Naudanliha - onko perinteistä ruokaa?

Paisti

Onko mitään perinneruokia naudanlihasta? Oikein vanhoja?

Tiedän pitoruokana tarjotun sileen eli vasikanhyytelön.

21

411

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hins Vilumäki

      Fileetä pannuun. Ainakin hyvää jos löytyy pätäkkää ostaa!

    • Paisti

      Ei ennen mitään fileitä syöty. Häränhäntiä! Ja suolet makkaroiksi!

      • Eikö ollut fileitä?

        Eikö ennen elukoillla ollut fileitä, oliko ne niinku niin laihoja vai mistä johtui?


      • Keittoruokia
        Eikö ollut fileitä? kirjoitti:

        Eikö ennen elukoillla ollut fileitä, oliko ne niinku niin laihoja vai mistä johtui?

        ei ku fileitä ei ennen syöty erikseen. Ne leikattiin muun lihaan sekaan. Eikä file edes ennenvanhaisilla tavoilla valmistettuna ole hyvää. Keitosaa ja (karjalan)paistissa se ei maistu miltään. Velttoa, mautonta lihaa. Maistuu hyvältä vain korvennettuna.


    • Lihakeitto, tilliliha, karjalanpaisti (mukana myös muita lihoja), lapskoussi. Onhan noita

      • taas tuo on täällä

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.


      • hoitoonohjaaja
        taas tuo on täällä kirjoitti:

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.

        Eipä tuossa mitään reseptejä näkynyt. Pelkkiä ruokien nimiä.

        Mitä jos hakeutuisit hoitoon, kun olemattomia näet!


      • Suomenmieli
        taas tuo on täällä kirjoitti:

        Sitä on taas tultu muiden reseptejä omina tänne laittamaan.

        Melkonen Metusalem täytyy olla, jos ohje perinneruokaa ja oma keksintö!


    • À la toope

      Tiedän pitoruokana tarjotun sileen eli vasikanhyytelön.

      En ole kuullut koskaan puhuttavan ”sileestä”, jonka pari vastaajaa täällä on tulkinnut fileeksi.

      Hyytelö saattaa olla muunmaalaisten gastronauttien kielellä gelée, gelé, jelly, Gelee tjsp. ja ääntyä jotenkin siihen tapaan kuin želee. Joidenkin suomenkielisten korvien ja suun kautta kulkeneena sana on voinut siletä sileeksi.

      Lihahyytelö tunnetaan esim. nimillä à la daube (ransk.), aladåb (ruotsi) ja aladobi tai alatoopi (suom.). Löytyy hakusanalla aladobi osoitteesta http://www.ruokasanastot.net/

      Vastaukseksi varsinaiseen kysymykseen tulee mieleeni vatkuli eli kalopsi. Löytyy jälkimmäisellä hakusanalla tuosta mainutusta Raholan ruokasanastosta.

      • "Sile" on länsisuomalainen sana vasikanhyytelölle. Tosin aladobiakin nimenä käytetään. Sile tulee hyytelöä merkitsevästä sanasta, joka tavataan ruotsinkielessäkin ja a la Daube on tullut eteläranskalaisesta keittoastiasta - dauberista - missä hyytelöruokia yms. tehty.

        Jos haetaan vanhoja naudanlihaiuokia törmätään aina siihen, että silloin kun naudanlihaa käytettiin, se oli joko vasikkaa tai vanhaa lehmää. Ja silloin kyseessä ovat aivan eri ruokalajit. Useimmat perinteiset ylöskirjatut reseptit ovat vasikalle kun taas reserviin siirtyneen lypsylehmän liha vain nakattiin keittopataan ja tehtiin mitä tehtiin ilman isompia ylöskirjauksia.


    • linnaa ja pyhää
    • Noita tuossa

      Paisti - eli lihakuutioita ja hiukan vettä paksumahaiseen uuniruukkuun. Mielellään sipulilohkoja, sekaan sekä reilusti suolaa ja hieman pippuria. Karjalanpaistiksikin jotkut sanovat. Mehevämpää tulee, jos on panna sianlihaakin sekaan.

      Kokonaisena uunissa paistettu kinttu eli kinkku - sitä on ennen pidoissa tarjottu, en ole maistanut.

      Lihakeitto. Suuri pala naudanlihaa, vettä, suolaa, ohrasuurimoita ynnä pippuria, laakerinlehti. Perunaa, porkkanaa, lanttua. Liha pilkotaan vasta kypsänä.

      Kaalikeitto: kuten ylempi, mutta perunan ja lantun asemasta kaalia. Kaalia keitetään vain vähän aikaa. Parempaa tulee sianlihasta.

    • nälkänen

      turha ronklata kunhan on ruokaa mitä syö kaikki kelpaa.

    • Lihasoppaa

      Lihasoppa on aika perinteistä ruokaa. Ennen kun ei ollut vielä perunoita, soppaan laitettiin ohraryynejä.
      Lue tuolta:
      http://www.isomitta.fi/kuppila/ideoita-ja-oivalluksia/keitot/keittojen-historia/

    • lipstikka maggi maku
      • särää siis

        Itä-Suomi on uuniruoka-aluetta, mikä näkyy myös eteläkarjalaisessa ruokaperinteessä. Maakunnassa liharuuat on valmistettu uunissa erilaisissa vuoissa. Muualla maassa karjalanpaisti lienee Itä-Suomen tunnetuin pitoruoka, mutta paikalliset kutsuvat sitä lihapotiksi. Lemin särä on taatusti paikallinen ruoka, jota ei muualta saa. Särällä tarkoitetaan kaukaloa, jossa liha paistetaan, mutta alun perin säräkaukaloa käytettiin lihan palvaukseen. Nykyään säräkaukaloon lisätään lihan kypsennyksen loppupuolella kuorittuja keitettyjä perunoita. Särän lisukkeena nautitaan ohrarieskaa, kotikaljaa ja jälkiruuaksi rusinasoppaa.


    • Ms.Quist

      Naudanlihaa syötiin vanhaan aikaan peruslihana, koska melkein kaikilla oli kotieläimiä, kuten lehmiä, lampaita ja sikoja. Sikoja ja lampaita pidettiin jo talvenkin varalle, ja sikoja lihotettiin ruoantähteillä pitkin vuotta, että saatiin keskitalveksi hyvää, rasvaista lihaa (makkaroita, sylttyä ja sitten kinkkua jouluksi) jolla selvittäisiin niukasta talvesta. Joulun takia sika syrjäytti naudanpaistin juhlaruokana. Esim. Lammas ei ole lihana niin silavaista kuin sika, ja lammas lihoi hitaammin, eli lammas jäi kevättalven ja syksyn sapuskaksi.
      Sikaa vähärasvaisempi naudanliha on kuitenkin nykyään säilyttänyt "terveellisyys-statuksena" vähän "hienompana" lihana, ja sen mukaan myös kalliimpana. Siksi naudanlihaa pidetään nykyään juhlaruokana ennen sikaa, vaikka se oli ennen ihan arkiruokaa.
      Karjalanpaistia ei muuten ole kukaan vielä maininnut:

      http://noidankoto.blogspot.fi/2011/12/perinteinen-karjalanpaisti.html

    • vanha kekkaus jo

      Niin, kyl naudanlihaa on syöty niin kauan kun nautoja on ihminen pitänyt. Ei ole naudat keksitty ihan eilen.

    • Lapsuuden muisto

      Äitini palvasi uunissa pikkuvasikoita kuivalihaksi. Se oli hyvää leivänpäällä. Siitä tehtiin kastiketta ja keittoja.
      Voi, kun saisi vielä joskus sellaista. Maksaisin siitä herkusta perinnelisää!

    • Muisto lapsuudesta

      Äitini tekemä kuivaliha uunissa palvaamalla oli tosi herkkua. Yleensä se tehtiin vasikanlihasta.
      Herkkua leivän päällä. Siitä tehtiin kastikkeita ja keittoja.

    • seilaaja

      http://blogit.yle.fi/puoliseitseman/lapskoussi ja http://fi.wikipedia.org/wiki/Lapskoussi
      http://www.ruokala.net/reseptit/selaa/24845

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      111
      2862
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2395
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      22
      2344
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      1966
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1640
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      170
      1355
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      287
      1181
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1034
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1034
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      1003
    Aihe