Aihe

Ruostelähde

Mistä ruoste tulee

Kotitilani läheisyydessä sijaitsee pulppuava lähde, joka tuottaa siitä alkavaan puroon ruosteista vettä. Lähteen ympäristö on alajuoksulta ruskean ruostelietteen peitossa.

Mistähän tämä ruoste on peräsisn? Tuli mieleen, että voiko se olla merkki siitä, että lähistössä sijaitsevassa kallioperässä on metalleja, vai onko se vain ruosteisesta hiekasta veteen liuennutta väriä?

11

292

  Vastaukset

  • Kallioperän rapautuessa kiertoon vapautuu rautaa, jonka oksideja havaitsemasi ruoste-esiintymät ovat. Metalleja toki on muuallakin kallioperässä, kuin vain lähistölläsi.

  • "Kallioperän rapautuessa kiertoon vapautuu rautaa..."

   Mutta miksi näistä lähiseudeun lähteistä tämä yksi tuottaa tätä ruostetta ja muut eivät?

   Onko sen alla tai lähistön kalliossa sitten tavallista enemmän metalleja? Olisiko siinä missä ruostetta vahvasti ilmenee, kaivoksen paikka?

   Tuli vain mieleen, kun tässä kymmenen kilometrin päässä on Ruostesuo niminen paikka ja sieltäpä Outokumpu aikoinaan louhi avolouhoksesta malmia.

  • Suosittelisin tiedustelemaan esim. paikaliselta ympäristökeskukselta ( neuvonta.syke@ymparisto.fi ) tai vaikka Geologian tutkimuskeskukselta ( info@gtk.fi ), joilla voi olla paikkatietoa alueesta. Lähde kun on leikkaus maankamarassa pohjaveden pintaan, uskoisin rautapitoisen veden virtaavan lähteeseen muualta, kun sen alta.

  • Alueella voi olla rikkikiisu- eli pyriittipitoinen rapautuva kallio, jonka rakosista vesi sitoo rikistä vapautuvaa rautaa. Päästyään pintaan maaperän ja ilman happi taas sitoutuu rautaan muodostaen ruostetta. Veden kuumentaminen kiihduttää ruostumista esim. saunan padassa. Itse lähteestä tullessaan vesi on toisinaan hyvinkin kirkasta, mutta ruostuminen alkaa välittömästi ja alkaa saostumaan puron pohjaan ja reunoille..

  • Meillä on aivan sama ilmiö, lisäksi veden pintaan ilmestyy kalvo aivan kuin vedessä olisi öljyä. Kaivo oli hylättävä, kaikki muuttui ruskeaksi ja vesi oli pahaa.
   Sauna meni remonttiin tuon ulosevärin vuoksi. Pesunoneet olivat kuin niitä, pas....a linkoja.

   • Hajoaako se kalvo lautoiksi kun sitä sörkkii ja sekoittelee vaikkapa kepillä, vai pysyykö se ehyenä pintana veden päällä? Olen käsittänyt, että jos edellinen pätee, voi kalvo olla mangaania ja jos jälkimmäinen, niin esim. jotain öljyä.

    Yleisesti tähän itse aloitukseen, niin esim. rauta liukenee hapettomaan veteen. Kun sellaista hapetonta rautapitoista vettä sitten virtaa johonkin hapekkaan veden esiintymään, niin rauta saostuu rautaoksideina. Monasti näkee esim. ojissa tätä, että avoimeen, hapettuneeseen ojaveteen on ilmestynyt pohjalle muille vedenalaisille pinnoille kuten kiville ja uponneisiin keppeihin ja vaikka roskiin sellaista oranssiä mönjää, kuin jotain kasvustoa. Esim. joidenkin pelto- ja niittyalueiden salaojista näyttäisi tulevan hapetonta rautapitoista vettä, ja tämä varmaan johtuu siitä, että tiettyyn vuodenaikaan noiden alueiden maavedessä on hapettomat olot, koska mikrobit ovat käyttäneet hapen toiminnoissaan.


   • Joo, näinhän se menee - rauta liikkuu pohjavedessä liuenneena niin kauan kuin olot ovat pelkistävät. Kun vesi sitten tulee maan pintaan lähteestä, rauta saostuu siihen ojaan. Rautaa sinänsä on maaperässä useinkin paljon, enemmänkin kyse on näistä oloista. Lieneekö siinä ylävirran (ylämäen) puolella veden vaivaamia, kosteita maita, joissa matalassakin pohjavedessä voisi olla huonohappiset olot?


  • Lähteessä on rautaa ravintonaan käyttäviä bakteereja. Tekee rumaa ruskeaa lietettä ja lisäksi haisee pahalle. Kaivossa voi olla jotain samankaltaista?

  • Rautakaivoksen paikka! Sillä Suomi nousuun.

  • Onko Ruostesuo kiuruvedellä, siellä on mielestäni sellainen paikka ja oli kaivostoimintaakin. tosin liittyi muihin kuin rautamineraaleihin.
   Kyseisestä kaivospaikasta noin 10km itäkaakkoon Toiviaiskylässä Tynnyrin(talon nimi) pellolla on paikka jossa on ruskea maaperä ja siinä olevassa savihaudassa on paljon limoniittiä. alue ei ole iso ettei siihen kaivosta saa kun halkaisijaa noin 15m.
   airfoiljokaeikirj

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   85
   7163
  2. Onko Stefan Therman monimiljonääri?

   Jotkut väittävät että on, toisten mielestä pelkkä velka-elvis jolle kohta käy köpelösti. Mikä on totuus?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   62
   6850
  3. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   271
   4206
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   84
   3014