Outo vuosi 536

Ihana Fantasti

Tuo vuosi on tunnettu kummajaisena jo pitkään historiallisten lähteiden valossa. Outo sumu tai pilvisyys himmensi taivasta pitkään. Syyksi on arveltu voimakkaita tulivuorenpurkauksia "jossakin", mutta sopivaa syyllistä ei ole onnistuttu paikallistamaan.

Vuoden 536 salaperäinen pilvi - länsimaiden perikato?
http://www.tieteessatapahtuu.fi/027/arjava.pdf
http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/536_maailma_kylmeni_vuosiksi
http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2013/05/vuonna-536.html

Nyt uutta valaisua pimeyteen haetaan Halleyn komeetasta, joka oli poikkeuksellisen kirkas noihin aikoihin ja arvellaan että siitä irronneita komeetanmurusia olisi pudonnut meriin:

>>>Ilmastohistoria
Janne Luotola, 21.1.2014, 18:01
Miksi vuoden 536 talvi kestikin 10 vuotta?

Ilmasto on vaihdellut monta kertaa tunnetun historian aikana. Yksi poikkeuksellisimmista jaksoista ajoittuu noin 1 500 vuoden päähän. Silloin maailma kärvisteli keskellä talvea, joka ei loppunut noin kymmeneen vuoteen, kertoo io9.

Vuodelta 536 säilyneet kirjoitukset Euroopassa ja Aasiassa kertovat seuranneiden vuosien olleen hyytäviä. Aurinko pysyi niinä aikoina pienenä, ja huurre palellutti kesäisin viljasatoja.

Ilmastonmuutosta seurasivat nälänhätä, rutto ja sodat. Kansat vaelsivat etsimään hedelmällisempiä maita.

Selitystä ilmaston äkilliselle kylmenemiselle on haettu aiemmin valtavan tulivuoren purkautumisesta. Ilmaan päässeet pienhiukkaset olisivat heijastaneet auringonvaloa takaisin avaruuteen. Mahdollisena paikkana on pidetty vuorta El Salvadorissa. Purkaus ehkä selittäisi senkin, miksi Maya-intiaaneilla ei ole merkintöjä kyseisistä vuosista.

Geologi Dallas Abbott on esittänyt uuden teorian kylmenemisestä. Hän syyttää ilmiöstä Halleyn komeettaa, josta lensi tuolloin palasia kohti maata. Niiden jäänteet sumensivat maan ilmakehän.

Grönlannin ikijäästä on löytynyt metallisia rakeita vuoden 536 ajalta. Jäässä on myös suuri pitoisuus nikkeliä ja tinaa. Sattumoisin myös komeetoissa on näitä aineita.

Kiinalaiset lähteet kertovat vuodelta 530, että Halleyn komeetta oli poikkeuksellisen kirkas. Se voi tarkoittaa sitä, että komeetta kulki poikkeuksellisen lähellä aurinkoa. Se on voinut menettää tavanomaista enemmän jäätä, joka on pirstoutunut ja sulanut.

Halleyta seuraa tavallisesti kaksi meteorisuihkua. Ne ovat voineet olla poikkeuksellisen rajuja ja osua maahan vuosien 530 ja 540 välissä.

Näiden vuosien aikaisia fossiileita löytyy myös Grönlannin jäästä. Fossiileissa on mikro-organismeja, jotka elävät trooppisilla merialueilla. Löydölle on pakko olla selityksenä se, että Halleyn tähteet ovat paiskautuneet maahan vuosina 536–538. Mereen osuneet meteoriitit ovat roiskauttaneet planktonia Grönlantiin asti.

Yksi mahdollinen iskeytymispaikka on paikannettukin. Se on Australian rannikolla. Meteoriitin törmäyspaikaksi sen paljastaa epätavallinen määrä metallirakeita. Iskun arvioidaan tapahtuneen ensimmäisellä vuosituhannella, joten löytö tukee teoriaa.

2

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ruttoisaa menoa

      Oudon vuoden tai vuosikymmenen jälkimainingeissa rutto pääsi valloilleen ja tappoi noin puolet silloisen maailman väestöstä.
      >>Justinianuksen rutto tappoi 30–50 miljoonaa ihmistä eli noin puolet maailman ihmisistä vuosina 541–543. Tauti levisi Aasiaan, Pohjois-Afrikkaan, Arabiaan ja Eurooppaan. >>Tämä tappoi aikanaan puolet Euroopasta – bakteerikanta elää yhä ja voi hyvin

      Ei ole syytä uskoa, että rutto olisi hävinnyt lopullisesti maailmasta.

      Yersinia pestis -bakteerin dna saatiin eristettyä ruttoon kuolleiden saksalaisten hampaista.

      Yersinia pestis -bakteerin dna saatiin eristettyä ruttoon kuolleiden saksalaisten hampaista.

      Kansainvälinen tutkimusryhmä on havainnut, että kaksi maailman pahinta ruttoepidemiaa on saman patogeenin kantojen aiheuttamia. Toinen niistä levisi ympäri maailmaa ja puhkesi epidemiaksi vielä 1800-luvulla. Tutkimuksen perusteella on pelättävissä, että rutto voi puhjeta uudelleen.

      Tutkijat selvittivät niin sanotun keisari Justinianus I:n ruton syytä. Kulkutauti vaikutti Rooman valtakunnan sortumiseen 500-luvulla. Tutkijat selvittivät taudin yhteyttä keskiajalla 800 vuotta myöhemmin liikkuneeseen mustaan surmaan.

      Professori Hendrik Poinar McMaster Ancient DNA -keskuksesta ja tutkija Michael G. DeGroote tartuntatautien tutkimuskeskuksesta uskovat, että tutkimus helpottaa myös nykyaikaisten tartuntatautien leviämisen ennustamista. Erityisesti tutkimus auttaa selvittämään, kuinka nykyaikainen rutto toimii. Siihen kuolee yhä tuhansia ihmisiä vuodessa.

      Justinianuksen rutto tappoi 30–50 miljoonaa ihmistä eli noin puolet maailman ihmisistä vuosina 541–543. Tauti levisi Aasiaan, Pohjois-Afrikkaan, Arabiaan ja Eurooppaan.

      Musta surma puolestaan tappoi 50 miljoonaa eurooppalaista vuosina 1347–1351.

      Tutkijat pääsivät taudin jäljille tutkimalla ruttoon kuolleiden ruumiita Saksassa. Luurankojen hampaista löydettiin Yersinia pestis -bakteerin dna:ta. Ruton aiheuttavan bakteerin genomi on toistaiseksi vanhin patogeenista löydetty genomi. Löydettyä dna:ta verrattiin tuoreisiin bakteerikantoihin.

      Tulokset paljastavat, että Justinianuksen ruton bakteerikanta tuli tiensä päähän. Musta surma oli eri kantaa, ja valitettavasti tämä Yersinia pestis jatkoi elämäänsä aiheuttaen keskiajan jälkeenkin laajoja epidemioita.

      Jälkimmäinen kanta elää yhä jyrsijöiden joukossa. Se voi levitä joskus uudelleenkin maailmalla ja tappaa väestöä.

      Ruttoon ei ole olemassa rokotetta.

      Tulokset on julkaistu Lancet Infectious Diseases -lehdessä.

    • USAssakin sairastuu jokavuosi joitakuita paiseruttoon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5728
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3515
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1566
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      17
      1370
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe