Ruotsalaisia ruokia!

Kata

Voisiko joku kertoa mitkä ruuat ovat alkuperältään ruotsalaisia?

12

2807

    Vastaukset

    • Mitäköhän tarkoitat? Perinneruuokia? Suomessa tunnettuja, mutta alkujaan Ruotsista tulleita? Suomessa tuntemattomia, mutta Ruotsissa tavallisia?

      Ruotsista Suomeen tulleita ovat esim lihapullat ja hernekeitto, mitkä eivät kuitenkaaan alun alkujaan ole ruotsalaisia. Samoin kaalikääryleet.

      Janssonin kiusaus on ihan alkukaankin ruotsalainen.
      Ja Hapansilakka kuuluu joidenkin rakastamaan, ja toisten vihaamaan perinneruokaosastoon.

      Ei Suomen ja Ruotsin ruokapöytä paljoakaan eroa toisistaan. Sillivalikoima on täällä parempi, vaikka ovathan kaikki Abban sillit Suomessakin. Meijeritiskissä ei vieläkään ole rahkaa, vaikka Valiolla onkin paljon muita tuotteitä täällä.
      Nykyyään leipäosastostossakin on valinnan varaa, on jopa suomalaista hapanleipää.

      Jouluruuissa on eroa enemmänkin, mutta jatkan juttua, jos kerrot, mikä oikeastaan on kiinnostuksen aihe.

      • "Ruotsista Suomeen tulleita ovat esim lihapullat ja hernekeitto, mitkä eivät kuitenkaaan alun alkujaan ole ruotsalaisia."

        Ja se hernekeitto tehdään usein keltaisista herneistä, meillä vihreistä. Muuten samanmakuista. Ja pannukakkua tai lettuja syödään sielläkin jälkiruoaksi - tarjolla erityisesti torstaisin.

        Taitaa hyvin moni "perinneruoistamme" olla sellaisia, että ovat tulleet meille Ruotsin kautta - ellei sitten Venäjältä kuten erilaiset piirakat ja sienten käyttö. Todella suomalaisia ruokia taitavat olla hyvin harvat - mutta muualta ne sinne Ruotsiinkin ovat tulleet. Matkalla hieman muuttuvat, jotta kukin kansa voisi pitää niitä ominaan.

        Ruokaileminen ruotsalaisessa työmaaruokalassa esim. viikon ajan avaa kummasti silmiä - lähes samaa tarjolla kuin meidänkin ruokaloissamme.


      • lisääjä kirjoitti:

        "Ruotsista Suomeen tulleita ovat esim lihapullat ja hernekeitto, mitkä eivät kuitenkaaan alun alkujaan ole ruotsalaisia."

        Ja se hernekeitto tehdään usein keltaisista herneistä, meillä vihreistä. Muuten samanmakuista. Ja pannukakkua tai lettuja syödään sielläkin jälkiruoaksi - tarjolla erityisesti torstaisin.

        Taitaa hyvin moni "perinneruoistamme" olla sellaisia, että ovat tulleet meille Ruotsin kautta - ellei sitten Venäjältä kuten erilaiset piirakat ja sienten käyttö. Todella suomalaisia ruokia taitavat olla hyvin harvat - mutta muualta ne sinne Ruotsiinkin ovat tulleet. Matkalla hieman muuttuvat, jotta kukin kansa voisi pitää niitä ominaan.

        Ruokaileminen ruotsalaisessa työmaaruokalassa esim. viikon ajan avaa kummasti silmiä - lähes samaa tarjolla kuin meidänkin ruokaloissamme.

        Ruotsin perinne https://fi.wikipedia.org/wiki/Ruotsalainen_keittiö
        https://svenskmatkultur.wikispaces.com/6. Typisk svensk mat
        Anna Bergenström: Joka kokin keittokirja
        Ruotsin kuuluisimman kokin Tore Wretmanin keittokirjat
        Prinsessojen keittokirja mm


    • Pannstekt sill
      Småländska kroppkakor
      Sjömansbiff
      Kräftor
      Rotmos och fläsklägg
      Stekt strömming
      Paltbröd och fläsk
      Isterband och stuvad potatis
      Pytt i panna
      Laxpudding
      Dillkött
      Köttbullar
      Kåldolmar
      Stekt fläsk med löksås
      Kokt torsk med äggsås
      Revbensspjäll
      Raggmunk och stekt fläsk
      Fläskkorv och potatismos
      Katrinplommonspäckad fläskkarré
      Biff à la Lindström
      Wallenbergska
      Operakällarens strömming

      Smaklig måltid! (Maukasta maaliaikaa vai mitäs se onkaan...)

      • Falukorv


      • ruotsalaisen Gustava Schartaun kirjoittama ja Elias Lönnrötin suomentama Hywäntahtoisia neuwoja katowuosina (1834). Kirjassa käsitellään luonnosta saatavien raaka-aineiden tai hallan vaurioittaman viljan hyväksikäyttöä katovuosina.
        Cajsa Wargin "Hielpreda i hushållningen för unga fruentimber," v. 1755.
        Anna Olsson jatkoi
        Kirjat Turun yliopisto https://apps.utu.fi/kirjasto/kirjamessut2015/ruokakulttuuri.php


    • Hasse har ont i halsen och mamma har lagat makaronilådan. De är i ugnen.

      • Sekä Hasse että makarooniloota uunissa???


    • 1 kpl Golgatan keskimmäistä ristiä, muutama naula, Jeesus ristille ja tulos oli PÄÄSY TAIVAASEEN ISÄN LUOKSE. Jeesus on tie, totuus ja elämä.

      Jeesus kuoli syntiemme puolesta, jotta meidän ei tarvitse kuolla ( kuolema tarkoittaa eroa Jumalasta alkukielellä) vaan kun kuolemme niin sielumme ja uudestisyntynyt henkemme pääsee taivaaseen. ( Koska synnin palkka on kuolema ja kaikki olemme syntiä tehneet ja olemme vailla Jumalan kirkkautta )

      Jeesus oli uhrikaritsa, täydellinen ihmisuhri, Jeesuksen VERI puhdistaa meidät kaikista synneistä, sairauksista ja häpeästä.

      Voit nauttia tästä "reseptistä" ottamalla Jeesuksen asumaan Pyhän Hengen (Jumalan 3.persoona) kautta henkeesi ja voit sanoa ääneen tai mielessäsi: Jeesus, tiedän, että olen syntinen ja olen tehnyt syntiä. Pyydän anteeksi syntejäni ja uskon, että kuolit puolestani sekä nousit ylös 3. päivänä ja olet nyt Isän oikealla puolella valtaistuimella. Jätän maailman ja syntini taaksepäin ja menen vain eteenpäin sinun kanssasi. Aamen!"

      Onneksi olkoon et ole enää syntinen vaan olet UUSI LUOMUS, Pyhä ( Jeesuksessa) ja täysin vanhurskas=hyväksytty Jumalan edessä. Sinun ei tarvitse enää suorittaa ihmisten tai edes Jumalan edessä.

      Nauti isän rakkaudesta, rukoile ja kuuntele sekä keskustele Jumalan kanssa ja hän neuvoo ja ohjaa askeleitasi ja tulet tuntemaan paremmin itsesi ja kutsusi ja lahjasi. Anna Jumalan eheyttää sinua ja parantaa sinun sielunhaavasi Pyhän Hengen läsnäolossa. Jumala LOI sinut juuri sellaiseksi kuin olet ( ei rikkinäisyyksiä, mutta perus luonteesi ja lahjasi) ja ole ylpeä siitä.

      Suosittelen etsimään ELÄVÄÄ seurakuntaa, jossa uskotaan 100% Jumalan Sanaan ja annetaan Pyhän Hengen toimia. Solu, jossa voi kokoontua on myös hyväksi.

    • Pyttipannu, mistä kaksikielinen kaakon kunta on lainannut ruotsinkielisen nimensä Pyttis.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jyväskylän senioritalon palo sai alkunsa parvekekynttilästä

      Syyte tulossa huolimattomasta tulenkäsittelystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006569983.html
      Maailman menoa
      90
      3623