Chilin syöminen pelkkää esittämistä?

fsdsdfsfdfsd

Miksi syöt chiliä? Mitä siitä saat muuta kuin kerskua kavereillesi kuinka söit tulisen chilin eikä tuntunut missään tai vaihtoehtoisesti, että olit puoli päivää kaksin kerroin lattialla? Makuahan noissa ei juurikaan ole ja tulisuus yksinkertaisesti vain polttaa suuta ja tuntuu epämiellyttävältä.

Masokismi taustalla?

10

539

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihme ja kumma

      Makuja on monenlaisia. Chiliä ei tarvitse syödä, jos siitä ei pidä. Jotkut pitävät. Chililajikkeissa on paljon eroa paitsi tulisuuden, myös makuvivahteiden suhteen.

      Syön chiliä, koska pidän siitä. Sillä on myös terveysvaikutuksia. Tapanani ei ole kuvailla ystävilleni syömääni ruokaa, enkä ole koskaan tavannut ihmistä, joka kehuu chilinsyömisellään.

    • naaaaaaaaatiskelija

      Tuskinpa kukaan syö chiliä sellaisenaan. Sitä käytetään ruoan maustamisessa antamaan siihen tulisuutta ja myös makua (eri chililajit maistuvat erilaisilta).

      On tutkittu, että tulisin ruoan nauttiminen vapauttaa aviojen mielihyvähormoonia endorfiinia. Mieluummin minä endorfiinitujauksen otan chilillä kuin amfetamiinilla!

      Treenaa, poju, treenaat - ennen kuin huomaatkaan, olet oppinut tykkäämään tulisista ruoista ja maailmasi on taas entistä avarampi!

    • chiliconchocolata

      Chili on siksikin kiva mauste, että sitä voi käyttää sekä suolaisissa, että makeissa ruuissa. Valitsee vaan sopivan vahvuuden ja makuvivahteen niin johan pelittää. Chili (kuulemani mukaan) myös virkistää aineenvaihduntaa, joten sopii kilojen karistajillekin. Haluaisinpa vielä oppia kasvattamaan noita ihanuuksia.

    • nyfiken

      Aloittajalle haluan vinkata ruuan Broileria Molekastikkeessa (meksikolainen). Siinä yhdistyvät dhili, tumma suklaa ja suolaisuus. Ehkä sen valmistaminen ja syöminen auttaa ymmärtämään.

      Chilin kapsaiini tehostaa aineenvaihduntaa enenmmänkin, eikä vain hikoiluun syömisen aikana.

      Tiedetään myös, että se suojaa ruuansultauskanavaa haavaumilta saadessaan aikaan sen, että kun elimistö havaitsee chiliä syödyn, alkaa mahalaukkuun erittyä paksumpi suojaava limakerros ja tämähän estää vatsahaavan syntyä. Jotkut refluksipotiilaatkin ovat sanoneet ettei chili aiheuta heillä närästystä samalla tavoin kuin esim ihan tavallinen kotimainen peruna!
      Chili myös suojaa kuumissa maissa elintarvikebakteereilta.

    • makuakylläon

      Nouu mitään masokismia ei ole taustalla vaan mukavan pehmeä polte suussa, kropassa ja miellyttävä maku kielellä. No joskus chili voi aiheuttaa liiallistakin hikoilua, mutta se on vain oheisoire mainion maun oheen.

      Itse kasvatan nagaa, joka on mainittu stydimmäksi chiliksi maailmassa ja sen valmistaminen on oma tapansa, mutta ruoassa se on lempeän polttava ja maukas - suosittelen.

      Itse käytän chiliä (enkä tarkoita mitään vihreitä jalopenoja) melkein kaikkeen ruokaani - munakkaista aina pizzoihin - se vaan tykittää kortonkiakin stydimmin.

      • nyfiken

        Pystytkö itse mittauttamaan kasvattamasi nagan scooville-arvon? Miten se mittaus ylipäätään tehdään, tiedätkö siitä?

        Vielä 1 kysymys, sellainen intiimimpi: Milloin loppuu chilille tyypillinen tapa "polttaa 2 kertaa eli sisään mennessä ja ulos?" Edellyttääkö päivittäistä syömistä?
        Tietääkö joku muu vastausta?


    • stydimpi

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Scovillen_asteikko. Ton mukaan sen tulisuuden voisi mitata itsekin, mutta taitaa olla aika vaivalloista, joten mulle riittää lajikkeen nimi ja maistaessa poltteen tuntu suussa.

      Mulla ei koskaan ole ollut poltetta ulostaessani vaikka en päivittäin chiliä syökään ja syödessäni en ole tuntenut polttavaa tunnetta vaan mielytttävää pehmeää poltetta. Jotkut ihmiset tosin ovat herkkiä chilin kapsaiinille ja jos epämiellyttävän voimakasta polttavaa tunnetta esiintyy ruoansulatuselimistössä, niin suosittelen jättämään chilin pois ruokavaliosta.

      Kasvatin viime vuonna chili-paprikan (lajiketta en tiedä, taimitarhan heräteostos), joka tuotti hyvin runsaasti pieniä, 1-2 sentin pituisia hedelmiä. Kuivatin ne ja käytän niitä vieläkin ruokani maustamiseen. Yksi pieni palko hienonnettuna riittää enemmänkin kuin hyvin isommankin ruoan (uunivuoka, kasviiskeitto jne...) mausteeksi. Kutsun tätä chiliä "stydiksi".

      • nyfike

        Kiitti vastauksesta! Tuli mieleen ett voisiko ne pikku chilipalot olla rawit-chiliä? Niitä olen nähnyt kuvailemassasi koossa.


      • vielästydimpi
        nyfike kirjoitti:

        Kiitti vastauksesta! Tuli mieleen ett voisiko ne pikku chilipalot olla rawit-chiliä? Niitä olen nähnyt kuvailemassasi koossa.

        Voisi olla rawit-chiliä - ainakin netin kuvat ovat samankaltaisia kuin kasvattamani vaikkakin maun perusteella ne ovat jotain stydimpää, mutta näinhän se on, että jokaisen chilin tulisuus vaihtelee niin kasvien kuin hedelmienkin välillä - toiset vain ovat stydimpejä kuin toiset. Valitettavasti tätä ei voi tietää varmasti etukäteen vaan vasta ruoassa - toki lajikkeen tuntien ja kokemuksesta voi päätellä jotain sen voimakkuudesta, mutta silti maun voimakkuus on aina yksilöllistä, lajikkeelle ominaista ja kasvin kasvuolosuhteiden mukaista.


      • Nyfiken
        vielästydimpi kirjoitti:

        Voisi olla rawit-chiliä - ainakin netin kuvat ovat samankaltaisia kuin kasvattamani vaikkakin maun perusteella ne ovat jotain stydimpää, mutta näinhän se on, että jokaisen chilin tulisuus vaihtelee niin kasvien kuin hedelmienkin välillä - toiset vain ovat stydimpejä kuin toiset. Valitettavasti tätä ei voi tietää varmasti etukäteen vaan vasta ruoassa - toki lajikkeen tuntien ja kokemuksesta voi päätellä jotain sen voimakkuudesta, mutta silti maun voimakkuus on aina yksilöllistä, lajikkeelle ominaista ja kasvin kasvuolosuhteiden mukaista.

        Tämä keskustelu innosti nyt niin paljon että etsin netistä jo valmiiksi Chilin Kasvatus- hakusanoilla ohjeet; taidan aloittaa vuoden alussa kokeilun. Nyt ei aika riitä mutta tammikuun lopussa alkaa olla pidempään päivänvaloakin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      111
      3317
    2. GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad?

      GALLUP: Kuka voittaa The Voice of Finland -kisan: Oliver, Janina, Julia vai Mohammad? Tänään jännittävä finaalilähetys
      Voice of Finland
      49
      1213
    3. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      83
      1182
    4. Tämä on kyllä heittämällä erikoisin ihmissuhde mitä on koskaan ollut

      Hulluinta on se että ei edes ole varsinaista suhdetta minkäänlaista, mutta tuntuu kuin olisit elämässäni mukana koko aja
      Ikävä
      56
      1147
    5. Helikopteri pörrää ja POLIISIT on eristettynä pururadan vieressä!

      Suojatehtävä pitää kiireisenä. Kulut ovat kovat!
      Pudasjärvi
      35
      1072
    6. Mikä teki vaikutuksen

      että ihastuit kaivattuusi? 🔥
      Ikävä
      60
      1027
    7. Autolla puuhun

      Halapahallin kohilla auto puuhun, lujaa on tultu ja ei oo pysyny hallinnassa. Taisipa olla lundin pojan auto, eipä tainn
      Oulainen
      27
      930
    8. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      67
      888
    9. Luuletko, että löydämme vielä

      Yhteyden takaisin? Miehelle ....
      Ikävä
      53
      877
    10. Tunnustan

      Vaikka peitän sen erittäin hyvin niin tunnustan että pidän sinusta erittäin paljon, mieheltä naiselle
      Ikävä
      39
      872
    Aihe