Olen nyt tähän mennessä neljänä jouluna kokeillut eri reseptejä mutta en vain osaa!
Minun lipeäkalani ei ole niin hyvää kuin ravintolassa syöty.
Oletteko muut olleet tyytyväisiä tuloksiinne?
Lipeäkalan valmistus?
4
510
Vastaukset
- Fishlower
Ei kunnon lipeäkala oikeastaan maistu hyvälle vaan erikoiselle.
Mummo teki hyvää livekalaa Pasilassa aikoinaan.
Ravintoloiden lipeäkala on hyvää mutta ei perinteistä. - xfghfjbfjgjg
Uuniin ja nahkapuoli ylöspäin, unohdetaan keittelyt ja nahattomat kalat.
- Helppoa kun
heinänteko.Ensin liotetaan ja vaidetaan vesi niin kauankun se vaahtoaa.Sitten vettä kattilaan niin paljon että kala peittyy ja suolaa.Vesi keitetään kiehuvaksi ja kala laitetaan kiehuvaan veteen,odotetaan niinkauan, että vesi rupeaa uudestaan kiehumaan,kattila levyltä kansi päälle ja annetaan hautua noin ½h.
- livekalaa
Vinkki:
Saatavilla on myös valmiiksi liotettua lipeäkalaa. Valmistusmetodejakin on useita, tosin norjalaisten mielestä uunissa valmistaminen on se ainoa oikea tapa.
Liedellä:
*Aseta kalaa emali- tai ruostumattomaan teräskattilaan nahkapuoli alaspäin
*Mausta keitinvesi suolalla, 1 rkl suolaa kalakiloa kohden
*Keitä kannen alla hiljaisella tulella 15-25 minuuttia
*Kaada vesi pois
Uunissa:
*Aseta kala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan
*Ripota 1,5 tl suolaa kilolle lipeäkalaa
*Peitä astia alumiinifoliolla ja kypsennä 225 asteen lämmössä 40-55 minuuttia kalan paksuudesta riippuen
*Kaada pois vuokaan kerääntynyt vesi
Mikrossa:
*Aseta kala mikroon sopivaan astiaan nahkapuoli alaspäin
*Ripota 1,5 tl suolaa kilolle lipeäkalaa, peitä kannella
*1 kg kalaa valmistuu 6-10 minuutissa (600W)
*Aloita 6 minuutilla, se voi riittää, jos kalapalat ovat ohuita
*Paksut kalapalat vaativat 2 minuuttia lisää tai vieläkin enemmän *Anna kalan jälkikypsyä kannen alla 5 minuuttia ennen tarjoilua
*Kaada pois vuokaan kerääntynyt vesi
http://www.hatala.fi/fi/?info=kalacartereseptit&resepti=19
Lipeäkala piristyy tänä jouluna uusista makukumppaneista siirapista, hunajasta, rusinoista ja manteleista. Joulupöydän ruokalajien emeritius kannustaa kokkia improvisoimaan vaikka koko aterian täydeltä maukkaita lipeäkalaruokia. Alkupalana valkoinen kala maistuu kevyesti perinteisen valkokastikkeen kera. Pääruuaksi sopii tuhdimpi norjalainen versio, jossa kalan seuraksi paistetaan pekonia, muhennetaan herneitä ja keitetään perunoita, joiden päälle norotetaan juoksevaa ihraa (sulattua voita) , pippuria ja suolaa unohtamatta. Lipeäkala-kalaasit päättää makea versio jouluisine rusinoineen ja siirappeineen.
Itse asiassa makea lipeäkala on uusvanha resepti, sillä kapakalasta loitettua kalaa on tarjottu makeana ruokana jo vuosisatoja. Perinne on vain päässyt Suomessa kutistumaan välillä pelkän valkokastikkeen tasolle. Toimitusjohtaja BERNDT GUVENIUS Oy Berndt Guvenius Ab:stä http://www.prokala.fi/default.asp?docId=11899 osaa lipeäkalansa, koska hän tuo maahan suurimman osan suomalaisten syömästä kapakalasta. Guvenius kertoo, että jo muinoin lipeäkalaa syötiin Ruotsissa ja Norjassa ympäri vuoden ja mukaan kuuluivat mantelit ja hunaja. Ruotsin Sörmlannissa kirkolla on määräys tarjota aina piispalle lipeäkalaa kirkon avajaisissa ja Skoonessa sitä syödään ei tule huuhtoa.
Pohjoismainen jouluruoka
Lipeäkala on perinteinen pohjoismainen herkku, jonka käyttö juontaa ajanlaskussa kauas taaksepäin. Pohjoismaisena juhlaruokana se on ollut jo ainakin 500 vuotta, ja tämän ajan valmistustapa on säilynyt lähes muuttumattomana.
Kala oli tyypillistä keskitalven ruokaa jo ennen uskonpuhdistusta, jolloin jouluaatto oli vielä paastopäivä, mutta kala kuului sallittuihin paastonajan ruokiin. Myös pula- ja sota-aikoina lipeäkala on ollut monen kodin jouluinen pääruoka kinkun ja muun lihan sijaan. Nykyisessä joulupöydässä kevyt lipeäkala tasapainottaa muuten melko raskasta juhlaruokien tarjontaa.
Kalaa on kuivattu ja liotettu lipeäkalaksi myös muissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Tanskassa lipeäkala kuuluu ihan olennaisesti joulupöytään. Siellä lipeäkalan kastikkeelle antaa makua mäti. Norjassa lipeäkalan kanssa tarjotaan usein savusilavaa ja sinappikastiketta.
Lipeäkala norjalaiseen tapaan
4 - 5 annosta
1,5 kg lipeäkalaa
200 g pekonia
Kastike:
25 g voita
25 g jauhoja
1/2 l maitoa
1/2 dl sinappia
suolaa, valkopippuria
Jaa lipeäkala annospaloiksi ja laita kiehumaan n. 20 minuutiksi. Suikaloi pekoni ja paista pannulla. Laita kala tarjoiluastiaan ja pekonisuikaleet (tai pilko rapea pekoni pieneksi ja lisää vielä paahdetu sipulia) sen päälle. Tarjoile pekonista sulanut rasva erikseen. ( miel. sulattua voita)
.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1112892Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302395Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen222344Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631081976- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1701365Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881188- 801044
- 711034
Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2471023