Perunamuusi.

täpä

Kokeileppa tätä:

Tee perunamuusia ja laita sekaan loraus, Greme Bonjour valkosipulikermaa.
saat maukkaan maistuvan muusin.

8

376

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mä teen muussit aina sauvasekottimella kasvimaitoon, oikein namia, etenkin jos saa vielä lisäksi seitanin/kasvisten mausteista lientä tai vaikka linssikastiketta

    • simppeliikaipaanniin

      Ensimmäinen virheesi on käyttää sauvasekoitinta muussin tekoon - tuloksena on liisteriä, jota voi sitten käyttää vaikka tapettien kiinnittämiseen.

      Kunnon kuohkean muussin teko lähtee ensin perunoiden valinnasta - jauhoista lajiketta sen olla pitää. Pese, kuori ja paloittele (näin näet mahdoliset piilevät viat perunassa) perunat. Laita perunalohkot runsaasti suolattuun kiehuvaan veteen ja keitä kypsiksi (mieluummin vähän yli). Valuta vedet pois ja samalla laita riittävä määrä maitoa kuumenemaan (noin puoli litraa varmaan riittää - kaikkea ei ole tarvis käyttää). Maidon kuumentuessa muussaa perunat todella hienoksi. Kun perunat on muussattu ja maito on kuumaa niin lisää maitoa vähitellen perunoiden joukkoon voimakkaasti seosta sekoittaen esim. haarukalla tavoitteena kuohkea muussi. Kun massa on sopivaa mielestäsi niin lisää joukkoon voita (aluksi vähän ja lisää määrää tarvittaessa) ja suolaa ja pippuria. Maista aina välillä muussia ja jos se tuntuu tarvitsevan lisää voita, suolaa tai pippuria niin lisää niitä varovaisesti ja sekoita hyvin joukkoon.

      Hyvä muussi ei tarvitse mitään koneellista sekoittamista (yleensä tekee siitä lähinnä liisteriä) vaan pelkkä käsin vatkaaminen esim. haarukan avulla riittää hyvin saamaan kuohkean rakenteen. Muussia voi toki maustaa eri tavoin, mutta kokemuksesta voin sanoa, että simppelein on yleensä paras maultaan.

      Muussin oheen pinnaltaan rapeaksi paistettua ryynäriä ja avot - ei parempaa voisi ollakaan.

      • Kulinaristikokki

        Juuh, tuolla ohjeella meidänkin muussi syntyy. Lisäyksenä, että jos teen muussin poronkäristykselle, lisään muussiin hienonnettua sipulia. Maito on luomutäysmaitoa ja tietysti voita pitää olla. :)

        Mitään lisäaineilla ympättyjä "ruokakermoja" en suostu käyttämään niin kauan, kun aitoa kermaa on saatavilla kaupasta. Muussi ei kermaa kaipaa - vain maitoa ja voita.


      • Ei tuu koskaan liisteriä, kun maitoa on tarpeeksi ;) Sen sijaan tulee aivan ihanaa vaahtoa, jota mikään kokkaremuusi ei voi voittaa


      • Oppi koulusta

        Jos haluaa perunoiden pehmentyvän perusteellisesti, kannattaa suola lisätä vasta aivan loppuvaiheessa.


      • Kulinaristikokki
        tulikirahvi kirjoitti:

        Ei tuu koskaan liisteriä, kun maitoa on tarpeeksi ;) Sen sijaan tulee aivan ihanaa vaahtoa, jota mikään kokkaremuusi ei voi voittaa

        Oikealla perunalajikkeella ja perunasurvimella ei synny kokkareita. Tarkastele kaupassa, mikä peruna sopii muussiin. :)

        simppeliikaipaanniin on oikeassa, muussin tekoon ei pidä käyttää sauvasekoitinta. Perunamuussin ei kuulu olla "vaahtoa".


      • Kulinaristikokki kirjoitti:

        Oikealla perunalajikkeella ja perunasurvimella ei synny kokkareita. Tarkastele kaupassa, mikä peruna sopii muussiin. :)

        simppeliikaipaanniin on oikeassa, muussin tekoon ei pidä käyttää sauvasekoitinta. Perunamuussin ei kuulu olla "vaahtoa".

        No, mun mielestä perunamuussin kuuluu olla vaahtoa :D Ehkäpä pitäisi alkaa kutsua sitä perunavaahdoksi...


    • baakari

      itse keitän perunat ilman suolaa, sitten pikkasen muusan perunat, maustan suolalla, aromatilla, pippurilla, voinokareella ja pari kananmunaa. sitten käytän sähkövatkainta ja lisään lämmintä maitoa pikkasen kerrallaan. ei tuli liisteriä ja ei saa vatkata liikaa, vain sen verran että ei oo paakkuja kerta en niitä halua.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      93
      1702
    2. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      223
      1397
    3. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      87
      1321
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      62
      985
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      911
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      908
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      898
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      854
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      832
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      35
      809
    Aihe