Monilla Suomessa vierailemattomilla ulkomaalaisilla on sellainen (väärä) käsitys, että tuhansien järvien ja suhteellisen pitkän merenrannan vuoksi Suomi olisi jonkinlainen ”kalamaa”, mutta useimmille totuus paljastuu vasta maassa vieraillessaan.
Suurin osa maassa kulutetusta kalasta on tuontitavaraa, mikä tuntuu melko hassulta.
Tuhansien järvien ”kalamaa”
15
195
Vastaukset
- että ongelle vaan
Niin, nuo oman maan kalat ovat niin suojeltuja, esim lohet, lappilaiset (lapin nokinaamat) luulee omistavansa ne, samoinkuin porotkin.
Sanoisin että kuitenkin suurinosa esim muikusta ja silakasta on niin sanotusti oman maan tuotetta. Tonnikala taas ei ole.
Kyllä nuo järvet on turvoksissa kalaa kun vain pyytäjiä olisi. Särkeä, ahventa, haukea, siikaa ym ym.- yksitysomistus
No porothan ne kyllä omistavat, poro kun on tuotantoeläin siinä missä lehtä tai sikakin on.
- gfrr
Viimeisten 15 vuoden aikana kalan keskimääräinen kulutus on kasvanut 12:sta 14:ään kiloon. Vielä vuonna 1999 kotimaisen ja tuontikalan suhde oli 1:1, mutta nykyään suhde on noin 1:4, eli lähes 75 % on tuotua.
Kotimaisen kalan määrä on siten noin 3,5 kg, joka koostunee keskimäärin parista kirjolohesta ja muutamasta itse pyydetystä kalasta.
Itse olen paremmassa asemassa, ja tämän vuoden noin 75 kilosta ostettua on noin 10 kiloa, josta noin puolet on kotimaista ja puolet tuotua lopun 65 kiloa ollessa itse pyydettyä järvikalaa.- kuljetusmatka pitkä
Ja marketeissa ja stockalla myyty kala on kuljetettu kaukaa. Esim. Tampereelta ei saa paikallista kalaa juurikaan. Ihmetyttää miksi ei?
- savon akka
On hienompaa syödä maailman ääristä tuotua pangasiusta tai tonnikalaa. Suomalaiset ei osaa enää itse käsitellä kalaa, joten valmiiksi fileoitujen ahvenien/kuhan ym hinnat on niin korkeat, että sitten ei enää "raskita" ostaa kallista kotimaista kalaa.
Toisaalta silakat syötetään minkeille, eikä täältä sisämaasta saa kuin joskus harvoin surkeita valmisfileitä, tuoreista kokonaisista silakoista voi vain haaveilla =(.
Pääsisipä Porin torille silakkaostoksille..
Onneksi naapuri tuo muikkuja, kuhaa, haukea ja madetta suoraan järvestä.- Partasuti
Kotimainen kala ja kotitarvekalastus on aivan liian aliarvostettua. Kahdella verkolla ja soutuveneellä saa niin paljon kalaa kuin perhe jaksaa ja haluaa syödä. Kerran kun opettelee esikäsittelemään saaliin ja maistaa ennakkoluulottomasti eri kaloja ja valmistustapoja niin sittenpähän sen osaa. Ja hakkaa tuontikalat mennen tullen.
- tonni kalaa
Mistä kotimaisesta kalasta voi tehdä tonnikalaa, haluaisin sellaista vaihtoehtona Rainbowin tuotteille.
- omavesiparempi
Särkeä purkkiin.
- 81927
Etsi muikun säilykeresepti vaikka Kotikokki.net:stä. Sekaan tomaattipyreetä, valkosipulia, chiliä ja mitä nyt keksitkään.
- linkinjättäjä
"Mistä kotimaisesta kalasta voi tehdä tonnikalaa, haluaisin sellaista vaihtoehtona Rainbowin tuotteille."
Tuossa on hieman kotimaista tarjontaa:
https://www.google.fi/search?q=kalasäilyke&client=firefox-a&hs=Z8Z&rls=org.mozilla:fi:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=M2NzU5zHCqTcygPd-oCADQ&ved=0CDoQsAQ&biw=1366&bih=608
- 1+17
Suomessa yksi suuri ongelma on se, että Itämeri on niin totaalisen saastunut, ettei siitä pyydettyä kalaa viitsi syödä. Tätähän kaikki eivät tietenkään usko enkä itsekään ole mikään terveysintoilija, mutta jos valittavana on Itämerestä pyydettyä kalaa kalliimmalla hinnalla tai sitten jäämeren kalaa halvalla, on valinta aika ilmeinen. Mökillä sitten syön kyllä kotimaista siikaa ja kuhaa oikein mielelläni kun sitä vain järvestä saan.
http://www.evira.fi/portal/51466 - arvo-kala
Kyllähän sitä kotimaista ahventa, kuhaa ja siikaa söis mielellään, vaan kun kilohinta alkaa huiteleen neljässäkympissä, niin meikäläisellä jää kyllä moiset kultakalat tiskiin ja on tyydyttävä kolmekymppiä halvempaan norjalaiseen kassiloheen.
- Stadin kundi
Teppo laskeutuu norsunluutornistaan nauramaan oikein räkäistä naurua kaltaisellesi rahvaalle demarille et sillei hei! Lähtiessään Teppo kaahaa tuliterän AMG-Mersun pakoputket hohkaten kuravedet päällesi.
- ihmetellä pitää
järviä tuhansia,mutta kalaa ei missään tai hyvin vähän ja kullankallista kaupoissa.
joko luonnonkala-asiaa ei osata tai haluta hoitaa kuntoon mahdollisuuksista ja "tuhansista" järvistä huolimatta.
onko tuo kasvatuskala muka hyvää vai mikä luonnonkalan saannissa mättää?.
minua haju maku kasvatuskaloissa jo etoo, on rajamailla että voi kotona enää laittaa ja syödä.- summa on 28
Suomessa ei oikein suosita pienyrittäjyyttä. Kalastusyrittäjänä toimiminen on tehty niin vaikeaksi ja aiheutettu sille viranomais- & eduskunnan päätöksillä lisäkuluja, ettei kalastusta voi harrastaa kannattavasti.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1162966Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen252384Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082016- 1141660
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881208Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2551076- 801054
- 711044