Vanhuksen anoreksia

Charlo

Tuttavani sukulainen on sairaalassa, ikää reilusti yli 70. Hän haluaa kuolla. Ei halua syödä tai juoda. Näytti tuttavalleni, kuinka hän jemmaa ruokaa lautasliinan sisään ja siitä wc-pyttyyn rai roskikseen. Pituus 162 ja painaisi nyt noin 44. Eivät olleet kuitenkaan laittaneet tippaan tänään. Kauankohan tällaista touhua sairaalassa katsellaan?

4

2175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sister Moa

      En usko kyseessä olevan anoreksian.
      Ennemminbkin on kyse ihmisestä joka opn luovuttanut. Elämän halu poissa.
      Itsellä kokemus paristakin tapauksesta, oli kylläkin jo 90-vuotias mies, muuten ihan kohtalaisen terve mutta elämänhalu loppu. Ei suostunut syömään ei juomaan, huusi kauhusta jos joku yritti väkisin jotain suuhun. Tehtiin päätös; hyvä perushoito. Kunnioitetaan ihmisen tahtoa koska päässä ei ollut mitään vialla, hyvin tiesi ja itse valitsi näin. Meni siinä jonkun aikaa, vähitellen hiipui pois. ja tämä vanhainkodissa.
      Sitten toinen tapaus sairaalassa. Noin 75-vuotias naishenkilö. Laitettiin tippa koska ei suostunut syömään ei juomaan. Repi tipan pois. Laitettiin aina uudelleen ja aina repi pois. Lopulta laitettiin jalkaan, ja nainen oli niin heikko ettei jaksanut sieltä repiä.
      Neste kertyi valtavaksi palloksi reiden sisään, luultavasti kovin kivuliaskin. Ihmettelin hotajille (itse olin käytännön harjoittelussa sairaalassa) miksi näin tehdään.
      Kuulemma niin kauan kun on sairaalan kirjoissa tippaa jatketaan. Kun lähiaikoina siirtyy kroonikko-osastolle, luultavasti saa kuolla pois.
      Tässä olisi paikka eettiselle keskustelulle. Tämä palsta vai ei ole oikea paikka.

      Niin, ja ennenkuin kukaan ehtii väliin huutelemaan, esiintyy anoreksiaa kaiken ikäisillä! Vanhin, krooninen anorektikko jonka tiedän, oli yli 60-vuotias. Kyseessä on mielen sairaus, ei mikään teinityttöjen oikku.

      • Charlo

        Kiitos kommentista. Näin kyllä itsekin epäilen, että tyyppi on luovuttanut eikä voi keksiä sairaalaolosuhteissa muuta tapaa saada itsensä hengiltä.

        Tapaus on terveyskeskuksen vuodeosastolla. On kuulemma olemassa aiemmin laadittu hoitotahto, jossa mainitaan että kuolemaa ei saa pitkittää koneiden avulla. Tippaa ei kai voi koneeksi laskea. Tämä siis oli niin, että jostain syystä oletti päätyvänsä esim aivoinfarktin vuoksi sänkyyn makaamaan.

        Miten kauan tuossa ekassa tapauksessa meni että potilas menehtyi? Kuukausia kuitenkin?

        Kun ei syö eikä juo, onko vuodeosaston pakko laittaa tippa? Kuulin, että olisi myös happiviikset ollut. Aiemmin sai hyperventilointikohtauksia nimittäin. Nyt epäilee kuulemma itse että happiviikset laitettu kipeän lonkan vuoksi! Lonkka kuvattu moneen kertaan eikä korjattavaa vikaa. Mielenterveystapaus. Silloin kun ei muista ottaa rollaattoria mukaan, kävelee todella hyvin ja ontumatta.

        Mutta tämä päätös antaa potilaan hiipua elämänhalun loputtua - kenen se päätös on? Voiko hoitotahdossa olla maininta tästä? Päättääkö nimetty lähiomainen? Osaston lääkäri?

        Eettistä keskustelupalstaa tänne tosiaan kaivattaisiin.


    • Sister Moa

      Vanhuus ja hoidon etiikka
      Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen
      neuvottelukunnan (ETENE) raportti

      Tuolta löytyy hyvä vastaus kysymyksiisi, mutta siis tiivistettynä vanhuksella on oikeus hyvään oireenmukaiseen hoitoon ja arvokkaaseen kuolemaan.
      Asia on liian laaja tässä käsiteltäväksi, mutta Googleta tuo aluksi!

      Käsittääkseni tippa ei ole eettisesti kyseenalainen, sen kummemmin kuin happiviiksetkään, jos ne helpottavat potilaan oloa ja hän ne itse hyväksyy. Kuten ei riittävä kipulääkityskään, vaikka se nopeuttaisi kuolemaa. (Morfiini)

      Tuossa ensimmäisessä tapauksessa en ihan tarkelleen muista kuinka kauan kesti, mutta miehelle tarjottiin ruokaa ja juotavaa, hän itse päätti ottaako vai ei. Ruokaa ei pääsääntöisesti huolinut, vettä joskus jonkun tipan. Siinä meni joku viikko, ei kuukausia kuitenkaan. Elämänhalu on valtava voima, ja kun se menee, ei kyllä juuri mitään ole tehtävissä.
      Hän itse sanoi kuuluvasti ja päättävïsesti ei kaikelle ruoalle, ja siis huusi suorastaan kauhusta jos oku yritti sitä puoliväkisin syöttää.
      Miehellä oli elossa vaimo ja kaksi tytartä. Myös perhe kunnioitti miehen tahtoa.vaikka se raskasta olikin. Vaimo kuoli noin vuosi miehen jälkeen.

    • hoituri-88

      Aika yleinen tapa vanhuksilla protestoida kun ei ole enää mitään muita keinoja hallita omaa elämää, lopetan syömisen ja juomisen. Valitettavasti aika mahdoton hoitaa ja saada kenellekkään tuossa vaiheessa elämänhalua takaisin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1515
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      170
      1213
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1060
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      957
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      83
      875
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      777
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe