Ruotsalaisia ruokia!

Kata

Voisiko joku kertoa mitkä ruuat ovat alkuperältään ruotsalaisia?

12

2714

Äänestä

Vastaukset

  • Mitäköhän tarkoitat? Perinneruuokia? Suomessa tunnettuja, mutta alkujaan Ruotsista tulleita? Suomessa tuntemattomia, mutta Ruotsissa tavallisia?

    Ruotsista Suomeen tulleita ovat esim lihapullat ja hernekeitto, mitkä eivät kuitenkaaan alun alkujaan ole ruotsalaisia. Samoin kaalikääryleet.

    Janssonin kiusaus on ihan alkukaankin ruotsalainen.
    Ja Hapansilakka kuuluu joidenkin rakastamaan, ja toisten vihaamaan perinneruokaosastoon.

    Ei Suomen ja Ruotsin ruokapöytä paljoakaan eroa toisistaan. Sillivalikoima on täällä parempi, vaikka ovathan kaikki Abban sillit Suomessakin. Meijeritiskissä ei vieläkään ole rahkaa, vaikka Valiolla onkin paljon muita tuotteitä täällä.
    Nykyyään leipäosastostossakin on valinnan varaa, on jopa suomalaista hapanleipää.

    Jouluruuissa on eroa enemmänkin, mutta jatkan juttua, jos kerrot, mikä oikeastaan on kiinnostuksen aihe.

    • "Ruotsista Suomeen tulleita ovat esim lihapullat ja hernekeitto, mitkä eivät kuitenkaaan alun alkujaan ole ruotsalaisia."

      Ja se hernekeitto tehdään usein keltaisista herneistä, meillä vihreistä. Muuten samanmakuista. Ja pannukakkua tai lettuja syödään sielläkin jälkiruoaksi - tarjolla erityisesti torstaisin.

      Taitaa hyvin moni "perinneruoistamme" olla sellaisia, että ovat tulleet meille Ruotsin kautta - ellei sitten Venäjältä kuten erilaiset piirakat ja sienten käyttö. Todella suomalaisia ruokia taitavat olla hyvin harvat - mutta muualta ne sinne Ruotsiinkin ovat tulleet. Matkalla hieman muuttuvat, jotta kukin kansa voisi pitää niitä ominaan.

      Ruokaileminen ruotsalaisessa työmaaruokalassa esim. viikon ajan avaa kummasti silmiä - lähes samaa tarjolla kuin meidänkin ruokaloissamme.


    • lisääjä kirjoitti:

      "Ruotsista Suomeen tulleita ovat esim lihapullat ja hernekeitto, mitkä eivät kuitenkaaan alun alkujaan ole ruotsalaisia."

      Ja se hernekeitto tehdään usein keltaisista herneistä, meillä vihreistä. Muuten samanmakuista. Ja pannukakkua tai lettuja syödään sielläkin jälkiruoaksi - tarjolla erityisesti torstaisin.

      Taitaa hyvin moni "perinneruoistamme" olla sellaisia, että ovat tulleet meille Ruotsin kautta - ellei sitten Venäjältä kuten erilaiset piirakat ja sienten käyttö. Todella suomalaisia ruokia taitavat olla hyvin harvat - mutta muualta ne sinne Ruotsiinkin ovat tulleet. Matkalla hieman muuttuvat, jotta kukin kansa voisi pitää niitä ominaan.

      Ruokaileminen ruotsalaisessa työmaaruokalassa esim. viikon ajan avaa kummasti silmiä - lähes samaa tarjolla kuin meidänkin ruokaloissamme.

      Ruotsin perinne https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsalainen_keittiö
      https://svenskmatkultur.wikispaces.com/6. Typisk svensk mat
      Anna Bergenström: Joka kokin keittokirja
      Ruotsin kuuluisimman kokin Tore Wretmanin keittokirjat
      Prinsessojen keittokirja mm



  • Pannstekt sill
    Småländska kroppkakor
    Sjömansbiff
    Kräftor
    Rotmos och fläsklägg
    Stekt strömming
    Paltbröd och fläsk
    Isterband och stuvad potatis
    Pytt i panna
    Laxpudding
    Dillkött
    Köttbullar
    Kåldolmar
    Stekt fläsk med löksås
    Kokt torsk med äggsås
    Revbensspjäll
    Raggmunk och stekt fläsk
    Fläskkorv och potatismos
    Katrinplommonspäckad fläskkarré
    Biff à la Lindström
    Wallenbergska
    Operakällarens strömming

    Smaklig måltid! (Maukasta maaliaikaa vai mitäs se onkaan...)

    • Falukorv


    • ruotsalaisen Gustava Schartaun kirjoittama ja Elias Lönnrötin suomentama Hywäntahtoisia neuwoja katowuosina (1834). Kirjassa käsitellään luonnosta saatavien raaka-aineiden tai hallan vaurioittaman viljan hyväksikäyttöä katovuosina.
      Cajsa Wargin "Hielpreda i hushållningen för unga fruentimber," v. 1755.
      Anna Olsson jatkoi
      Kirjat Turun yliopisto https://apps.utu.fi/kirjasto/kirjamessut2015/ruokakulttuuri.php


  • Hasse har ont i halsen och mamma har lagat makaronilådan. De är i ugnen.

    • Sekä Hasse että makarooniloota uunissa???


  • 1 kpl Golgatan keskimmäistä ristiä, muutama naula, Jeesus ristille ja tulos oli PÄÄSY TAIVAASEEN ISÄN LUOKSE. Jeesus on tie, totuus ja elämä.

    Jeesus kuoli syntiemme puolesta, jotta meidän ei tarvitse kuolla ( kuolema tarkoittaa eroa Jumalasta alkukielellä) vaan kun kuolemme niin sielumme ja uudestisyntynyt henkemme pääsee taivaaseen. ( Koska synnin palkka on kuolema ja kaikki olemme syntiä tehneet ja olemme vailla Jumalan kirkkautta )

    Jeesus oli uhrikaritsa, täydellinen ihmisuhri, Jeesuksen VERI puhdistaa meidät kaikista synneistä, sairauksista ja häpeästä.

    Voit nauttia tästä "reseptistä" ottamalla Jeesuksen asumaan Pyhän Hengen (Jumalan 3.persoona) kautta henkeesi ja voit sanoa ääneen tai mielessäsi: Jeesus, tiedän, että olen syntinen ja olen tehnyt syntiä. Pyydän anteeksi syntejäni ja uskon, että kuolit puolestani sekä nousit ylös 3. päivänä ja olet nyt Isän oikealla puolella valtaistuimella. Jätän maailman ja syntini taaksepäin ja menen vain eteenpäin sinun kanssasi. Aamen!"

    Onneksi olkoon et ole enää syntinen vaan olet UUSI LUOMUS, Pyhä ( Jeesuksessa) ja täysin vanhurskas=hyväksytty Jumalan edessä. Sinun ei tarvitse enää suorittaa ihmisten tai edes Jumalan edessä.

    Nauti isän rakkaudesta, rukoile ja kuuntele sekä keskustele Jumalan kanssa ja hän neuvoo ja ohjaa askeleitasi ja tulet tuntemaan paremmin itsesi ja kutsusi ja lahjasi. Anna Jumalan eheyttää sinua ja parantaa sinun sielunhaavasi Pyhän Hengen läsnäolossa. Jumala LOI sinut juuri sellaiseksi kuin olet ( ei rikkinäisyyksiä, mutta perus luonteesi ja lahjasi) ja ole ylpeä siitä.

    Suosittelen etsimään ELÄVÄÄ seurakuntaa, jossa uskotaan 100% Jumalan Sanaan ja annetaan Pyhän Hengen toimia. Solu, jossa voi kokoontua on myös hyväksi.

  • Pyttipannu, mistä kaksikielinen kaakon kunta on lainannut ruotsinkielisen nimensä Pyttis.

Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.