Naudanliha - onko perinteistä ruokaa?

Paisti

Onko mitään perinneruokia naudanlihasta? Oikein vanhoja?

Tiedän pitoruokana tarjotun sileen eli vasikanhyytelön.

21

516

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hins Vilumäki

      Fileetä pannuun. Ainakin hyvää jos löytyy pätäkkää ostaa!

    • Paisti

      Ei ennen mitään fileitä syöty. Häränhäntiä! Ja suolet makkaroiksi!

      • Eikö ollut fileitä?

        Eikö ennen elukoillla ollut fileitä, oliko ne niinku niin laihoja vai mistä johtui?


      • Keittoruokia
        Eikö ollut fileitä? kirjoitti:

        Eikö ennen elukoillla ollut fileitä, oliko ne niinku niin laihoja vai mistä johtui?

        ei ku fileitä ei ennen syöty erikseen. Ne leikattiin muun lihaan sekaan. Eikä file edes ennenvanhaisilla tavoilla valmistettuna ole hyvää. Keitosaa ja (karjalan)paistissa se ei maistu miltään. Velttoa, mautonta lihaa. Maistuu hyvältä vain korvennettuna.


    • Lihakeitto, tilliliha, karjalanpaisti (mukana myös muita lihoja), lapskoussi. Onhan noita

      • taas tuo on täällä

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.


      • hoitoonohjaaja
        taas tuo on täällä kirjoitti:

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.

        Eipä tuossa mitään reseptejä näkynyt. Pelkkiä ruokien nimiä.

        Mitä jos hakeutuisit hoitoon, kun olemattomia näet!


      • Suomenmieli
        taas tuo on täällä kirjoitti:

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.

        Melkonen Metusalem täytyy olla, jos ohje perinneruokaa ja oma keksintö!


    • À la toope

      Tiedän pitoruokana tarjotun sileen eli vasikanhyytelön.

      En ole kuullut koskaan puhuttavan ”sileestä”, jonka pari vastaajaa täällä on tulkinnut fileeksi.

      Hyytelö saattaa olla muunmaalaisten gastronauttien kielellä gelée, gelé, jelly, Gelee tjsp. ja ääntyä jotenkin siihen tapaan kuin želee. Joidenkin suomenkielisten korvien ja suun kautta kulkeneena sana on voinut siletä sileeksi.

      Lihahyytelö tunnetaan esim. nimillä à la daube (ransk.), aladåb (ruotsi) ja aladobi tai alatoopi (suom.). Löytyy hakusanalla aladobi osoitteesta http://www.ruokasanastot.net/

      Vastaukseksi varsinaiseen kysymykseen tulee mieleeni vatkuli eli kalopsi. Löytyy jälkimmäisellä hakusanalla tuosta mainutusta Raholan ruokasanastosta.

      • "Sile" on länsisuomalainen sana vasikanhyytelölle. Tosin aladobiakin nimenä käytetään. Sile tulee hyytelöä merkitsevästä sanasta, joka tavataan ruotsinkielessäkin ja a la Daube on tullut eteläranskalaisesta keittoastiasta - dauberista - missä hyytelöruokia yms. tehty.

        Jos haetaan vanhoja naudanlihaiuokia törmätään aina siihen, että silloin kun naudanlihaa käytettiin, se oli joko vasikkaa tai vanhaa lehmää. Ja silloin kyseessä ovat aivan eri ruokalajit. Useimmat perinteiset ylöskirjatut reseptit ovat vasikalle kun taas reserviin siirtyneen lypsylehmän liha vain nakattiin keittopataan ja tehtiin mitä tehtiin ilman isompia ylöskirjauksia.


    • linnaa ja pyhää
    • Noita tuossa

      Paisti - eli lihakuutioita ja hiukan vettä paksumahaiseen uuniruukkuun. Mielellään sipulilohkoja, sekaan sekä reilusti suolaa ja hieman pippuria. Karjalanpaistiksikin jotkut sanovat. Mehevämpää tulee, jos on panna sianlihaakin sekaan.

      Kokonaisena uunissa paistettu kinttu eli kinkku - sitä on ennen pidoissa tarjottu, en ole maistanut.

      Lihakeitto. Suuri pala naudanlihaa, vettä, suolaa, ohrasuurimoita ynnä pippuria, laakerinlehti. Perunaa, porkkanaa, lanttua. Liha pilkotaan vasta kypsänä.

      Kaalikeitto: kuten ylempi, mutta perunan ja lantun asemasta kaalia. Kaalia keitetään vain vähän aikaa. Parempaa tulee sianlihasta.

    • nälkänen

      turha ronklata kunhan on ruokaa mitä syö kaikki kelpaa.

    • Lihasoppaa
    • lipstikka maggi maku
      • särää siis

        Itä-Suomi on uuniruoka-aluetta, mikä näkyy myös eteläkarjalaisessa ruokaperinteessä. Maakunnassa liharuuat on valmistettu uunissa erilaisissa vuoissa. Muualla maassa karjalanpaisti lienee Itä-Suomen tunnetuin pitoruoka, mutta paikalliset kutsuvat sitä lihapotiksi. Lemin särä on taatusti paikallinen ruoka, jota ei muualta saa. Särällä tarkoitetaan kaukaloa, jossa liha paistetaan, mutta alun perin säräkaukaloa käytettiin lihan palvaukseen. Nykyään säräkaukaloon lisätään lihan kypsennyksen loppupuolella kuorittuja keitettyjä perunoita. Särän lisukkeena nautitaan ohrarieskaa, kotikaljaa ja jälkiruuaksi rusinasoppaa.


    • Ms.Quist

      Naudanlihaa syötiin vanhaan aikaan peruslihana, koska melkein kaikilla oli kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita ja sikoja. Sikoja ja lampaita pidettiin jo talvenkin varalle, ja sikoja lihotettiin ruoantähteillä pitkin vuotta, että saatiin keskitalveksi hyvää, rasvaista lihaa (makkaroita, sylttyä ja sitten kinkkua jouluksi) jolla selvittäisiin niukasta talvesta. Joulun takia sika syrjäytti naudanpaistin juhlaruokana. Esim. Lammas ei ole lihana niin silavaista kuin sika, ja lammas lihoi hitaammin, eli lammas jäi kevättalven ja syksyn sapuskaksi.
      Sikaa vähärasvaisempi naudanliha on kuitenkin nykyään säilyttänyt "terveellisyys-statuksena" vähän "hienompana" lihana, ja sen mukaan myös kalliimpana. Siksi naudanlihaa pidetään nykyään juhlaruokana ennen sikaa, vaikka se oli ennen ihan arkiruokaa.
      Karjalanpaistia ei muuten ole kukaan vielä maininnut:

      http://noidankoto.blogspot.fi/2011/12/perinteinen-karjalanpaisti.html

    • vanha kekkaus jo

      Niin, kyl naudanlihaa on syöty niin kauan kun nautoja on ihminen pitänyt. Ei ole naudat keksitty ihan eilen.

    • Lapsuuden muisto

      Äitini palvasi uunissa pikkuvasikoita kuivalihaksi. Se oli hyvää leivänpäällä. Siitä tehtiin kastiketta ja keittoja.
      Voi, kun saisi vielä joskus sellaista. Maksaisin siitä herkusta perinnelisää!

    • Muisto lapsuudesta

      Äitini tekemä kuivaliha uunissa palvaamalla oli tosi herkkua. Yleensä se tehtiin vasikanlihasta.
      Herkkua leivän päällä. Siitä tehtiin kastikkeita ja keittoja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois

      Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait
      Maailman menoa
      63
      3351
    2. Hei! Halusin vain kertoa.

      En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso
      Tunteet
      4
      1144
    3. Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?

      Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani
      Rakkaus ja rakastaminen
      3
      960
    4. Teboili alasajo on alkanut

      Niinhän siinä kävi että teebboili loppuu...
      Suomussalmi
      22
      944
    5. Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän

      Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 🫩
      Ikävä
      68
      810
    6. Mistä tietää, onko hän se oikea?

      Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha
      Ikävä
      60
      734
    7. Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen

      Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es
      Maailman menoa
      33
      717
    8. Miten voitkin olla aina niin fiksu

      ...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä
      Ikävä
      45
      709
    9. Oot kyl rakas

      Et tiiäkkään miten suuri vaikutus sulla on mun jaksamiseen niin töissä, kun vapaallakin❤️. Oot täysin korvaamaton. En t
      Ikävä
      29
      653
    10. Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."

      Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve
      Suomalaiset julkkikset
      4
      647
    Aihe