Vanhuksen anoreksia

Charlo

Tuttavani sukulainen on sairaalassa, ikää reilusti yli 70. Hän haluaa kuolla. Ei halua syödä tai juoda. Näytti tuttavalleni, kuinka hän jemmaa ruokaa lautasliinan sisään ja siitä wc-pyttyyn rai roskikseen. Pituus 162 ja painaisi nyt noin 44. Eivät olleet kuitenkaan laittaneet tippaan tänään. Kauankohan tällaista touhua sairaalassa katsellaan?

4

2257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sister Moa

      En usko kyseessä olevan anoreksian.
      Ennemminbkin on kyse ihmisestä joka opn luovuttanut. Elämän halu poissa.
      Itsellä kokemus paristakin tapauksesta, oli kylläkin jo 90-vuotias mies, muuten ihan kohtalaisen terve mutta elämänhalu loppu. Ei suostunut syömään ei juomaan, huusi kauhusta jos joku yritti väkisin jotain suuhun. Tehtiin päätös; hyvä perushoito. Kunnioitetaan ihmisen tahtoa koska päässä ei ollut mitään vialla, hyvin tiesi ja itse valitsi näin. Meni siinä jonkun aikaa, vähitellen hiipui pois. ja tämä vanhainkodissa.
      Sitten toinen tapaus sairaalassa. Noin 75-vuotias naishenkilö. Laitettiin tippa koska ei suostunut syömään ei juomaan. Repi tipan pois. Laitettiin aina uudelleen ja aina repi pois. Lopulta laitettiin jalkaan, ja nainen oli niin heikko ettei jaksanut sieltä repiä.
      Neste kertyi valtavaksi palloksi reiden sisään, luultavasti kovin kivuliaskin. Ihmettelin hotajille (itse olin käytännön harjoittelussa sairaalassa) miksi näin tehdään.
      Kuulemma niin kauan kun on sairaalan kirjoissa tippaa jatketaan. Kun lähiaikoina siirtyy kroonikko-osastolle, luultavasti saa kuolla pois.
      Tässä olisi paikka eettiselle keskustelulle. Tämä palsta vai ei ole oikea paikka.

      Niin, ja ennenkuin kukaan ehtii väliin huutelemaan, esiintyy anoreksiaa kaiken ikäisillä! Vanhin, krooninen anorektikko jonka tiedän, oli yli 60-vuotias. Kyseessä on mielen sairaus, ei mikään teinityttöjen oikku.

      • Charlo

        Kiitos kommentista. Näin kyllä itsekin epäilen, että tyyppi on luovuttanut eikä voi keksiä sairaalaolosuhteissa muuta tapaa saada itsensä hengiltä.

        Tapaus on terveyskeskuksen vuodeosastolla. On kuulemma olemassa aiemmin laadittu hoitotahto, jossa mainitaan että kuolemaa ei saa pitkittää koneiden avulla. Tippaa ei kai voi koneeksi laskea. Tämä siis oli niin, että jostain syystä oletti päätyvänsä esim aivoinfarktin vuoksi sänkyyn makaamaan.

        Miten kauan tuossa ekassa tapauksessa meni että potilas menehtyi? Kuukausia kuitenkin?

        Kun ei syö eikä juo, onko vuodeosaston pakko laittaa tippa? Kuulin, että olisi myös happiviikset ollut. Aiemmin sai hyperventilointikohtauksia nimittäin. Nyt epäilee kuulemma itse että happiviikset laitettu kipeän lonkan vuoksi! Lonkka kuvattu moneen kertaan eikä korjattavaa vikaa. Mielenterveystapaus. Silloin kun ei muista ottaa rollaattoria mukaan, kävelee todella hyvin ja ontumatta.

        Mutta tämä päätös antaa potilaan hiipua elämänhalun loputtua - kenen se päätös on? Voiko hoitotahdossa olla maininta tästä? Päättääkö nimetty lähiomainen? Osaston lääkäri?

        Eettistä keskustelupalstaa tänne tosiaan kaivattaisiin.


    • Sister Moa

      Vanhuus ja hoidon etiikka
      Valtakunnallisen terveydenhuollon eettisen
      neuvottelukunnan (ETENE) raportti

      Tuolta löytyy hyvä vastaus kysymyksiisi, mutta siis tiivistettynä vanhuksella on oikeus hyvään oireenmukaiseen hoitoon ja arvokkaaseen kuolemaan.
      Asia on liian laaja tässä käsiteltäväksi, mutta Googleta tuo aluksi!

      Käsittääkseni tippa ei ole eettisesti kyseenalainen, sen kummemmin kuin happiviiksetkään, jos ne helpottavat potilaan oloa ja hän ne itse hyväksyy. Kuten ei riittävä kipulääkityskään, vaikka se nopeuttaisi kuolemaa. (Morfiini)

      Tuossa ensimmäisessä tapauksessa en ihan tarkelleen muista kuinka kauan kesti, mutta miehelle tarjottiin ruokaa ja juotavaa, hän itse päätti ottaako vai ei. Ruokaa ei pääsääntöisesti huolinut, vettä joskus jonkun tipan. Siinä meni joku viikko, ei kuukausia kuitenkaan. Elämänhalu on valtava voima, ja kun se menee, ei kyllä juuri mitään ole tehtävissä.
      Hän itse sanoi kuuluvasti ja päättävïsesti ei kaikelle ruoalle, ja siis huusi suorastaan kauhusta jos oku yritti sitä puoliväkisin syöttää.
      Miehellä oli elossa vaimo ja kaksi tytartä. Myös perhe kunnioitti miehen tahtoa.vaikka se raskasta olikin. Vaimo kuoli noin vuosi miehen jälkeen.

    • hoituri-88

      Aika yleinen tapa vanhuksilla protestoida kun ei ole enää mitään muita keinoja hallita omaa elämää, lopetan syömisen ja juomisen. Valitettavasti aika mahdoton hoitaa ja saada kenellekkään tuossa vaiheessa elämänhalua takaisin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      129
      3267
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      109
      1311
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1285
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1096
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1061
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      14
      1056
    7. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      979
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      976
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      944
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      46
      854
    Aihe