Verrattuna muihin eläinkunnan tuotteisiin lehmänmaidon vaikutus lienee pahimpia. Lehmänmaidon sisältämällä insuliinin kaltaisella kasvutekijä IGF-1:llä on harvinainen yhtenevyys ihmisen vastaavan kasvutekijän kanssa. Niinpä kun esimerkiksi vuohenmaidon vastaavaa kasvutekijää ei ihmisen elimistö tunnista, lehmänmaidosta se tulee ihmisen käyttöön. Kasvutekijän teho vieläpä kaksinkertaistuu homogenoinnin ansiosta. Insuliinia muistuttavana sen nauttiminen lisää myös diabetesriskiä. Erityisesti lapselle pitäisi suoda mahdollisuus luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen ilman näitä ihmiselimistölle haitallisia aineksia.
        Maito sisältää estrogeeni- ja progesteronihormoneja. Näitä hormoneja on kaikessa maidossa, mutta erityisen paljon niiden lehmien maidossa, jotka ovat lypsyaikana kantavana tai joita on lääkitty progesteronilla umpeutuksen yhteydessä. Suomessa hormonilääkityksen säännöt ovat onneksi huomattavasti tiukemmat kuin esim. USA:ssa, jossa maidontuotantoa lisätään jatkuvasti hormoneilla. Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla. Lehmänmaidon luonnollinenkin hormonitaso on ihmiselle liikaa ja tutkimusten mukaan johtaa mm. erityisesti tyttöjen ennenaikaiseen, jopa alle kouluikäisten puberteettiin. Tähän ilmiöön liittyy vielä kohonnut rintasyövän riski. Myös miehillä maito lisää syöpäriskiä ja häiritsee hormonitasapainoa aiheuttaen mm. fyysistä naisistumista. Jostain kummallisesta syystä suomalaisten mielissä tämä lehmävauvojen ensiruoka onkin yhtäkkiä isojen ja vahvojen tosimiesten juomaa. Jännittävää on myös huomata, että erityisesti miehille suunnatussa informaatiossa maidon hormonien väitetään olevan ihmisessä toimimattomia. Samaan aikaan naisille kuitenkin suositellaan maidonjuontia sen korkeiden hormonipitoisuuksien vuoksi! Tutkimusten valossa on kuitenkin ilmeistä, että maito aiheuttaa hormoniepätasapainoa niin miehissä kuin naisissa.

        "Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla" > lehmää ei lypsetä jos sillä on antibioottikuuri ja se ei saa tiettynä aikana antaa edes maitoa vaikka olisikin kuuri ohitse. Ärsyttää kun aletaan pätemään maidontuotannosta, jota ei ole itse seurannut/tutkinut tarkemmin. Jos tietäisit asioista enemmän, sanoisit että suomalainen maito on todella tarkasti hyvälaatusta.


      • En juo maitoa
        jeppis3 kirjoitti:

        "Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla" > lehmää ei lypsetä jos sillä on antibioottikuuri ja se ei saa tiettynä aikana antaa edes maitoa vaikka olisikin kuuri ohitse. Ärsyttää kun aletaan pätemään maidontuotannosta, jota ei ole itse seurannut/tutkinut tarkemmin. Jos tietäisit asioista enemmän, sanoisit että suomalainen maito on todella tarkasti hyvälaatusta.

        Älä välitä, kyllä sen mieli muuttuu, kun se lysähtää kasaan, kun osteoropoosi syö luut hauraiksi. Siis mieli muuttuu, jos ymmärrys yltää vielä silloinkaan.


      • luomumunaa
        Varo maitotuotteita kirjoitti:

        Hyvin markkinoitu maitopropaganda sekoittaa kansalaisten ajatukset. Maidon terveellisyys on kuitenkin vain yksi suuri myytti, mitään todellisuuspohjaa sille ei juuri löydy. Varsinkin kun puhutaan maidosta 2010-luvun Suomessa, ei kyse ole todellakaan mistään puhtaasta luonnontuotteesta, vaan pitkän prosessoinnin tuloksesta. Oma lukunsa ovat vielä rasvattomat, värjätyt, aspartaamilla makeutetut ja keinotekoisesti sakeutetut jogurtit, sekä prosessoiduilla kasvirasvoilla ja emulgointiaineilla kyllästetyt lähinnä muovia muistuttavat juustot.
        Maidosta puhuttaessa puhutaan yleensä myös kalsiumista. Maaginen 120mg/dl kalsiumipitoisuus pitää meijerit tiellä ja lehmät navetassa, vaikka suositusten täyttämiseksi ihmejuomaa täytyy latkia lähes litra päivässä. Sen lisäksi, että paljon maitotaloustuotteita nauttiva pohjolamme on osteoporoositilastojen kärkialue, olemme tekemässä historiaa myös diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien osalta. Sairausluvut korreloivat yllättäen maidonkulutustilastojen kanssa. Näihin kaikkiin maidolla on joka tapauksessa selkeä yhteys. Ei liene tarpeellista enää myöskään todistaa, miksi laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan kehon normaali tila, josta muuten ”kärsii” suurin osa maapallon väestöstä. Valitettavasti useissa teollisuusmaissa lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus ovat onnistuneet luomaan tästä(kin) elimistön normaalista puolustusmekanismista lääketieteellisesti diagnosoitavan sairauden, johon on kehitetty avuksi niin lääkkeitä kuin prosessoituja elintarvikkeitakin.
        Maito on usein allergioiden ja hengitystiesairauksien taustalla. Toki maito itsessäänkin voi olla allergisoiva, mutta se saattaa aiheuttaa myös muita allergioita ja astmaa. Moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet pois ruokavaliostaan. Maidon aiheuttama ylimääräinen limaneritys tukkii hengitysteitä, jolloin elimistö ei enää kykene vastaamaan ympäristön haasteisiin, kuten siitepölyyn, eläinpölyyn tai kylmään pakkasilmaan, vaan tukkeutuu lopullisesti johtaen astmakohtaukseen.
        Maito on yhteydessä myös korvatulehduksiin ja moniin pieniin ja harmittomampiin, mutta erityisesti lapsia vaivaaviin tiloihin. Nykyään onneksi jopa koululääketiede tunnistaa tämän yhteyden ja useat lääkärit kehottavat välttämään maitotuotteita korvatulehdusten yhteydessä. Kuitenkin aivan liian monta antibioottia syödään vain ja ainoastaan väärän ruokavalion seurauksena ja tulehduskierteeseen palataan aina uudelleen, aivan kuten maitotuotteidenkin pariin.
        Maito on aina äidinmaitoa – jälkikasvulle eli vasikalle suunniteltua juomaa. Sen avulla pienestä vasikasta pitäisi kasvaa vuodessa iso lehmä. Kun sama aine nyt valjastetaankin osaksi ihmisen, varsinkin lapsen, ruokavaliota, se sotkee tehokkaasti myös hormonitoimintaa. Verrattuna muihin eläinkunnan tuotteisiin lehmänmaidon vaikutus lienee pahimpia. Lehmänmaidon sisältämällä insuliinin kaltaisella kasvutekijä IGF-1:llä on harvinainen yhtenevyys ihmisen vastaavan kasvutekijän kanssa. Niinpä kun esimerkiksi vuohenmaidon vastaavaa kasvutekijää ei ihmisen elimistö tunnista, lehmänmaidosta se tulee ihmisen käyttöön. Kasvutekijän teho vieläpä kaksinkertaistuu homogenoinnin ansiosta. Insuliinia muistuttavana sen nauttiminen lisää myös diabetesriskiä. Erityisesti lapselle pitäisi suoda mahdollisuus luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen ilman näitä ihmiselimistölle haitallisia aineksia.
        Maito sisältää estrogeeni- ja progesteronihormoneja. Näitä hormoneja on kaikessa maidossa, mutta erityisen paljon niiden lehmien maidossa, jotka ovat lypsyaikana kantavana tai joita on lääkitty progesteronilla umpeutuksen yhteydessä. Suomessa hormonilääkityksen säännöt ovat onneksi huomattavasti tiukemmat kuin esim. USA:ssa, jossa maidontuotantoa lisätään jatkuvasti hormoneilla. Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla. Lehmänmaidon luonnollinenkin hormonitaso on ihmiselle liikaa ja tutkimusten mukaan johtaa mm. erityisesti tyttöjen ennenaikaiseen, jopa alle kouluikäisten puberteettiin. Tähän ilmiöön liittyy vielä kohonnut rintasyövän riski. Myös miehillä maito lisää syöpäriskiä ja häiritsee hormonitasapainoa aiheuttaen mm. fyysistä naisistumista. Jostain kummallisesta syystä suomalaisten mielissä tämä lehmävauvojen ensiruoka onkin yhtäkkiä isojen ja vahvojen tosimiesten juomaa. Jännittävää on myös huomata, että erityisesti miehille suunnatussa informaatiossa maidon hormonien väitetään olevan ihmisessä toimimattomia. Samaan aikaan naisille kuitenkin suositellaan maidonjuontia sen korkeiden hormonipitoisuuksien vuoksi! Tutkimusten valossa on kuitenkin ilmeistä, että maito aiheuttaa hormoniepätasapainoa niin miehissä kuin naisissa.

        Kiitos asiallisesta informaatiosta!
        Osan asioista tiesinkin; itse lopetin teollisten maitotuotteiden ja tehoruokittujen lääkittyjen eläinten syömisen yli 30 vuotta sitten.
        Terveenä olen elänyt ilman maitoa ja lihaakin, kaikki veriarvot ok.


      • Jatkuva kuuri
        jeppis3 kirjoitti:

        "Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla" > lehmää ei lypsetä jos sillä on antibioottikuuri ja se ei saa tiettynä aikana antaa edes maitoa vaikka olisikin kuuri ohitse. Ärsyttää kun aletaan pätemään maidontuotannosta, jota ei ole itse seurannut/tutkinut tarkemmin. Jos tietäisit asioista enemmän, sanoisit että suomalainen maito on todella tarkasti hyvälaatusta.

        Lehmille annetaan antibiootteja koko ajan ruokaan sekoitettuna.


      • terve muija
        Varo maitotuotteita kirjoitti:

        Hyvin markkinoitu maitopropaganda sekoittaa kansalaisten ajatukset. Maidon terveellisyys on kuitenkin vain yksi suuri myytti, mitään todellisuuspohjaa sille ei juuri löydy. Varsinkin kun puhutaan maidosta 2010-luvun Suomessa, ei kyse ole todellakaan mistään puhtaasta luonnontuotteesta, vaan pitkän prosessoinnin tuloksesta. Oma lukunsa ovat vielä rasvattomat, värjätyt, aspartaamilla makeutetut ja keinotekoisesti sakeutetut jogurtit, sekä prosessoiduilla kasvirasvoilla ja emulgointiaineilla kyllästetyt lähinnä muovia muistuttavat juustot.
        Maidosta puhuttaessa puhutaan yleensä myös kalsiumista. Maaginen 120mg/dl kalsiumipitoisuus pitää meijerit tiellä ja lehmät navetassa, vaikka suositusten täyttämiseksi ihmejuomaa täytyy latkia lähes litra päivässä. Sen lisäksi, että paljon maitotaloustuotteita nauttiva pohjolamme on osteoporoositilastojen kärkialue, olemme tekemässä historiaa myös diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien osalta. Sairausluvut korreloivat yllättäen maidonkulutustilastojen kanssa. Näihin kaikkiin maidolla on joka tapauksessa selkeä yhteys. Ei liene tarpeellista enää myöskään todistaa, miksi laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus, vaan kehon normaali tila, josta muuten ”kärsii” suurin osa maapallon väestöstä. Valitettavasti useissa teollisuusmaissa lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus ovat onnistuneet luomaan tästä(kin) elimistön normaalista puolustusmekanismista lääketieteellisesti diagnosoitavan sairauden, johon on kehitetty avuksi niin lääkkeitä kuin prosessoituja elintarvikkeitakin.
        Maito on usein allergioiden ja hengitystiesairauksien taustalla. Toki maito itsessäänkin voi olla allergisoiva, mutta se saattaa aiheuttaa myös muita allergioita ja astmaa. Moni astmaatikko on yllättäen parantunut jätettyään maitotuotteet pois ruokavaliostaan. Maidon aiheuttama ylimääräinen limaneritys tukkii hengitysteitä, jolloin elimistö ei enää kykene vastaamaan ympäristön haasteisiin, kuten siitepölyyn, eläinpölyyn tai kylmään pakkasilmaan, vaan tukkeutuu lopullisesti johtaen astmakohtaukseen.
        Maito on yhteydessä myös korvatulehduksiin ja moniin pieniin ja harmittomampiin, mutta erityisesti lapsia vaivaaviin tiloihin. Nykyään onneksi jopa koululääketiede tunnistaa tämän yhteyden ja useat lääkärit kehottavat välttämään maitotuotteita korvatulehdusten yhteydessä. Kuitenkin aivan liian monta antibioottia syödään vain ja ainoastaan väärän ruokavalion seurauksena ja tulehduskierteeseen palataan aina uudelleen, aivan kuten maitotuotteidenkin pariin.
        Maito on aina äidinmaitoa – jälkikasvulle eli vasikalle suunniteltua juomaa. Sen avulla pienestä vasikasta pitäisi kasvaa vuodessa iso lehmä. Kun sama aine nyt valjastetaankin osaksi ihmisen, varsinkin lapsen, ruokavaliota, se sotkee tehokkaasti myös hormonitoimintaa. Verrattuna muihin eläinkunnan tuotteisiin lehmänmaidon vaikutus lienee pahimpia. Lehmänmaidon sisältämällä insuliinin kaltaisella kasvutekijä IGF-1:llä on harvinainen yhtenevyys ihmisen vastaavan kasvutekijän kanssa. Niinpä kun esimerkiksi vuohenmaidon vastaavaa kasvutekijää ei ihmisen elimistö tunnista, lehmänmaidosta se tulee ihmisen käyttöön. Kasvutekijän teho vieläpä kaksinkertaistuu homogenoinnin ansiosta. Insuliinia muistuttavana sen nauttiminen lisää myös diabetesriskiä. Erityisesti lapselle pitäisi suoda mahdollisuus luonnolliseen kasvuun ja kehitykseen ilman näitä ihmiselimistölle haitallisia aineksia.
        Maito sisältää estrogeeni- ja progesteronihormoneja. Näitä hormoneja on kaikessa maidossa, mutta erityisen paljon niiden lehmien maidossa, jotka ovat lypsyaikana kantavana tai joita on lääkitty progesteronilla umpeutuksen yhteydessä. Suomessa hormonilääkityksen säännöt ovat onneksi huomattavasti tiukemmat kuin esim. USA:ssa, jossa maidontuotantoa lisätään jatkuvasti hormoneilla. Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla. Lehmänmaidon luonnollinenkin hormonitaso on ihmiselle liikaa ja tutkimusten mukaan johtaa mm. erityisesti tyttöjen ennenaikaiseen, jopa alle kouluikäisten puberteettiin. Tähän ilmiöön liittyy vielä kohonnut rintasyövän riski. Myös miehillä maito lisää syöpäriskiä ja häiritsee hormonitasapainoa aiheuttaen mm. fyysistä naisistumista. Jostain kummallisesta syystä suomalaisten mielissä tämä lehmävauvojen ensiruoka onkin yhtäkkiä isojen ja vahvojen tosimiesten juomaa. Jännittävää on myös huomata, että erityisesti miehille suunnatussa informaatiossa maidon hormonien väitetään olevan ihmisessä toimimattomia. Samaan aikaan naisille kuitenkin suositellaan maidonjuontia sen korkeiden hormonipitoisuuksien vuoksi! Tutkimusten valossa on kuitenkin ilmeistä, että maito aiheuttaa hormoniepätasapainoa niin miehissä kuin naisissa.

        Jos et viitsi laittaa linkkejä tai viitteitä niihin tutkimuksiin, joista puhut, on vaikea uskoa, että niitä edes on olemassa. Tässä maassa, jossa juodaan maitoa plajon, eletään kuitenkin aika helvetin pitkitä elämiä, mikä tuskin olisi mahdollista, jos maito olisi noin myrkyllistä kuin väität. Toki nykyään kaikki ruoka näyttää olevan myrkkyä, mutta syömättä kuolee nopeammin, joten minä ainakin jatkan maidon juontia ja syön kaikkea muutakin, mitä kaupasta saa.


      • Missä linkkisi
        terve muija kirjoitti:

        Jos et viitsi laittaa linkkejä tai viitteitä niihin tutkimuksiin, joista puhut, on vaikea uskoa, että niitä edes on olemassa. Tässä maassa, jossa juodaan maitoa plajon, eletään kuitenkin aika helvetin pitkitä elämiä, mikä tuskin olisi mahdollista, jos maito olisi noin myrkyllistä kuin väität. Toki nykyään kaikki ruoka näyttää olevan myrkkyä, mutta syömättä kuolee nopeammin, joten minä ainakin jatkan maidon juontia ja syön kaikkea muutakin, mitä kaupasta saa.

        http://www.pcrm.org/health/diets/vegdiets/health-concerns-about-dairy-products
        http://www.pcrm.org/magazine/gm05spring/milk_myth.html
        http://pcrm.org/health/veginfo/vsk/what_about_milk.html

        Maidon terveellisyydestä ei löydy puolueetonta näyttöä.


      • maitoboy
        Propagandaa rahasta kirjoitti:

        Maitopropaganda on systemaattista avopesua. Sen uskottavuus on nolla, kun myyjä lobbaa omaa tuotettaan saadakseen rahaa.
        Tässä kohtaa kunnon kansalainen rypistää taas kulmiaan ja ihmettelee, voiko tämä tosiaan olla totta. Miten tällainen sitten voidaan sallia? Kai joku olisi jo kieltänyt moisen elintarvikkeen? Maidon täytyy olla terveellistä, kun sitä neuvoo juomaan neuvolantäti ja tv-mainos. Ensi kerralla kun saat käsiisi koululaisille tai pienten lasten vanhemmille suunnatun “terveysesitteen” koskien maitoa, vilkaisepa kuka sen on toimittanut. Ensimmäinen veikkaukseni on Valio Oy. Toinen veikkaukseni on Maito ja Terveys ry. Miksi voittoa tavoitteleva yritys saa mainostaa vapaasti Suomen valtion kouluissa, virastoissa ja terveyskeskuksissa? Jos tilalla olisi Coca-Colan, Marlboron tai miksei vaikkapa Volkswagenin mainos, luulenpa, että moni teistäkin pitäisi sitä epäilyttävänä. Millä tavalla Valio on erilainen? Se on voittoa tavoitteleva yritys, ei hyväntekeväisyysjärjestö. Sillä on nerokas strategia ja se on onnistunut saamaan sille kansalaisten ja viranomaisten hyväksynnän. Maito ja Terveys ry puolestaan on maidon kulutuksen edistämisjärjestö härskeimmillään. Omilla nettisivuillaan se kertoo olevansa tuotemerkkeihin nähden puolueeton ja toteaa loogisesti seuraavassa lauseessa saavansa rahoituksensa meijereiltä ja maatalouden menekinedistämiseen suunnatuista varoista. Tämä kertonee kaiken oleellisen. Sen tavoitteisiin ei kuulu objektiivisen tiedon tarjoaminen vaan maidon kulutuksen edistäminen. Tuskin sen jäsenet Valio ja Arla Ingman ovat myöskään tuotemerkkeihin nähden puolueettomia.

        Tykkään juoda maitoa päivittäin pari desiä. Kaiken tuon erikoisen vuodatuksen jälkeen anna vaihtoehto maidolle maidosta tykkääville,


      • kertokaa viisaammat
        Missä linkkisi kirjoitti:

        http://www.pcrm.org/health/diets/vegdiets/health-concerns-about-dairy-products
        http://www.pcrm.org/magazine/gm05spring/milk_myth.html
        http://pcrm.org/health/veginfo/vsk/what_about_milk.html

        Maidon terveellisyydestä ei löydy puolueetonta näyttöä.

        Kiitos linkeistä!
        Olen edelleen samaa mieltä: maito on imeväisten vauvojen ja vasikoiden ruokaa.
        Laktoosi-intoleranssi, osteoporoosi, allergiat vähenisivät, jos yliprosessoidun maidon käyttöä vähennettäisiin.
        Miksihän näitä ongelmia ei ole esim. välimeren maissa tai japanissa?


      • - ,, -
        kertokaa viisaammat kirjoitti:

        Kiitos linkeistä!
        Olen edelleen samaa mieltä: maito on imeväisten vauvojen ja vasikoiden ruokaa.
        Laktoosi-intoleranssi, osteoporoosi, allergiat vähenisivät, jos yliprosessoidun maidon käyttöä vähennettäisiin.
        Miksihän näitä ongelmia ei ole esim. välimeren maissa tai japanissa?

        Ei oikein mennyt viestisi perille. Monikohan japanilainen juo maitoa? Tiennet tämän faktan:

        "Vähiten laktoosia sietävät Itä-Aasiassa eli esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa asuvat ihmiset sekä uuden maailman intiaanit."

        http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1288482081534.html


      • ggcjyjjg

        Hyla tai laktoositonta maitoa jos on maidon kanssa ongelmia. Tai sitten kaura- tai soijamaito ovat yhtä hyviä kuin lehmänmaito.


      • s3s1
        jeppis3 kirjoitti:

        "Kuitenkin myös suomalaisten lehmien yleisiä utaretulehduksia lääkitään antibiooteilla" > lehmää ei lypsetä jos sillä on antibioottikuuri ja se ei saa tiettynä aikana antaa edes maitoa vaikka olisikin kuuri ohitse. Ärsyttää kun aletaan pätemään maidontuotannosta, jota ei ole itse seurannut/tutkinut tarkemmin. Jos tietäisit asioista enemmän, sanoisit että suomalainen maito on todella tarkasti hyvälaatusta.

        jeppis3: Kyllä lehmät ainakin ennen(vielä 10v. sitten) lypsettiin jos niillä oli antibioottikuuri mutta: Maitoa ei kerätty talteen! Itse kyllä syön jogurtteja paaaaaljon, mutten juo maitoa. Kantaa en ota vaikuttaako se mihinkin ja miten.


    • täti-ihminen

      Olen saman kokoinen mutta syön huomattavasti enemmän. En koe itseäni laihaksi vaan normaalikokoiseksi. Ikää kyllä tuplasti enemmän.

    • hyvältä näyttää

      Et ole outo, vaan varmasti enemmistöä, joka syö sen yhden lämpimän aterian päivässä.
      Harva ehtii tai voi koko ajan puputtaa jotain (vrt syö 2 tunnin välein-tyypit).

      Eli jos vointisi on hyvä, iho ja hiukset kiiltää, olet terve, et väsy töissä ja jaksat muutenkin hyvin, tuskin on mitään ongelmaa.

      Olet pienikokoinen, kuten minäkin, meidän annoskoot on vähän pienempiä, kun ne keskiverto ravintosuositukset.
      Jos itse alan syömään 2000kcal/pvä, se on liikaa.
      Jos söisin 2 lämmintä ateriaa, aamupalan, iltapalan ja vielä useita välipaloja, lihoisin välittömästi.

      Eli ei se määrä, vaan laatu.

      • Eulaalia K.

        Totta se, ettei monikaan syö kuin yhden lämpimän aterian päivässä. Vielä harvinaisempaa kahden lämmitetyn aterian syöminen on Suomen rajojen ulkopuolella. Työskenneltyäni muualla ja todella monikulttuurisessa työyhteisössä aloin vasta ihmettelemään suomalaista tapaa syödä päivässä kaksi tukevaa lämmitettyä ateriaa. Tarpeellisen määrän kaloreita ja ravintoaineita saa, vaikkei söisi ainoatakaan lämmintä ateriaa päivässa, jos suunnitelee ruokavalionsa oikein.

        Ulkomailla, jopa joissain pohjoismaissakin jo lapset pärjäävät yhdellä lämpimällä aterialla päivässa. Kouluissa ei ole meille tuttua kouluruokailua, joten lapset joutuvat ottamaan eväspakin mukaan. Eräs äiti kertoi minulle, kun asian kuultuani järkytykseltäni sain kysyttyä eväitten laadusta, että pakkaa aamuisin lasten laatikoihin mukaan leipää, jonka päälle usein jotain päivälliseltä säästettyä lihaa tai kalaa ja lisäksi kasviksia ja hedelmiä.
        Monipuoliset ja tarvittavat rakennusaineet voi siis hyvin saada lämmittämättömästä ravinnosta jopa kasvuikänen lapsi, jos vanhemmat huolehtivat kunnolla lapsiensa ravitsemuspuolesta.


      • bgfmhfhk

        Määrä nimenomaan eli kuinka paljon kaloreita. Jos syö liikaa niin lihoo.
        Laatu tottakai myös tärkeä terveyden kannalta.


    • laihako

      Nuoriaikuinen tarvitsee 2200 kcl päivässä ja paljon liikuntoa.

      • sdfrtu

        Voi höpön löpön. 2200 kcl päivässä voi tarvita jos todella harrastaa paljon liikuntaa, jos taas ei harrasta liikuntaa päivittäin, noin 1500 kcl riittää hyvin, jopa minulle vaikka olen 65-kiloinen. Jonkun laskurin mukaan perusaineenvaihduntani kuluttaa jotain 1400-1500 kcl, sitten jos liikkuu niin kuluu hieman enemmän. Moni nainen pärjää vähemmällä ravinnolla kuin mikä on tuo yleisesti käytetty keskiarvo 2000 kcl/vrk.


      • kuka vainmutta kuka?
        sdfrtu kirjoitti:

        Voi höpön löpön. 2200 kcl päivässä voi tarvita jos todella harrastaa paljon liikuntaa, jos taas ei harrasta liikuntaa päivittäin, noin 1500 kcl riittää hyvin, jopa minulle vaikka olen 65-kiloinen. Jonkun laskurin mukaan perusaineenvaihduntani kuluttaa jotain 1400-1500 kcl, sitten jos liikkuu niin kuluu hieman enemmän. Moni nainen pärjää vähemmällä ravinnolla kuin mikä on tuo yleisesti käytetty keskiarvo 2000 kcl/vrk.

        taas tätä saakelin kalori hölynpolyä! kalori sitä kilokalori tätä. kalori on käsite mitä ei tarvitse kuin huvin lihavat laihduttajat, urheiliat jotaka haluaa lisää lihasmassaa ja anorektikot jotka haluaa lähinnä näyttää photoshopatulta barbilta tai kuolla siihen että kun ihmisen elimistö ei saa ravinnosta kaikkia ravinteita niin elimisto alkaa "syödä" henkilön lihaksia. ja loppu peleissä hekilön omaa sydäntä, mutta leikitään vain kaloreilla niin kaikista tulee ali ravittuja. sillähän alkaa lääketeollisuuden sesonki!


      • 174/59 normaali mies

        Kyllä tarvitaan ylikin 3000 kcal päivässä, jos liikkuu paljon. Moni vain kuvittelee liikkuvansa paljon.


    • Han11

      Hei minä olen 171/52 eli lievästi alipainoinen ja olen ollut sitä kakarasta asti.Olen yrittänyt syödä kunnolla ja paljonkin.Ja syön ihan normaalisti,mutta en minäkään jaksa mielinmäärin syödä.Ei sinulla ole mitään hätää.Minulla laihuus on geeneissä äitini on samanlainen ja oisko vilkas aineenvaihdunta minulla etten liho.Hyvä asia tuo tietenkin,mutta aina saanut kuulla olen niin hoikka ja pieni...mutta joo en muutu ja liho niin minkäs teen.Lihasta tietysti voisin kasvattaa.Sinäkin olet juuri hyvä:)

    • pieni myös

      ollut koko ikäni. olen 26-vuotias nainen ja olen kokoa 169/53. Olen juuri ja juuri normaali painoinen. En ole ikinä painanu 54kg enempää, paitsi kahden raskauden aikana kun painoin 60kg. Mulla on kai hyvät geenit, sillä kestän syödä mitä vaan ja kuinka paljon tahansa mutten liho. En myöskään harrasta liikuntaa säänöllisesti. Totta kai asia voi muuttua milloin vaan kun ikää tulee lisää. En sinuna olisi huolissaan. Syöt sen verran kun pystyt. Yritä kuitenkin syödä monipuolisesti, ettei tule mitään puutostiloja.

      • vain osa päivän tarp

        Paino ei olekaan ongelma, vaan se, ettei koululounas yksin täytä ravintoaineiden saantia. Hallaa aiheutuu!


      • et semmoista
        vain osa päivän tarp kirjoitti:

        Paino ei olekaan ongelma, vaan se, ettei koululounas yksin täytä ravintoaineiden saantia. Hallaa aiheutuu!

        Tuleehan noita vitamiineja hedelmistä...mikä ihmeen taika lämpimässä ruoassa on ? Olen syönyt vuosikausia vain yhden lämpimän aterian päivässä, en ole lihonut enkä laihtunut olen pysynyt hoikkana, olen hyvässä kunnossa jaksan fyysisessä työssä erittäin hyvin ja vielä siihen päälle koiran kanssa lenkkeilyt. Iho on hyvä ja hiukset on hyvässä kunnossa, ei mitään ongelmaa. Pituus on 162 ja paino 48.


    • 1234muija

      ottakaas kun täytätte 40v.

      • muija myös

        Niin minäkin luulin nuorena. Nyt 55v ja mitat 162cm 50kg. Samat kun nuorena.


      • Olo kuin kukkasella

        Niin painokin kuin hedekkin höltyy.


      • Pennin korput
        muija myös kirjoitti:

        Niin minäkin luulin nuorena. Nyt 55v ja mitat 162cm 50kg. Samat kun nuorena.

        Sen siitä saa kun talodelliset resussit käyvät rajalliseksi.


      • muija myös
        Pennin korput kirjoitti:

        Sen siitä saa kun talodelliset resussit käyvät rajalliseksi.

        Minkä siitä saa? Senkö ettei liho? Missä vaiheessa ne olisi muuttuneet rajalliseksi? Silloin nelikymppisenäkö kun suurin osa ryhtyy lihomaan?
        Jos on ollut aina samanlainen niin ei muutu pennin korpuksi. Jatkuva painon sahaaminen ja dieetit sen kyllä voi tehdä. Kroppa muuttuu äkkilaihtumisessa juuri pennin korpuksi ja iho ryppyiseksi.


      • mies 55 v
        muija myös kirjoitti:

        Niin minäkin luulin nuorena. Nyt 55v ja mitat 162cm 50kg. Samat kun nuorena.

        Minulla alkoi paino nousta noin 40 ikävuoden jälkeen,ja nyt olen 55v.Nuorempana en lihonut vaikka söin kolmesti päivässä,tosin liikuinkin paljon.Nykyään syön kerta päivään,ja monesti vain palan leipää,ja vitamiinia purkista.Tähän on myös syynä suomessa myytävä sietämätömän kallis ruoka.Ruuan valmistan itse.Vanhemmiten aineenvaihdunta hidastuu ja siitä johtuu painon-nousu ja usein myös liikuntaa tulee harrastettua vähemmin kuin nuorena.Lasten ja nuorten olisi syötävä monipuolisesti ja usein,ei tietysti liikaa vaan sopivasti.Makeiset ehdottomasti pois kaikilta,ne ovat täysin turhia,täynnä lisäaineita,ja ylihinnoiteltuja,kuten kaikki muukin tässä maassa.


      • luomumunaa
        muija myös kirjoitti:

        Minkä siitä saa? Senkö ettei liho? Missä vaiheessa ne olisi muuttuneet rajalliseksi? Silloin nelikymppisenäkö kun suurin osa ryhtyy lihomaan?
        Jos on ollut aina samanlainen niin ei muutu pennin korpuksi. Jatkuva painon sahaaminen ja dieetit sen kyllä voi tehdä. Kroppa muuttuu äkkilaihtumisessa juuri pennin korpuksi ja iho ryppyiseksi.

        Sama juttu, liikun paljon ja teen fyysistä työtä. Syön vähän, mutta täysipainoista ravintoa, vältän tehokasvatettuja eläinkunnan tuotteita.
        Painoni on pysynyt parin kilon heitolla samoissa koko ikäni, raskausaikoja lukuunottamatta.
        Aloittajalle suosittelisin jotain lisäravinnetta, esim. berocca. Jos huolestuttaa, myös vitamiini- , hiven- ja kivennäisarvot veressä kannattaa mittauttaa (tätä ei kai arvauskeskus tee, täytyy mennä yksityiselle).


      • Ei imeydy kiertoon
        luomumunaa kirjoitti:

        Sama juttu, liikun paljon ja teen fyysistä työtä. Syön vähän, mutta täysipainoista ravintoa, vältän tehokasvatettuja eläinkunnan tuotteita.
        Painoni on pysynyt parin kilon heitolla samoissa koko ikäni, raskausaikoja lukuunottamatta.
        Aloittajalle suosittelisin jotain lisäravinnetta, esim. berocca. Jos huolestuttaa, myös vitamiini- , hiven- ja kivennäisarvot veressä kannattaa mittauttaa (tätä ei kai arvauskeskus tee, täytyy mennä yksityiselle).

        Berocca on kaikista huonoin valmiste. Se ei imeydy suoliston kautta, vaan menee suoraan läpi. Jos niitä käyttää, niin ne voi heittää suoraan wc pönttöön. Vaikutus on sama.


      • luomumuna+parsakaali
        Ei imeydy kiertoon kirjoitti:

        Berocca on kaikista huonoin valmiste. Se ei imeydy suoliston kautta, vaan menee suoraan läpi. Jos niitä käyttää, niin ne voi heittää suoraan wc pönttöön. Vaikutus on sama.

        Darling,
        kaikkien ravintoaineiden imeytyminen on yksilöllistä. Tietysti kannattaa huomioida, mitä ottaa yhdessä. Berocan mainitsin vain, koska siinä ei ole rasvaliukoisia vitamiineja, normiannoksella ei yliannostuksen vaaraa. Suomalaiset suositukset ovat muutenkin liian matalia.

        Elimistö ottaa vain sen, mistä sillä on puute, ylimääräinen poistuu luonnollisesti aineenvaihdunnan mukana.
        Kokeilepa tiukka kuuri jotain B-vitamiiniyhdistelmää, esim. Trineurin, huomaat varmaan, mitä tarkoitin....


    • plösö

      kaverini syö joko ranskalaisia tai nuggetteja!koko ajan vahtii painoa!

      • Tietämätön töppö

        Kerro kaverillesi, että ravintoaineet, joita elimistö tarvitsee, jäävät tuolla ruokavaliolla saamatta. Kaikki paikat aivoja myöten tarvitsevat ravinteet, muuten ei hyvää seuraa jatkossa.


    • hoikka ei laiha.....

      Et ole laiha, olet hoikka, ja tuo 160/50 ovat todella hyvät numerot, 10 vuoden päästä olet 160/60, ja se myös on hyvä suhde.

    • Myytit pois

      Mitään ruokaa ei kannata koskaan Lämmittää. Lämmin ruoka on turha ja tarpeeton. Sinä et ole laiha vaan ehkä hieman lihavakin, riippuen tietenkin lihaksien määrästä.

      • läskit on päässäs

        "Sinä et ole laiha vaan ehkä hieman lihavakin, riippuen tietenkin lihaksien määrästä."

        Kerrotko, mitä 160cm naisen tulisi painaa, että olisi laiha? 30kg?


      • Suomiläskit
        läskit on päässäs kirjoitti:

        "Sinä et ole laiha vaan ehkä hieman lihavakin, riippuen tietenkin lihaksien määrästä."

        Kerrotko, mitä 160cm naisen tulisi painaa, että olisi laiha? 30kg?

        Suurin osa 160 senttisistä naisista ympäri maailman painaa 40-50kg. Suomalaiset ovat vain tottuneet lihavuuteen, koska ympärillä näkyy vain lihavia naisia. Jos olet lihakseton, niin 50 kiloisena rasvaprosenttisi on jo liian iso.


    • Rahat viemäriin

      Miksi tuhlata rahaa ruokaan? Miettikää nyt, se raha tulee pökäleenä ulos. Sama kun heität rahat suoraan pyttyyn.
      Tänään ruoaksi laitoin mannapuuroa ja mustikka-mansikka seosta päälle.

      • nestetasapaino

        Miksi tuhlasit puuroon ja marjoihin? Sama olisi ollut juoda vettä, olisi tullut vielä halvemmaksi.


      • Terveisiä alakoululta?
        nestetasapaino kirjoitti:

        Miksi tuhlasit puuroon ja marjoihin? Sama olisi ollut juoda vettä, olisi tullut vielä halvemmaksi.

        Olipa typerä kommentti.


      • Luonnon suunnitelma

        Toivottavasti mannaryynisi olivat tummia, kokojyväisiä, siinä tapauksessa ihan hyvä juttu. Ruuan muassa elimistön on tarkoitus saada tarvitsemansa ravintoaineet, jotta pysyt terveenä ja jaksat.

        Se on sääli, että pökäle menee viemäriin eikä sinne, minne se luonnon kiertokulun mukaan on tarkoitettu.


      • Ivallista huumoria
        Terveisiä alakoululta? kirjoitti:

        Olipa typerä kommentti.

        Sitä sanotaan sarkasmiksi.


      • mies 55 v

        Olet aivan oikeassa.Miksi tuhlailla ruokaan kun edullisemmin ja terveellisesti saa vatsansa täyteen.Mannapuuro ja tuo mustikka mansikka seoskin kuulostaa herkulliselta:)


    • trvsss

      Kannattaa laskea joskus jollain nettilaskurilla päivän vitamiinien saanti. Itse olen tehnyt niin ja jotkut aineet ovat jääneet vajavaisiksi ja joitain olen saanut liikaa kun olen luullut että niistä on puute ja olen syönyt purkista.

      Ei se paino ole ainoa mikä kertoo terveydestä! Myös hoikille voi tulla puutosten vuoksi terveysongelmia, kuten osteoporoosia!

    • Veeämäl

      Syö kevyesti vaan, läskejä kyllä riittää ilman sinuakin. Yleensä kannattaa syödä aamupainotteisesti, eli iltaa kohden vähemmän ruokaa. ps. muista hedelmät.

      • ..............

        Jep ja vitun kiukkusia ja kurttusia anorektikkojakin löytyy myös.
        Eikä siinä mitään että näyttävät rusinoille, mutta se jatkuva nälkäisenä kiukuttelu....


    • minäkin111111

      Minä olen samanlainen syöjä.
      Minulla tuli melkein kaikkien vitamiinien puutos.
      Mittautin antioksidanttiklinikalla. Mittaukseen menin moninaisten vaivojen vuoksi.
      Tiedän että kun ei ruoka maistu niin ei sille voi mitään.
      Kannattaa kuitenkin syödä monivitamiinia.

    • 456456

      En usko että saat tarpeeksi ravintoaineita tuollaisesta ruokavaliosta. Saatat jaksaa vuosiakin noin, mutta kyllä ne vaikutukset lopulta alkaa näkyä esim. hormonitoiminnassa, ihossa, hiuksissa ja lihasten kunnossa, vaikka paino olisikin indeksin mukaan normaalin rajoissa. Kuukautisten loppuminen tai epäsäännöllisyys on aika hyvä merkki siitä, ettei ruokavalio ole kunnossa. Huono ruokavalio saattaa jatkossa aiheuttaa masennusta, fyysisestä/henkisestä väsymyksestä puhumattakaan. Ja toki on olemassa syömishäiriönkin mahdollisuus - monestihan anoreksia alkaa nimenomaan liian niukasta syömisestä.

      Syötkö vielä välipaloja (esim. suklaapatukoita, välipalakeksejä, karkkia), joita et tuossa maininnut? Itse nimittäin laihtuisin tuolla ruokavaliolla reippaasti, varsinkin jos tekisin fyysistä työtä, ja olen samankokoinen kuin sinä.

    • Anonymous-

      Löydän sun tekstistä tosi paljon itseäni. En kans laihduta, mutta en vaan tykkää syödä paljon ja usein. En jaksa kokkailla tai mitään, enkä osta juurikaan ruokaa. En jaksa tehdä edes aamupalaa yleensä, joten odotan kouluruokailua. Kouluruokailun jälkeen en enää välttämättä syö mitään. Pidän tätä ihan normaalina omassa tapauksessa ainakin, mutta nyt oon alkanut epäillä, että mulla olisi jonkun vitamiinin puutos, kun mua väsyttää jatkuvasti. Oon lapsesta asti syönyt tosi yksipuolisesti... ja syön edelleen. Syomisen määräkin on lapsesta vähentynyt.
      No joo, mulla on tosin ollut joskus anoreksia, voi johtua paljolti siitä.

    • painoindexi

      mun mielestä 160/50 on liian laiha! Mun mielipide: pitäs olla 160/60 ja miel yli.
      Ite olen mies 153/57 ja olen laskenu indeksini näin: 1,53x1,53=2,34 eli 57/2,34=24,35.
      BMI 24 on sopiva mulle kun käyn paljon salilla, ja loput kertoo vaaka, peili ja mittanauha.

      • mikäihme???

        Täh mies 153cm??


    • lshkg

      Eikö ole aika pullukka jos painoindeksi on 24? Kyllä aloittaja on juuri sopivan painoinen, jos painaisi 60 kg olisi se kyllä liikaa. Itse olen 170/55 ja just sopiva. Mutta ruumiinrakennekin vaikuttaa siihen mikä paino on hyvä ja mihin kilot kerääntyvät. Itsellä se ongelma, et jos lihon kaikki tulee vyötärölle.

    • kannattaa paniostaa

      Mielestäni syön terveellisesti vaikka en laita ruokaa. Tärkeintä olisi syödä jotian viisi kertaa päviässä aineenvaihdunnan vuoksi. Kokojyvätuotteita, vähärasvaisia maitotuotteita, marjoja ja hedelmiä. Jonkin verran kalaa, lihaa ja munia ja kasvisöljyjä.
      Se on tärkeää tasaisen verensokerin vuoksi ja rasittaa vähiten haimaa ja elimiä.

    • välimerijees
    • monipuolisuutta

      Elimistö kuluttaa mm. kalsiumia, maitotuotteita ei ole riittävästi. Jossakin vaiheessa kalsiumvarastot ehtyvät ja kalsium lähtee luustosta, jolloin olet aivan tavallinen potentiaalinen nainen, jolle on tulossa aikanaan osteoporoosi. Osteoporoosia voi enimmäkseen ehkäistä, jälkeenpäin luiden tiheyttä on haastavaa saada nousemaan.

      Lihaksesi tarvitsisivat proteiinia, mutta sitäkään ei ole riittävästi. Aikanaan seuraa lihaskato, vanhuudessa puhutaan hauraus-raihnausoireyhtymästä. Tämänkin kehittyminen vie aikaa.

      Lisäksi esimerkiksi silmien, aistien ja hormonien hyvä toiminta edellyttää riittävän rasvan saantia, oikeat rasvat pitävät myös ihon kunnon hyvänä.

      Puhumattakaan suolatasapainosta, ja sairauksien ehkäisemisestä riittävällä määrällä hivenaineita ja vitamiineja.

      Nuorena on vaikea kuvitella, että nekin varastot eivät ole loppumattomat. Huonolla hoidolla oleva ruokavalio kostautuu viimeistään keski-iän kynnyksellä.

    • Muutama neuvo

      Kuulostaa todella vähältä määrältä, mutta toisaalta jos et ole aiemmin liikkunut kovinkaan paljon ja syönyt määrällisesti noin vähän, aineenvaihduntasi on tottunut tuolle tasolle. Suosittelisin kuitenkin lisäämään liikuntaa ja kasvattamaan maltilla ruokamääriä, saisit varmasti aineenvaihduntaasi liikkeelle. Ei nyt varmasti vielä mikään ongelma ole, mutta jos fyysinen työ lisää merkittävästi kulutustasi päivässä ja et samalla lisää suhteessa kalorimäärää, voi kroppa väsyä pidemmällä aikavälillä pahastikin.

    • neuvokas88

      Se riippuu ihan omasta voinnistasi. Väsyttääkö, eikö jaksa, ovatko hiukset ja iho hyvässä kunnossa, jne.? Kuulostaisi ainakin, ettet eläinrasvoja hirveästi saa ja ne ovat tärkeitä juuri noiden mainittujen kannalta, ja tärkeitä hormonituotannolle.

      Jos vointi tuntuu ihan hyvältä eikä kehossa tunnu olevan muutoksia voinnissa tai kompositiossa (alentunut paino, lisääntynyt rasva), niin eipä tuossa huoleen aihetta ole, toistaiseksi. Seuraa vointiasi ja tee muutoksia tarvittaessa.

    • usko itseesi

      Olen sitä mieltä, että syöt ihanteellisesti ja juuri näin sinun pitäisikin jatkaa. Muista että ravinnon laatu ratkaisee, se kun teet ruoan alusta saakka - ei tarvi olla vaikeaa kun opit niksit, eli et syö liikaa eineksiä ja katsot että syömäsi leipä on moniviljaa ja mieluiten ruista. Salaattia ei pidä vähätellä, se on huomattavan terveellistä. Liian vähän et syö, mummusi elää kai "pula-ajan" sääntöjen mukaan (joka on murtanut minun syömisteni normaalimäärän) ja ÄLÄ ihmeessä yritä lihottaa tai käydä syömässä nollaravitsemus-ruokaa mäkissä. Olet täysin normaali.

    • paino ei määrää

      Painoindeksiin ei kannata luottaa, itelle näytti 28 eli lihava..en ole lihava vaan normaalipainoinen..lääkärin lausunnossa hoikkavartaloinen hyväkuntoinen nainen..vaatekoko paita pitää olla venyvä XS-S venymätön ei mahdu, esim. napitettava kangaspusero ei mahdu läheskään kiinni yläosasta, muuten olis sopiva. Isompi koko jää hartioista liian isoksi samoin muualta, jos pitäs ostaa silleen et mahtuis kiinni..koko pitäs olla varmaan jokin 40..sit olisin kuin säkkiin pukeutunu..farkut S joissain malleissa XS..vartalon rakenteesta riippuu ei painoindeksi määrää mitään, ainakaan mun kohdalla..joten turha seurailla sitä, kävin eka kertaa linkistä kattomassa..piu paut koko linkille..

      • FFMI

        Vaatekoko ei ole mikään "indeksi"

        Ellet ole lihaksikas tuskimpa tuo BMI väärässä on, vaikka epätarkka indeksi se onkin.

        Mittauta rasvaprosenttisi ja selvitä FFMI eli rasvaton massa-indeksisi.


      • paino ei määrää
        FFMI kirjoitti:

        Vaatekoko ei ole mikään "indeksi"

        Ellet ole lihaksikas tuskimpa tuo BMI väärässä on, vaikka epätarkka indeksi se onkin.

        Mittauta rasvaprosenttisi ja selvitä FFMI eli rasvaton massa-indeksisi.

        Ei ole ylimääräistä rasvaa, ehkä paremminkin päinvastoin. Meillä jokaisella on esim eripainoiset luut, ite olen pieniluinen, mut siitä huolimatta mun luut voi painaa enemmän kuin isoluisella. Muutenkin ole pieni, sirorakenteinen..toisten mielestä. Turha kenenkään alkaa arvostella itteensä ja tuijottaa peiliin, jokainen sellainen kuin on. Ja kaunis juuri sellaisena, olkoon pitkä tai pätkä. lihava tai laiha..


      • ..................
        paino ei määrää kirjoitti:

        Ei ole ylimääräistä rasvaa, ehkä paremminkin päinvastoin. Meillä jokaisella on esim eripainoiset luut, ite olen pieniluinen, mut siitä huolimatta mun luut voi painaa enemmän kuin isoluisella. Muutenkin ole pieni, sirorakenteinen..toisten mielestä. Turha kenenkään alkaa arvostella itteensä ja tuijottaa peiliin, jokainen sellainen kuin on. Ja kaunis juuri sellaisena, olkoon pitkä tai pätkä. lihava tai laiha..

        Samanpituisilla ihmisillä luiden painossa on korkeintaan kahden kilon heitto. Painoindeksiin ei kannata sokeasti luottaa, mutta jos naisen BMI on 28, kertoo se siitä, että ylimääräistä massaa jossain on. Naisilla ei ole niin isot lihakset, että BMI 28 naista voisi sanoa hoikaksi.


      • FFMI
        paino ei määrää kirjoitti:

        Ei ole ylimääräistä rasvaa, ehkä paremminkin päinvastoin. Meillä jokaisella on esim eripainoiset luut, ite olen pieniluinen, mut siitä huolimatta mun luut voi painaa enemmän kuin isoluisella. Muutenkin ole pieni, sirorakenteinen..toisten mielestä. Turha kenenkään alkaa arvostella itteensä ja tuijottaa peiliin, jokainen sellainen kuin on. Ja kaunis juuri sellaisena, olkoon pitkä tai pätkä. lihava tai laiha..

        No huhhuh kun miinusta paukkuu, vaikka mitään negatiivista ei sanottukaan, todettiin vain BMI 1800-luvun reliikiksi.

        Saanko myös huomauttaa, että lihava on väärin käytetty sana, sillä liha tarkoittaa lihaskudosta. Rasva ei ole lihaa.

        Missään kohtaa ei arvosteltu ketään. Totesin vain, että BMI on indeksi, joka ei juurikan ota rasvapitoisuutta huomioon; tästä syystä esimerkiksi painava lihaksikas (lihava) mies voi olla asteikolla samassa kohtaa kuin painava rasvainen mies. BMI on vanhentunut, alkeellinen indeksi. Rasvainen laiha, skinnyfat, on myös ihan tosi juttu nykyään. Huolestuttavaa, kun syödään paketti rypäleitä päivässä, ja kuvitellaan että se lähtenyt 3kg onkin rasvaa pelkästään, ei todellakaan. Paitsi jos on todella ylipainoinen ja rasvapitoinen, tällöin jo pienillä muutoksilla kehosta lähtee rasvaa hyvin liikkeelle, tiettyyn pisteeseen asti.

        Harvassa ovat sellaiset ihmiset, jos heitä edes on, joiden luut painavat selvästi keskivertoa enemmän pituuteen suhteutettuna, itsepetosta tuollaiset "minulla on isot luut jotka painavat 20kg enemmän kuin toisen samanpituisen henkilön luut" selitykset.

        Lievä ylipaino ei juurikaan ole ongelma, mutta suurimmalla osalla helposti lähtee lapasesta vuosien varrella tuo touhu. Muistakaa kuka tuosta aiheutuneet ongelmat joutuu maksamaan ja hoitamaan: veronmaksajat ja terveydenhuolto. Vaikka en tuomita saa enkä haluakaan, mutta täytyy sanoa, että rankkaa on nostella ja ylipäätänsä hoitaa 120-kiloisia, 160-senttisiä "isoluita" ja katsella, kuinka nuo ongelmat olisi saanut hoidettua sillä, että olisi sitä itsekuria.


    • lskafösl

      Painosi on ihan sopiva pituuteesi nähden, suomalaiset aikuisethan ovat yleensä kaikki enemmän tai vähemmän läskejä. Painoindeksi ei nyt kerro kaikkea tietkenkään, riippuu lihaksista ja rasvaakin voi vähän olla mutta esim. vatsan kohdalta saa kyllä olla mielestäni ihan litteä. Monilla näennäisesti hoikillakin on vyötäröllä täysin ylimääräistä rasvaa. Pieniruokaisuus nimenomaan on terveellistä kunhan syöt vain terveellisesti muutoin, kannattaa käyttää vitamiineja ja antioksidantteja (esim. acai ja goji) purkista lisäksi jos siltä tuntuu. Ja ruoka tosiaan on niin kallista, että rahaakin säästyy kun ei syö paljon, tietysti jos tekee fyysisesti raskasta työtä tai urheilee paljon, niin silloin on pakko saada kaloreita vähän enemmän.

      • ..............

        Läskejä...
        Ompa sivistynyttä puhetta...


    • puttaan_vive

      Mulla on sama juttu ikää tosin on 40 mut en tosiaan syö kuin silloin kun on nälkä eli parikertaa päivässä.
      Paino on koko aikuisiän pysynyt samana ja olen hoikka
      Muutamankerran olen käynyt mm hesburgerissa ja ruokailun jälkeen tekis mieli pestä hampaat sen majoneesimössön jälkeen, tykkään tehdä ruuan itse.

    • kuuntele itseäsi

      Jos tunnet olosi terveeksi ja hyväksi, hormonit toimii normaalisti ym. niin ei hätää. Keho yleensä kertoo jos jostain vitamiinista tai hivenaineesta on pulaa. Sanot olevasi laiska. Tarkoittaako se että sinulla on vetämätön olo vai että teet mielummin jotain mielekkäämpää? Jos se tarkoittaa jälkimmästä, niin sitten olet vaan laiska, toiset ovat, ei siinä mitään. Mutta jos laiskuus johtuu siitä ettet jaksa ja olo on vetämätön, niin silloin et todennäköisesti saa ravinnosta kaikkea tarvitsemaasi. Alkuun voit popsia vitamiinipillereitä, niin saat puhtia ja jaksat alkaa panostaa ravintoon. Sitten kun jaksat panostaa monipuoliseen ravintoon, alat jaksaa paremmin kaikkea muutakin. Se on sellainen positiivinen noidankehä. Ihmiset ovat erilaisia, toiset voivat olla hoikkia olematta aliravittuja, toisten kroppa toimii paremmin proteiinipitoisella ruokavaliolla, toisen hiilaripitoisella. Vain sinä ja kroppasi voitte tietää mikä on hyväksi juuri sinulle.

    • Arab hoikka

      Suomi olla paksu ja ruma kansa. Siksi sinä luulla olla hoikka. Muu maa sinä olla laski.

      • ..................

        Mulla on kuule elintasovatsa. Tiedätkös sinä "laski" mitä se tarkoittaa....


    • ihaaaaa

      Mielestäni sinulla ei ole mitään syytä huoleen. Itse olen 170/60 joten suhde on suurinpiirtein sama. Tärkeintä on se, että tunnet voivasi hyvin. Enemmistö ihmisistä syö liikaa. Teen kevyttä fyysistä työtä, enkä koskaan syö työpäivän aikana juurikaan enempää kuin sinä. Illalla töiden jälkeen lämmin ateria kuten itselläsikin. Se riittää mainiosti. En syö mitään lisäravinteita tai vitamiinipillereitä. Kuuntele itseäsi ja toimi sen mukaan. Monet päivittelevät pärjäämistäni pienillä eväillä, mutta päivitelköön. Itse tunnen voivani hyvin. Olen aina ollut hoikka, enkä koskaan laske kaloreita, Käytän voita ja kermaa ruuan valmistuksessa. Joku pystyy syömään vaikka levyllisen suklaata kerralla, mutta se ei itseltäni luonnistu. Makean himo yllättää joskus ja siihen riittää pieni patukka suklaata. Enemmästä tulisin varmasti huonovointiseksi. Kunniita kehosi tarpeita ja toimi sen mukaan niin kaikki on niin kuin pitää.

    • Rkstn ruokaa

      Vaikka on laiska, kandee kuitenkin huolehtia, että saa kaikki tarvittavat ravintoaineet ruuastaan. Syy, miksi ruuansulatukselle pitäisi antaa työtä noin 3 - 4 h:n välein valveillaoloaikana on verensokerin tasaisena pysyminen. Se säätelee kaikenlaista muuta toimintaa elimistössä ja on tekemisissä myös lihomisen ja laihtumisen kanssa.

      "Jotain pientä" sanotaan välipalaksi eikä sen tarvitse olla vaikeaa ja monimutkaista. Eikä muuten lämpimän ruuankaan. Hyvä suomalainen arkiruoka ajaa asian loistavasti eikä ole kallista, vaikeaa, monimutkaista eikä niin hidasta valmistaakaan. Opettelemalla ja rutinoitumalla kehittyy ja tulee nopeammaksi.

    • ...

      Itsellä ikä, pituus ja paino lähes samat kuin aloittajalla. Ennen liikuin todella paljon, joten saatoin syödäkin enemmän, mutta nyt kun en käy töissä enkä muutenkaan tee juuri mitään, niin ei vain tule syötyä kuin aamu- ja iltapala enkä syö lämmintä ateriaa välttämättä joka päivä. En syö lihaa enkä maitotuotteita ollenkaan ja joka päivä jää kalorit alle tuhannen, mutta en kyllä paljon mitään kulutakaan. Kannattaa katsoa mitä syö eli ruuasta olisi saatava kuidut, vitamiinit, hyvät rasvat, proteiinit ym.

    • samisnuori

      olet lähes samaaa kokoa kuin minä, (159/47,19) Itsekään en syö paljon mitään, mutta se sopiikin minulle. :) On mulle lääkärinkin taholta valitettu, että olen aliravittu, alilaiha, mutta mitään ongelmaa en koe syömättämyydellä elämäni kanssa noin muuten ja perusterve. En liiku, joten en myöskään kuluta, mikä johtuu ehkä osaksi siitä ettei vaan tee mieli syödä kuin kerran päivässä. opiskelijan budjetilla myöskin. :D

    • urheiluravitsemus

      En huomannut siinä mitään vikaa mitä luettelit, lähinnä lisäravinteista b-ryhmän vitamiinit ja a sekä d plus kalsium mietityttää saatko tarpeeksi. leipa(riippuu laadusta kun on pääsääntöisesti hiilarihöttöä) ja hedelmä suurilta osin nopeaa hiilaria(sokeria ja vettä). Niin kuulostaa hieman yksipuoliselta jos ajatellaan vuosien päähän. Kuitenkin monipuolisuus on valttia. Varmasti nyt tuntuukin hyvältä olet kuitenkin vielä nuori ja epäilenkin että mahdolliset haitat näkyvätkin pitkän ajan saatossa, Muuten syöt mun mielestä hyvin. Eli vähän ja useammin kuin vs. paljon ja kerralla. Kuten on erittäin suomalaisille tyypillistä. Kunhan katsot että saat tarpeeksi proteiinia ja vitamiinit sekä tärkeät hivenaineet ja hitaita hyviä hiilihydraatteja.. jotka ovat kuitenkin 1- luokan polttoainetta vartalollesi.

    • some121

      Et sinä mitenkään älyttömän laiha ole jos olet 160 cm pitkä ja painat 50 kiloa.
      Olen samanikäinen kuin sinä (22v), mutta pituutta on 170 cm ja painoa 56 kiloa, enkä pidä itseäni mitenkään erityisen laihana.
      Syön terveellisesti ja kohtuudella (mukaanlukien oikea voi ja täysirasvaiset maitotuotteet) ja hyvin jaksan!

      Kuuntele kehoasi; jos jaksat hyvin ja syömäsi ruokamäärä tuntuu hyvältä, en näe syytä syödä enempää. Huolehdi kuitenkin että saat tarvittavat ravintoaineet, terveys kärsii jos kaikkia ei saa.

      • jatkoa----

        Vielä sen verran että tuo mäkkiruoalla lihotus -idea oli aika idioottimainen, jos nyt suoraan sanon. Ethän halua syödä paskaa vain sen takia että lihoisit, ei se ole tärkeää että lihot vaan se että saat tarvittavan määrän ravintoaineita ja voit hyvin!!


      • ................
        jatkoa---- kirjoitti:

        Vielä sen verran että tuo mäkkiruoalla lihotus -idea oli aika idioottimainen, jos nyt suoraan sanon. Ethän halua syödä paskaa vain sen takia että lihoisit, ei se ole tärkeää että lihot vaan se että saat tarvittavan määrän ravintoaineita ja voit hyvin!!

        Etkö sä oo vielä tajunnu, et ei niillä ravintoarvoilla oo mitään väliä, kunhan et oo laski....


      • Tiedä enemmän
        ................ kirjoitti:

        Etkö sä oo vielä tajunnu, et ei niillä ravintoarvoilla oo mitään väliä, kunhan et oo laski....

        Koetapa tajuta itse, että millään muulla ruuassa ei ole niin paljon väliä kuin sen ravintoarvolla. Anatomiasi solutasoa myöten käyttää ruuan ravinteet hyväkseen ja jos niitä ei saa - nooo - koetapa selvittää edes jotain itseksesi.


    • 6+4

      Elimistö tottuu pidemmällä aikavälillä pienemmälle energiamäärälle. Tietyssä mielessä ihmisillä on vähän vääristynyt kuva siitä, mitä he todellisuudessa kuluttavat. Siksi he ovat myös lihavia. Esimerkiksi monet lihavat jättävät aamupalat ja työpaikkaruokailut väliin. Kotona sitten syövät "vain yhden aterian", jonka koosta ei sitten puhuta mitään.

    • No voi huhhuh

      mahtaa olla aineenvaihduntasi aika surkeassa kondiksessa jos olet noinkin kookas. luulisi että kuvailemallasi "ruokavaliolla" painaisi ainakin 15 kg vähemmän. Itse olen 172cm/55kg, syön päivittäin viisi ateriaa ja herkut päälle (yleensä pala jäätelöä tai 50-100g suklaata päivittäin, yhtenä päivänä viikonloppuna yleensä suklaalevy) ja liikun 5 h/vko hioten. kannattaisi harkita tuon säästöliekkisi purkamista, voi tulla muuten vähän pahemmat oltavat siinä parin vuoden kuluessa.

    • ibiza2010.

      Itselläni on samankaltaista "ongelmaa" vaikka olen mies.
      Ruokailutottumukset samantyyppisiä eli aamusta iltaan lykkään syömistä, "kun en kerkeä syömään tai vielä ei ole sen aika". Töissä ollessani kyllä tulee syötyä kunnolla.
      olen laiha 200/80 ja 23v. En ole aina ollut laiha, mutta teiniaikaisen kasvupyrähdyksen jälkeen en saanut kiloja siinä määrin missä painoa.

      Tuskin kannattaa miettiä voiko tulla erinäisiä vaivoja mitä saattaa tulla syömättömyydestä, ellei ole tuon pahempi ongelma.

    • kdkdkjjjas
    • ..............

      Joo kyl mäkin olin tuon painonen ja itseasiassa samanpituinenkin, tuossa iässä. Kyllä ne ruokahalut siitä iänmyötä kasvaa, kun ei ole enää oikein muuta tekemistäkään kuin syöminen. Ja parisuhteeseen jos pääset, niin siitähän se monilla alkaa se läskinen taival.
      Että älä huoli. Kyllä se perse siittä vielä leviää. Oikeasti. Tsemppiä....

    • vbvvbvbvbcbvc

      Jos olet tuollaisena tyytyväinen niin ei kannata pyrkiä lihottamaan itseäsi. Painoa kannattaa normaalipainoisen ihmisen nostaa ainoastaan silloin kun treenaa ja paino tulee lihasmassan kasvamisesta.

      Tietenkin voi ajatella, että lihaksesi tuskin ovat kovin hyvässä kunnossa tuollaisella ruokamäärällä ja treenillä ja siitä voi tulla ongelmia etenkin vanhemmalla iällä. Tuloksellinen treenaaminen vaatii kuitenkin kovaa sitoutumista eikä se ole jokaista varten. Tietenkin pienestäkin liikunnan lisäämisestä on aina hyötyä.

      Ruokailussa on tärkeintä panostaa kunnon hiilihydraattipitoiseen aamupalaan, jotta päivä lähtee tehokkaasti käyntiin. Iltaa kohti ruokamäärää lisätään ja iltapalan kannattaa olla runsas proteiininen ja vähähiilihydraattinen.

      Ruokailussa on kyse geeneistä ja pääosin tottumuksesta. Toiset ovat vain yksinkertaisesti tottuneet syömään vähemmän ja ovat näin ollen hoikempia. Jos sinulla ei ole kehosi kanssa mitään ongelmia etkä halua vartaloasi kehittää urheilullisemmaksi niin ei ole mitään syytä miksi et voisi jatkaa samaan malliin. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota vitamiinien ja hivenaineiden saantiin.

    • EL.a.IM

      Jotain pientä

      Sun mittasuhteethan on ihan ideaaliset. Olet ihan ihanepainossa suhteessa pituuteesi.

      Itse saatan olla syömättä viikkojakin. Riippuu ihan fyysisen rasituksen määrästä. Mun ruotu on 180/70. Ja ihan riittävä mulle.

      Koita mieluummin maksimoida se ainesosa, jota `tarvitset`. Onko se sitten suolaa, sokeria, proteiinia tai muuta... Sen oppii huomaaman, mitä elimistö tarvitsee, jos `kuuntelee`elimistöään` tarpeeksi.

    • e wrewr

      rasvaakin on syötävä jotta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät.

    • Terveysasioita sen enempää tuntematta olettaisin kaiken olevan sinun kohdallasi ihan ok.

    • Hyvä 22 nuori nainen :) Jos ihan oikeasti haluat tietää riittävän ravinnon saannista ja sen kulutuksesta eli energian saamisesta ja sen käyttämisestä, jne. Kehotan menemään asiantuntijan neuvosille. Muutkin voivat antaa hyviä neuvoja, mutta siinä on ongelmana sinun oman ruumiin tarpeet. Ravitsemusneuvoja pystyy itsesi kanssa määrittelemään ja yksilöimään riittävän ravinnon saamisen.

      Esim. Jos ruumiisi saa liian vähän jotain tärkeää ravinnon osaa, niin myöhemmin voi tulla ongelmia vaikkei se painossa näkyisikään.

      On tärkeää löytää hyvä suunta jo nuorena.

    • I <3 me

      Aika paksu olet aloittaja. :-(
      Itse olen 168/44, noin iso en ikinä vois olla!
      Ja siis aikuinen nainen.
      Tuosta maidon juonnista josta jotkut tuolla kommentoivat, juon vain soijamaitoa ja syön soijajogurttia. Mun maha ei siedä maitoa enkä siitä edes tykkää.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      246
      2399
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      173
      1529
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1376
    4. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      74
      1095
    5. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      3
      1089
    6. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      78
      980
    7. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      218
      967
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      45
      875
    9. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      700
    10. Kohta me ei enää nähdä :(

      En pääse enää uppoutumaan silmiisi enkä kuunnella ihanaa ääntäsi. Elämä on pstä.
      Ikävä
      39
      699
    Aihe