Chilin syöminen pelkkää esittämistä?

fsdsdfsfdfsd

Miksi syöt chiliä? Mitä siitä saat muuta kuin kerskua kavereillesi kuinka söit tulisen chilin eikä tuntunut missään tai vaihtoehtoisesti, että olit puoli päivää kaksin kerroin lattialla? Makuahan noissa ei juurikaan ole ja tulisuus yksinkertaisesti vain polttaa suuta ja tuntuu epämiellyttävältä.

Masokismi taustalla?

10

572

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihme ja kumma

      Makuja on monenlaisia. Chiliä ei tarvitse syödä, jos siitä ei pidä. Jotkut pitävät. Chililajikkeissa on paljon eroa paitsi tulisuuden, myös makuvivahteiden suhteen.

      Syön chiliä, koska pidän siitä. Sillä on myös terveysvaikutuksia. Tapanani ei ole kuvailla ystävilleni syömääni ruokaa, enkä ole koskaan tavannut ihmistä, joka kehuu chilinsyömisellään.

    • naaaaaaaaatiskelija

      Tuskinpa kukaan syö chiliä sellaisenaan. Sitä käytetään ruoan maustamisessa antamaan siihen tulisuutta ja myös makua (eri chililajit maistuvat erilaisilta).

      On tutkittu, että tulisin ruoan nauttiminen vapauttaa aviojen mielihyvähormoonia endorfiinia. Mieluummin minä endorfiinitujauksen otan chilillä kuin amfetamiinilla!

      Treenaa, poju, treenaat - ennen kuin huomaatkaan, olet oppinut tykkäämään tulisista ruoista ja maailmasi on taas entistä avarampi!

    • chiliconchocolata

      Chili on siksikin kiva mauste, että sitä voi käyttää sekä suolaisissa, että makeissa ruuissa. Valitsee vaan sopivan vahvuuden ja makuvivahteen niin johan pelittää. Chili (kuulemani mukaan) myös virkistää aineenvaihduntaa, joten sopii kilojen karistajillekin. Haluaisinpa vielä oppia kasvattamaan noita ihanuuksia.

    • nyfiken

      Aloittajalle haluan vinkata ruuan Broileria Molekastikkeessa (meksikolainen). Siinä yhdistyvät dhili, tumma suklaa ja suolaisuus. Ehkä sen valmistaminen ja syöminen auttaa ymmärtämään.

      Chilin kapsaiini tehostaa aineenvaihduntaa enenmmänkin, eikä vain hikoiluun syömisen aikana.

      Tiedetään myös, että se suojaa ruuansultauskanavaa haavaumilta saadessaan aikaan sen, että kun elimistö havaitsee chiliä syödyn, alkaa mahalaukkuun erittyä paksumpi suojaava limakerros ja tämähän estää vatsahaavan syntyä. Jotkut refluksipotiilaatkin ovat sanoneet ettei chili aiheuta heillä närästystä samalla tavoin kuin esim ihan tavallinen kotimainen peruna!
      Chili myös suojaa kuumissa maissa elintarvikebakteereilta.

    • makuakylläon

      Nouu mitään masokismia ei ole taustalla vaan mukavan pehmeä polte suussa, kropassa ja miellyttävä maku kielellä. No joskus chili voi aiheuttaa liiallistakin hikoilua, mutta se on vain oheisoire mainion maun oheen.

      Itse kasvatan nagaa, joka on mainittu stydimmäksi chiliksi maailmassa ja sen valmistaminen on oma tapansa, mutta ruoassa se on lempeän polttava ja maukas - suosittelen.

      Itse käytän chiliä (enkä tarkoita mitään vihreitä jalopenoja) melkein kaikkeen ruokaani - munakkaista aina pizzoihin - se vaan tykittää kortonkiakin stydimmin.

      • nyfiken

        Pystytkö itse mittauttamaan kasvattamasi nagan scooville-arvon? Miten se mittaus ylipäätään tehdään, tiedätkö siitä?

        Vielä 1 kysymys, sellainen intiimimpi: Milloin loppuu chilille tyypillinen tapa "polttaa 2 kertaa eli sisään mennessä ja ulos?" Edellyttääkö päivittäistä syömistä?
        Tietääkö joku muu vastausta?


    • stydimpi

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Scovillen_asteikko. Ton mukaan sen tulisuuden voisi mitata itsekin, mutta taitaa olla aika vaivalloista, joten mulle riittää lajikkeen nimi ja maistaessa poltteen tuntu suussa.

      Mulla ei koskaan ole ollut poltetta ulostaessani vaikka en päivittäin chiliä syökään ja syödessäni en ole tuntenut polttavaa tunnetta vaan mielytttävää pehmeää poltetta. Jotkut ihmiset tosin ovat herkkiä chilin kapsaiinille ja jos epämiellyttävän voimakasta polttavaa tunnetta esiintyy ruoansulatuselimistössä, niin suosittelen jättämään chilin pois ruokavaliosta.

      Kasvatin viime vuonna chili-paprikan (lajiketta en tiedä, taimitarhan heräteostos), joka tuotti hyvin runsaasti pieniä, 1-2 sentin pituisia hedelmiä. Kuivatin ne ja käytän niitä vieläkin ruokani maustamiseen. Yksi pieni palko hienonnettuna riittää enemmänkin kuin hyvin isommankin ruoan (uunivuoka, kasviiskeitto jne...) mausteeksi. Kutsun tätä chiliä "stydiksi".

      • nyfike

        Kiitti vastauksesta! Tuli mieleen ett voisiko ne pikku chilipalot olla rawit-chiliä? Niitä olen nähnyt kuvailemassasi koossa.


      • vielästydimpi
        nyfike kirjoitti:

        Kiitti vastauksesta! Tuli mieleen ett voisiko ne pikku chilipalot olla rawit-chiliä? Niitä olen nähnyt kuvailemassasi koossa.

        Voisi olla rawit-chiliä - ainakin netin kuvat ovat samankaltaisia kuin kasvattamani vaikkakin maun perusteella ne ovat jotain stydimpää, mutta näinhän se on, että jokaisen chilin tulisuus vaihtelee niin kasvien kuin hedelmienkin välillä - toiset vain ovat stydimpejä kuin toiset. Valitettavasti tätä ei voi tietää varmasti etukäteen vaan vasta ruoassa - toki lajikkeen tuntien ja kokemuksesta voi päätellä jotain sen voimakkuudesta, mutta silti maun voimakkuus on aina yksilöllistä, lajikkeelle ominaista ja kasvin kasvuolosuhteiden mukaista.


      • Nyfiken
        vielästydimpi kirjoitti:

        Voisi olla rawit-chiliä - ainakin netin kuvat ovat samankaltaisia kuin kasvattamani vaikkakin maun perusteella ne ovat jotain stydimpää, mutta näinhän se on, että jokaisen chilin tulisuus vaihtelee niin kasvien kuin hedelmienkin välillä - toiset vain ovat stydimpejä kuin toiset. Valitettavasti tätä ei voi tietää varmasti etukäteen vaan vasta ruoassa - toki lajikkeen tuntien ja kokemuksesta voi päätellä jotain sen voimakkuudesta, mutta silti maun voimakkuus on aina yksilöllistä, lajikkeelle ominaista ja kasvin kasvuolosuhteiden mukaista.

        Tämä keskustelu innosti nyt niin paljon että etsin netistä jo valmiiksi Chilin Kasvatus- hakusanoilla ohjeet; taidan aloittaa vuoden alussa kokeilun. Nyt ei aika riitä mutta tammikuun lopussa alkaa olla pidempään päivänvaloakin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3422
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3242
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      142
      3068
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      50
      2663
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1983
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1880
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1646
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      87
      1555
    9. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      40
      1445
    10. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1350
    Aihe