lehmän mahaa

tiatoo?

Lehmän satakerrasta tehty keitto oli mm. Saksan liittokanslerin Helmut Kohlin mieliruokaa.. Samoin Puolassa se on yleinen ravintoloistakin saatava ruoka. Suikaleinen keitto on hyvää. Olen syönyt usein Puolassa, siellä sen nimi on flaki.
Sitä on tarjolla monissa maissa.

Kysyin kerran Suomessa lihamestarilta joka sanoi että sitä ei täällä saa myydä.
Sitä viedään tukussa Japaniin koska siellä ymmärretään muunkin kuin HK:n sinisen perään.

Kertokaa tietäjät miksi sen myynti on meillä kielletty. Nyt ei voi vedota EU:n määräyksiin! Sen ymmärtää jos sitä ei ole myynnissä pienen kysynnän takia mutta ei sitä että myynti on kielletty.

36

7970

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • täti maalta

      Pitäisi varmaan kysyä Evirasta.

    • Kutteln

      Terve

      Euroopassa se on monen herkkua, löysin tämän linkin etsimällä sitä saksan sanalla Kutteln.
      Se on ainakin Saksassa ja Sveitsissä kansanruokaa, näköjään muuallakin.

      Ehkä voit yrittää kääntäjän kanssa lukea tätä tekstiä, siinä on kuviakin.

      http://de.wikipedia.org/wiki/Kutteln

      • Anonyymi

        Ranskassa Bretanjessa, sai adui nimistä vatsarullaa.
        Keroivat että se on tuontitavaraa jonkin tun EU-pykälän takia.

        Lienee samaa mahapaitaa.
        Kotona muori teki teurasnaudan mahasta mahapaitaa. Hyvää oli.
        Siihen aikaan ei elukoille syötetty teurasjätettä rehuissa.


    • tiatoo?

      Terve "Kutteln"

      Kiitos! Hienoa tutustua linkkiin joka valottaa asiaa.
      En tiennyt tällaisesta aikaisemmin.

      • ruokapula_ko

      • nami_nami

        Kreikassa nimeltä Patsas: naudan mahalaukkua muhennoksena


    • oamkoira

      Niin, että saako sitä ostaa suomesta jostakin vai heitetäänkö se menemään ? Asuin keskieuroopassa yli 20 vuotta ja sitä sai ravintoloissakin, suurta herkkua.

      • makkara_inhokki

        varmaan menee makkaratehtaalle. Mustin herkkuna myydään.


      • ontosi

      • ettäpoisheittoa

        Niin, että saako sitä ostaa Suomesta jostakin vai heitetäänkö se menemään ?


    • vois_kiinnostaa_muitakin

      käännys pihvikarjan tuottajiin, mitä jääkään yli !
      http://www.kotitila.fi/tuottajat
      http://www.labbynkauppa.net/epages/labby.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015063006/Categories/ContactForm
      http://yle.fi/uutiset/tulevaisuuden_lehma_teurastetaan_apila_suussa/6504129
      Porvoossa Herek-lihapuotia pyörittävä kauppias Tom Ahlberg kertoi , että suomalaiset eivät hyödynnä kaikenlaisia ruhonosia, vaikka kilohinta olisi vain parissa eurossa. Esimerkiksi siansorkkia ja sisäelimiä saa tänä päivänä hyvin edulliseen hintaan.
      http://www.elisanet.fi/triuno/hereknew.htm

      • eiruokapula

        Nyt teki mieli laittaa veripalttua pilteille urheilulomalla, mutta verta kuulemma ei enää kauppojen pakkasessa.
        Taas poistunut sekin kysynnän puutteen vuoksi.


      • haku_aika

    • etsijäkoira

      Naudanmahaa myydään ainakin pakastettuna koirille, en tosin tiedä mitä naudanmahaa se on, koska naudalla on niitä kolme erilaista. Onkohan tämä koirien herkku sitten kaikkien mahojen sekoitusta =). Eli poisheitettäväksi se ei ainakaan onneksi mene. Toki en tiedä, miten eettistä koiranruoka-maha sitten on; onko kuitenkin kyse jostain ulkomailta raijatusta tuotteesta, vai suomalaisista teurastamoista jäävä naudanmaha. Tämä olisi kiva tietää, kenelläköhän olisi tietoa tai tuollaista Oscar-merkkistä naudanmahapussukkaa käsillä. Sitä saa myös muistaakseni ilman merkkiä, ihan annosmuoviin pakattuina klöntteinä eläinkauppojen pakastimesta. Naudanmaha on koirien superfoodia, siinä on ihanteellinen korvaamaton bakteerikasvusto, joka voi hoitaa pahankin koiran suolisto-ongelman kuntoon.
      En tiennytkään, että verikin on poistunut. Näin koiraihmisenä sekin hämmästyttää, sillä koirien jälkitaitojen harjoittamiseen maastossa tarvitaan verta.

      • kehityskin.kehittyy

        Ennen naudalla oli 4 mahaa: pötsi, satakerta, juoksutusmaha ja verkkomaha. Kyllä näköjään jalostuksella saadaan paljon aikaan.


      • ajan_hukka

      • ruokaa

    • sisäinen_villapaita

      Näin syntyy helppo haggis
      valikoima rasvaista lampaanlihaa ja lampaan sisäelimiä (maksaa, munuaista, sydäntä) yhteensä 600 -800 g
      100 g rikottuja kaurasuurimoita (ainakin Riihipuodin valikoimissa) tai rikottuja ohrasuurimoita
      2 sipulia
      100 g silavaa
      suolaa mustapippuria, muskottia,
      lanttua tai nauriita, perunoita
      1.Huuhtaise lihat ja laita kylmään veteen. Lämmitä vesi kiehuvaksi ja hauduttele lihoja tunnin verran. Valuta (säästä osa keitinliemestä), jäähdytä ja hakkaa hienoksi.
      2.Paahda suurimot kuivalla pannulla rapeiksi ja keitä puolikypsiksi. Pilko sipulit, kuutioi silava ja yhdistä kaikki ainekset. Mausta. Lisää pari desiä keitinlientä ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Peitä voipaperilla ja kypsennä uunissa (180°) vesihauteessa 2-3 tunnin ajan.
      3.Tee lantuista tai nauriista ja perunasta muhennos (tattie-an'-neeps). Tarjoa haggis muhennoksen kanssa. Valitse ruokajuomaksi single malt viski- vesikin palapainikkeeksi
      Tallinnasta lampaan keuhkot /kopsud 3.90 kg ajoi saman asian.

      • nami_nami

        http://www.nami-nami.ee/retsept/2713/haggis eestiksi


    • KookkoJalmonen

      Ei ole kauaa aikaa kun venäläinen mummo teki ja söi naapurinpääsylttyä, oli mummon puheiden mukaan raikasta ja ravitsevaa. Nyt tämä Pietarilainen kokkimummo syö kaalinnaattisoppaa loppuelämänsä, joutui nimittäin vankilaan kokkailuistaan. Ps. jos joku haluaa vaikka tarjota vierailleen jotain erikoisempaa niin kirjoittaa vain Natalia nimiselle mummolle Pietarilaiseen vankilaan, häneltä sen naapurinpääsyltyn reseptin saa.

      • oppi_las

        Sisäelin kurssi
        http://blogit.mtv.fi/sivumaku/2012/03/26/sisaelinkurssilla-munuaisia-ja-kateenkorvaa/
        Lampaan munuaiset; pilko ja poista rasva(voit laittaa maitoon likoamaan) sinä aikana kuullota sipuli. Avaa Madeirapullo, ota esiin ruskea Maizena , kokeile perunat höyrykattilassa, pinoa lautaset liepeille. puolukka jääkaapista.
        Ota munuaiset maidosta, kuivaa ja kuumalle pannulle voita, johon herkut . Nopea ruskistus, (vähennä lämpöä) loraus Madeirasta, mausta: pippuri,suola,meirami ,lisää sipuli (lisää Madeiraa) ja sinä aikana jo perunat lautaselle ja soossin kimppuun.
        Lisuke : puolukkasurvos.
        http://blogit.mtv.fi/sivumaku/2012/03/21/hirvenvasan-kielikylpy/


    • Ihamn_kumma_juttu
    • Anonyymi

      Suomi on kummallinen maa kun vanhat reseptit ja raaka-aineet unohdetaan, olivat sitten vaikka kuinka hyviä. Lehmän pötsi on yksi esimerkki. Muutama vuosi sitten sai vielä Kuopion hallista marinoitua pötsiä, isäni herkkua. Nyt ei enää. Mistään ei saa pötsisoppaa (Tripes a la Caen), paistettua pötsiä (Tablier de Sapeur), pötsimakkaraa (Andouillette), eikä voi ostaa pötsiä raakana.
      Miksi tuhlataan loistavia raaka-aineita? Koska ihmiset syövät ne mieluummin lenkkimakkarassa, tai ne jauhetaan koiranruokaan.

    • Anonyymi

      Ennen tosiaan Kuopion hallista sai sylttyä, ei aladobia joksi näkyy sylttyä kutsutun netissä.Isä toi joskus sitä kotiin.Oli lehmän mahasta tehtyä,keitettyä suolaista herkkua.Leivän päälle makkaran sijaan tai siltään nautittuna.

    • Anonyymi

      Satakerta on hyvää!

    • Anonyymi

      U6A6K koodilla saa 3x4e alennuksen wolt tilauksesta kannattaa hyödyntää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      83
      4493
    2. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      26
      3274
    3. Miksiköhän vasemmistossa on niin paljon ns. tapatyöttömiä ja muita köyhiä?

      Tokihan Minja Koskela oli sitä mieltä, että ei terveenkään ihmisen ole pakko tehdä töitä, sitä neuvoa moni vassu noudatt
      Maailman menoa
      40
      2920
    4. Kaipaamasi miehen nimi?

      Ja maakunta tai kaupunki?
      Ikävä
      16
      2740
    5. Trump huonommassa kunnossa kuin Usasta virallisesti sanotaan?

      "Terveys on vakaa mutta ei normaali".Uskallan melkein sanoa,että Trumpin terveydentilaa kaunistellaan.Myös se että se nu
      Maailman menoa
      117
      2727
    6. Oletko keskustellut kaivatustasi muiden

      Kanssa lähiaikoina? Jos, onko keskustelu ollut positiivista tai negatiivista? Vaikuttaako keskustelut mielipiteeseesi ka
      Ikävä
      43
      2587
    7. Kyllä on Vasemmistoliitosta Koskelan johdolla tullut todellinen ääripuolue

      se on niin tulipunainen kuin olla voi, ja selvästi haluaa jatkuvasti eripuraa, ja repiä kansaa kahtia. Siinä on jo vuod
      Maailman menoa
      17
      2559
    8. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      113
      2295
    9. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      14
      2095
    10. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      28
      1737
    Aihe