Naudanliha - onko perinteistä ruokaa?

Paisti

Onko mitään perinneruokia naudanlihasta? Oikein vanhoja?

Tiedän pitoruokana tarjotun sileen eli vasikanhyytelön.

21

515

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hins Vilumäki

      Fileetä pannuun. Ainakin hyvää jos löytyy pätäkkää ostaa!

    • Paisti

      Ei ennen mitään fileitä syöty. Häränhäntiä! Ja suolet makkaroiksi!

      • Eikö ollut fileitä?

        Eikö ennen elukoillla ollut fileitä, oliko ne niinku niin laihoja vai mistä johtui?


      • Keittoruokia
        Eikö ollut fileitä? kirjoitti:

        Eikö ennen elukoillla ollut fileitä, oliko ne niinku niin laihoja vai mistä johtui?

        ei ku fileitä ei ennen syöty erikseen. Ne leikattiin muun lihaan sekaan. Eikä file edes ennenvanhaisilla tavoilla valmistettuna ole hyvää. Keitosaa ja (karjalan)paistissa se ei maistu miltään. Velttoa, mautonta lihaa. Maistuu hyvältä vain korvennettuna.


    • Lihakeitto, tilliliha, karjalanpaisti (mukana myös muita lihoja), lapskoussi. Onhan noita

      • taas tuo on täällä

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.


      • hoitoonohjaaja
        taas tuo on täällä kirjoitti:

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.

        Eipä tuossa mitään reseptejä näkynyt. Pelkkiä ruokien nimiä.

        Mitä jos hakeutuisit hoitoon, kun olemattomia näet!


      • Suomenmieli
        taas tuo on täällä kirjoitti:

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.

        Melkonen Metusalem täytyy olla, jos ohje perinneruokaa ja oma keksintö!


    • À la toope

      Tiedän pitoruokana tarjotun sileen eli vasikanhyytelön.

      En ole kuullut koskaan puhuttavan ”sileestä”, jonka pari vastaajaa täällä on tulkinnut fileeksi.

      Hyytelö saattaa olla muunmaalaisten gastronauttien kielellä gelée, gelé, jelly, Gelee tjsp. ja ääntyä jotenkin siihen tapaan kuin želee. Joidenkin suomenkielisten korvien ja suun kautta kulkeneena sana on voinut siletä sileeksi.

      Lihahyytelö tunnetaan esim. nimillä à la daube (ransk.), aladåb (ruotsi) ja aladobi tai alatoopi (suom.). Löytyy hakusanalla aladobi osoitteesta http://www.ruokasanastot.net/

      Vastaukseksi varsinaiseen kysymykseen tulee mieleeni vatkuli eli kalopsi. Löytyy jälkimmäisellä hakusanalla tuosta mainutusta Raholan ruokasanastosta.

      • "Sile" on länsisuomalainen sana vasikanhyytelölle. Tosin aladobiakin nimenä käytetään. Sile tulee hyytelöä merkitsevästä sanasta, joka tavataan ruotsinkielessäkin ja a la Daube on tullut eteläranskalaisesta keittoastiasta - dauberista - missä hyytelöruokia yms. tehty.

        Jos haetaan vanhoja naudanlihaiuokia törmätään aina siihen, että silloin kun naudanlihaa käytettiin, se oli joko vasikkaa tai vanhaa lehmää. Ja silloin kyseessä ovat aivan eri ruokalajit. Useimmat perinteiset ylöskirjatut reseptit ovat vasikalle kun taas reserviin siirtyneen lypsylehmän liha vain nakattiin keittopataan ja tehtiin mitä tehtiin ilman isompia ylöskirjauksia.


    • linnaa ja pyhää
    • Noita tuossa

      Paisti - eli lihakuutioita ja hiukan vettä paksumahaiseen uuniruukkuun. Mielellään sipulilohkoja, sekaan sekä reilusti suolaa ja hieman pippuria. Karjalanpaistiksikin jotkut sanovat. Mehevämpää tulee, jos on panna sianlihaakin sekaan.

      Kokonaisena uunissa paistettu kinttu eli kinkku - sitä on ennen pidoissa tarjottu, en ole maistanut.

      Lihakeitto. Suuri pala naudanlihaa, vettä, suolaa, ohrasuurimoita ynnä pippuria, laakerinlehti. Perunaa, porkkanaa, lanttua. Liha pilkotaan vasta kypsänä.

      Kaalikeitto: kuten ylempi, mutta perunan ja lantun asemasta kaalia. Kaalia keitetään vain vähän aikaa. Parempaa tulee sianlihasta.

    • nälkänen

      turha ronklata kunhan on ruokaa mitä syö kaikki kelpaa.

    • Lihasoppaa
    • lipstikka maggi maku
      • särää siis

        Itä-Suomi on uuniruoka-aluetta, mikä näkyy myös eteläkarjalaisessa ruokaperinteessä. Maakunnassa liharuuat on valmistettu uunissa erilaisissa vuoissa. Muualla maassa karjalanpaisti lienee Itä-Suomen tunnetuin pitoruoka, mutta paikalliset kutsuvat sitä lihapotiksi. Lemin särä on taatusti paikallinen ruoka, jota ei muualta saa. Särällä tarkoitetaan kaukaloa, jossa liha paistetaan, mutta alun perin säräkaukaloa käytettiin lihan palvaukseen. Nykyään säräkaukaloon lisätään lihan kypsennyksen loppupuolella kuorittuja keitettyjä perunoita. Särän lisukkeena nautitaan ohrarieskaa, kotikaljaa ja jälkiruuaksi rusinasoppaa.


    • Ms.Quist

      Naudanlihaa syötiin vanhaan aikaan peruslihana, koska melkein kaikilla oli kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita ja sikoja. Sikoja ja lampaita pidettiin jo talvenkin varalle, ja sikoja lihotettiin ruoantähteillä pitkin vuotta, että saatiin keskitalveksi hyvää, rasvaista lihaa (makkaroita, sylttyä ja sitten kinkkua jouluksi) jolla selvittäisiin niukasta talvesta. Joulun takia sika syrjäytti naudanpaistin juhlaruokana. Esim. Lammas ei ole lihana niin silavaista kuin sika, ja lammas lihoi hitaammin, eli lammas jäi kevättalven ja syksyn sapuskaksi.
      Sikaa vähärasvaisempi naudanliha on kuitenkin nykyään säilyttänyt "terveellisyys-statuksena" vähän "hienompana" lihana, ja sen mukaan myös kalliimpana. Siksi naudanlihaa pidetään nykyään juhlaruokana ennen sikaa, vaikka se oli ennen ihan arkiruokaa.
      Karjalanpaistia ei muuten ole kukaan vielä maininnut:

      http://noidankoto.blogspot.fi/2011/12/perinteinen-karjalanpaisti.html

    • vanha kekkaus jo

      Niin, kyl naudanlihaa on syöty niin kauan kun nautoja on ihminen pitänyt. Ei ole naudat keksitty ihan eilen.

    • Lapsuuden muisto

      Äitini palvasi uunissa pikkuvasikoita kuivalihaksi. Se oli hyvää leivänpäällä. Siitä tehtiin kastiketta ja keittoja.
      Voi, kun saisi vielä joskus sellaista. Maksaisin siitä herkusta perinnelisää!

    • Muisto lapsuudesta

      Äitini tekemä kuivaliha uunissa palvaamalla oli tosi herkkua. Yleensä se tehtiin vasikanlihasta.
      Herkkua leivän päällä. Siitä tehtiin kastikkeita ja keittoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkäsin rakas

      Tuottaa sulle nautintoa❤️🔥olet paras ja nautin itsekkin suunnattomasti
      Suhteet
      35
      2156
    2. Hyvää iltaa!

      Mikä on päivän viisaus?
      Ikävä
      84
      1283
    3. Arvaa mitä mies

      Aion pilata elämäsi totaalisesti. Kyllä, totaalisesti.
      Ikävä
      56
      1258
    4. Mies mä oon ihan helppo

      Miehelle johon oon ihastunut. Olen harvoin ihastunut, mutta suhun olen. Ei tarvitse kuin pyytää, niin...
      Ikävä
      32
      1172
    5. Olet onnellinen sinkku

      Näin se on nähtävä.
      Ikävä
      63
      1151
    6. Mies olen aika erakko nykyään

      Vanhentunutkin olen muutamana viime vuonna parikyt vuotta. Kun en ennenkään kelvannut, niin tuskin nytkään kelpaan. Lisä
      Tunteet
      39
      864
    7. Lavroville taitaa olla jo ikkuna raollaan?

      Lavrovin syytä välttää korkeita paikkoja ja ikkunoiden läheisyyttä.Ettei vain keikahda ikkunasta pihalle.
      Maailman menoa
      122
      749
    8. Haittaako jos

      kaivattusi käy tosi usein pissalla ja/tai kakalla?
      Ikävä
      27
      694
    9. Skenaario

      Elämä ja kuolema ovat merkillisin nyytti olevaisuutta. Mutta kun kumpaakaan ei ole, syntyy lapsuksia, joita korjaamaan
      Sinkut
      55
      555
    10. Ylen johdon hulppeat bonukset alkavat taas

      Suora kopio Iltalehdestä: "Asiasta kertoo Iltalehdelle Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen. Mitä tulospalkkioi
      Yle
      20
      541
    Aihe