Mikähän on vialla?
Alle kolmen kilon kinkku. Jääkaapissa 2 vuorokautta, huoneenlämmössä 2 tuntia ennen paistoa. Kinkun lämpö uuniin mennessä noin 5 astetta. Uunin lämpö 125 C. Ollut kohta 5 tuntia uunissa ja lämpötila alle 80 astetta. Eikö sen pitäisi lämmetä valmiiksi noin kolmessa tunnissa (tunti per kilo)?
Kinkun paistaminen
8
1720
Vastaukset
- Ota pois uunista
Ekalle kilolle lasketaan 1½ tuntia ja kinkkuhan on kypsää, kun sisälämpötila on 77 astetta.
- Alkulämpötila tärkeä
Lihan lämpö on ollut aloitusvaiheessa aivan liian alhainen: ei kolmen kilon lihaklöntti voi viidestä asteesta millään kypsyä kolmessa tunnissa. Hyvä että ehtii edes sisältä lämmetä huoneenlämpöiseksi!
Oikea paisto tapahtuu siis niin, että paistettava liha on huoneenlämpöistä, ja sitten siitä jatketaan ohjeiden mukaan.
Niin tehdään muunkin lihan kanssa: ei pakastelämpötilassa olevasta sisäfileestä tule syömäkelpoista pihviä kahdessa minuutissa. - Kirves
Tollanen kolmenkilon kinkku ei mihinkään karkaa jos on huoneen lämmössä sen vuorokauden. Aloittajalla jos on ollut pakastekinkku, niin se ei ole ehtiny edes sulaa sielä jääkaapissa parissa päivässä.
- PastoriMaldonado
Kinkku kannattaa paistaa itse asiassa sinne 90 lämpötilaan. Silloin se ei ole enää vetistä litkua vaan sopivasti kuivaa ja kypsää. Viime vuonna otin kinkun pois 83-asteisena ja lopputulos oli pettymys, kun liha oli vielä sisältä aivan raakaa.
- ...
Syytä kuitenkin muistaa että lämpötila jatkaa nousemista senkin jälkeen kun se on otettu uunista.
- kotikokki
... kirjoitti:
Syytä kuitenkin muistaa että lämpötila jatkaa nousemista senkin jälkeen kun se on otettu uunista.
Kannattaa tarkistaa paistomittarin kunto kuumassa vedessä että toimii ja näyttää oikein ennenkuin tökkää sen kinkkuun. Raakaa sianlihaa ei pidä syödä, mutta kuivaakaan ei ole kiva napostella. Digitaalimittarilla saa parhaan mittaustuloksen.
- Näin se onistuu
Kinkun sisälämpötilan tulisi olla 10 °C ennen paistamisen aloittamista. Lämmitä uuni noin 110 °C:een.
Paista kinkkua 1,5–2 tuntia/kg. Ota kinkku uunista, kun lämpömittari osoittaa 74 °C. Jos haluat ylikypsän kinkun paista 83 °C:een. Usko lämpömittaria, älä tunteja. Varo kuitenkin ettei lämpömittari osu potkaan, vaan on paksummassa lihakohdassa.
Nosta uunin lämpötila 250 °C:een. Ota verkko ja kamara pois kinkusta. Sekoita vähän sinappia (ja kanamuna keskenään). Voitele seos kinkun päälle kamaran tilalle. Ripottele kinkun päälle leivänmuruja tai korppujauhoja.
Kuorruta kinkkua uunissa noin 15 minuuttia, kunnes se on kauniin ruskea. Kinkkua tulee vahtia koko ajan, ettei se pala. Ota kinkku uunista ja anna seistä noin 10 minuuttia ennen tarjoilua.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 427105
- 323978
- 503428
- 412978
- 172756
- 372248
- 162206
- 412173
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472157- 432112