lehmän mahaa

tiatoo?

Lehmän satakerrasta tehty keitto oli mm. Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin mieliruokaa.. Samoin Puolassa se on yleinen ravintoloistakin saatava ruoka. Suikaleinen keitto on hyvää. Olen syönyt usein Puolassa, siellä sen nimi on flaki.
Sitä on tarjolla monissa maissa.

Kysyin kerran Suomessa lihamestarilta joka sanoi että sitä ei täällä saa myydä.
Sitä viedään tukussa Japaniin koska siellä ymmärretään muunkin kuin HK:n sinisen perään.

Kertokaa tietäjät miksi sen myynti on meillä kielletty. Nyt ei voi vedota EU:n määräyksiin! Sen ymmärtää jos sitä ei ole myynnissä pienen kysynnän takia mutta ei sitä että myynti on kielletty.

36

7436

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • täti maalta

      Pitäisi varmaan kysyä Evirasta.

    • Kutteln

      Terve

      Euroopassa se on monen herkkua, löysin tämän linkin etsimällä sitä saksan sanalla Kutteln.
      Se on ainakin Saksassa ja Sveitsissä kansanruokaa, näköjään muuallakin.

      Ehkä voit yrittää kääntäjän kanssa lukea tätä tekstiä, siinä on kuviakin.

      http://de.wikipedia.org/wiki/Kutteln

      • Anonyymi

        Ranskassa Bretanjessa, sai adui nimistä vatsarullaa.
        Keroivat että se on tuontitavaraa jonkin tun EU-pykälän takia.

        Lienee samaa mahapaitaa.
        Kotona muori teki teurasnaudan mahasta mahapaitaa. Hyvää oli.
        Siihen aikaan ei elukoille syötetty teurasjätettä rehuissa.


    • tiatoo?

      Terve "Kutteln"

      Kiitos! Hienoa tutustua linkkiin joka valottaa asiaa.
      En tiennyt tällaisesta aikaisemmin.

      • ruokapula_ko

      • nami_nami

        Kreikassa nimeltä Patsas: naudan mahalaukkua muhennoksena


    • oamkoira

      Niin, että saako sitä ostaa suomesta jostakin vai heitetäänkö se menemään ? Asuin keskieuroopassa yli 20 vuotta ja sitä sai ravintoloissakin, suurta herkkua.

      • makkara_inhokki

        varmaan menee makkaratehtaalle. Mustin herkkuna myydään.


      • ontosi

      • ettäpoisheittoa

        Niin, että saako sitä ostaa Suomesta jostakin vai heitetäänkö se menemään ?


    • vois_kiinnostaa_muitakin

      käännys pihvikarjan tuottajiin, mitä jääkään yli !
      http://www.kotitila.fi/tuottajat
      http://www.labbynkauppa.net/epages/labby.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015063006/Categories/ContactForm
      http://yle.fi/uutiset/tulevaisuuden_lehma_teurastetaan_apila_suussa/6504129
      Porvoossa Herek-lihapuotia pyörittävä kauppias Tom Ahlberg kertoi , että suomalaiset eivät hyödynnä kaikenlaisia ruhonosia, vaikka kilohinta olisi vain parissa eurossa. Esimerkiksi siansorkkia ja sisäelimiä saa tänä päivänä hyvin edulliseen hintaan.
      http://www.elisanet.fi/triuno/hereknew.htm

    • etsijäkoira

      Naudanmahaa myydään ainakin pakastettuna koirille, en tosin tiedä mitä naudanmahaa se on, koska naudalla on niitä kolme erilaista. Onkohan tämä koirien herkku sitten kaikkien mahojen sekoitusta =). Eli poisheitettäväksi se ei ainakaan onneksi mene. Toki en tiedä, miten eettistä koiranruoka-maha sitten on; onko kuitenkin kyse jostain ulkomailta raijatusta tuotteesta, vai suomalaisista teurastamoista jäävä naudanmaha. Tämä olisi kiva tietää, kenelläköhän olisi tietoa tai tuollaista Oscar-merkkistä naudanmahapussukkaa käsillä. Sitä saa myös muistaakseni ilman merkkiä, ihan annosmuoviin pakattuina klöntteinä eläinkauppojen pakastimesta. Naudanmaha on koirien superfoodia, siinä on ihanteellinen korvaamaton bakteerikasvusto, joka voi hoitaa pahankin koiran suolisto-ongelman kuntoon.
      En tiennytkään, että verikin on poistunut. Näin koiraihmisenä sekin hämmästyttää, sillä koirien jälkitaitojen harjoittamiseen maastossa tarvitaan verta.

      • kehityskin.kehittyy

        Ennen naudalla oli 4 mahaa: pötsi, satakerta, juoksutusmaha ja verkkomaha. Kyllä näköjään jalostuksella saadaan paljon aikaan.


    • sisäinen_villapaita

      Näin syntyy helppo haggis
      valikoima rasvaista lampaanlihaa ja lampaan sisäelimiä (maksaa, munuaista, sydäntä) yhteensä 600 -800 g
      100 g rikottuja kaurasuurimoita (ainakin Riihipuodin valikoimissa) tai rikottuja ohrasuurimoita
      2 sipulia
      100 g silavaa
      suolaa mustapippuria, muskottia,
      lanttua tai nauriita, perunoita
      1.Huuhtaise lihat ja laita kylmään veteen. Lämmitä vesi kiehuvaksi ja hauduttele lihoja tunnin verran. Valuta (säästä osa keitinliemestä), jäähdytä ja hakkaa hienoksi.
      2.Paahda suurimot kuivalla pannulla rapeiksi ja keitä puolikypsiksi. Pilko sipulit, kuutioi silava ja yhdistä kaikki ainekset. Mausta. Lisää pari desiä keitinlientä ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Peitä voipaperilla ja kypsennä uunissa (180°) vesihauteessa 2-3 tunnin ajan.
      3.Tee lantuista tai nauriista ja perunasta muhennos (tattie-an'-neeps). Tarjoa haggis muhennoksen kanssa. Valitse ruokajuomaksi single malt viski- vesikin palapainikkeeksi
      Tallinnasta lampaan keuhkot /kopsud 3.90 kg ajoi saman asian.

      • nami_nami

    • KookkoJalmonen

      Ei ole kauaa aikaa kun venäläinen mummo teki ja söi naapurinpääsylttyä, oli mummon puheiden mukaan raikasta ja ravitsevaa. Nyt tämä Pietarilainen kokkimummo syö kaalinnaattisoppaa loppuelämänsä, joutui nimittäin vankilaan kokkailuistaan. Ps. jos joku haluaa vaikka tarjota vierailleen jotain erikoisempaa niin kirjoittaa vain Natalia nimiselle mummolle Pietarilaiseen vankilaan, häneltä sen naapurinpääsyltyn reseptin saa.

    • Ihamn_kumma_juttu
    • Anonyymi

      Suomi on kummallinen maa kun vanhat reseptit ja raaka-aineet unohdetaan, olivat sitten vaikka kuinka hyviä. Lehmän pötsi on yksi esimerkki. Muutama vuosi sitten sai vielä Kuopion hallista marinoitua pötsiä, isäni herkkua. Nyt ei enää. Mistään ei saa pötsisoppaa (Tripes a la Caen), paistettua pötsiä (Tablier de Sapeur), pötsimakkaraa (Andouillette), eikä voi ostaa pötsiä raakana.
      Miksi tuhlataan loistavia raaka-aineita? Koska ihmiset syövät ne mieluummin lenkkimakkarassa, tai ne jauhetaan koiranruokaan.

    • Anonyymi

      Ennen tosiaan Kuopion hallista sai sylttyä, ei aladobia joksi näkyy sylttyä kutsutun netissä.Isä toi joskus sitä kotiin.Oli lehmän mahasta tehtyä,keitettyä suolaista herkkua.Leivän päälle makkaran sijaan tai siltään nautittuna.

    • Anonyymi

      Satakerta on hyvää!

    • Anonyymi

      U6A6K koodilla saa 3x4e alennuksen wolt tilauksesta kannattaa hyödyntää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi et irrota otettasi

      Suhteeni?
      Ikävä
      69
      2703
    2. Koko ajan olet

      Senkin suhteen kiusannut. Halut on ihan mielettömät olleet jo pitkään
      Ikävä
      63
      2634
    3. Muutama syy

      Sille miksi IRL kohtaaminen on hänelle vaikeaa
      Ikävä
      68
      1782
    4. Onko kaivatullasi

      Hyvä vai huono huumorintaju?
      Ikävä
      24
      1617
    5. Estitkö sä minut

      Oikeasti. Haluatko, että jätän sun ajattelemisen? :3
      Ikävä
      20
      1540
    6. Tykkään susta

      Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä
      Ikävä
      9
      1470
    7. Onko kaikki hyvin, iso huoli sinusta

      Miten jakselet? Onko sattunut jotain ikävää. Naiselta
      Ikävä
      15
      1382
    8. Millainen meno

      Viikonloppuna? Mulla hirvee vitutus päällänsä. Onko muilla sama tunne??
      Ikävä
      38
      1233
    9. Onko meillä

      Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko
      Ikävä
      8
      1197
    10. Tiedätkö tykkääkö

      Kaivatustasi siinä mielessä joku muukin kuin sinä itse
      Ikävä
      29
      1131
    Aihe