jänispaisti

pupuparka

Onko kukaan tehdyt jänispaistia ? Hyvät neuvot olisivat tarpeen. Kiitos !

13

7719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eipä ole näkynyt

      enää pitkään aikaan jäniksiä, rusakoita kylläkin.

      • metsästäjä ja kokki

        Sama olio miksi saivarrella asioista?


    • peruspata

      Jänispaisti nyt ei juuri eroa muiden paistien teosta. Kypsäksi on pupu saatava ja parhaiten se käy valurautapadassa. Irroita kintut ja leikkaa irti myös kyljet kylkiluineen. Katkaise selkäranka siitä 6-7 kylkiluiden välistä ja näin sinulla pataan sopivasti paloiteltu jänö. Sipulia, porkkanaa pataan ja lihalientä jänispalat tietysti myöskin ruskistuksen jälkeen. Pata uuniin ja kypsennetään kunnolla. Liemestä tehdään sitten kunnon kermakastike, itse maustan sen aina herukkahillolla . Lihat voi irrottaa luista, ennen tarjolle panoa.

      • metsästäjä ja kokki

        Jänis on aika kuivaa, itse laitan pekonia mukaan makua ja mehevyyttä antamaan.
        Voi olla savustettua tai kastikelihaa (kylkeä) , pippuria myös mukaan.
        Leivinuunissa tulee saviastiassa paras tulos, mutta on käytetty myös metallipataa eikä kukaan ole moittinut lopputulosta. Mieto lämpö a pitkä haudutusaika takaavat hyvän tuloksen.


    • nurtsin kokki

      Ei missään tapauksessa valurautapataa, koska jänis maistuu jo luonnostaan raudalta (vereltä) ja padasta tarttuva rauta vain korostaa pahaa makua.

      Savipata on ainoa oikea väline jäniksen valmistukseen. Ei turhia vihanneksia vaan hyvät maut pataan jo valmistusvaiheessa: paloiteltu jänis, pari dl metsäsieniä, pari sipulia, 1 dl puna- tai mustaherukkahilloa, 2 rkl dijon-sinappia, 2-3 tl merisuolaa, rouhittua mustapippuria, muutama katajanmarja, pari oksaa rosmariinia ja 200-300 g voita. Nesteeksi aitoa ranskalaista siideriä, esim. Ecusson (ei mitään golden cap esanssisotkua)

      Kansi päälle ja uuniin pariksi tunniksi kunnes luut irtoavat. Paistoliemen voi siivilöidä ja suurustaa kastikkeeksi jos haluaa. Isoon pataan mahtuvat perunatkin mukaan, hyvin pestyt kiinteät perunat halki ja tunti padassa. Tai sitten omaan vuokaan lohkoina, vähän öljyä, suolaa ja timjamia pintaan ja vaaleanruskeiksi eli n. 40-50 min. uunissa

    • olipa hauska juttu

      Mitenkä se jänis muka vereltä maistuu sen enempää, kuin muukaan liha ?.
      Saman lailla siitä veret poistetaan ja sitä riiputetaan kuin muutakin lihaa.
      Vai teetkö jänikset ihan suolistamatta ?

      • maku

        Jäniksen liha todellakin maistuu vereltä. Lisäksi se on hyvin kuivaa ja vähärasvaista, joten sen valmistaminen vaatii taitoa. Jos et maista tuota verenmakua, niin kannattaa harjoittaa makuaistia. JA jos et maista eri eläinten lihoissa eroja, niin onnea vaan valitsemallasi uralla..


      • metsästäjä ja kokki
        maku kirjoitti:

        Jäniksen liha todellakin maistuu vereltä. Lisäksi se on hyvin kuivaa ja vähärasvaista, joten sen valmistaminen vaatii taitoa. Jos et maista tuota verenmakua, niin kannattaa harjoittaa makuaistia. JA jos et maista eri eläinten lihoissa eroja, niin onnea vaan valitsemallasi uralla..

        Ei se ole verenmakua vaan riistan ominaismaku, sitä voi lieventää liottamalla jänistä maidossa tai kaljassa. Kaikki eivät siitä pidä, sitä voi peittää myös mausteilla, katajanmarjoilla, rosmariinilla ja pippurilla.
        Savupalviliha sopii myös aika kuivan jäniksen paistokaveriksi tai ihan peruskylkipalat.


    • olihan taas mielipid

      Ei maistu jänis vereltä, jäniksessä on itsessään voimakas maku, mutta veren kanssa sillä ei ole mitään yhtäläisyyttä. Että harjoita vain ihan itse sitä makuaaistiasi.

    • Pupun pitää maistua

      riistalle eikä millekkään sekahedelmä keitolle.Miksi aina pitää liharuokiin mättää kaiken maailman mausteita eittei lihan oma makua tunne.

      • kts riistaruokaa

        jänispata
        http://www.lapinkeittiomestarit.fi/sivut/reseptit/metsamiehen_janispata.htm
        http://elisa.net/ruokajaviini/reseptit/?id=V002941
        http://www.kotijakeittio.fi/ruokaohjeet/lihajalintu/?a=6497
        http://www.kotijakeittio.fi/ruokaohjeet/lihajalintu/?a=6497
        http://teme.tky.fi/janispata.htm


        Aikoinaan ostin Sestosta urugualaista jänistä ja varioin edellisiä.
        Nyt olen ostanut jänista Tallinnan Stockalta samoin ihanin tuloksin. Pitkä haudustusaika. mieto lämpö ja a vot

        Nyt olen ostanut jänistä Tallinnan Stockalta tai keskturg kaubahall samoin ihanin tuloksin


    • ajokoiramies

      Minä kyllä ammun aina jänikset ihan itse.

    • jänistäjouluksi

      No sanokaa nyt, miten valmistan lahjaksi saamani hyvin esivalmistetun jäniksen jouluateriaksi!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin

      Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http
      Maailman menoa
      255
      4581
    2. Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi

      se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?
      Maailman menoa
      131
      2993
    3. Miten löydän sinut

      Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit
      Ikävä
      41
      2762
    4. Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla

      Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?
      Heinola
      74
      1740
    5. Vaikea tilanne

      Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te
      Ikävä
      106
      1594
    6. Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?

      Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn
      Maailman menoa
      24
      1485
    7. Milloin kaivatullasi

      .. on nimipäivä?
      Ikävä
      55
      1334
    8. Kehtaisitko näyttäytyä

      kaivattusi seurassa?
      Ikävä
      93
      1245
    9. Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!

      Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En
      Maailman menoa
      206
      1103
    10. Missä kunnassa kaivattusi asuu

      Kuinka tarkkaa uskalla sanoa?
      Ikävä
      47
      1099
    Aihe