Tutkimus: Suomalaisten esi-isällä oli tumma iho ja siniset silmä

mieltä ovat tutkijat

Nykyiset pohjoiseurooppalaiset ovat sukua eräälle nuoremman kivikauden ihmiselle, jonka 7 000 vuotta vanhan perimän tutkijat ovat nyt selvittäneet. Tuon sinisilmäisen mutta tummaihoisen ihmisen perillisiä ovat esimerkiksi nykyiset ruotsalaiset – ja suomalaiset.

Tätä mieltä ovat tutkijat, jotka ovat löytäneet kahden nuoremman kivikauden ihmisen jäänteet La Braña-Arinteron kaivauksilla Espanjassa. Toisen perimä on säilynyt poikkeuksellisen hyvin.
Vielä yllättävämpää oli havaita, että hänellä oli geneettinen muunnos, joka tekee siniset silmät.
Espanjalaistutkijat antoivat tälle perimänsä avanneelle metsästäjä-keräilijälle nimen La Braña 1. Tutkimuksen on julkaissut tieteellinen aikakauslehti Nature.

"Suurin yllätys oli havaita, että tällä ihmisyksilöllä oli perimässään afrikkalaisia versioita geeneistä, jotka määräävät ihonvärin, mikä kertoo hänen olleen ihonväriltään tumma. Emme tosin tiedä, miten tumma", tarkentaa espanjalaistutkija Carles Lalueza-Fox Espanjan valtion tutkimuslaitoksen CSIC:n tiedotteessa EurekAlert-verkkosivulla.

"Mutta vielä yllättävämpää oli havaita, että hänellä oli geneettinen muunnos, joka tekee siniset silmät". Lalueza-Fox jatkaa. Hän toteaa La Brañan olleen ainutlaatuinen yhdistelmä, sinisilmäinen ja tummaihoinen nykyihminen.

La Braña-Arinteron kaivauksille osuttiin vuonna 2006. Luola on karulla vuoristoisella alueella. Koska lämpötila pysyttelee tasaisena ja olot ovat vakaat, toisen löydetyn ihmisyksilön perimä on säilynyt poikkeuksellisen hyvin. Kahden miehen luurangot saivat nimet La Braña 1 and La Braña 2.

Metsästäjä-keräilijät tulivat Eurooppaan noin 40 000 vuotta sitten. He söivät lihaa, kalaa ja villejä kasveja. Viimeinen jääkausi 20 000–25 000 vuotta pakotti ihmiset eteläiseen Eurooppaan. Vasta noin 12 000 vuotta sitten ilmaston lämmettyä metsästäjä-keräilijät levittäytyivät Eurooppaan. Kun maanviljelys ja karjanhoito levisivät nykyisestä Lähi-idästä, metsästäjä-keräilijät alkoivat kadota noin 8 500 vuotta sitten.

Näistä varhaisista eurooppalaista tiedettiin Sciencen mukaan vähän ennen La Braña-Arinteron kaivauksia. Löydöt ovat vahvistaneet, että sen ajan metsästäjä-keräilijät olivat perimältään ja kulttuuriltaan hämmästyttävän yhtenäinen populaatio.

La Braña-Arinterosta löytyneet miehet olivat vain kaukaisesti sukua nykyisille espanjalaisille ja portugalilaisille. Heidän perimässään on samoja piirteitä kuin nuoremman kivikauden ihmisillä nykyisten Liettuan, Saksan ja Britannian alueella.

Nuoremman kivikauden metsästäjä-keräilijät eivät siis olleet nurkkakuntalaisia, vaan levittäytyivät Eurooppaan – ja ilmeisesti siis pohjoiseen saakka.
http://www.hs.fi/tiede/Tutkimus Suomalaisten esi-isällä oli tumma iho ja siniset silmät/a1390761912521?ref=tf_iHSisboksi630&jako=7412fca2ae533caae885aae7f6f449fb
How Farming Reshaped Our Genomes
http://news.sciencemag.org/archaeology/2014/01/how-farming-reshaped-our-genomes

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-01/snrc-bea012114.php

0

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. En usko et meistä tulee jotain

        Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
        Ikävä
        10
        2800
      2. Kuvaile itseäsi

        Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
        Ikävä
        94
        2011
      3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

        Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
        Suomalaiset julkkikset
        40
        1538
      4. Huomenta keskipäivää

        Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
        Ikävä
        260
        1398
      5. Oletko koskaan katunut kun

        elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
        Ikävä
        69
        979
      6. Olen J-mies

        Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
        Ikävä
        47
        901
      7. Sinusta näkee että

        Kaipaat paljon.
        Ikävä
        55
        874
      8. Ei sitten, ei olla enää

        Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
        Ikävä
        77
        870
      9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

        Olet suloinen...
        Ikävä
        44
        785
      10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

        Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
        Pyhäjärvi
        93
        726
      Aihe