Viisaaksi opettelu

wannabewise

Olen älykäs, ÄO riittäisi mensaan. En kuitenkaan haluaisi olla pelkästään älykäs. Haluaisin olla myös viisas. Olen vielä nuori, ja viisaus karttuu yleensä iän myötä, mutta olen pohtinut, voiko itseään ikään kuin kouluttaa viisaksi. Itse haluaisin olla viisas, osata toimia oikein, olla hyvä ihminen. Olen muutaman vuoden tarkkaillut itseäni ja omaa käytöstäni eri tilanteissa. Havaintojeni pohjalta olen luonut itselleni "sääntöjä" ja arvoja. Esim. Minulla oli ennen tapana haukkua kavereitani melkein narsistisella tavalla. Tajusin ongelmani ja nyt olen päässyt siitä eroon. Yksi kaveriporukkani jäsenistä on ihmistyyppiä, joka jää usein muiden poljettavaksi, tekee mitä käsketään. Olen ottanut tämän huomioon ja pyrin kohtelemaan häntä reilusti. Myös muita tarkkailemalla voi oppia paljon. Voiko sinun mielestäsi viisautta opetella?

6

156

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuntuu viisaalta

      "Voiko sinun mielestäsi viisautta opetella?" -Kannattaa sitä yrittää. Menestystä yrittämiselle. Minusta viisaus on enimmäkseen geeninen ominaisuus jo lapsesta alkaen samoin kuin korkea älykkyys.

      • neiti........

        Viisaus tulee elämänkokemuksesta ja siitä, miten käyttää tietojaan ja älykkyyttään.

        En tiedä voiko viisautta opetella, mutta tuo kuvaamasi toisten hyvä kohtelu on kyllä vain hyviä köytöstapoja enimmäkseen. Mutta toisaalta, itsensä kehittäminen ja omien huonojen puolien ymmärtäminen kuuluu kai viisauteen.

        Ehkä viisaaksi tulemisessa auttaa jos tapaa paljon erilaisia ihmisiä ja yrittää ymmärtää heitä, ja toki voi myös lukea erilaisista asioista ja eri tieteenaloilta. En tarkoita että viisaus olisi vain tieteellistä tietoa, mutta viisautta voi varmaan olla erilaista, ja luulisin että laaja yleissivistys voisi jotenkin edistää sitä.


    • 15656

      Viisaaksi tuleminen vaatii ihmiseltä paljon henkisiä kykyjä kuten empaattisuutta, rehellisyyttä, oikeudenmukaisuutta, sosiaallisten tilanteiden hallintaa, kohtuullisuutta ja rohkeutta.
      Näiden taitojen kehittyminen alkaa jo kotikasvatuksesta ja syvenee kokemusten kautta koko elämän ajan.
      Älykäs ihminen voi tehdä ja sanoa typeriä asioita ja saada toiset ihmiset hämmästymään miten hän voi käyttäytyä niin tyhmästi. Esimerkiksi professori voi kavaltaa tutkimusapurahoja tai akateemisesti koulutettu henkilö voi arvottaa ihmisiä koulutuksen tai heidän sosiaalisen tilanteensa mukaan eriarvoisiksi. Toisin sanoen viisas kuuntelee sydämellään, älykäs laskelmoi ja analysoi.
      Jos haluat kasvaa viisaammaksi ihmiseksi katsele ja kuuntele mitä ympärilläsi tapahtuu sekä rohkeasti ehdollista asioita ja mieti miten ne sinusta tulisi oikeudenmukaiselta ratkaista.
      Älä koskaan aliarvioi toisia ihmisiä vaan kohtele kaikkia tasa-arvoisesti. Myönnä omat heikkoudet ja virheet ja ole rehellinen itsellesi ja muille. Älä ole itsekäs ja ajattele/aja vain omaa etuasi. Ole nöyrä äläkä kuvittele olevasi muita parempi ihmisenä vaikka oletkin älykäs, jos et halua saada vihamiehiä.
      Viisaus on myös luonteen lujuutta jota tulet myös tarvitsemaan. Äläkä huoli virheitä sattuu kaikille ja se kuuluu asiaan, sillä tavoin täällä opitaan elämään.

    • wannabewise

      Kiitos vastauksestasi, 15656. Oikeastaan opin tuon toisten aliarvioinnin välttämisen ihan kantapään kautta. Pidin kaveriani tyhmänä, ja kohtelin häntä sen mukaisesti. Hän teki ÄO testin, ja tulos olikin 127! Hups! No suhtautumiseni häneen ja kaikkiin muihinkin on sen jälkeen parantunut, ja suhteemme on parantunut. Enää en tee sitä samaa virhettä. :)

    • 20+15

      Viisaus on kokonaisuuksien tajua. Mitkä ovat asian siskoja ja veljiä, mikä on asian äiti, mikä on asian isoäiti, mikä on asian isoäidin veljen isän serkku.

      Jäsentävä hierarkisten kokonaisuuksien hahmottaminen. Uusien jäsennyksien kokeilu, ja hahmottaminen.

      Hierarkia-käsite on pilattu yleensä armeijassa, miehet luulevat että hierarkia on "käskyttämistä". Lisäksi hierarkia-termi on pilattu Kylmän sodan amerikanpropagandassa, joka oli Totuus kun Amerikka voitti kylmän sodan.

      Hierarkia-käsite on Kylmän sodan propagandan pilaama käsite. Elintärkeä käsite on pilattu propagandassa. Länsi alkoi omaa propagandaansa noudattamaan voittonsa jälkeen.

    • Xenia Onatop

      Ehdotan syventymään seuraaviin sääntöihin:

      i. Kultainen sääntö
      ii. Kategorinen imperatiivi

      Kultainen sääntö on arjessa toteutettava periaate, jossa kehotetaan ihmistä tekemään vastavuoroisesti toisille samaa kuin mitä haluaisi itselleenkin tehtävän, tai olemaan tekemättä sellaista mitä ei haluaisi itselleenkään tehtävän. Kultainen sääntö esiintyy muunnelmina lähes kaikissa uskonnoissa ja monissa ajatussuunnissa, ja sitä on tarkasteltu uskonnon lisäksi myös tieteen ja humanismin näkökulmasta. Useimmissa uskonnoissa sääntö mainitaan vain ohimennen, mutta kungfutselaisuudessa ja juutalais-kristillisyydessä siitä on tullut pysyvä ja näkyvä pohdiskelun teema.

      Raamatussa se lausutaan:
      "Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille."

      Kategorinen imperatiivi eli ehdoton käsky on Immanuel Kantin kuuluisa velvollisuuseettinen moraalikäsitys. Kantin ajattelussa kategorinen imperatiivi on normi, joka pätee olosuhteista riippumatta. Kategorinen imperatiivi on Kantin mukaan ehdoton normi, joka sitoo kaikkia järkeviä olentoja.

      Kategorisen imperatiivin mukaan teko on moraalisesti hyvä, jos maksiimin, jonka perusteella tekoon ryhdyttiin, voitaisiin toivoa olevan yleispätevä laki. Tästä seuraa loogisesti, että ketään ihmistä ei saa käyttää välineenä, ellei hän ole samalla päämäärä: sama moraalinen laki koskee minua kuin muitakin, eikä kukaan saa erioikeuksia (tai kaksinaismoraalia). Kategorisen imperatiivin mukaan ihmisen olisi siis toimittava oman itsensä täydellistämiseksi ja muiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.

      Kant muotoili kategorisen imperatiivin useilla tavoin:

      1. Toimi aina siten, että toimintatavastasi voitaisiin tehdä yleinen moraalilaki.
      2. Kohtele kaikkia ihmisiä, myös itseäsi, ikään kuin he olisivat päämääriä sinänsä, älä koskaan pelkkinä välineinä.
      3. Toimi aina niin kuin tahtosi olisi eettisten periaatteittesi nojalla yleismaailmallinen lain säätäjä.
      4. Toimi aina niin kuin olisit eettisine periaatteinesi päämäärien kuningaskunnan lakia säätävä jäsen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe