Ruostelähde

Mistä ruoste tulee

Kotitilani läheisyydessä sijaitsee pulppuava lähde, joka tuottaa siitä alkavaan puroon ruosteista vettä. Lähteen ympäristö on alajuoksulta ruskean ruostelietteen peitossa.

Mistähän tämä ruoste on peräsisn? Tuli mieleen, että voiko se olla merkki siitä, että lähistössä sijaitsevassa kallioperässä on metalleja, vai onko se vain ruosteisesta hiekasta veteen liuennutta väriä?

12

2898

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12+13

      Kallioperän rapautuessa kiertoon vapautuu rautaa, jonka oksideja havaitsemasi ruoste-esiintymät ovat. Metalleja toki on muuallakin kallioperässä, kuin vain lähistölläsi.

    • Mistä ruoste tulee

      "Kallioperän rapautuessa kiertoon vapautuu rautaa..."

      Mutta miksi näistä lähiseudeun lähteistä tämä yksi tuottaa tätä ruostetta ja muut eivät?

      Onko sen alla tai lähistön kalliossa sitten tavallista enemmän metalleja? Olisiko siinä missä ruostetta vahvasti ilmenee, kaivoksen paikka?

      Tuli vain mieleen, kun tässä kymmenen kilometrin päässä on Ruostesuo niminen paikka ja sieltäpä Outokumpu aikoinaan louhi avolouhoksesta malmia.

    • 12+13

      Suosittelisin tiedustelemaan esim. paikaliselta ympäristökeskukselta ( [email protected] ) tai vaikka Geologian tutkimuskeskukselta ( [email protected] ), joilla voi olla paikkatietoa alueesta. Lähde kun on leikkaus maankamarassa pohjaveden pintaan, uskoisin rautapitoisen veden virtaavan lähteeseen muualta, kun sen alta.

    • kiviootti

      Alueella voi olla rikkikiisu- eli pyriittipitoinen rapautuva kallio, jonka rakosista vesi sitoo rikistä vapautuvaa rautaa. Päästyään pintaan maaperän ja ilman happi taas sitoutuu rautaan muodostaen ruostetta. Veden kuumentaminen kiihduttää ruostumista esim. saunan padassa. Itse lähteestä tullessaan vesi on toisinaan hyvinkin kirkasta, mutta ruostuminen alkaa välittömästi ja alkaa saostumaan puron pohjaan ja reunoille..

    • ruostunut

      Meillä on aivan sama ilmiö, lisäksi veden pintaan ilmestyy kalvo aivan kuin vedessä olisi öljyä. Kaivo oli hylättävä, kaikki muuttui ruskeaksi ja vesi oli pahaa.
      Sauna meni remonttiin tuon ulosevärin vuoksi. Pesunoneet olivat kuin niitä, pas....a linkoja.

      • Tämmöisiä_mietteitä

        Hajoaako se kalvo lautoiksi kun sitä sörkkii ja sekoittelee vaikkapa kepillä, vai pysyykö se ehyenä pintana veden päällä? Olen käsittänyt, että jos edellinen pätee, voi kalvo olla mangaania ja jos jälkimmäinen, niin esim. jotain öljyä.

        Yleisesti tähän itse aloitukseen, niin esim. rauta liukenee hapettomaan veteen. Kun sellaista hapetonta rautapitoista vettä sitten virtaa johonkin hapekkaan veden esiintymään, niin rauta saostuu rautaoksideina. Monasti näkee esim. ojissa tätä, että avoimeen, hapettuneeseen ojaveteen on ilmestynyt pohjalle muille vedenalaisille pinnoille kuten kiville ja uponneisiin keppeihin ja vaikka roskiin sellaista oranssiä mönjää, kuin jotain kasvustoa. Esim. joidenkin pelto- ja niittyalueiden salaojista näyttäisi tulevan hapetonta rautapitoista vettä, ja tämä varmaan johtuu siitä, että tiettyyn vuodenaikaan noiden alueiden maavedessä on hapettomat olot, koska mikrobit ovat käyttäneet hapen toiminnoissaan.


      • Anonyymi

        Joo, näinhän se menee - rauta liikkuu pohjavedessä liuenneena niin kauan kuin olot ovat pelkistävät. Kun vesi sitten tulee maan pintaan lähteestä, rauta saostuu siihen ojaan. Rautaa sinänsä on maaperässä useinkin paljon, enemmänkin kyse on näistä oloista. Lieneekö siinä ylävirran (ylämäen) puolella veden vaivaamia, kosteita maita, joissa matalassakin pohjavedessä voisi olla huonohappiset olot?


    • PDX

      Lähteessä on rautaa ravintonaan käyttäviä bakteereja. Tekee rumaa ruskeaa lietettä ja lisäksi haisee pahalle. Kaivossa voi olla jotain samankaltaista?

    • Anonyymi

      Rautakaivoksen paikka! Sillä Suomi nousuun.

    • Anonyymi

      Onko Ruostesuo kiuruvedellä, siellä on mielestäni sellainen paikka ja oli kaivostoimintaakin. tosin liittyi muihin kuin rautamineraaleihin.
      Kyseisestä kaivospaikasta noin 10km itäkaakkoon Toiviaiskylässä Tynnyrin(talon nimi) pellolla on paikka jossa on ruskea maaperä ja siinä olevassa savihaudassa on paljon limoniittiä. alue ei ole iso ettei siihen kaivosta saa kun halkaisijaa noin 15m.
      airfoiljokaeikirj

    • Anonyymi

      Meillä on ruoste oja ollut 100vuotta,tämä on erikoista . ei jäädy talvella.vuosia sitten 44pakkasta ,muut jäässä oja vaan ei jäädy..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      144
      2161
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1938
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1888
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1690
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1498
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1276
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1180
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1168
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1157
    Aihe