Miten voisin käyttää balsamiviinietikkaa? Joitain yksinkertaisia vinkkejä kaipaisin.
Ruokavaliooni kuuluu kasvisruoka, kala, äyriäiset ja nilviäiset. En ole tottunut käyttämään mitään etikoita ruoanlaittoon.
Miten käyttää balsamietiikkaa?
4
12207
Vastaukset
- balsamicotar
BALSAMIETIKAT
"Eihän tämä ole viinietikkaa, vaan lääkettä! Balsamia sekä sielulle että ruumiille."
Kypsä balsamietikka on väriltään tumman ruskeaa, kymmenien vuosien ikäinen jopa mustaa. Asiantuntijat kuvailevat balsamietikan makua usein samoilla termeillä kuin viinien makua: pehmeän täyteläinen ja makean hedelmäinen. Tavallisiin viinietikkoihin verrattuna hintavan balsamietikan aromi on niin voimakas, että sitä voi onneksi käyttää säästeliäästi.
Balsamietikat valmistetaan rypäleistä, ikivanhan, monimutkaisen ja salaisen reseptin mukaan.
Balsamietikka on hienostunut mauste, jolla voi loihtia todella jännittäviä makuelämyksiä. Sillä voi viimeistellä ruoan aina, kun huomaa, että "se jokin" puuttuu.
Suomesta saatava aito balsamietikka on valmistettu Modenassa, Italiassa. kts
http://www.omat.fi/sopassa/sopassa1/leenan.php
Italiassa topataan leipä ensin
Virgin oliiviöljy kulhoon ja sitten balsamico kulhoon. Mikä makusinfnia.
1,5 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
0,5 dl balsamietikkaa (vaalea )
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl sinappia
1 tl rouhittua viherpippuria
runsaasti tuoretta tai kuivattua basilikaa
Sekoita kaikki aineet keskenään.
P.S. Sopii erittäin hyvin kasvis- ja juuressalaatteihin.
Itse ruiskutan oliviiöljypullosta ja sitten balsamipullosta ja ripautan sormisuolaa ja jauhan mustapippuria. Sis so
Lisään mm borssikeitoon ja kaikkeen mihin normietikka sopii !
Mm silakkalaatikon tuunaamiseen lautasella !
Paistettuun kalaan lauatsella jne - Panhandle
Minä olen laiska tekemään salaatinkastikkeita. Niinpä lorautan salaattini päälle useimmiten lusikallisen, pari oliiviöljyä ja suihkutan perään joko vaaleaa tai tummaa balsamicoa suihkepullosta.
Suihkepulloa voisi muutenkin suositella aloittelijalle, koska tavallisesta kaatamalla menee helposti liikaa, suihkeena saa juuri niin vähän kuin haluaa. - ohuenohut
Eri etikoiden käyttäminen lämpimiin ruokiin on mielestäni suhtauduttava varovaisuudella - helposti tulee ummehtunut maku ja tämä koskee niin väkiviina-, viini- ja balsamietikkojakin, joista viimeinen ei ole varsinaisesti etikka vaan pitkään kypsytettyä viinirypäleen mehua - ei siis alkoholin muuttamista etikaksi.
Salaatin kastikkeena minullakin on nykyään tilkka valkoista balsamicoa ja oliiviöljyä päälle. Varsinainen perus-vinaigrette taas on yksi osa viinietikkaa, kolme osaa öljyä, pippuria, suolaa ja nämä sekoitetaan keskenään. Makua voi lisätä esim. pienellä määrällä sinappia (jolloin kastike sakeutuu), valkosipulimurskeella, yrteillä jne...
Suihkeita ei tarvitse levittääkseen viinietikan tomskujen päälle vaan tärisevät kädet. Ruokalusikallinen viinietikkaa ja parkinsonin tautia mukaillen ravistaa lusikallisen salaatin päälle - öljy taas on helpompi lisätä.
Paras salaatinpohja taas on valkokaali hyvin ohueksi silvittynä (sidesalaattikin käy), muutama domsku ja vähän kurkunviipaleita ohuenohuen hopeasipuliviipaleiden kera. Tätä voi tukevoittaa murennetulla fetalla ja muutamalla kalamata-oliivilla. - micomic
Viimeksi käytin balsamicoa suihkun ja bideen kalkkisaostumien poistoon. Hyvin toimi ja tehosi!
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 2195973
Minun rakkaani.
Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m263754- 822597
- 392121
- 331902
- 451868
- 1071775
- 211656
- 271502
Tappajamanne kiinni
Herätys koko Mikkeli! Nyt tietoa kehiin, että saadaan tämä tappaja kiinni!331468